Hoka Clifton 1 – legendan paluu

hokaclifton1Kuulin ensimmäisen kerran Hokasta toukokuussa 2013, kun kävimme Nuuksiossa porukalla Spartathlon-spesifisellä pitkiksellä. Siis Spartathlon-kävijät ja sitten yksi tällainen hullu, jolla ei ole mitään tekemistä Spartathlonin kanssa, mutta jonka mielestä on mielenkiintoinen ajatus juosta helteessä 35 kilsaa mäkisessä maastossa assulla. Silloin muut keskustelivat siitä, että on olemassa tällainen maksimalistinen kenkämerkki, jolla monet ultraajat ovat ryhtyneet juoksemaan. En oikein osannut kuvitella, minkälainen tuollainen kenkä voisi edes olla. Myöhemmin niitä alkoi sitten näkyä ja Cliftonit olivat ensimmäinen malli, josta tuli suositumpi ja se taitaa yhä olla – ainakin Suomessa – suosituin Hoka-malli.

En päässyt koskaan oikein mukaan tuohon Clifton-innostukseen, sillä ajattelin siihen aikaan, ettei se kenkä sopisi minulle. Sittemmin ajatukseni ovat muuttuneet ja olen alkanut käyttää tossuja laajemmalla skaalalla. Myös Clifton on muuttunut. Se nykyinen 5 on minusta erittäin hyvänoloinen kenkämalli, joka kiinnostaa itseäni todella paljon. Jos haluaa vähän sellaista vaimennetumpaa peruslenkkaria tonne assulle, niin silloin se on melkein niin, että Hoka Clifton 5 ja Skechers GOrun Ride 7 ovat ne, joita juoksijan kannattaa katsella. Molemmilla voi nimittäin juosta myös kovempia vauhteja. Odotan innolla, mitä Nike Vomero 14 pystyy aikanaan tekemään tuossa suhteessa. Alkuperäinen Clifton siis tuli ja meni ilman, että minä olin siinä kuviossa mukana, mutta muutenhan se aiheutti jonkinlaisen sensaation. Sitä ennen oli puhuttu minimalistisesta trendistä pitäen sisällään mm. Merrellit ja Vibram Fivefingersit ja yht’äkkiä tarjottiinkin kenkää, joka on samanaikaisesti kevyt, mutta todella vaimennettu. Moni sellaiset hankki ja moni hullaantui niihin täysin.

clifton1naisMiksi kaikki eivät sitten tee tuollaisia kenkiä, jos se on niin hyvä yhdistelmä? Yksi syy on varmasti tossun kestävyys. Se välipohjan rakenne ei ollut niin tiivis, kun se oli niin kevyt kenkä. Näin ollen tossut menettivät aika nopeasti vaimennuksensa. Toki niitä voi käyttää senkin jälkeen, mutta jos ne tuntuvat jossain määrin littanoilta jonkun ajan jälkeen, herää kysymys oliko investointi viisas. Se olisi vähän samanlainen tilanne kuin lapsena, jos sai jonkun mielilelun joululahjaksi, joka sitten rikkoontui jonkun ajan päästä. Muutama amerikkalainen tuttava sanoo, että niillä pystyi juoksemaan 200 mailia mukavasti. Eli se tarkoittaa sitä, että jos joku lyö esimerkiksi 100 kilsaa viikossa juosten ne kaikki Cliftoneilla, niin tossut ovat kolmen viikon päästä mennyttä kauraa. Toki sitä lifecyclea pystyy pidentämään sillä, että jos ei juoksekaan aina asfaltilla, vaan osa lenkeistä on vaikka pururadoilla, niin ostamalla useamman parin voi käyttää aina sitä uusinta paria sillä vaativimmalla alustalla. Itse en tästä kestävyydestä sen enempää osaa sanoa, koska en ole kokeillut. Tarinat menevät nimittäin aina ristiin. Jos joku sanoo, että joku tossupari on täysin entinen jonkun km-määrän jälkeen, niin se voi olla niin tai sitten se voi olla, ettei se olekaan niin tai tossujen kestämättömyys voi johtua siitä, että hänen juoksutyylinsä on poikkeuksellinen. Joka tapauksessa kestävyys otettiin yleisesti esille, joten uskon sen olleen tuon kenkämallin akilleen kantapää. Hokahan muutti mallia radikaalisesti, eikä se sitä olisi tehnyt, jos kenkä olisi ollut täydellinen.

