Halpishaaste ohi: Juoksija-lehti on väärässä

dsc_7925-1376x774.jpgHalusin ottaa loppukirin ja saada halpishaasteen kengät Brooks Launchit nyt mahdollisimman nopeasti loppuun juostuiksi tai siis ylittämään 1000km rajan, jolloin niistä luovun. Alun perin ajattelin, että kun vaimennus on huonontunut, en enää viitsi juosta niillä reippaampia lenkkejä ja säästäisin siksi ne vikat 200km talven kurakeleille, mutta sitten tuli suuri halu saada aiheesta sisältöä blogiin, joten päätin juosta ne loppuun nyt syksyn mittaan. Kun juoksee pk-lenkkejä, niin kengät voivat olla kuluneemmat, joten kivuttomasti se meni. Juoksinkin melkoisen loppukirin kolmeen päivään keräten siis nyt pe-su 65 kilometriä tuolla parilla saaden lopulta 1012km loppusaldon ja urakan valmiiksi.

Jos joku ei ole seurannut halpishaastetta, niin lähtökohtana urakalle oli Juoksija-lehden artikkeli, jossa he vertailivat 35-70 euron listahinnan ns. markettilenkkarit, mutta jättivät mainitsematta, että juoksijalle voisi olla paljon järkevämpää ostaa laadukkaammat kengät tarjouksesta – vaikkapa ylivuotiset. Niinpä päätin haastaa heidät ja vaikka alennusmyyntikausi oli mennyt ohitse, niin ostettuani ja luettuani tuon Juoksija-lehden numeron päätin, että annan itselleni pari tuntia aikaa löytää kengät, jotka maksavat alle 70 euroa ja juoksen niillä 1000km.  Inter Sportin verkkokaupasta löytyi ylivuotiset Brooks Launch 3:t hintaan 59,50€, mikä oli -50% heidän listahinnastaan ja postikuluilla 3,90€ tuo meni kevyesti alle hintakattoni. En ostanut kenkiä sikaa säkissä -menetelmällä, vaan luin arviot ko. tossumallista. Minusta se oli juuri sen profiilin kenkä mitä hain. Peruslenkkari, jolla voi juosta erilaisia vauhteja. Vaimennettu, jossain määrin kiertojäykkä. Ei kovin kevyt, mutta sopiva siihen käyttöön mihin se tulee. Minusta tärkeintä on se, että jos haluaa ostaa halvalla, niin ostaa sellaisen kengän, mikä on sopiva siihen käyttötarkoitukseen. 200 gramman racing flateilla ei peruslenkkejä tai pitkiksiä kannata tehdä, vaikka ne maksaisivat kuinka vähän. Niinpä tilasin kengät hyvillä mielin, koska ajattelin, että ne sopivat minulle. Ei itseasiassa haitannut yhtään, että sen vuoden malli Launch 4 olisi selvästi kevyempi, koska hain peruslenkkaria, jolloin paino ei ollut millään tavalla kynnyskysymys. Sitä paitsi nämä olivat spekseiltään aika lähellä Nike Pegasus 34:sta, joten voidaan sanoa, että se oli vähän kuin halvempi vaihtoehto heille, jotka eivät halua maksaa täyttä hintaa Pegasuksista. Silloin niitä ei nimittäin alessa ollut missään.

DSC_7920-1376x774Kengät tulivat syntymäpäivänäni 13.9.2017 ja kokeilin niitä jalkaan. Ne tuntuivat olevan juuri sopivat. Olen ennenkin käyttänyt Brooksin lenkkareita ja koko 43 on toiminut hyvin, mutta kun Launchia en ollut mallina koskaan ennen nähnyt, niin pitihän se varmistaa. Vertasin kokoa myös muihin juoksukenkiini ja se oli juuri niin kuin pitää. Toinen opetus onkin se, että koko pitää olla oikea. Vaikka kuinka säästäisi halvoilla kengillä, niin jos se kenkä on liian iso tai liian pieni, niin siitä tulee jatkossa vain harmia. Niistä tulee suhteessa kalliimmat silloin, kun et halua niillä juosta, vaan ne pölyttyvät kaapissa. Älä siis osta vääränkokoisia kenkiä, vaikka ne olisivat halvat.

