Fashion Friday: sadetakin pallojen hinta?

 

happy.jpgEilen oli niin törkeän hieno auringonpaiste, mutta tänään sataa jälleen. Onneksi sade oli tihkua juuri siihen aikaan, kun itse aamulla matkaan lähdin, joten vettähylkivä takki piti minut kuivana. Keskiviikkona oli toisin. Silloin satoi kuin saavista kaataen ja minun Superdryn takki ei pitänytkään vettä, vaan kauluspaitani hihat olivat kyynerpäistä ranteisiin märät. Toki joku järeä veneilytakki olisi pitänyt kaiken veden ulkopuolella, mutta sellaisen käyttäminen kaupungissa on vähän niin ja näin. Kastunut paitani ei ollut yksin, sillä farkkunikin olivat osin märät. Joskus 2001 tai 2002 Travemünden offshoreveneilykisoista ostetut suojapussiin kokoontaittuvat Elhon rain pack -sadehousut eivät pidä enää täysin vettä. Se johtuu siitä, kun olen pukenut ne päälleni kengät jalassa fillaroidessani tai ajaessani prätkällä, kun sade on yltynyt ja näin ollen se vuori on ajan kanssa revennyt varmaan tosiaan sen takia, kun kengät on ollut jalassa. Toki kastuneet vaatteet kuivuvat, mutta silti sitä miettii: entäpä jos ne eivät kastuisi lainkaan.

Kuinka ollakaan silloin keskiviikkoaamupäivällä Facebookissa mainostettiin Happy Socks -sadetakkia, joka näytti hyvältä tai sanotaanko mielenkiintoiselta. Siinä sanottiin, että se on rajoitettu erä, joten kun klikkasin heidän verkkokauppaansa, olin huolissani lähinnä siitä, onko kokoja enää jäljellä. Niitä oli joka kokoa ja tiedättekö miksi? Tuo sadetakki maksaa 350 euroa. Siis minullahan ei ole ollut sadetakkia sen jälkeen, kun olen ollut joku 10-vuotias. Osittain sen takia, kun ne keltaiset sadetakit olivat hirveännäköisiä ja osittain sen takia, että olen kokenut, etten sellaista tarvitse. Nyt kun liikun fillarilla ja/tai prätkällä kelissä kuin kelissä ja tuultakin on nykyään usein niin paljon, että sateenvarjo lentäisi huitsin nevadaan, niin ajatukseni on vähän muuttunut ja voisin ryhtyäkin sadetakin käyttäjäksi, mutta 350 euroa on liikaa. Kun olen tosiaan kokematon sadetakkiasioissa, niin en tiennyt, mitä sellaisen sadetakin kuuluisi maksaa, mutta sen tiesin, että 350 euroa ei ole tuollaisen tuotteen oikea hinta. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään luxusbrändi, vaan Happy Socks on hauskoista, värikkäistä sukistaan tunnettu ruotsalaismerkki, joiden tuotteita voi ostaa kuka vain, koska ne sukat maksavat pääsääntöisesti alle kympin pari.

Ruotsalainen melankolia ja trenditietoisuus lyövät kättä ainutlaatuisessa Dream Raincoat -sadetakissa, joka on suunniteltu yhteistyössä Stutterheimin kanssa. Upean käsin valmistetun sadetakin malli on Stutterheimin tuttu Stockholm, ja kuosikseen se on saanut Happy Socksin ikonisen Big Dot -kuvion. Lämpöhitsatut saumat ja luova muotokieli takaavat tyylikkäät sadepäivät vuosiksi. Saatavilla useissa miesten ja naisten ko’oissa.