Tuon jälkeen Hokan mallisto on laajentunut, eikä mikään yksi malli pyri olemaan enää täydellinen joka tarkoitukseen, vaan siitä on kasvanut isompi kenkämerkki, joka tarjoaa tuotteita eri segmentteihin. Kengät ovat minusta – varsinkin viimeisen kahden vuoden aikana – muuttunut paremman näköisiksi. Muutos on samalla kuitenkin tarkoittanut sitä, että varsinkin tämän päivän Clifton on hyvin erilainen kuin se alkuperäinen Clifton oli. Yksi arvioija sanoikin, että Clifton 5 on hyvä kenkä, jos sitä ajatellaan sinä kenkänä, eikä muistella alkuperäistä Cliftonia, joka oli eri tyyppinen tossu. Tämä haikailu vanhojen aikojen perään on kuitenkin jatkunut ja pari viikkoa sitten tapahtui. Hoka toi täysin yllättäen markkinoille vanhan Cliftonin, kutsuen sitä nyt nimellä Clifton 1 ja se on täysin alkuperäinen. Mitään ei ole muutettu yhtään. Hokalta ilmoitettiin: You asked, we answered eli te pyysitte, me vastasimme.

clifton1pun.JPGHoka Clifton 1 on siis takaisin rajoitetun ajan. Aluksi luulin, että se on myynnissä ainoastaan Yhdysvalloissa, mutta eilen näin sen tulleen myös Euroopan Hokan nettisivuille. Hokalla ei ole muutenkaan mitään globaaleja lanseerauksia, vaan kengät ovat aina ensin myynnissä Amerikassa. Se on saatavilla nyt sekä miehille että naisille kahdessa värityksessä. Naisten värit ovat korallin punainen valkoisella välipohjalla ja keltaisilla nauhoilla sekä kauluksen sisäosalla. Toinen naisten väri on turkoosi, jossa on limenvihreä välipohja ja samaa väriä myös sivupaneeleissa. Tuon kengät nauhat ja kauluksen sisäosa ovat jonkinlaiset neonkorallin väriset. Miesten värit ovat sininen, jossa on sivun takaosa harmaa ja limenvihreä välipohja, nauhat sekä kauluksen sisäosa. Toinen miesten väri on kirkkaampi sininen valkoisine välipohjineen ja limenvihreine nauhoineen ja kauluksen sisäosineen. Sanoisin, että ne mallit, joissa on se limenvärinen välipohja, näyttävät oikeasti liikaa retrokengiltä. Niistä puuttuu tyyli. Se naisten korallin värinen on kyllä jees ja miesten sininen on oikeasti minusta todella makea.

clifton1aftMoni amerikkalainen on ehtinyt jo noita kenkiä testata tai sanotaanko niin, että osa ei ole edes viitsinyt testata. Olen nähnyt lukemattomia videoita, joissa pidetään ainoastaan sitä uutta kenkää kädessä ja sanotaan, että se on täsmälleen sellainen kuin se oli silloinkin, joten katsokaa se vanha video. Minusta tuo on kyllä vähän mutkien oikaisemista, sillä ei tilanne tossumarkkinoilla ole sama kuin neljä vuotta sitten. Pitäisi verrata siihen, onko se kenkä edelleen hyvä verrattuna kilpailijoihin. Ja jos tietää haasteet kestävyyden suhteen, niin miten se peilautuu sitten vastaaviin muihin tuotteisiin. Toki täytyy huomioida se, että useimmat kenkien testauskanavat ovat mainosrahoitteisia, joten he tienaavat elantonsa sillä, että he arvioivat viikoittain uusia kenkiä, eivätkä he silloin yhdellä parilla niin montaa lenkkiä ehdi juosta, eikä se ole heille millään tavalla merkityksellistä, kestääkö joku pari vai eikö. Mitä nopeammin kengän julkaisun jälkeen he saavat uuden videon ulos, niin sitä enemmän he saavat siitä mallista kiinnostuneita katsomaan sitä videota. Se puolestaan tuottaa heille tuloja, mikä on kanavan kannalta hyvä asia. Niinpä neljä vuotta vanha video kannattaa julkaista uudestaan.

