Ovatko treenisukat riittävän hyvät juoksuun?

dsc_8236-1376x774.jpgMinulta kysytään monesti, millaisia juoksusukkien pitää olla ja siihen ei ole helppo antaa yksiselitteistä vastausta. Minusta kengät ovat juoksussa tärkeämmät kuin mitkään vaatteet tai muut varusteet, mutta sukilla on tietty rooli siinä, että kenkä istuu hyvin. Niinpä vastaan, että sukkien pitää olla riittävän hyvät. Kysymys on sitten siitä, mikä on riittävän hyvä. Ei sitä yksiselitteisesti voikaan määritellä.

90- lenkkeilin puuvillaisilla tennissukilla. En tiennyt juoksusukkien olemassaolosta. Tosin olin satunnainen lenkkeilijä matkojen ollessa lyhyitä. Kun osallistuin ekalle maratonille 1999, en ollut ikinä juossut yli 10 km pituista lenkkiä, eikä siltä vuodeltakaan ollut kuin joku 40km treeniä kasassa, joten oli luonnollista, ettei sukkiin tullut kiinnitettyä huomiota. Silloin sain vanhemmiltani ennen tuota kisaa ensimmäiset juoksusukkani, nimittäin Asicsin marathon-sukat, joissa oli kumia pohjassa päkiän ja kantapään kohdalla, jotta sukka pysyisi paikallaan. 2006, kun aloittelin enemmän juosta, hankin Stockmannilta reilun määrän juoksusukkia. Silloin ei ollut mitään edullisia sukkia, vaan halvimmat parit olivat yli kympin. Tällä vuosikymmenellä tilanne on muuttunut, kun edullisia juoksusukkia myydään jopa Lidlissä. Samoin Inter Sportilla, XXL:llä ja Stadiumilla on omien merkkien halpissukkia. Ne kaikki ovat minusta peruslenkeille riittävän hyviä. Ei ole siis mitään syytä kenelläkään olla hankkimatta juoksusukkia lenkkeilyyn. Tennissukat, puuvillaiset sneakersukat ja muut vastaavat eivät kuulu juostessa käytettäviksi.

Peruslenkeille siis käy lähes sukka kuin sukka, mutta ongelmana on löytää hyvät kisasukat. Niiden pitää mielestäni olla kaikilla juoksemillani matkoilla kympistä maratonille aika ohuet, jämäkät ja sellaiset, jotka eivät ole liukkaat. Näin ollen ei tule hiertymiä, sukat tuntuvat mukavilta jaloissa ja pysyvät paikoillaan. Ostin 2010 Paavo Nurmi Marathonin exposta Asics DS Trainer -sukat, joilla olen sen jälkeen juossut käytännössä kaikki kisani. 2017 Paloheinässä vedin toisen sukan jalkaan jotenkin huonosti, joten se ratkesi nilkasta. Olen silti käyttänyt edelleen niitä sukkia kisoissa, koska en ole löytänyt yhtä hyviä tai parempia vaihtoehtoja. Itseasiassa ei edes huvita testata summamutikassa jotain kalliita 25 euron sukkia, jos en tiedä ovatko ne hyviä eli tavallaan pitäisi olla tieto, mikä voisi olla hyvä, jos kisasukkia hankkii. Kaikille muille lenkille kuin kisoihin sukkia onkin ihan mukavasti. Ohuempia sukkia nopeimpiin kenkiin ja helteille sekä vähän paksumpia peruslenkeille. Osa on kalliimpia ja osa halvempia.

20181103_155314-e1541253238196.jpgMinusta kaikista tärkein asia sukkarintamalla onkin se, että niitä on riittävästi. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin tilanne silloin 2006, kun kaikki juoksusukat olivat välillä pesussa. Se ongelma johtui osin siitä, että niitä sukkia oli sen verran vähän ja toiseksi siitä, että siihen aikaan lähes kaikki juoksusukat olivat valkoisia ja pesen valkoista pyykkiä harvemmin kuin värillistä. Sittemmin tilanne on muuttunut ja valtaosa juoksusukistakin on nyt värillisiä. Viime aikoina itseltäni on hajonnut todella paljon vanhempia valkoisia sukkia, joten alkaa olla vähän sellainen tilanne, että vaikka juoksusukkalaatikko pursuaa yli, niin silti välillä voi olla liian vähän valkoisia sukkia. Niitä täytyy siis hankkia vähän lisää johtuen siitä, että monesti on sellaiset kuteet ja kengät päällä, ettei niiden kanssa sovi välttämättä kuin valkoiset sukat.

