Kisamaanantai: 2 maailmanennätystä sunnuntaina!

EliudKipchogeEilen oli huikea yleisurheilupäivä. Ensin aamulla kenialainen Eliud Kipchoge juoksi Berliinissä maratonin maailmanennätyksen 2.01.39. Myöhemmin päivällä ranskalainen Kévin Mayer teki 10-ottelun maailmanennätykseksi pisteet 9126. Tuo oli hyvin erikoislaatuinen päivä.

En edes tiennyt tuosta 10-ottelusta, joten ensimmäinen uutinen, jonka huomasin oli iltapäivälehden sivuilta bongattu juttu siitä, että kaksi lajia jäljellä ja ME on lähes selviö. Sen jälkeen odottelin vain sitä loppulukemaa. Ennätys olisi parantunut huikeasti, mikäli mies olisi pystynyt juoksemaan tonnivitosen lähelle ennätystään, sillä toiseksi viimeisen lajin keihään tulos oli ollut niin huikea. Mikäli tuollainen tulos, about 9250 pistettä olisi syntynyt, niin se olisi saattanut olla haavutulos, jota ei ihan heti rikottaisi. Maailmanennätys toki syntyi nytkin ja reilulla erolla entiseen ennätykseen, mutta tämä 9126 on sellainen, joka ei laita rimaa aivan tavoittamattomiin. Hieno tulos ja varmasti balsamia haavoille Berliinin EM-kisojen pettymyksen jälkeen. Siellähän mies jäi pituudessa ilman tulosta ja keskeytti ottelunsa.

Àpropos Berliini. Tiesin, että siellä juostaisiin sunnuntaiaamuna maraton ja tiesin, että siellä tullaan juoksemaan lujaa, mutta en tiennyt, että tuollainen maailmanennätys voisi syntyä. Itseasiassa en edes seurannut kilpailua laisinkaan. Syynä oli lähinnä se, että halusin keskittyä omaan juoksuuni Espoossa. Vasta saavuttuani takaisin metroasemalle, luin netistä uutisia ja näin Bild-Zeitungin etusivulta maailmanennätyksen syntyneen. Otsikko oli Wunder-Weltrekord beim Berlin-Marathon. Kyllähän se tietysti aikamoinen unelmajuoksu on ollutkin, kun ME paranee lähes 1,5 minuuttia. Toisalta, kun Monzassa meni silloin epävirallisessa Breaking2-juoksussa 2.00.25, niin tuo 2.01.39 ei tunnukaan niin hurjalta tulokselta, vaikka kaupunkimaratonilla ajan tekeminen on vaikeampaa. Eilisellä juoksulla olisi kyllä silloin Monzassa 2h alittunut.

Kipchoge on tällä hetkellä ylivoimaisesti paras maratonjuoksija. Kun Haile lopetti, pidin itsestäänselvänä, että Bekele olisi seuraava maratonin hallitsija. Mies juoksikin muutaman sekunnin päähän enkasta, mutta on jotenkin sen jälkeen taantunut ja Kipchoge on laittanut ison vaihteen silmään. Rion olympiavoitto, kolme kertaa ykkönen Lontoon maratonilla, Breaking2-tulos ja nyt mahtava maailmanennätys Berliinissä. On suorastaan yllätys, että mies ei ollut aiemmin ME:tä koskaan tehnytkään. Siinä on kerta kaikkiaan huikea juoksija.

Moni on sanonut, ettei kahta tuntia tulla koskaan alittamaan. Itse veikkasin vuosikymmenen alussa, että se alittuu tämän vuosikymmenen loppuun mennessä eli viimeistään 2020 vuoden päättyessä. Niken panostus kenkiin on edesauttanut kehitystä ja Breaking2-projekti teki sen muutenkin mahdolliseksi. Kun se hieman epäonnistui, niin olin varma, ettei sitä enää edes yritetä ja 2h ei alitu tällä vuosikymmenellä, mutta nyt en ole enää ihan yhtä varma. Kipchoge on 33 vuotias, joten en ole aivan varma kuinka monta vuotta hänellä on enää aikaa tehdä parhaita tuloksiaan. Olen aivan varma, että miettivät nyt kuumeisesti, miten tuosta saisi puuttuvat 100 sekuntia raavituksi pois. Millainen valmistautuminen, saisiko jäniksiksi vielä kovempia kavereita, saataisiinko teknologiasta jollain tavalla lisäapuja ja ennen kaikkea, mikä se kisa on ja missä, jossa enkkaa voisi yrittää. Eilinen herätti 2h unelmoinnin uudestaan henkiin. Kuten Niken nettisivuilla sanotaan, niin crazy dreams make broken records. Ehkä se ei alitu 2020 loppuun mennessä, mutta jossain vaiheessa joku sen haamurajan rikkoo, se on aivan varma.

Olipa huikea päivä penkkiurheilun näkökulmasta.

Mainokset