Hokalle tämä vanhan tuotteen markkinoille tuominen on sekä uhka että mahdollisuus. He, jotka ovat niitä alkuperäisen Cliftonin faneja, voivat täyttää nyt kaappinsa ja olla tyytyväisiä pitkän aikaa. Uteliaat, jotka kokevat menettäneensä jotain siinä, kun eivät silloin aikanaan sitä Clifton-villitystä päässeet kokemaan, voivat ostaa nyt tuon nostalgisen parin ja nähdä itse, oliko hype perusteltua. Se siis lisää myyntiä ilman tuotekehitystä. Riski on sitten se, että jos sen kengän kestävyys on oikeasti huonompi kuin nykymallien niin aiheuttaako se sitten imagohaittoja merkille. Luulen Hokan ajatelleen asiaa niin, että merkin imago on tällä hetkellä niin vahva, että tuo ei pääse siihen vaikuttamaan. Useimmat varmasti myöskin tietävät, mihin lähtevät, kun sen parin ostavat ja liikkeissä myyjä voi myöskin opastaa, mikä ero ykkösellä ja vitosella on, jos Cliftoneita ajatellaan.

clifton1pohjaPuhutaan nyt vielä hetki tossun spekseistä. Hinta on 130 euroa, mikä on aina perushinta Cliftoneista. Droppi on tutusti 5mm eli 24 edessä ja 29 takana. Paino on omassa koossani 42 2/3 235 grammaa eli se on hyvin pitkälti siinä Claytonin/Machin painoluokassa, eikä nykyisen Cliftonin. Naisten tossun paino puolestaan on heidän standardikoossaan 203 grammaa. Pohja on hyvin tuttu myöhemmistä Clifton-malleistakin eli pääasiassa näkyvissä on välipohjan materiaali, mikä näkyy väristäkin, mutta muutamissa kohdissa, mistä kenkä kuluu eniten, on laitettu kumia parantamaan kestävyyttä. Ei pidetä tätä retropostausta liian teknisenä tai vakavana, vaan laitetaan tähän ”vara-sagen” arvio kengistä.

Itselleni näitä ykkösiä nyt tuskin tulee. Se johtuu puhtaasti siitä, etten usko niiden tulevan Suomeen kauppoihin. Tämä vuodenaika on sellainen, milloin suomalaiskauppiaat eivät oikein tossuja halua ottaa sisään, kun kysyntä on pienempää, emmekä tiedä kauanko malli on tarjolla. Sen takia en myöskään ottaisi niitä mihinkään kestotestiin, koska eihän se auta selvittää asiaa, jos testin valmistuttua koko tossumallia ei enää myydä. Siinä mielessä se kenkä olisi mielenkiintoinen juosta, että näkisi, mistä se Hoka tavallaan lähti liikkeelle ja millainen Clifton oikeasti oli, kun kaikki siitä puhuvat, mutta muuten ottaisin kyllä paljon mieluummin Clifton 5:t, jos yksi pitäisi valita, koska haluaisin verrata niitä kunnolla Skecherseihin, jotta nähdään kumpi on paljon kilsoja keräävälle parempi peruslenkkari vai ovatko molemmat todella hyviä.

Emme siis tiedä, tulevatko kengät tänne Suomeen myyntiin, mutta Hokan Euroopan sivuilta ne saa tilattua: http://www.hokaoneone.eu

Mainokset