Lähdin samana iltana aurinkoisessa kelissä juoksemaan ja otin niistä kengistä kuvia. Silloin oli lämmin syyskuun päivä, jolloin oli mukava juosta lyhyissä. Eilen puolestaan viimeisellä lenkillä oli mukava lokakuun päivä. Emme täällä Helsingissä päässeet Kruunupyyn kaltaiseen 21 asteeseen ja kaikkien aikojen lokakuun lämpöennätykseen, mutta 15,5C oli mukavan lämmintä sekin. En juossut lyhyissä, vaan minulla oli kompressiotrikoot ja ohut pitkähihainen juoksupaita, mutta yhtä kaikki: keli oli aurinkoinen ja erinomainen. Tämä kenkäpari siis sekä aloitti että lopetti tehtävänsä kerta kaikkiaan upeassa syyssäässä. Muutenkin täytyy sanoa, että mitään valittamista tästä 1012 km yhteisestä taipaleesta ei minulla ole ollut. Kengän päällinen meni vähän rikki, mutta sen ohuen kankaan alla oleva reikäinen verkko on niin järeätä tekoa, että eivät ne reiät pääse oikeastaan kasvamaan niin, että se vaikuttaisi jollain tavalla juoksuun. Samaten päkiän paksu kumikerros oli aika reilusti kuluvaa sorttia, joten vaikka luulin sitä olevan alussa liian paksu kerros, niin assulla juostessa se kului sileäksi. Kenkäni kuluvat muutenkin lähinnä vain päkiän kohdalta ja ihan kärjestä, missä todella ohut musta kerros kului pois ja alla oleva keltainen tuli esille. Pohjien kuluvuus voi johtua myös kesähelteistä. Kuumalla asfaltti voi kuluttaa kumia enemmän. Muutenhan nämä olivat ohuen päälimateriaalinsa vuoksi erinomaiset hellekengät ohuella sukalla.

dsc_7930-1376x774.jpgOlin siis erittäin tyytyväinen noihin kenkiin ja tuntui, että kun Brooksin maahantuonti oli tuolloin loppunut (alkaa uudelleen nyt tulevana keväänä), niin ne olivat tavallaan unohdettuja kenkiä. Myyjät eivät enää niihin panostaneet, joten nokkela asiakas poimi hedelmät. Tänä vuonna kuvio on ollut vähän erilainen. Nyt on ollut jatkuvalla syötöllä todella hyviä tarjouksia. Boston 6 oli monessa paikassa keväällä ja kesällä 69,90€. Samoin Pegasus 34 oli pitkään saatavilla tuohon hintaan. Välillä oli alennuskuponkeja, jotka kattoivat myöskin alehinnat, joten vieläkin halvemmalla kenkiä saattoi saada. Espoon Rantamaratonin expossa New Balancea löytyi jopa 50 eurolla uusia malleja. Kesän alennusmyynneissä hyvin monia mielenkiintoisia malleja näkyi alle 80 eurolla, eivätkä ne olleet ylivuotisia, vaan tänä keväänä myyntiin tulleita tossuja kuten New Balance 890v6 ja Nike Odyssey React. Kaiken huipensi mielestäni se, että menneellä viikolla sekä adidas Supernova ja Nike Pegasus 35 oli saatavilla hintaan 59,90€. Nuo ovat huikeita tarjouksia ja alleviivaavat sitä, että mitään 35-70€ markettilenkkareita ei kannata ostaa, vaan jos haluaa säästää rahaa kenkähankinnoissa, niin silloin kannattaa ostaa silloin, kun joku hyvä kenkä on tarjouksessa. Niitä tarjouksia tulee kuitenkin aika ajoin. Ei ole mitään syytä ostaa huonoja juoksukenkiä.

Ainoa ero tarjoushinnoilla ja listahinnoilla on se, että silloin, kun joku on tarjouksessa, niin kokoja ja värejä voi olla saatavilla rajoitetusti. Varsinkin jos ei ole kärppänä paikalla silloin, kun alennusmyynti alkaa. Halvemmalla kenkien hankkiminen vaatii siis vähän enemmän vaivaa. Ei ehkä saa juuri sitä omaa mielimalliaan tai jos saa niin ei saa välttämättä mieliväriään. Jos listahinnan maksaa, on valikoima huomattavasti laajempi, mutta kokemukseni osoittavat, että hyvän kengän saa myös halvalla, jos on valmis näkemään sen eteen hieman vaivaa. Mitä enemmän kengistä tietää, sitä helpompaa hyvän kengän ostaminen tarjouksesta on. Jos ei tiedä niin paljon, niin silloin on ehkä viisaampaa odottaa, että itselle mieluisa tossumalli tulee alennukseen. Toisaalta silloin, kun se kenkämalli on edullinen, on pienempi riski kokeilla jotain uuttakin.

Tämä haaste oli siis kannaltani onnistunut. Kuten sanottua, niin niillä halvoilla markettilenkkareilla ei ole mitään roolia juoksijan kenkäarsenaalissa.

Mainokset