Pari päivää sitten näin Kluuvissa, että sinne oli avautunut jonkinlainen pop-up-myymälässä, jossa myytiin edullisesti Catmandoon vaatteita. Se on ilmeisesti Sultraden omamerkki eli firman, joka tuo maahan New Balancea ja Craftia. Hinnat olivat todella halpoja, koska myyvät varastoa nyt pois muuton vuoksi. Niinpä siellä oli esimerkiksi kolmen parin paketti urheilusukkia, mikä maksoi 2 euroa. Ostin molempia värejä yhden paketin eli yhteensä 6 paria sukkia 4 eurolla. Nämä eivät olleet siis ollenkaan juoksusukkia, vaan urheilusukkia, jota vertaisin urheilukaupoissa myynnissä oleviin treenisukkiin. Monestihan on erikseen myynnissä training ja running sukkia miltä tahansa brändiltä. Nyt herää kysymys, pitääkö juoksussa olla running-sukat vai riittääkö ne training-sukat? Aikanaan olisin väittänyt, että täytyy olla running-sukat, sillä sellaiset lyhytvartiset treenisukat olivat ennen monesti puuvillaa, eivätkä muutenkaan jämäkät. Tuli sellainen fiilis, että ne sopivat kyllä siihen, että menee salille vähän puntteja kolistelemaan, mutta ei juoksuun. Nyt se on vähän eri, koska training-sukatkin ovat teknistä materiaalia. Jos molempia on vierekkäin, niin ostan toki ne juoksusukat, mutta entä jos treeni- tai urheilusukkia myydään halvalla, niin kelpaavatko ne juoksuun?

dsc_8211-1376x774-e1541253455998.jpgOstamani sukat eivät ole puuvillaa, vaan 91% polyamidia ja 9% elastaania. Ne ovat lyhytvartiset ja niissä on keskellä kiristävä ”raita”. Muuten ne ovat hyvin basicia. Päätin kokeilla, kuinka ne sopivat juoksuun. Tarkoitus oli juosta Pegasus 35:t jalassa ja laitoin sitten tuollaiset valkoiset Catmandoon sukat, joissa on pinkki raita yläosassa. Samoin varvasosa ja kantapää olivat pinkkiä, mutta sehän ei näy, kun kengät ovat jalassa. Kun laitoin kengät jalkaani ja lähdin kävelemään, huomasin välittömästi sukkien olevan todella liukkaat. Se kontakti pohjalliseen oli sellainen, että varpaat tuntuivat luistavan kengän sisällä. Tein keskivartalotreeniä ensin, enkä huomannut mitään erityistä. Sukat eivät olleet liian kuumat, vaan kaikki oli ihan jees. Sitten menin juoksemaan. Alussa oli vähän sellainen tunne, että pysyyköhän sukka paikallaan. Se tunne kohdistui lähinnä varren yläosaan ja lisäksi ne tuntuivat edelleen liukkailta pohjallista vasten ja jopa jalan puolelta. Sitten kun juoksin reippaampaa 3.52 min/km vauhtia ja jalat hikosivat, niin ne eivät enää tuntuneet yhtä liukkailta ja treeni meni ihan hyvin.

Tänään pesin valkoista pyykkiä, jotta näkisin oliko sukissa vain joku käsittely minkä vuoksi ne olivat uutena liukkaat, mutta jatkossa ei. Sanoisin, että voi olla, että ovat uutena liukkaammat, mutta toisaalta kyllä se minusta materiaalikysymys on. Ne ovat vähän liukkaampaa materiaalia sinänsä. Eivätkä näin ollen ehkä sovi niin hyvin kaikkiin kenkiin, jos kengän pohjallinenkin on liukas. Toisaalta normaalin kuluttajan käyttötarkoitukseen ne ovat riittävän hyvät. Keskivertotyyppi käy salilla, jollain ryhmäliikuntatunnilla ja tekee siinä ehkä vartin crossarilla tai juoksumatolla. Silloin sukat ovat riittävän hyvät. Kyllä ne juoksijallekin riittävän hyvät ovat sellaisille alle tunnin peruslenkeille.

On olemassa parempia sukkia paremmalla istuvuudella ja paremmasta kautta kalliimmasta materiaalista, mutta kallis ei ole aina vastaavasti selvästi kestävämpi kuin halpa. Niinpä olen sitä mieltä, että useimmat halpisjuoksusukat ovat riittävän hyviä valtaosalle lenkeistä. Se lisäarvo, minkä kallis sukka antaa, ei oikeuta sitä lisähintaa. Kisat ja muut vastaavat vaativat suoritukset kuten ultrapitkät lenkit, asettavat tietysti ihan eri vaatimukset sukillekin ja se on silloin tilanne, jolloin sukkiinkin pitää panostaa kunnolla. Sen sijaan useimmille lenkeille riittää halvat sukat. Jopa urheilu-/treenisukkakin voi olla riittävän hyvä salille ja peruslenkeille. Niitäkin voi siis hankkia, jos halvalla saa. Tällainen tilanne, jossa kolme paria myydään kahdella eurolla, on minusta mahdoton jättää hyödyntämättä. Niinpä tuo kuusi paria sukkia oli nyt ihan jees lisäys sukka-arsenaaliin, kun kaikki ovat vieläpä eri värisiä ja sainhan minä niitä kaivattuja valkoisia sukkiakin kaksi paria.