Nike Zoom Elite 9 kestotesti, 250 kilsaa ollut iloa ja nautintoa

dsc_7219-1376x774.jpgNyt on vaikea säästää ylisanoja. Minusta Nike Zoom Elite 9 on aivan mahtava vauhtikenkä – ainakin juoksumatolle. 252 km on nyt takana ja se on ollut suoranainen nautinto. Menin eilen keskivartalotunnille ja kun kävelin parketilla hakemaan mattoa ja käsipainoja, hämmästelin sitä päkiävaimennusta. Olen koko ajan hämmästellyt sitä, mutta kun kävelee tuolla tavalla parketilla, se korostuu. Ne ovat oikeasti kevyiksi kengiksi erinomaisesti vaimennetut. Joku väittää, ettei se vaimennus ole kannasta niin hyvä, mutta tarvitseeko ollakaan, jos kovaa pyritään juoksemaan.

Keskivartalotunti ei ollut eilen niin rankka kuin aiemmilla viikoilla, vaan ohjelmaan oli nyt laitettu osia viime talven ohjelmasta ja se oli selvästi helpompi. Niinpä lähdin hyvillä mielin juoksumatolle tarkoituksenani juosta Yassoja. Halusin nähdä missä mennään. Kun juoksee 800m vetoja 400m hölkkäpalautuksin, saa jonkinlaista käsitystä siitä, mikä se taso maratonia silmällä pitäen on. 2.50 maratontavoite, joka ei ole vielä kunnon puolesta lähelläkään, tarkoittaa 3.32,5 minuuttia kilsalta vauhdiksi noihin yassoihin eli juoksumatolle, kun laittaa 16,9 km/h, niin saa 3.33 min/km vauhdin, mikä on sopivaa. Takareidet kuitenkin huolestuttivat. Zoom Elite on muuten hyvä kenkä myöskin ryhmäliikuntaan. Siinä on riittävästi vaimennusta Body Attackin hyppyihinkin, mutta kun kenkä on matala, niin sivuttaissuuntaan se on vakaampi kuin korkeampi, enemmän vaimennettu kenkä. Tasapainon osalta ehkä joku adidaksen Boston Boost on parempi, mutta kyllä minä eilen tasapainoilin coretunnilla paremmin Zoom Eliteille kuin esimerkiksi Pegasuksilla. Takareisi vain aiheutti ongelmia. Se repivä tunne ja kireys aiheutti sen, etten päässyt oikein vaakaan. Samalla mietin kuinka juoksu sujuisi.

dsc_7220-1376x774.jpgEilinen mattotreeni eli yassojen juokseminen oli aika lailla hyvä esimerkki siitä, minkälaisessa käytössä tuo ZE9 minulla tähän mennessä on ollut. Okei olen juossut jonkun peruslenkinkin, mutta yleensä tuo kenkä on ollut jalassa silloin, kun olen tehnyt vetoharjoituksen. Alussa kenkä tuntui puristuvan voimakkaan sukkamaisesti jalkani ympärille. Nykyään en enää tiedä, onko kenkä mukautunut (yläkuvan mukaan ainakin etuosa olisi muokkautunut) vai olenko jo tottunut siihen niin, etten kiinnitä enää asiaan huomiota. Se ei ole missään nimessä ollut ikinä epämiellyttävä tunne, vaan pikemminkin antanut sellaisen vauhtikengän vaikutelman, mutta siitä huolimatta en havaitse asiaa enää samalla tavalla. Olen kuin kotonani nuo kengät jalassa kunhan sukka on ohut. Ja haluan juosta lujaa.

