Brooks Launch 3, 500 mailia – halpishaaste onnistunut projekti!

dsc_7330-1376x774.jpgHalpishaasteen Brooks Launch 3 -pari saavutti eilen 500 mailin rajapyykin, kun kävin juoksemassa Otaniemessä 13 kilsan lenkin. Itseasiassa en asiaa edes tuossa mielessä osannut ajatella, joten en lenkin jälkeen tossuista ottanut kuviakaan. Vasta tänä aamuna, kun merkitsin kilsat ylös, havaitsin, että olemme näin pitkällä. Nyt on aika kertoa millaiset kengät ovat, sillä minusta tämä 800 kilsaa tai 500 mailia on monen tossuparin kohdalla se rajapyykki, jonka kohdalla tossuparista voi jo ajatella luopuvansa, mutta jos haluaa juosta sen tuhat, niin sen voi hyvin tehdä (jollain pareilla voi juosta enemmänkin), mutta monesti viimeiset pari sataa kilsaa ovat kevyempiä, lyhyempiä lenkkejä tai juoksua kurakeleillä. Kun on esimerkiksi huonompi ilma, niin silloin turvaudutaan niihin vähän vanhempiin kenkiin tai silloin, mikäli on vaikkapa lumensulamisen vuoksi kuraiset hiekkatiet.

Juoksin ensilenkkini näillä kengillä vuosi sitten syntymäpäivänäni 13.9 ja kirjoitin seuraavana päivänä kengistä mm. seuraavasti:

Launch on kuulemma Hansons-Brooks projektin huippujuoksijoilla rotaatiossa ja sen on sanottu olevan paljon juoksevien hyvien juoksijoiden mailien keräyskenkä. 16km lenkin jälkeen voin tavallaan allekirjoittaa tuon. Se on kenkä, jossa mielestäni ei ole mitään ylimääräistä. Se on sisävuoreltaan vähän karu (kuten adidas Tempo oli aiemmista kengistäni ja kuten jossain määrin Boston Boostkin on), mutta sen pitäisi hengittää hyvin. Pohja pitää hyvin joka alustalla, myös hiekalla, kenties jopa lumella, mutta toisaalta ohut päällinen ei kestä, joten se aiheuttaa ajan kanssa vähän kosmeettista haittaa. Uutenahan nämä ovat mielestäni hyvinkin näyttävät juoksukengät. Launch on halvempi, karumpi ja vähemmän vaimennettu kuin muut Brooksin suosikkimallit. Voin kyllä hyvin ymmärtää yhdenkin lenkin perusteella, miksi niin monet juoksijat tästä kenkämallista pitävät ja miksi se on monella valinta maratonkengäksikin. Minulla toki se tulee olemaan peruslenkkari, eikä mikään kisakenkä, enkä sitä varsinaisesti mihinkään vetoharjoitteluun käytä.

dsc_7331-1376x774.jpg500 mailia tuli täyteen vuoden ja yhden päivän kuluttua. Näin jälkeenpäin ajateltuna en juuri olisi osuvammin voinut vuotta aikaisemmin tossuja luonnehtia. Minulla kenkä on tosiaan ollut peruslenkkari. Olen juossut niillä pitkiksiä, perus- ja palauttavia lenkkejä. Pääasiassa kesäkeleillä, vaikka jonkin verran viime syksynä ja talvenakin kilsoja kertyi. Näin täsmälleen samanlaiset kengät yhdellä maratoonarilla Helsinki Marathonilla, joten siihenkin ne sopivat, vaikka eivät olekaan yhtä kevyet kuin seuraajamallinsa 4 ja 5. Painolla ei omalla kohdallani ollut mitään merkitystä, kun tosiaan yleistossuiksi ne hankin ja nopeampiin lenkkeihin on muita kenkävaihtoehtoja. Päällinen osoittautui juuri niin heikoksi kuin kuvittelinkin ja se aiheutti pientä kosmeettista haittaa. Toisaalta kun juoksin näillä kengillä ensimmäisestä lenkistä lähtien vain ulkona, niin kukapa sitä tulisi nyt ihan viereen tiirailemaan, onko kengän päällisessä pieniä reikiä vai eikö. Ensimmäinen reikä ilmestyi jo 300 kilsan jälkeen, kun olin lähtenyt puolipitkälle lenkille vähän liian paksuilla sukilla ja tossun varvastila on vähän kapea. Pikkuvarpaat olivat hellänä lenkin jälkeen ja toisessa kengässä päällinen vähän rikki. Tuon jälkeen en liian paksuja sukkia käyttänyt, mutta päälliset hajosivat lisää. Reiät ovat kuitenkin pysyneet pieninä, eivätkä päälliset mitenkään riekaleina ole. Toisaalta kääntöpuolena on sitten se tosiasia, että se ohut materiaali oli todella erinomainen kesähelteillä. Nyt oli kuumempi kesä kuin miesmuistiin ja nämä tossut jalassa ohuella sukalla olivat todella miellyttävät siinä lämmössä.

