Asiaa kännykkälatureista ja niiden vaaroista

sony3Taas on pieni akunlatausongelma. Viimeksi yhtä ärsyttävä ongelma oli silloin, kun läppärin piuha ei tahtonut missään asennossa saada kosketusta ja ladata tietokonetta. Silloin oli se tietokoneen päässä oleva portti irti, mihin virtapiuha menee kiinni. Ostin silloin uuden tietokoneen, sillä eihän hommia voi tehdä, jos koko ajan virta saattaa loppua. Nyt on siinä mielessä parempi tilannetta, että vaikka kännykkä ei meinaa latautua, niin syynä on ainoastaan se, että latauspiuha on mennyt rikki. Siellä on sisällä varmaan joku johto poikki tai melkein poikki ja kun se ei saa kosketusta, niin silloin se ei lataa. Puhelimen lataaminen on melkoinen urakka, sillä jos sen saa lataamaan niin se saattaa ladata vain 2 sekuntia kerrallaan. Se on jatkuvaa taistelua, onneksi olen saanut hirveällä munkilla parina yönä puhelimen latautumaan kokonaan. Riskinä on se, että jos virta loppuu, niin sitten sitä voi olla vaikea saada lataamaan, kun ruudulla ei näy, lataako vai ei. Stressaavan tilanteen vuoksi pitää saada muutenkin uusi laturi, joten selvittelin asiaa eilen.

sony2Normaalissa tilanteessa henkilö ottaisi toisen laturin, mutta kun tämä on ensimmäinen puhelimeni USB-C-liitännällä, niin se tarkoittaa sitä, että kaikki muut kotona olevat laturit ovat Micro-USB-pistokkeella. Niinpä on pakko saada uusi laturi tilalle asap. Ajattelin ensin, että ostan uuden samanlaisen, mutta sellainen Sonyn pikalaturi maksaa 60 euroa (Sonyn sivuilla 50 euroa, mutta sieltä toimitus 4-6 päivää). Mietin, että onpa kallis ja samalla ihmettelin mikseivät myy pelkkää piuhaa, vaan ne ovat vain pakettiratkaisuja, kun kerran itse laturi ei ole rikki. Matkakäyttöön tarkoitettu versio olisi verkkokauppa.comissa 40 euroa. Sitten kuulin, että takuu koskee myös latureita, kun ne ovat tulleet puhelimen mukana. En ole koskaan aiemmin tuollaista asiaa tullut ajatelleeksi, joten ei kun yhteys Sonyyn. Palvelu oli siellä chatissa erinomaista. Se ei ollut Suomesta käsin hoidettu tilanne, mutta palvelu oli tosiaan viimeisen päälle ja lopputulos on se, että lähettävät minulla uuden laturin. Kaikki siis hyvin, odottelen sen tulemista ja kikkailen sen aikaa tuon latauspiuhan kanssa.

sony1.pngNyt tulee sitten se varsinainen varoituksen sana. Kun olen pihi nimittäin, niin ajattelin, että voisiko vanhan laturin korjata toimimaan varalaturina vaihtamalla vain piuhan. Ajattelin, että piuha kuin piuha, mutta tässä on se todellinen sudenkuoppa. Huono johto voi nimittäin tuhota hetkessä laitteen kokonaan. Tuossa mobiili.fi jutussa on olennaista seuraava kohta:

Ongelmana ovat epämääräiset tarvikejohdot, jotka eivät hallitse johdon läpi kulkevan virran määrää. Ongelma koskee johtoja, joiden toisessa päässä on perinteinen USB Type-A -liitäntä ja toisessa päässä uudentyyppinen, pieni USB Type-C -liitäntä. Vanhanmallista liitäntää ei ole suunniteltu liikuttamaan kolmen ampeerin virtaa, jolle uusi liitintyyppi on suunniteltu, eikä vanhanmallista liitäntää myöskään ole suunniteltu säännöstelemään sen läpi kulkevaa virtaa samoin kuin uusi liitäntä säännöstelee. Ongelmaa ei ilmene, jos johdon molemmissa päissä on uudentyyppinen liitin.

oneplus.pngLaturin (tai tietokoneen) päähän menee nimittäin se USB-A-liitäntä ja puhelimeen tuo USB-C. Erona vanhoihin latureihin, mitä oli aiemmissa kännyköissä Micro-USB-liitännällä on juuri tuo virran määrä. Niissä se latasi ehkä maksimissaan hieman yli yhden ampeerin voimalla. En ole koskaan silloinkaan ostanut tarvikejohtoa, kun minulla oli niin monen puhelimen latureita, mutta tässä riskit ovat ihan eri luokkaa. Niinpä kun katselin noita latausjohtoja, niin ne laadukkaat piuhat maksavat sellaiset 20-25 euroa (kuvassa Elisan myymä piuha) eli ihan halpa johto ei ole kyseessä. Ainoa selkeä ero on se, että kun Sonyn johto on ehkä metrin, niin jos ostaisi hieman pidemmän johdon, niin se voisi helpottaa asioita tietyissä paikoissa. Myynnissä on esim. 1,8 metrin pituisia piuhoja. Toinen vaihtoehto on se, että unohtaa sen laturin kokonaan ja ostaa Samsungin tai Huawein pikalaturin. Ne maksavat verkkokauppa.comissa vain 25 euroa piuhoineen eli ovat selvästi halvempi kuin Sonyn laturit. Silloin olisi kaksi laturia, joista toista voisi pitää laukussa mukana. En osaa nyt sanoa, kumpi oli fiksumpaa. Ostaa laturi piuhoineen vai pelkkä piuha ja käyttää Sonyn laturia. Molemmat maksavat käytännössä saman. Ei minulla normaalitilanteessa välttämättä ole tarvetta edes pitää laturia mukana, mutta olisi se siinä mielessä hyvä olla olemassa, jos sattuu katsomaan vaikkapa paljon videoita. 4K-näyttö vie aika paljon virtaa. On se muutenkin hyvä olla varalaturi, jos piuha joskus taas rikkoutuu.

Jotenkin tilanne tuo toisaalta mieleen ajan, jolloin minulla oli Garminin mittari. Senhän kanssa piti taistella joku puoli tuntia, että mittari lähti lataamaan. Lopputulos oli joskus huono ja joskus vähemmän huono. Silloinkin oli takuu voimassa, mutta maahantuoja ei vastannut sähköposteihini, eikä siellä vastattu puhelimeenkaan, kun soitin, joten vaihdoin Polariin ja Garminit lepäävät jatkossa sellaisten henkilöiden ranteissa, joille tuollainen hupailu on hyväksyttävää. Mittari pitää olla luotettava ja jos vikoja tulee, ne pitää korjata. Onneksi Polarin mittari on superluotettava.

Halvoista tarvikepiuhoista kannattaa oikeasti pysyä erossa. Parin euron piuhalla saa kalliin puhelimen tai vielä kalliimman tyyliin MacBookin kärähtämään. Älkää siis lähtekö ”urheilemaan” tuollaisella asialla.

 

Mainokset