Skechers GO Run Ride 7 kestotestiin

_20181017_205039Nyt tuli täysin uusi merkki minulle. Tämä pari on ensimmäinen Skechers-merkkinen tossuparini ikinä. Olen silti odottanut tämän testin tekemistä todella innolla. Merkki sai alun perin itseltäni huomiota silloin kun Meb Keflezighi siirtyi Skechersin talliin ja ryhtyi kehittämään yhdessä merkin kanssa juoksutossumallistoa. Myöhemmin merkki alkoi sponsoroida esim. Los Angelesin maratonia ja saada muutenkin enemmän näkyvyyttä. Pidin silti sitä vähän enemmän lifestylebrändinä ja jonkinlaisena hintalaatusuhteeltaan hyvänä kenkänä, muttei huipputossuna. Ajatus muuttui tänä vuonna.

dsc_7976-1376x774.jpgKevättalvella alkoi näkyä ja kuulua sellaisia tossuarvioita, että Skechers olisi onnistunut tekemään erinomaisen tossun tämän Ride 7 -mallin myötä. Yhä useammat arvostetut kenkäarvioijat pitivät kengästä ja nyt kesän mittaan olen havainnut, että monet heistä pitävät sitä yhä top 3 yleistossuna. Joidenkin mielestä Ride 7 on kaikista paras peruslenkkari, kun katsotaan kaikki merkit. Amerikassa kun vertasivat hintalaatusuhdetta, niin siellä Pegasus Turbon hinnalla saa melkein kaksi paria näitä Skechersejä ja jotkut sanovat, että Ride on parempi. Joidenkin mielestä se on sellainen, mitä Cliftonin pitäisi olla. Monessa arviossa ei ole ollut yhtään heikkoutta, pelkkiä plussia vain tämän kengän osalta. Kaikki tämä kertoo siitä, että joko Skechers on onnistunut tekemään todella huikean kengän tai vaihtoehtoisesti kun se ei maksa hunajaa, niin kaikkiin pieniin yksityiskohtiin ei puututa. Vaikea sanoa, mutta tunsin itseni vähän ulkopuoliseksi kengistä keskusteltaessa, kun minä olin niitä harvoja, joka ei tiennyt, mistä tässä kengässä on oikeasti kysymys. Nousi halu ottaa selvää.

DSC_7981-1376x774Eilen Skechers antoi minulle parin testiin ja pääsin vihdoin kokeilemaan niitä käytännössä. Koska kenkä on hyvin vaimennettu, olen ajatellut sitä ulkokäyttöön erityisesti asfaltille, mutta kun eletään syksyä, niin luonnollisesti varmaan lunta ja jäätäkin se tulee näkemään. Hiekkateistä nyt puhumattakaan, joita varmasti joka lenkillä on jonkun verran. Ei mennä kuitenkaan niin pitkälle. Ajatukseni on juosta noilla kengillä juoksumatolla ainakin viikko ja käydä sen aikana joillakin ryhmäliikuntatunneilla, joten näen, miten se toimii sekä matolla että parketilla. Koen, että sitä kautta pystyn testaamaan kenkiä kaikilla alustoilla kaikilla vauhdeilla niin monissa erilaisissa tilanteissa kuin mahdollista.

_20181018_103444Minulla oli mukanani Pegasukset (sillä en tiennyt, että tulisin saamaan nuo kengät eilen), joten pystyin varmistamaan, että koko on sama. 43 Nikella ja 43 Skechersilla ovat samankokoiset, mutta Skechersissä on minusta kyllä enemmän tilaa. Se tuntuu tilavammalta kengältä. Pegasus on tiukempi jalan päältä ja kapeampi keskeltä. Ajatukseni on se, että kun se ei ole mikään kisakenkä minulle, eikä ole kesähelteitä tulossa, niin en ihan kaikista ohuimmilla sukilla niitä tule käyttämään. Eilenkin oli mukana ihan tavallisen paksuiset sukat ja ne olivat hyvät niillä. Laitettuani kengät jalkaan ne tuntuivat todella mukavilta. Se päällinen on knit-tyylinen, todella joustava ja mukava. Näissä kengissä ei ole ylimääräisiä reikiä, joten en voinut laittaa lukkonauhoitusta, mitä yleensä käytän, mutta ei se haitannut. Huomasin kyllä, että nauhoissa on aika paljon kiristämisen varaa. Kun siinä päällä on tosiaan sitä volyymia, niin sai kiristää jonkin verran, että tossu on napakka. Sen jälkeen lähdin salille. Tein ensiksi punttitreeniä ja samalla kävelin ympäriinsä. Ensivaikutelma oli suorastaan käsittämättömän hyvä vaimennus. En muista, että olisin ihan vastaavaa tunnetta kokenut ikinä ennen. Ehkä Hoka Clifton on lähimpänä sitä samaa, mutta kun minulla ei tässä nyt Cliftoneita ole, niin en pysty sillä tavalla vertaamaan.