DSC_7333-1376x774Luulin, että päkiöiden kohdalla on liian paksu kumikerros. Sen takia aikanaan ajattelin, ettei näitä kenkiä ainakaan sisäkäyttöön juoksumatolle tai ryhmäliikuntaan kannattaisi hankkia. Ajatukseni kumikerroksen paksuudesta osoittautuivat vähän virheellisiksi. Tossut pitävät erittäin hyvin hiekalla niin kuin etukäteen ajattelinkin, mutta toisaalta se kumi on sellaista aika pehmeätä materiaalia, joka kuluu yllättävän paljon. Nappulat ovat kuluneet lähes veke, eikä se ”liian paksu” kumikerros ole kuin muisto enää. Eiväthän ne toki liikaa pääse kulumaan tuhannen kilsan aikana, mutta siitä huolimatta: pohjien runsas kuluminen päkiästä ja kärjestä on minulle tullut pienoisena yllätyksenä. Korkeat lämpötilat helteellä saattoivat vaikuttaa tähän. Juoksin paljon asfaltilla ja vaikka täällä ei olekaan niin kuuma aurinko kuin Etelä-Euroopassa, niin jos ulkolämpötilat ovat jossain 30 asteen tienoilla ja aurinko paistaa, niin silloin se asfaltti on vielä paljon kuumempaa. Hiemankin pehmeämpi kumiseos ollessaan kosketuksessa noinkin lämpimän asfaltin kanssa varmasti kuluu enemmän kuin vaikkapa sellaisella ilmalla, mitä meillä on tänään.

dsc_7336-1376x774.jpgMuutenhan kengät ovat kestäneet hyvin. Vaikka olen juossut tuosta matkasta valtaosan asfaltilla ja loput siis hiekalla, niin tuo assukäyttö ei ole vienyt vaimennusta. Minusta se tonni tulee täyteen vaimennuksen suhteen kevyesti. Kengät ovat myöskin säilyttäneet muotonsa ja ryhdikkyytensä kiitettävällä tavalla. Ei ole siis kerta kaikkiaan valittamista ja kun miettii, kuinka edullisista kengistä oli kysymys, niin kokonaisuuden voisi ajatella olevan erinomainen. Lähtökohtahan oli nimittäin se, että osoitetaan, että kannattaa mieluummin ostaa ylivuotinen kenkä tarjouksesta kuin joku markettilenkkari. Niiden Juoksija-lehden esittelemien halpislenkkareiden ominaisuudet eivät alunperinkään ole olleet kummoiset, joten se on sama juokseeko niillä 300, 500 tai 1000 kilsaa, kun ne eivät ole kunnolliset yhdellekään lenkille. Alennuksesta ostetut hyvät lenkkarit ovat vain vähän vanhempaa mallia kuin uudet, myyntiin juuri tulleet parit. Se näkyy korkeintaan tyylissä ja värissä, joskus voi olla jotain teknologiamuutoksia, mutta mitä sitten.

DSC_7308-1376x774Halpishaasteen tarkoitus oli siis osoittaa, että lähes milloin tahansa löytää sillä alle 70 eurolla hyvät juoksukengät, jos haluaa. Niin tein minä ja niin voi tehdä kuka vain. Tänä kesänä ja syksynä Inter Sporteissa ja Stadiumeissa on ollut Nike Pegasus 34 myynnissä hintaan 69,90€. Eilen Espoon Rantamaratonin expossa oli runsaasti New Balancen kenkiä kaupan viidelläkympillä, esimerkiksi kuvassa näkyvä naisten 1080 maksoi tuon verran ja sen kengän hinta oli alunperin ollut 169€. Jos joku oikeasti haluaa ostaa kenkänsä edullisesti tai ostaa kurakeleille ns. kakkosparin, niin se on mahdollista. Yleensä kannattaa toimia niin, ettei osta väkisin ajatuksella: lähdenpäs nyt ostamaan juoksukengät, vaan seurata asioita ja ostaa silloin, kun näkee jonkun hyvän tarjouksen. Silloin voi halutessaan juosta aina edullisilla juoksukengillä, eikä tarvitse turvautua markettilenkkareihin. Tämä vinkkinä heille, joilla ei joko ole mahdollisuuksia investoida kalliisiin uusiin tossumalleihin tai jotka eivät koe järkeväksi niin menetellä. Toki kokemus auttaa ja jos ei ole tottunut juoksukenkien ostaja, niin voi olla vaikeampi arvioida eri merkeistä, mikä tarjolla olevista tossumalleista olisi hyvä juuri itselle. Omalla kohdalle tilanne on onneksi sillä mallilla, että kun olen kokeillut ja hypistellyt satoja tossumalleja, niin tiedän aika hyvin, millainen se joku kenkä tulemaan juoksukäytössä. Niinpä en oikeasti edes epäillyt tämän projektin onnistumista, vaan ajattelin, että se tulisi olemaan kakunpala tai kuten kuvista näkyy, niin tässä tapauksessa juuston pala ja niin se olikin.

Halpishaaste on siis osoittautunut menestykseksi. Jatkan tossujen käyttöä vielä ja kun 1000km tulee täyteen, niin annan kengille pisteet.