Vantaan Maratonilla epäonnistumisia. Mikä syynä?

dsc_7839-1376x774.jpgKävin tänään katsomassa Vantaan Maratonia. Katsojan kannalta se on ihan mukava tapahtuma, keli oli lämpötilaltaan loistava, tuuli oli minimaalinen, eikä aurinkokaan oikein paistanut kuin hetken. Silti moni pettyi rajusti. Tapahtui ajallisesti selvästi heikompia suorituksia kuin mitä urheilijat lähtivät hakemaan ja lukuisia keskeytyksiä. Herää kysymys miksi?

  • Maratonviesti sotkee
    Yksi vaihtoehto on se, että kun maratonin seassa on maratonviestiläiset, niin kilpailijat menevät heistä tavallaan sekaisin ja lähtevät mukaan johonkin liian kovaan vauhtiin, sippaavat ja hyytyvät tai jopa keskeyttävät. Tuolla on nimittäin niin vähän osanottajia, että moni haluaa olla mieluummin porukassa kuin juosta yksin ja maratonviesti voi aiheuttaa vääränlaista liikehdintää porukoissa. Varsinkin kierrosten loppuvaiheissa voi mopo ns. keulia.
  • Neljä kierrosta houkuttelee keskeyttämään
    Olen aina sanonut niin, etten oikein näe omalla kohdallani mahdolliseksi juosta maratonia, joka olisi neljä kierrosta sen vuoksi, että siinä 30+km kohdalla olisi liian suuri houkutus keskeyttää. Se oli ihan eri esim. 2013 HCM:llä, kun jalat jumittivat totaalisesti Larussa ja oli vielä kymppi jäljellä kuin jos se olisi tapahtunut kisassa, missä olisi ollut vielä yksi kierros jäljellä. Jotkut perustelevat neljän kierroksen kisaa mm. sillä, että tietää hyvin, mitä on edessä ja juomapaikkojen sijainnit ovat tuttuja, mutta kyllä itse väitän, että jos tuntuu pahalta ja tietää, että pitää kisakeskuksen yleisön parista lähteä vielä yhdelle kierrokselle jonnekin hevonkuuseen, missä ei ole kannustusta ja kaikki näyttää muutenkin ankealta, niin siinä helposti miettii, kannattaako niin tehdä. Minä en oikein maratonilla kisatessani edes halua tietää sitä reittiä, kun se voi vaikuttaa negatiivisesti. Tänään ainakin ihan kärkipäästäkin siellä moni heitti leikin kesken kolmen rundin jälkeen. Yhdessä vaiheessa miehiä oli ihan rivissä irrottamassa numerolappujaan. Ehkä se on niin, että kun näkee, että muutkin keskeyttävät, niin siinä katkeaa omakin selkäranka. Se oli vähän kuin joku liukkaan kelin formularata, jossa mutka yllätti jokaisen kuljettajan. Minua se homma alkoi ärsyttää sen verran paljon, että päätin, etten viitsi kisaa kauempaa katsoa. Positiivinen kokemus alkoi saada negatiivisia puolia. Totuus on se, että jos reitti olisi yksi tai kaksi kierrosta, niin kyllä sieltä maaliin tultaisiin, eikä liftattaisi takaisin kisakeskukseen
  • Ei aiotakaan juosta maaliin
    Aki Nummela teki tänään kisansa harjoituksen kannalta. Hän juoksi kolme kierrosta ja lopetti, koska hän satsaa Valencian maratonille. Se on huippu-urheilijalle ymmärrettävää, mutta entä jos tuo on tuolla yleisempää. Entä jos monet juoksijat menevät sinne sillä mielellä, että tekevät vain harjoituksen. Silloin he saattavat juosta kolmannen kierroksen lopun ylikovaa ja nämä, joilla on tarkoitus juosta maaliin saakka, intoutuvat sitten vähän liian kovaan vauhtiin siinä vaiheessa ja pilaavat kisansa viimeisellä kierroksella.

Joku tuolla Vantaalla mättää, enkä tiedä ihan satavarmasti, mikä se on, mutta olen sitä mieltä, että reitti pitäisi pidentää niin, että se maraton voitaisiin kiertää kahtena lenkkinä neljän sijaan.

Mainokset