Hoka Torrent – nopea polkujuoksukenkä

dsc_8173-1376x774.jpgAloitan tämän postauksen harjoittelemalla sanaa polkujuoksu. Polkujuoksu, polkujuoksu, polkujuoksu eli vaikka aina sanonkin maastojuoksukengät, niin nämä oikeasti taitavat olla nykytietämyksen perusteella polkujuoksukengät. Oli miten oli, niin käsitykseni maastojuoksukengistä on ollut mustavalkoinen. Minusta ne ovat olleet aina joko hiton kovat tai vaihtoehtoisesti painavat monot. Oikein mikään niistä ei houkuttele juoksemaan sellaisilla reittiä, joka menee osin skutsissa ja osin tiellä. Asiat ovat muuttumassa tai muuttuneet. Uudet Hoka One One Torrentit ovat jotain, mitä itse en ole ikinä aiemmin kokenut.

hokatorrentKun minulle viime viikolla tuollaista Torrentia näytettiin ja otin yhden tossun käteeni, tuntui, ettei se paina mitään. Tänään kun kävin tossuihin tutustumassa, täytyy vetää hieman sanoja takaisin. Kyllä ne jotain painaa, mutta eivät ne monot ole. Ne ovat kevyet trail-tyyppisiksi kengiksi. Paino on n. 255 grammaa koossa 42 2/3 eli puhutaan suurin piirtein Clifton 5:n ja Pegasus 35:n painoluokasta, mikä tarkoittaa tuollaisella maastojuoksupohjalla sitä, että kenkä on todella kevyt. Kengissä on monista Hokista tuttu 5 mm droppi, mutta se, millä kenkää on saatu kevyemmäksi, on sitten se alhaisempi stack height (Hokan ilmoituksen mukaan 18/23mm) verrattuna moniin muihin Hokan kenkiin.

hokatorrent3Lampsin tänään siis lounasaikaan Forumissa sijaitsevaan Scandinavian Outdoor Storeen. En ollut ikinä aikaisemmin siellä vieraillut, sillä en nyt varsinaisesti ole mikään eräihminen. Kyseinen kauppa on nimittäin kuulemma ainoa, joka Torrentia täällä Helsingissä myy. Astuttuani sisään havaitsin, ettei tuo kauppa nyt pelkästään millekään maastopukuisille eräjormille ole, vaan kyllä siellä oli laadukkaita tuotteita myynnissä laidasta laitaan lähtien jostain Canada Goosen takeista Timberlandin 6 tuuman bootseihin. Jatkoin kaupassa eteenpäin, jolloin tuli muutama askelma alaspäin ja juoksukengät olivat siellä alakerrassa vasemmalla seinämällä. Esillä oli useita Hokan, Salomonin ja La Sportivan tossumalleja. Hyllyssä telineessä oleva Torrent oli juuri omaa kokoani 42 2/3, joten nappasin sen siitä ja kokeilin vasempaan jalkaani. Tai oletan sen olevan minun kokoni, koska se on ollut kokoni, kun olen kokeillut mm. Cliftoneita, Tracereita ja Macheja. Nyt tosin ei ollut juoksusukkia jalassa, mutta pikatyyppaus yhdellä tossulla menee millä tahansa sukalla.

dsc_8174-1376x774.jpgTuo Torrent ei ole pelkästään kevyt, vaan se on myös mukava. Se tuntuu jalassa hyvältä ja vaimennusta tuntuu olevan mukavasti. Pohja ei ole liian jäykkä, mutta se ei ole myöskään liian vetelä. Olen aina ihmetellyt, kuinka ihmiset pystyvät pitkiäkin matkoja taivaltamaan jollain tosi kevyillä inov8-kengillä, mutta Torrentin tapauksessa en ihmettelisi. Joskus tulee vastaan keskusteluja siitä, pitäisikö johonkin kisaan laittaa tavalliset lenkkarit vai polkujuoksukengät, niin niissä tapauksissa sanoisin näillä tiedoilla Torrentit. Mm. Ultravasan ja Pirkan Hölkkä ovat tuollaisia tapahtumia. Itse jos menisin johonkin kisaan, missä alustana olisi muu kuin tie, haluaisin hyvin suurella todennäköisyydellä juosta sen kisan Torrentilla. Vaikken ole juossut noilla kengillä metriäkään niin fiilis on sellainen, että ne ovat hyvät. Ne tuntuvat niin mukavilta, mutta samalla sopivan kevyiltä.

hokatorrent2Lisäksi Hoka on mennyt ihan mielettömästi eteenpäin tuotteiden ulkonäön suhteen. Pidän oikeastaan kaikista Hokan malleista, jotka ovat tässä värityksessä. Clifton 5, EVO Mafate, Torrent… näyttävät kaikki hyviltä. Ne ovat lähes kuin karkit, jotka voi ostaa ulkonäön perusteella, mutta kuitenkin ominaisuudet edellä. Asia kuulostaa vähän hölmöltä, mutta niin se vain on. Noita kenkiä ei tarvitse piilottaa kaappiin, vaan ne voivat olla himassa paraatipaikalla esillä silloinkin, kun tulee vieraita kylään.

