1000km kestotesti – Brooksin uusi tuleminen?

DSC_7920-1376x774Kuten maanantaina kerroin, halpishaaste on ohi. Nyt on aika tehdä yhteenveto Brooks Launchista tossumallina ja miettiä tulevaa. Vaikka tämä malli oli ylivuotinen ja nyt jo itseasiassa kaksi vuotta vanha malli, mikä tarkoittaa sitä, että vastaavat tossut ovat sittemmin paljon muuttuneet mm. painon osalta, niin kyllä ne sisältävät silti elementtejä Brooksin filosofiasta. Tämä merkkihän palaa keväällä Suomen markkinoille, joten sen vuoksi voidaan katsoa tämänkin raportin olevan ajankohtainen ainakin heille, jotka pitävät Brooksin kenkiä vaihtoehtoina.

IMG_20170914_114211_695
Launch 3 uutena

Käyttötarkoitus: allrounder ulos. Minusta päkiän alla on sen verran järeä kumikerros, että tossu on ehdottomasti ulkokäyttöön parhaimmillaan ja pitää itseasiassa hiekallakin hyvin.

Pisteytys: Loppuarvioni koostuu arvosanoista, jotka olen antanut eri osa-alueille. Arviointi on tehty 1000km jälkeen, mutta ottaa huomioon koko käyttöiän siinä käytössä, missä kengät minulla olivat ja mihin ne minusta luontevasti sopivat. Nämä neljä osa-aluetta ovat ulkonäkö, mukavuus, kestävyys ja hintalaatusuhde. Yleisarvosana muodostuu neljän osa-alueen keskiarvona.


Ulkonäkö: 8+

Brooksille on jotenkin tyypillistä se, että jokaisesta tossumallista saattaa olla todella hyvänvärisiä versioita ja sitten toisaalta todella rumia värityksiä. Pidin tästä punaisesta ja erityisesti kauempaa se näyttää aurinkoisella kelillä erinomaiselta. Ne eivät käytössäkään mene kauhean nuhruisiksi, vaan likaisinakin näyttävät aika kirkkaan punaisilta yhä (eli siinä mielessä puhtaammilta kuin esim. muuten paremman arvosanan saaneet Pegasukset, tosin ne olivat vaaleammat). Arvosanaa laskee toki se, että jotkut muut värit, mitä olen nähnyt, ovat olleet rumia ja se, että detaljit ovat vähän vaatimattomat. Kun tossuja katsoo läheltä, niin niistä puuttuu sellainen loistokkuus, mitä on esim. Pegasuksessa. Lisäksi kengän malli etuosasta ei ole ehkä niin kaunis.

Mukavuus: 9
Tein kerran yhden virheen ja laitoin liian paksut sukat. Silloin pikkuvarpaat hinkkasivat tossun reunaan ja päällinen meni vähän rikki. Huomasin, että varvastila ei siis ole niin leveä. Jos on leveä jalka, voi aiheutua ongelmia. Tuon jälkeen käytin ohuempia sukkia ja kesähelteillä jopa ihan ohuita. Yksi tärkeitä mukavuusseikkoja olikin se, että ohut päällinen hengitti erinomaisesti kesällä, kun oli lämmin ilma. Tossu ei ollut kuuma. Samoin vaimennus oli aika hyvä kompromissi. Ei ollut kova, muttei liian pehmeäkään ja kengät säilyivät mukavina koko käyttöajan. Tuntuu, että jopa mukautuivat jalalle entisestään käytön aikana.

DSC_7930-1376x774Kestävyys: 8 ½
Kun päälliseen tulee ensimmäinen pieni reikä 300km kohdalla, ajattelee kestävyyden olevan heikko. Sitä miettii, että kengät menevät riekaleiksi. Lopulta 1000km jälkeen niissä ei ole kuitenkaan kuin pari reikää, jotka eivät ole pahemmin siitä kasvaneet, sillä alla on vahva verkkomainen rakenne. Samoin vaimennus kesti hyvin sen 1000km. Ehkä pari sataa kilsaa ennen oli jo sellainen fiilis, etteivät ne enää ole yhtä nopeat kuin ennen, mutta kun tarkoituskaan ei ollut juosta kovaa niitä viimeisiä lenkkejä, niin ei se haitannut. Vika lenkkikin oli 30 kilsaa, mitä ei olisi voinut tehdä, jos vaimennus olisi ollut huono. Pohjat kuluivat aika paljon päkiöiden kohdalta, mutta kun kumia oli niin paksu kerros, niin eivät ne menneet kuin sileäksi. Ilman päällisen reikiä, kestävyys olisi ollut kiitettävä. Nyt haitta oli vain kosmeettinen. Jollekin se voi merkata jotain, itselle se haitta oli minimaalinen, enkä asiaa edes oikein ajatellut.

Hintalaatusuhde: 10
Puhtaasti halpishaasteen hintaa tässä nyt arvioidaan ja silloin se on tietystikin kympin arvoinen. 1000km erinomaista treeniä 63,40€ hintaisilla kengillä. Muuta ei osaa sanoa, sillä me emme tiedä, mihin hintatasoon Brooks nyt asettuu, kun se tulee uudelleen myyntiin keväällä. Minusta niiden täytyy olla vähän halvemmat kuin Pegasukset, jotta menisivät kaupaksi. Launch on kuitenkin Brooksilla vähän halvempi malli ja Pegasus Nikelta sen verran kova kilpailija, että sen täytyy näkyä hinnassa myös Suomessa.

dsc_7927-1376x774.jpgKokonaisarvosana: 8½
Keskiarvon jos ottaisi ylläolevista, se menisi lähemmäs ysiä, mutta hintalaatusuhde oli tällä kertaa poikkeuslaatuinen tämän tarjouksen vuoksi, joten pyöristin alaspäin kasipuoleen. Tämä kenkä on kaikessa kohtuuhyvä, muttei missään oikein huippu. Lähinnä se oli minulla harjoittelussa tossuna nyt kesäkaudella peruslenkeillä, pitkiksillä ja palauttavilla lenkeillä. Pääosin asfaltilla, mutta kyllä joka lenkille jotain hiekkapätkiäkin osui. Talvella oli parilla lenkillä vähän jäätäkin, mutta varsinaisesti talviolosuhteissa ei kovin paljon tullut juostua. Myöskin sadekelin lenkkejä tuli tosi vähän, mutta joitakin kuitenkin ja kumi piti kyllä märälläkin asfaltilla mukavasti.

Suositeltu km-määrä (minun kaltaiselleni juoksijalle): 800-1000
Tossut olivat lopussa kyllä hitaammat, mutta kun viimeinen lenkkikin oli pitkis, niin kyllä niillä tonni meni ihan kivuttomasti, mutta reippaampia lenkkejä en välttämättä mielellään juoksisi enää sen jälkeen, kun 800km on täynnä.

Tekisinkö saman uudestaan? KYLLÄ. Brooksin lesti on tuntunut aina sopivan minulle. Yhdenkään parin kanssa ei ole ollut mitään ongelmia.

Kevääseen täytyy nyt odotella, mitkä Brooksin mallit tulevat Suomen markkinoille. Eiköhän niistä lähikuukausina ala näkyä infoa.