Pitkästä aikaa ulkolenkki pimeässä ja se teki hyvää

DSC_8406-774x1376Eilisillan lenkki toi todella hyvän fiiliksen ja käänsi samalla viime viikon negatiiviset tuntemukset nousuun. Eilenhän oli todella sateinen keli, mutta sää parani iltapäivällä ja kun illalla lähdin lenkille, ei paitsi satanut, niin lisäksi tuulikin oli poissa. Se oli todella mukava fiilistelylenkki rantoja pitkin. Pari kilsaa heitin alle 4.50 vauhtia, mutta muuten höntsäsin ja keskariksi tuli vain 5.17 min/km. Kenkinä oli vanhat addun Sequence Boost 8:t ja piru, että ne tuntuivat alussa taas kömpelöiltä ja painavilta. Diggaan tosi paljon niiden värityksestä. Musta sellainen kiiltävä pinta yhdessä infraredin kanssa näyttää hyvältä. Nauhat ovat erinomaiset ja Continentalin pohjat erittäin pitävät märällä alustalla. Nuo kengät sopivat siis märälle ja pimeälle kelille kuin nenä päähän, mutta oikeasti ne ovat liian painavat ja kömpelöt nykymakuuni jopa kevyille ja palauttaville lenkeille. Juoksen Skecherseillä sata kertaa mieluummin. Lenkin aikana tossujen kömpelyys unohtui ja totuin niillä juoksemiseen, enkä ajatellut asiaa niin paljon.

Noiden kenkien tilanne on esimerkki siitä, kuinka juoksijan tarpeet ja toiveet tossujen suhtaan muuttuu kokemuksen myötä. Aloitin kaikista vaimennetuimmilla ylipronaatiokengillä ja sen jälkeen olen siirtynyt pikkuhiljaa kohti paitsi kevyempiä malleja niin samanaikaisesti vaihtanut myöskin kokonaan neutraaleihin kenkiin. Tuo taitaa olla viimeinen hankkimani pronaatiojalkinepari ja se tuli itselleni silloin telakkavuosina eli muistaakseni keväällä 2015. Juoksin niillä alussa Espoon Areenalla pitkiksiä ja peruslenkkejä. Myöhemmin kun en enää radalla käynyt, ajattelin juosta niillä juoksumatolla, mutta en oikein tykännyt käyttää niitä matolla, koska ne tuntuivat kömpelöiltä. Silloin piti oikeasti juosta kevyt lenkki, kun ne oli jalassa. Toki niin teinkin, mutta tossurumban takia sitä mieluummin piti kassissa sellaista paria, jolla voi juosta vauhteja vähän laajemmalla skaalalla. Näin ollen kilsoja kertyi aika hitaasti. Viime syksynä siirsin ne sitten ulos, kun mittarissa oli joku 650km ja talvisaikaan märällä asfaltilla ja jopa silloin, kun oli vähän jäätä ne toimivat ihan hyvin. Continentalin pohja tuntui todella hyvältä talviolosuhteisiin silloin kun ei ollut lunta. Kuviota ei ole nimeksikään, joten kun kerran liukastelin vähän lumisella kelillä, en niitä enää käyttänyt. Siitä asti tossut ovat olleet käyttämättöminä, olen venaillut taas niitä märkiä, pimeitä kelejä. Eilen sellainen lenkki tuli ja tuon suorituksen jälkeen niissä kengissä on 984km. Vielä pari lenkkiä ja ne jäävät pois juoksukäytöstä.

Olen aiemminkin sanonut, että syksy on hyvää aikaa siivota vanhoja kenkiä pois. Jos on pimeätä, märkää tai kuraista, sitä korkeintaan onnistuu kuraamaan uudet tossunsa. Niinpä jos vain on jotain vanhoja kenkiä, niin varsinkin lyhyemmille lenkeille niitä kannattaa vetää jalkaan ja juosta ne kengät loppuun. Sitten tulee tilaa kenkätelineisiin, eikä käyttämättömiä pareja loju siellä sun täällä. Itsekin aion nyt raivata hieman tilaa. Nämä jäävät pois käytöstä nyt. Yhdet aivan liian painavat Mizunot jäävät pois keväällä. Jos tulee talvella sopivia kelejä niille, niin juoksen yhä niillä sellaisilla lumikeleillä, jolloin en vielä laita maastojuoksukenkiä, mutta keväällä ne saavat lähteä. Samaten parit hengailukäytössä olevat kengät lähtevät. Kaksi vanhempaa kisakenkäpariakin on tarkoitus laittaa pois, en niitä tule juoksemaan loppuun. Toisessa on alun perin ollut liian vähän vaimennusta, joten en ole juossut niillä kuin parit kisat ja toisissa vaimennus on minusta huonontunut. Jos olisin jossain missä voisin juosta pehmeällä alustalla, saattaisin ne parit säilyttää, mutta kun niin ei ole niin molemmat lähtevät kun vain tulee sopiva hetki. Yksi vaimennettu Under Armourin pari on myöskin sellainen, millä en enää juokse, mutta kenkien väritys on sellainen, että saatan niitä vielä käyttää kävellessä, jos tulee menoa jonnekin, missä on kuraista. Niinpä niitä en heitä pois, siirrän ne vain vähän niin kuin varastotilaan. Pienillä toimenpiteillä saa hyllyihin oikeasti reilusti tilaa. Siirrän nyt myöskin sellaisia kesällä käytettyjä kenkiä kaappiin piiloon ja kenkätelineisiin tämän vuodenajan kenkiä.

Salilla käyminen kävi vähän ahdistavaksi, kun siellä on ollut ongelmia saunan kanssa. Joutuu tekemään paljon hommia asian suhteen, eikä se silti johda mihinkään. Niinpä päätin, että vedän nyt henkeä, enkä käy salilla. Maanantaina pidin lepopäivän kokonaan ja eilen juoksin ulkolenkin. En tiedä kauanko pidän tätä hengähdystaukoa, mutta sen tiedän, että pitää tulla sellainen fiilis taas, että sinne salille on kiva mennä. Ei niin, että vituttaa valmiiksi se touhu. Siellä on sellainen balkanilaisen gangsterin oloinen jätkä liikuntapäällikkönä, joka on joko äärimmäisen tyhmä tai epärehellinen. Niinpä juuri tällä hetkellä ei hirveästi intoa ole mennä sinne, mutta kyllä se fiilis taas jossain vaiheessa nousee. Ainakin sitten, kun haluan tehdä taas kovempia harjoituksia. En minä pimeässä kylmällä kelillä kovaa tuolla ulkona juokse. Tilanne on vähän sama kuin 4,5 vuotiaalla veljenpojallani, joka soitti eilen mutsillemme, kun hänet oli haettu tarhasta. Hän kertoi vihaisena, että siellä tarhassa on lapsi, joka hakkaa ja huutaa. Hän sanoi myöskin, ettei mene enää sinne tarhaan. No hänen äitinsä saa selvittää asiat tarhan kanssa, jotta se, joka hakkaa ja huutaa laitetaan siellä kuriin.

Fiilis on siis yllättävän hyvä nyt. Tänään ei ollut sellainen niin harmaa ja pimeä aamukaan, vaan oikeasti kivanoloinen ilma. Menen illalla jälleen ulkolenkille, mutta kengiksi laitan jonkun toisen parin. Autoista tulee sitten sisältöä vähän enemmän taas huomenna. Olen nyt saanut järjestettyä suosituksia kategorioittain ja huomenna voisin laittaa ekan ulos.

Mainokset