Se Scandinavian Outdoor Storen mies oli todella mukava ja tuntui tietävän tuotteista aika paljon. Hänen kanssaan oli mukava asioida. Uskon, että kun polkujuoksu on nyt kovassa kasvussa, niin samallahan se polkujuoksu- tai maastojuoksutossukysyntä kasvaa ja koska tuo kauppa sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin Keskustassa, niin he voivat myydä tuota kenkää paljonkin. Ihmisten vain pitää tietää, että juoksukenkiä saa tuosta kaupasta ja sitten kun se on tiedossa ja asiakas on siellä sisällä, niin pitää saada sille asiakkaalle sellainen kenkä jalkaan, jotta hän voi itse havaita, kuinka mukavilta ne tuntuvat. Tämän jälkimmäisen asian myyjä itsekin kertoi.

hokatorrent4Onko kaikki sitten tämän kengän suhteen täydellistä. Ei varmastikaan ja nostan nyt tässä muutamia asioita esille, mitä kannattaa miettiä. The Ginger Runner testasi tuon kengän ja juoksi niillä 100 mailia. Hänen mukaansa välipohja kuoleentui osittain jo noilla kilsamäärillä. Jos kengät ostaa treenikäyttöön, eikä pelkkään kisaamiseen, niin silloin voi olla mietinnän paikka, jos vaimennus katoaa nopeasti. Tätähän me emme tiedä, kun emme ole kokeilleet, mutta se on mahdollista. Torrentit maksavat onneksi vain 119 euroa, eikä paria sataa kuten EVO Mafatet, mutta siitä huolimatta kestävyys on kysymysmerkki. Toinen hänen huomionsa oli se, että päällinen venyy. Alussa se on todella mukava, mutta se kuulemma venyy ja tämän jälkeen saa justeerata nauhoja kesken lenkkiä. Mietin mistä se johtuu ja tulin siihen johtopäätökseen, että sadekeli varmaan aiheuttaa sen. Kun kengät kastuvat, niin sen jälkeen kaikenlainen vääntö, mikä kenkään kohdistuu, saa päällisen venymään. Tosin olipa syy mikä hyvänsä, niin sitä pitää pohtia. Olen toki vähän sitä mieltä, että jos koko ei ole liian iso ja jos laittaa lukkonauhoituksen sekä nauhat tarpeeksi kireälle, niin ne pysyvät justeeraamatta. Ehkä olen väärässä, mutta tämä käsitys itselläni on. Esim. Skechersit, joissa minulla on paljon volyymia, ovat juuri sopivat, kun ne ovat tarpeeksi kireällä. Tämäkin on nyt asia, mitä ei tiedä, jos kengillä ei enempää juokse.

Don Valido kysyi minulta, sopiiko Torrent talvijuoksukengäksi ja vastaukseni on: luulen niin. Juoksin viime talven lumiset kelit Mizuno Wave Harriereilla, joissa on pohjassa melkoiset hain hampaat, jopa Torrentia parempi pito, mutta ne ovat sellaiset jäykemmät maastojuoksukengät. Näin ollen tullessa kovalle asfaltille, ne tuntuivat vähän liiankin kovilta. Hanget ja sellaiset tiet, joissa on lunta pinnassa vaikka aurattuna, ovat niille Mizunoille hyvät, mutta kova alusta ei. Tässä tilanne on toinen. Ne toimivat varmasti hyvin kovallakin alustalla ainakin uutena. Kysymys on sitten siitä, että kuluvatko pohjan nappulat miten paljon ja miten nopeasti ja kuoleentuuko vaimennus.

Minusta nuo Torrentit tuntuvat erittäin hyviltä sekä kisakäyttöön että treenilenkeille ainakin näin maallikon näkökulmasta. Tuntuu, että niillä pitäisi pystyä juoksemaan mitä tahansa vauhteja. Kysymys on vain sitten siitä, kestävätkö ne vai eivätkö. Hoka on joka tapauksessa ainakin yrittänyt tehdä erinomaisen polkujuoksukengän.

2 Replies to “Hoka Torrent – nopea polkujuoksukenkä”

Kommentointi on suljettu.