Tossutorstai: Asics Roadhawk FF2

DSC_7205-1376x774Olen odottanut pari viikkoa, että voisin kertoa tästä kengästä, mutta en ole voinut. Hinta on ollut väärä. Kyseessä on nimittäin Asicsin uusi ns. budjettimalli Roadhawk FF2, joka Amerikassa 100 dollarin hintalapulla kilpailee Brooks Launchin kanssa, kun taas esimerkiksi Nike Pegasus 35 ja Saucony Ride maksavat 120 taalaa. Niinpä vaikka tämän uutuuden XXL:ssä näin ja siihen tutustuin, niin se oli liian kallis. Hintalapussa luki 119€ ja samaan aikaan myivät 129 euron Pegasuksia tarjoushintaan 89,90. Ei siis järkeä kommentoida. Nyt asiat muuttuivat, kun XXL laittoi Roadhawk FF2:n viikkotarjoukseen 79,90€. Nyt se on mielenkiintoinen.

En ole oikeastaan koskaan juossut Asics-merkkisillä juoksukengillä. Se johtuu Asics-boikotistani. Tulin nimittäin parikymmentä vuotta sitten Puhoksen Inter Sportissa huijatuksi tossukaupoilla, enkä pitänyt siitä fiiliksestä. Toisaalta se kokemus sai minut perehtymään juoksukenkiin, halusin tietää niistä enemmän kuin yksikään tossumyyjä, mutta toisaalta se jätti negatiiviset tunteet Asicsia kohtaan. Tuolloin kävi nimittäin niin, että olin menossa ostamaan adidaksen juoksukenkiä, mutta eräs entinen huippujuoksija myi minulle väkisin Asicsin Kayanot. Varmaan sen takia, että hän sai niistä parhaan provikan. Kaiken huipuksi suositeltu koko oli minulle aivan liian iso. Hän paineli varpaita ja sanoi, että tuo on oikea koko, mutta kun juoksin niillä niin tajusin, että nehän ovat aivan liian isot. Lisäksi se päällinen oli niin vetelä, etten saanut siitä mitään tukea. Oli pakko heittää ne kengät pois ja siirtyä takaisin vanhoihin juoksukenkiin. Olin ostanut kaupan kalleimmat lenkkarit, enkä voinut niillä juosta. Nuorta miestä otti suunnattomasti päähän.

roadhawk2
Naisten malli

Minusta tilanne Suomen tossumarkkinoilla oli pitkään epäterve. Se ei johtunut pelkästään siitä, että Asics teki hyviä kenkiä, vaan siitä, etteivät kauppiaat päästäneet muita myyntiin. Soitin kerran adidaksen maahantuojalle ja sain kuulla, että haluamaani kenkää ei ollut myynnissä missään liikkeessä pääkaupunkiseudulla, vaan eteläisen myymälä olisi Tampereella. Sama koski monia muita merkkejä. Ala oli keskittynyttä, Inter Sportilla oli valtavan suuri markkinaosuus ja he satsasivat Asicsiin. Se oli kätevää, kun samalta maahantuojalta sai talveksi Fischerin sukset, joten määrän mukaan määräytyvät myyntiprovikat olivat varmaan kohdillaan. Kuluttajan kannalta tilanne oli hankala. Juoksija-lehdessä mainostettiin kuinka monella HCM:llä oli Asicsit. No, varmasti oli, kun vaihtoehtoja oli niin vähän. Luulen, että Karhun M-sarja oli tervetullut markkinahäiriö, kun se sai monet haluamaan tuota suomalaista merkkiä ja näin ollen sitä oli pakko myydä. Sen jälkeen, kun se poistui, niin ihmisten piti siirtyä johonkin muuhun merkkiin ja tuolloin varmaan moni kokeili vähän eri merkkejä. Peruslenkkareita alkoikin olla jo melko hyvin tarjolla, mutta vielä joskus 2010 nopeampia kenkiä oli vaikea löytää. Muistan, kun DS-Trainer dominoi light weight trainer -kategoriaa ja olisin halunnut tuon painoiset kengät, mutta en suostunut Asicseja hankkimaan. Yritin ostaa New Balance 905:t, mutta niitä ei myyty missään. Ostin lennot Tukholmaan ja kävin Löplabbet-myymälässä kokeillen kaikki tuon kategorian kengät paitsi Asicsit. Lopulta päädyin Mizunon Wave Elixir 5:een, mikä olikin minulle hyvin sopiva kenkämalli. Ostin lopulta niitä kolme paria. Ekalla parilla juoksin 12 kilpailua ja kaksi muuta olivat treenikäytössä.

dsc_7206-1376x774.jpgXXL, Stadium, lukuisat verkkokaupat. Kaikki nämä ovat muuttaneet tilannetta. Samoin kuin se fakta, että adidaksen Boost, Niken lukuisat innovaatiota, New Balancen vahva rynnistys Suomen markkinoille värikkäine tossuineen ovat saaneet ihmiset hakemaan jotain muuta kuin Asicsia. Itseasiassa tuntuu, että tuo japanilaismerkki onkin innovaatioissaan taantunut. Niinpä muita merkkejä näkyy paljon enemmän sekä myynnissä että ihmisten jaloissa. Jopa Suomesta saa nykyään lähes mitä tahansa tossumallia ja jos ei saa, niin netistä ainakin saa. Niinpä Asics joutuu nykyään kamppailemaan asiakkaista. Nyt se on vastaamassa huutoon, kun organisaatio laitetaan uusiksi. Maahantuojat putoavat pois ja Asics rakentaa oman organisaationsa.