zoomelite9En tiennyt montako voisin juosta, sillä tuo vasen takareisi ilmoitti olemassaolostaan. Juoksin alle lämmittelyä 2,5km ja se kiristi, kipuja oli jonkun verran. Niinpä päätin, että tavoite on 8 kpl, mutta lopetan, jos tuntuu siltä, että jotain voisi käydä. Keväällä juoksin tuota vauhtia 8x1000m, mutta koska nyt vauhtikestävyyteni on heikompi, niin tällä kertaa se oli hieman vaikeampaa. En tavallaan joutunut ensimmäisissä vedoissa koville ja kengät tuntuivat kuten ennenkin sellaisilta, että niillä on mukava juosta tuota nopeutta, mutta tunsin, ettei se ole niin helppoa kuin joskus on ollut. Kun olin neljä juossut, kuivasin 400m hölkkätauolla hikeä ja otin pienen hörpyn vettä. Oli sellainen tunne, että 8 kpl tulee menemään kuitenkin ihan mukavasti. Kuudes oli kuitenkin käänteentekevä. Ensinnäkin se tuntui selvästi ”pidemmältä” kuin edelliset ja toiseksi takareiteni alkoi kipuilla aika lailla. Pelkäsin, että jos jatkan, niin siellä tapahtuu jotain. Voisin jatkaa ja juosta ne kahdeksan täyteen, mutta lisäarvo siitä olisi pieni verrattuna niihin riskeihin, mitä voisi käydä. Nyt on sunnuntaina kisa ja minulla ei todellakaan ole vauhtikestävyyttä nyt kympille, joten toinen puolisko tulee olemaan tervanjuontia, mutta tähtäin onkin ensi vuodessa, joten so what. Niinpä en ahnehtinut yhtään enempää, vaan lopetin kuuden kasisatasen jälkeen ja juoksin loppuun kevyttä.

Eri kengät ovat erilaisia ominaisuuksiltaan ja luonteeltaan. Luulen, että olen Nike Zoom Eliten muodossa löytänyt lähes täydellisen vauhtijuoksutossun juoksumatolle. En välttämättä tällä hetkellä halua edes tietää, miten tossu pelaisi ulkona tai radalla, kun minulla on sinne muita kenkiä ja lisäksi tuo väritys on sellainen, ettei se näyttäisi kivalta likaisena. Näin viime viikolla yhdessä kahvilassa tyypin, jolla oli tämä täsmälleen sama tossumalli täsmälleen samassa värityksessä jalassa ja kun valkoinen osa oli vähän likaantunut, niin ne näyttivät kyllä nuhruisilta. En muutenkaan ymmärrä, kuka pitää vauhtijuoksukenkiä tuolla ulkona ihan hengailukäytössä, mutta likaisena ne eivät näytä hyviltä.

ze10.jpgKuten aiemmin kirjoitin, niin Inter Sport myi tätä samaa mallia verkkokaupan varaston tyhjennyksessä hintaan 59,90€. Nyt se tarjous on loppu, eikä varasto ilmeisesti tyhjentynyt, sillä he myyvät nyt kenkiä hintaan 132€. Omituista pyrkiä myymään 1,5 vuotta vanhaa tossumallia listahintaan – varsinkin kun uusi Zoom Elite 10 on ohjehinnaltaan entistä edullisempi. Kuten olen aiemmin maininnut, niin ZE10 maksaa Stadiumin verkkokaupassa 109€. Sain kuitenkin tarkkaavaiselta lukijalta viestin, että se uutuusmalli on Sportamoressa alennuksessa 81,90€. Siellä on kaiken lisäksi mukava sinivalkoinen ”Suomi-väritys” saatavilla. Eli jos tämä kenkämalli kiinnostaa ja haluaa ostaa upouuden version, niin sieltä saa tuollaisen väriset, mitkä eivät ulkonakaan niin likaannu ja hinta on todella kilpailukykyinen verrattuna mihin tahansa vauhtijuoksukenkiin.

Nike Zoom Elite 9 on siis minusta aivan loistava tossu vauhdikkaisiin mattotreeneihin. 252 km aikana niihin ei ole tullut mitään näkyvää kulumaa, joten eiköhän niillä ole paljon kilsoja edessä.

Mainokset