dsc_7992-1024x1820.jpgPuntin jälkeen oli vuorossa ensilenkkinä 10km kevyttä juoksumatolla. Teen yleensä heti alussa sellaisen kiihtyvän lenkin, jotta pystyn kokeilemaan tossua kaikilla eri nopeuksilla, mutta tällä kertaa en sitä ihan ensimmäisenä lenkkinä voinut tehdä. Syynä tähän tiistaina tekemäni yassot. En voi juosta kahtena peräkkäisenä päivänä kovaa harjoitusta. Näin ollen tein siis väsyneillä jaloilla vain kympin 5.01 min/km keskarilla. Nopeimmillaan juoksin hetken 4.37 min/km ja hitaimmillaan jotain 5.30 min/km vauhtia. Yhden lenkin jälkeen on vaikea sanoa juuri sen enempää. mutta on se ainakin mukava tossupari pk-lenkeille. Pitää tehdä erilaisia harjoituksia, jotta näkee, tuntuuko myös nopeampi juoksu hyvältä. Yhden lenkin ensivaikutelma on se, että kengät ovat hyvin vaimennetut ja kevyen oloiset noin hyvin vaimennetuiksi tossuiksi. Pohjassa on tietynlainen hokamainen tunne. Siis sellainen eteenpäin rullaava muoto.

dsc_7993-1376x774.jpgLenkin jälkeen otin pohjalliset pois ja kokeilin käyttää kenkiä ilman niitä Skechersillä on näissä kengissä sellainen ajatus, että jos pohjalliset ottaa pois, niitä voi käyttää ”ohuempana” versiona. Pelkäsin, että se tekee kengistä liian isot, mutta se pelko oli turha. Okei ne on vähän isommat, muttei liian isot ilman pohjallisia. Minä tulen kyllä käyttämään näitä kenkiä pääsääntöisesti pohjallisten kanssa hyödyntäen koko vaimennuksen, mutta tulen kokeilemaan esim. tasapainoharjoituksia ilman niitä. Voisi kuvitella, että se parempi tuntuma alustaan, minkä voi saavuttaa ilman pohjallisia, tulee oikeuksiinsa nimenomaan silloin, jos yritän pysyä yhdellä jalalla pystyssä ja tehdä siinä erilaisia liikkeitä. Myöskin sivuttaispitoa parketilla aion kokeilla molemmilla vaihtoehdoilla. Se on tiettyjen ryhmäliikuntatuntien kannalta nimittäin olennainen seikka sekin. Toki aion tykittää esim. radalla tai jossakin muualla lyhyempiä kovempivauhtisia pätkiä ilman pohjallisia kokeillen, millainen tuo olisi vauhtitossuna.

20180122_112355
Tuttavani Samin Ride 7:t

Mitä tulee sitten kenkien väritykseen, niin niitä oli saatavilla nyt nämä tummat, laivaston siniset ja harmaat. Minun suosikkivärini kirkkaan sininen, jossa on limen vihreitä yksityiskohtia mm. pohjassa, ei ollut lainkaan saatavilla. Se voi olla niin, että se oli kevään väri. Näistä vaihtoehdoista, mitä siellä nyt oli, se navy oli minusta hienoin ja jos pelkästään ulkonäköä olisi pitänyt katsoa, olisin ottanut ne. Jos joku hakee kenkää, jota käyttää myös casuaalisesti sinisten farkkujen kanssa, niin silloin se on varmasti vaihtoehdoista paras. Samoin värikkäiden shortsien kanssa käytettäessä se toimisi hyvin.