Ylläoleva teksti oli sadetakin kuvauksena Happy Socksin sivuilla. Ystäväni tarttuivat tuohon ja yksi kavereistani harmitteli tuota ruotsalaista melankoliaa. Hän oli sitä mieltä, että ruotsalaiset ikään kuin salaa ihannoivat suomalaista synkkyyttä, mutta sanoi samalla, että se on tekomelankoliaa heillä. Oikeasti ruotsalaiset eivät olisi melankolisia. Minä nostin esille Keke Rosbergin tapauksen. Kun Keke voitti maailmanmestaruuden, ruotsalaislehdet ottivat esille sen seikan, että Keke on syntynyt Ruotsissa, minkä perusteella he katsoivat hänen olevan ruotsalainen. He pyrkivät omimaan Keken ja me ajattelimme, että kateelliset ruotsalaiset vähättelevät samalla suomalaisten menestystä. Itse asiassa pari kertaa Ruotsissa asuneena voin sanoa sen, että ruotsalaisille on kyllä tyypillistä käytöstä tuo, että yritetään nähdä asioissa jotain ruotsalaista.

Mennään takaisin sadetakkiin. Kun en tosiaan ole sadetakkiasiantuntija, halusin selvittää, mikä tuo Stutterheim on. Laitoin hakuun Stutterheim Stockholm ja päädyin heidän nettisivuilleen. Siellä oli myös myynnissä tuo Stutterheim x Happy Socks -takki, jonka hinnaksi oli laitettu 3499kr, mutta se ei ollut ainoa takki, mitä myyvät, vaan heillä oli valtava määrä erivärisiä versioita samasta takista tuon pituisena sekä myöskin pitkänä, nilkkaan asti ulottuvana mallina. Useimmat heidän vastaavat takit maksoivat 1999kr, mutta ne olivat silloin yksivärisiä. Toisien sanoen pilkkujen tai pallojen hinnaksi muodostuu 1500 kruunua, mikä on nykykurssilla about 150 euroa. Se kuulostaa käsittämättömältä. Okei, Happy Socksilla on tyypillistä se, että heillä on jonkinlaisia Limited Edition -tuotteita, joissa käytetään jonkun taiteilijan suunnittelemaa kuosia. Ne ovat silloin kalliimpia. Sukat voivat maksaa 12 euroa pari, kun muuten vastaava Happy Socksin porukan itse suunnittelema väritys maksaisi 9 euroa siellä verkkokaupassa. Siinä on siis 33,3% prosentin hintapreemio tuolle ”taiteelle”, mikä johtuu kahdesta seikasta. Toisaalta halutaan pitää Limited Edition premiumtuotteena ja toisaalta joudutaan maksamaan taiteilijalle tai hänen jälkeläisilleen jotain rojalteja. Eikä se sukanostajaa nyt niin kauheasti haittaa, sillä jos jokainen ostettu sukkapari ei ole kallis, niin yksittäinen kolmen euron lisäinvestointi ei kenenkään taloutta kaada. Tässä on kuitenkin eri tilanteesta kysymys. Tuon ”tavallisen” Stutterheimin Stockholm -sadetakin hinnan päälle on laitettu 75 prosenttia lisähintaa sen takia, että siinä on ne pallot. Se on suunnattoman paljon.

dsc_7545-1376x774.jpgEn oikein tajua, miksi ne Stutterheimin omat takit ovat kaikki yksivärisiä. Miksi he eivät ole hiffanneet, että olisi paljon mukavampaa tarjota asiakkaille värikkäitä takkeja, joita ihmiset tykkäävät käyttää. En myöskään ymmärrä, mikseivät ole voineet sopia Happy Socksin kanssa, että esim. 25-30% lisähinta riittäisi. Pidän Happy Socksista. Minusta he ovat mullistaneet koko miesten sukkamuodin noilla värikkäillä sukillaan. Sen jälkeen oikeastaan kaikki muut sukkamerkit ovat seuranneet perässä. Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana ostanut lukemattoman määrän Happy Socks -sukkia sekä itselleni, että lahjaksi. Kuten ylläolevasta kuvasta näkyy, niin viimeksi eilen jalassani oli Happy Socksit. En minä silti ole valmis maksamaan sadetakista 350 euroa. En vaikka se olisi kuinka käsintehty ja kestäisi seuraavat 50 vuotta. 150 euroa lisähintaa palloista on yksinkertaisesti ihan liikaa. Niinpä tilanne on se, että kastun edelleenkin sateessa ja harmittelen sitä, etten saa takkia, minkä haluan.

 

Mainokset