Mihin vedenpitäviä Shield-kenkiä tarvitaan?

odyssey2Nike on tuonut markkinoille nyt aika laajan malliston Shield-juoksukenkiä, joissa päällinen tuntuu olevan jotain jonkin sortin neopreenia. Se pitää siis vettä ja lisäksi niissä kengissä on uudenlainen, kätevä kiristyssysteemi. Herää kysymys, mihin tuollaisia kenkiä tarvitaan?

Jotkut sanovat, ettei mihinkään, koska kengät hiostavat. Tässä on tietty pointtinsa, ne kengät hengittävät huonommin, joten ainakaan kovin lämpimällä kelillä niitä ei kannata käyttää, vaikka sataisi. Niille kengille on minusta kuitenkin aika paljonkin käyttöä, joten sen vuoksi käsittelen vedenpitäviä kenkiä tässä postauksessa.

odyssey3Puhtaassa juoksukäytössä tulee kaksi tilannetta mieleen, johon tuollaiset tossut sopivat. Yksi on se, jos sataa usein ja on suht viileätä. Vuosi sitten syksyllä oli yksi esimerkki tällaisesta tilanteesta, kun satoi oikeasti tyyliin joka päivä lähes koko ajan. Vielä enemmän tilanne on sellainen, jos asuu vaikkapa Lontoossa tai Amsterdamissa. Siellä tollainen kenkä on aika hyvä talvijuoksukenkä, koska sataa usein, muttei ole pakkasta tai lunta. Toinen tilanne on sitten se, että tulee ensin lunta, mutta myöhemmin sataakin vettä ja tulee sellainen vetinen sohjo. Silloin tavalliset lenkkarit kastuvat läpimäriksi heti. Jos on siis hyvin vaihteleva talvi, niin tuollaisille kengille on paljonkin käyttöä.

odyssey4Laitan tähän esimerkiksi nyt eilen julkaistun värityksen Nike Odyssey React Shieldistä sen vuoksi, että näette sen olevan aika tyylikäs kenkä. Niinpä sanoisin, että suurin osa näistä menee muuhun kuin juoksukäyttöön. On kätevämpää ajaa vaikkapa polkupyörällä, jos on sateista ja muutenkin märkää, kun kengät eivät kastu heti. Samaten jos tulee sitä sohjoa tai isoja vesilammikoita, niin silloin monesti pitää talvisaikaan laittaa jotkut todella painavat ja kuumat talvikengät, jottei varpaat kastuisi. Silloin Shield-kengät voisivat toimia paremmin. Mitä tulee kyllä sitten tuohon Odysseyhin, niin siinä pitää huomioida, ettei pohja ole erilainen kuin tavallisessakaan versiossa, joten jos on lunta tms. niin ne on aika liukkaat. Pegasus 35 Shieldissä pohjaakin on muokattu sillä tavalla, että nappulat pitävät paremmin märällä kuin tavallisten Pegasus 35:n pohja.

odyssey5Tämä Odyssey React tuossa värityksessä sopii kyllä erinomaisesti myös veneilykengäksi keväällä ja syksyllä. Tuo väritys tuo mieleen jotenkin Muston purjehduskenkämalliston kengät ja kiristyssysteemikin on hyvin veneilyyn sopiva. Lisäksi kun pohjat ovat vaaleat, niitä voi käyttää veneessä. Nuo ovat siis todella hyvät siinä mielessä.

Aiemmin Shield-kengät olivat minusta rumia. Ne tuntuivat olevan ihan tavallisia juoksukenkiä kalvolla, mutta vähän tavallista rumempia ja mustia. Nyt on tullut variaatioita ja Niken myös ne tummemmat Shield-kengät ovat paremmannäköisiä kuin ennen ja tosiaan koko kenkä on mietitty teknisesti uusiksi. Lisäksi tarjolla on useita värityksiä hyvin monesta kenkämallista. Eli jos tuollaiset vettäpitävät Niket haluaa, niin valinnanvaraa oikeasti on. Toki vaihtoehtoja on joillain muillakin merkeillä, mutta ainakin Suomessa kaupoissa Niken Shield-kengät ovat nyt parhaiten saatavilla.

Vaikka vedenpitävät kengät saattavat tuntua ensifiilikseltä turhilta, niin tarkemmin ajateltuna niissä on kuitenkin järkeä ja jos sellaiset hankkii, niin niitä käyttää kuitenkin melko harvoin, joten ne kestävät useamman vuoden.