Se ei kuitenkaan nyt toimi itselläni, kun tulen käyttämään kenkiä pääasiassa mustien pitkien trikoiden kanssa. En oikein tykkää yhdistää mustaa ja tummansinistä. Musta pitää yhdistää vähän kirkkaampaan väriin. Näin ollen päädyin siihen, että tämä tumma väritys, jossa on mustaa ja jotain grafiitin harmaata, olisi paras tähän testiin. Se on sinänsä jännä väritys, kun se on jollain tavalla murrettu ja sisältää monia värisävyjä. Nauhat ovat jonkinlaiset lilanruskeat. Sitä väriä on aika vaikea kuvailla. Samaa sävyä on myös kengän kauluksessa sisäpuolella. Se knit-päällinen tuo vähän sellaisen ulkonäön, että kengät olisivat villaa, eivätkä ne loppujen lopuksi hassumman näköiset ole, vaikka moni voisi ajatella, että tummat kengät ovat tylsät. Ne eivät rävähdä silmille, mutta niissä on tietynlainen tyylikkyys varsinkin päältäpäin katsottuna. Sivulta katsottuna pohja on tietysti aika massiivinen, joten ne ovat jossain määrin juoksukenkien SUV:t. Kuten kaikissa kengissä, niin se on kiva, että eri värejä on saatavilla. Joku tykkää jostain ja joku sopii paremmin johonkin tarkoitukseen kuin joku toinen. Tämä testi mennään nyt tällä värityksellä.

dsc_7987-1376x774.jpgMennään sitten spekseihin. Kenkä painaa 264g koossa 42,5 eli minun kokoni 43 on hieman tuota painavampi. Se pyörii siis samalla ballparkilla kaikkien kilpailijoidensa kanssa, kun puhutaan yleistossuista. Tähän voidaan laskea esim. Nike Pegasus, Brooks Launch, Hoka Clifton, New Balance 890v6 ja Saucony Ride. Vaimennuksensa vuoksi kenkä tuntuu itseasiassa vielä tuotakin kevyemmältä. Sitä on vaikea selittää, mutta ne tuntuvat jaloissa todella kevyiltä. Droppi on 6mm (18mm edessä, 24mm takana) eli ei ihan paljasjalkatossu, mutta ei myöskään korkean dropin kenkä. Tuossakin se kilpailee aika lailla Hokan kanssa. Välipohjassa on uusi Skechersin FLIGHT GEN -materiaali, jonka sanotaan olevan 30% edeltäjäänsä kevyempi, mikä mahdollisti heille sen, että pystyivät lisäämään välipohjan ja sitä kautta vaimennuksen paksuutta. Pohjissa on pitkälti välipohjan materiaali näkyvillä painon säästämiseksi, mutta kumia on laitettu strategisesti niihin paikkoihin, joista kenkä kuluu. Lisäksi heillä on pohjassa alue, jonka ovat nimenneet Midfoot Strike Zoneksi, joka on vahvistettu kumialue pohjan keskiosan ulkosyrjällä. Siinä ikään kuin ajatellaan, että jos on midfoot striker, niin silloin kenkä kuluisi siitä kohdasta. Tämän kengän pitäisi siis pohjansa puolesta sopia kaikenlaisille askeltyypeille onpa juoksija sitten päkiä-, midfoot- tai kanta-astuja.

dsc_7988-774x1376.jpgMitä odotuksia minulla sitten on tälle testille? Haluan ensinnäkin selvittää, onko GOrun Ride 7 niin hyvä kenkä kuin huhutaan. Samaten haluan nähdä, kuinka hyvin tuo erinomainen vaimennus kestää. Samaten kiinnostaa myös se kengän muu yleinen kestävyys. Onko mukava knit-päällinen käytössä vahva, entä kuinka pohjat kestävät. Sen takia juoksenkin niillä sen 1000 kilsaa ja katson. Tässä voi olla mahdollisesti käsissä sellainen tuote, joka tekee merkistä juoksupiireissäkin tunnetun – myös Suomessa.

dsc_7420-1376x774.jpg

Skechers GOrun Ride 7 maksaa 129€ ja se on saatavilla pääkaupunkiseudulla kahdesta Skerchersin omasta myymälästä Kluuvissa ja REDIssä. Sen lisäksi merkillä on verkkokauppa. Itse olen käynyt molemmissa Skechersin liikkeissä, jotka ovat valoisia, tuotteet ovat niissä hyvin ja kattavasti esillä sekä palvelu henkilökohtaista. Kluuvin liikkeen tunnen paremmin noista kahdesta ja siellä ainakin on erittäin osaava juoksukenkäasiantuntija, jolla on pitkä kokemus eri merkeistä urheilukaupan puolelta.

Lisätietoja: http://www.skechers.fi

Mainokset