Tossutorstai: Nike Zoom Fly Flyknit

zoom-fly-flyknit-mens-running-shoe-ddrrjb.jpgEi, en ole tulossa vanhaksi. Tänään ei ole torstai. Eilen oli syntymäpäiväni, joten en postannut tossu-uutisia, vaikka sellaiseen olisi ollut aihetta. Niinpä teen sen tänään ensimmäiseksi. Eilen 13.9, samana päivänä, jolloin minä täytin 45 vuotta, Nike julkaisi uuden Nike Zoom Fly Flyknit -mallinsa, jota kohtaan ainakin minulla henkilökohtaisesti on melko suuret odotukset.

En koskaan hankkinut käyttööni alkuperäistä Niken Zoom Flyta. Siihen on muutamia syitä. Ensinnäkin se tuntui jalassa vähän kovalta. Toiseksi otin käyttööni Niken Zoom Elite 9:t, joten en oikein kokenut tarvetta hankkia myös Zoom Flyt. Kolmanneksi Nike oli minusta vähän oikonut mutkia tuota kenkää suunnitellessaan, joten se ei ehkä oikeuttanut sen hintalappua. Se oli toki hieno ulospäin, mutta välipohja oli vanhanaikaista Lunarlonia, eikä se levy ollut hiilikuitua, vaan muovia. Sain hyvin varhaisessa vaiheessa Amerikasta tiedon, että ZF2:n myötä nuo puutteet korjautuvat, joten se toi aivan uudenlaista intoa odottaa sitä. Eilen se odotus päättyi, kun Nike tosiaan julkisti tämän seuraajan.

zoom-fly-flyknit-mens-running-shoe-5Zoom Fly Flyknit on aivan kuten edeltäjänsä 10 mm dropilla varustettu kenkä, mikä on aika tyypillinen droppi Nikelle. Painoa tällä uutuudella on 244g, mikä ei ole ihan kevyt, mutta ei painavakaan. Muutenhan kenkä tuntuu olevan muuttunut täysin. Nyt välipohja on React kuten vaikkapa Niken Epic Reactissa ja lisäksi kenkään on tullut täysimittainen hiilikuitulevy vähän samaan tapaan kuin Vaporfly 4%:ssa on. Nyt se on oikeasti niin kuin Zoom Flyn olisi pitänyt olla alun perin eli VaporFlyilla kilpailevat voivat treenata Zoom Flylla. Ennenhän se ei niin ollut, koska juoksutuntuma oli täysin erilainen. Esim. Sam Winebaum, joka ehti jo tossun testata, sanoo tästä uutuudesta:

the ride is almost completely changed and approaches that of the VaporFly in its dynamic spring yet well cushioned feel. The dynamism of this uptempo trainer racer far surpasses the Epic React, a shoe I found better cushioned but dull in its ride and performance.

Mihin tämä nyt sitten asettuu Niken line-upissa. Minusta se menee Pegasuksen ja VaporFlyn väliin. Joka juoksee peruslenkkinsä Pegasuksilla, voi hyvin juosta Zoom Flylla vauhtilenkkinsä ja kisansa. Painonsa puolesta (jos se on oikeasti hyvä ja sopiva kullekin juoksijalle) se on hyvä maratonkenkä. Sanoisin, että juoksijoilla, joilla on ollut esim. Boston Boostit tai DS-Trainerit maratonkenkänä, voivat olla heitä, joita tämä uutuus paperilla kiinnostaa.

zoom-fly-flyknit-mens-running-shoe-2Kaikki tuntuu paperilla tosiaan lupaavalta, mutta kun ei ole itse kengällä juossut, niin ei osaa sanoa, millainen se oikeasti on. Eniten minua mietityttää Flyknit-päällinen. Kuinka tiukasti se puristuu jalan ympärille. Se on kevyttä materiaalia, mutta esim. Epic Reactissa se on samalla jotenkin vetelä eli ei tarjoa lainkaan stabiliteettia. Sen takia Epic React tuntuu ainakin omalla kohdallani enemmän lifestyle- kuin juoksukengältä.

zoom-fly-flyknit-mens-running-shoe-3Ulkonäöllisesti kenkä on erinomainen. Virtaviivainen ja tässä värityksessä todella kilpa-automainen. Väritys tuo muuten mieleen saksalaiset colamixit eli Cokiksen ja appelsiinilimun sekoitukset. Spezi niistä oli ensimmäinen jo kymmeniä vuosia sitten ja myöhemmin kaikki firmat toivat markkinoille vastaavan tuotteen. Mehujäitä ja mehujakin on tullut. Jos menee jonnekin ruokakauppaan, niin Grandi-colaorange pillimehutölkki näyttää varmaan samanväriseltä. Tuossa värityksessä ei ole oikeastaan kuin yksi asia, mikä minua vähän harmittaa. Se on välipohjan väri. Jossain valossa se näyttää kyllä valkoiselta, mutta näissä Niken kuvissa se näyttää kyllä ihan sementiltä. En oikein tykkää siitä. Se saisi olla kirkkaamman valkoinen.

Mielenkiintoinen uutuus. Ei ole mitään käsitystä saadaanko kengät vielä syksyn aikana Suomeen ja jos saadaan, niin milloin ja mihin hintaan. Amerikassa tämä on parikymmentä taalaa halvempi kuin Pegasus Turbo, joten voisi kuvitella, että joku 170-180 euroa laittavat Suomessa hintalappuun Zoom Fly Flyknitille. Se on melko hintava siis, mutta ei niin kallis kuin Pegasus Turbo, eikä varsinkaan niin kallis kuin VaporFly 4%.

One Reply to “Tossutorstai: Nike Zoom Fly Flyknit”

Kommentointi on suljettu.