DSC_7209-1376x774Olipa pitkä johdanto, mutta mennään nyt tähän itseasiaan eli tuohon Asics Roadhawk FF2 -kenkään. Onko se konstailematon peruslenkkari, jossa ei ole mitään ylimääräistä, mutta kaikki tarpeellinen kuten vaikkapa Brooks Launchissa, jonka kanssa se hinnassa siis kilpailee. En tiedä, kun en ole niillä juossut, kun Asics ei ole minulle niitä testiin toimittanut, mutta kuten sanottua, olen tossumalliin kaupassa tutustunut ja voin antaa ensivaikutelmat. Minusta se kenkä tuntuu jalassa hyvältä siinä mielessä, että se on tilavahko. Se ei purista niin voimakkaasti jalan ympäriltä kuin Nike Pegasus 35 eli jos Peg on jollekin liian ahdas, niin tämä Asics voi toimia. Samaan hengenvetoon on todettava, että ei se kenkä ihan ankkamainen ole, vaan kuitenkin hyvin jalkaa tukeva eli jos on oikein leveä jalka, niin sitten se voi olla liian kapea. Kengän päällinen on perinteistä mesh-materiaalia. Välipohja on Asicsin FlyteFoamia Propel-versiona. Tuo välipohja pitäisi olla kevyempi kuin Asicsin perinteiset välipohjamateriaalit. Samaa FlyteFoatia vähän eri versioissa käytetään myös mm. DynaFlytessa ja DS-Trainerissa. Tässä kengässä vaimennus on kovantuntuinen eli vaikka kenkä olisi uusi ja sillä kävelee tai ottaa pari juoksuaskelta, niin se tuntuu huomattavan paljon kovemmalta kuin Brooks tai Nike. Se on sitten makuasia tykkääkö sellaisesta vai eikö. En sano, että se on liian kova, mutta aika jämäkkä se on. Ei se toki kova ole, jos vertaa vaikkapa DS-Traineriin, mutta jos vertaa noihin kahteen muuhun merkkiin, niin niihin verrattuna kyllä. Ehkäpä New Balance 890v6:n kanssa tulisi tiukka vääntö siitä, kumman vaimennus on pehmeämpi tai kovempi.

dsc_7207-1376x774.jpgKengän pohjassa ei nyt valtavasti kuviota ole, mutta riittävästi. Kyllä se varmasti hiekallakin jollain tavalla toimii, mutta erityisen hyvä se on varmasti asfaltilla. Kantapäässä on pieni kohta kumia, joka on todella kovaa ja kestävää kumia kun taas muu osa pohjasta on pehmeämpää ja sitä kautta joustavampaa materiaalia. Se tietysti kuluu varmasti enemmän, mutta ei ainakaan minun painoni tai juoksutekniikkani aiheuta mitään ongelmia kenkien pohjien kestävyydelle. Onhan se kuitenkin kauttaaltaan kumia, eikä näkyvillä ole välipohjamateriaalia niin kuin joillain kilpailijoilla.

roadhawkKenkä tuntuu siltä, että se voisi olla hyvin hengittävä tuon päällisensä vuoksi, joten se sopii sitä kautta erinomaisesti myös kesäkeleille ja juoksumatolle. Mitä tulee sitten ulkonäköön niin se on perussimppeli ulkonäöltään. Minulla ei sen suhteen ole mitään valittamista, mutta vähän pitää kommentoida. Tykkäsin kaikista eniten sekä miesten että naisten mallissa valkopohjaisesta värityksestä. Ne ovat erittäin kliinin näköiset ja sopisivat loistavasti salille/juoksumatolle. Valitettavasti XXL ei niitä myy, vaan kaupan valikoimassa on miehille musta sekä vihreä ja naisille jonkinlainen ruusunmarja ja musta. Kluuvin myymälässä miehille oli vain tuota vihreätä silloin kun siellä pari viikkoa sitten kävin, mutta nettisivuilta olisi saanut myös sen mustan tilatuksi. En mielelläni laittaisi salille vihreää enkä mustaa noista Roadhawkeissa, mutta syksyn kurakeleillä ulkona ne tietysti menevät. Siinä mielessä sääli, että XXL on skipannut ne parhaimmat värit, mutta ei tuo vihreä nyt tietystikään ihan huono syysjalkine ole.

Joka hakee peruslenkkaria, joka on edullinen, mutta ei mikään halpis markettilenkkari, niin tässä on varmasti siihen hyvä vaihtoehto. Painoa on n. 270 grammaa ja droppia 10mm, joten siinä mielessä se kilpailee kyllä hyvin minkä tahansa allrounderin kanssa ja sellainen sen pitäisi ollakin. Kenkä on sen oloinen, että sillä voi varmasti juosta kaikkia vauhteja. Ei todellakaan pelkää myöskään vauhtilenkkejä tämä kenkä. Jos pitäisi valita tämän ja Pegasuksen välillä silloin, jos hinta on sama, niin valitsisin koska tahansa Pegasuksen, mutta jos tämä olisi selvästi halvempi kuten nyt 79,90€, niin sitten Roadhawk veisi voiton. Peruslenkkareita kuluu paljon, joten silloin miettii, miksi jonkun pitäisi maksaa paljon enemmän. Sama koskee New Balance 890v6:ta. Jos vertaa Rantamaratonin expon New Balance -tarjousta 89,90€ ja tätä 79,90€ diiliä, niin ero ei ole kuin kympin. Silloin voi valita vaikkapa värin tai muun fiiliksen perusteella, mutta jos pitää valita urheilukaupan NB-normihinnan ja tämän 79,90 euron välillä, niin silloin Asics voittaisi kirkkaasti. Tarjous on tosiaan XXL:ssä voimassa nyt ensi viikon keskiviikkoon 26.9 saakka.

Mainokset

One Reply to “Tossutorstai: Asics Roadhawk FF2”

Kommentointi on suljettu.