Miten minulle kävi Aktia Cupissa?

dsc_8647-1048x590.jpgMyönnän otsikon harhaanjohtavaksi, sillä en tänään osallistunut. Vähän teki jopa mieli mennä, koska yksi ystävä pyysi syntymäpäivänsä kunniaksi. Kävin melkoista Jaakobinpainia asian suhteen. Yhtäällä se, etten ole juossut reippaasti vähään aikaan ja vasen takareisi kiristää. Toisaalla sitten se, miten minua kohdeltiin silloin, kun kävin vuosikymmenen alussa kolme kertaa Aktia Cupissa. Kerran olin jopa satsannut kisaan niin, että olin tehnyt kympin treeniohjelmaa ahkerasti. Sitten matkalla alkoi lumisade, enkä voinut kääntyä enää takaisin kotiin hakemaan toisia kenkiä. Minulla oli mukanani kaikista nopeimmat kengät, mitä omistin ja niissä oli täysin sileät pohjat. Järjestäjät eivät edes pyrkineet auraamaan lunta tieltä, vaan sitä kertyi ehkä 10-15 cm. Kenkäni sutivat ihan tyhjää ja aikani oli yli viisi minuuttia hitaampi kuin olin suunnitellut. Kuuluttaja hehkutti, että 70% osallistujista juoksi piikkareilla. Itse en yhtään piikkarijuoksijaa nähnyt.

Menin vielä tuonkin jälkeen kerran sinne samaan tapahtumaan. Silloin minut ohjattiin pysäköimään autoni johonkin hiekkakentälle kuravelliin, vaikka siinä olisi ollut ihan hyvin tilaa jättää auto lähelle kisakeskusta asfaltille. Se oli täysi kusipää se jätkä siellä. Halusi suoraan sanottuna vittuilla siinä. Kun siihen lisätään se, että tapahtumassa ei saa mitään vastinetta rahalle, niin huoh. Ei mitalia, ei pipoa, ei edes kassillista sponsoreiden tuotteita, ei kurkkua kuivaavassa talvi-ilmassa juomaa kääntöpisteellä, niin miksi sinne pitäisi mennä. Jonnekin hevonkuuseen johonkin Itä-Vantaan ghettoon. Kaiken huippu on se, että kisa, jonka nyt muutenkaan ei pitäisi maksaa mitään, jos siellä ei sillä hinnalla mitään saa, on nostanut ilmoittautumismaksunsa kympistä viiteentoista euroon. Sitä miettii, että joutuvatko maksamaan Aktia-pankille siitä logosta, eivätkä saa sponsorituloja vai miten hinta nousee, kun tuote ei parane? Sehän on jo ajatuksena aivan naurettava. Vertailun vuoksi voisin mainita Costcon, joka rakentaa 275 miljoonan dollarin kanankäsittelylaitoksen, jotta he pystyisivät pitämään huolen siitä, että heidän paistettu kana ei maksa jatkossakaan kuin $5. No matter what it takes. Heillä on ollut myöskin hodari ja limu -diili 80-luvulta saakka, eikä hinta ole muuttunut $1.50:stä mihinkään. Heillä on vahva pyrkimys ylläpitää cost-plus-hinnoittelua verrattuna siihen, että miettisivät, mitä markkinat on valmiit maksamaan. Itä-Vantaalla vastaavaan pyrkimystä ei tunnu olevan.

dsc_8643-1376x774.jpgTässä tapauksessa täytyy ottaa esille vertailu Itä-Vantaan ghetto verrattuna esim. Helsingin keskusta. Siinä on selkeä hintaero. Lisäksi hinnalla ei saa mitään ja sponsoreita ei edes yritetä hyödyntää, eikä tapahtuma kehity mihinkään, vaan meininki on siellä kuin 50-luvun hippohiihdoissa konsanaan, joten ei todellakaan kiinnosta osallistua. Tämä ei ollut siltikään se syy, vaan oikeasti kun miettii kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat vaikkapa Juoksufoorumilla muita kohtaan olleet ilkeitä, niin he ovat juuri niitä samoja ihmisiä, jotka pyörivät vantaalaisissa tapahtumissa. Joku Vantaalla on vikana, että se vetää puoleensa mulkvisteja. Niinpä päätin, että vaikka olisi ystävän syntymäpäivät, niin minä en mihinkään Aktia Cupiin lähde. No matter what. En vaikka keli olisi sellainen, että siellä voisi enkan tehdä.

dsc_8621-1376x774.jpgMitä sitten tein sen kisareissun sijaan? Juoksin pitkiksen. Huomenna pitäisi keli viilentyä, joten ajattelin tämän olevan mainio tilaisuus vaihtaa lenkit päittäin. Pitkis lauantaina ja jotain muuta sunnuntaina. Olin juossut torstaina 22,2km, joten päätin perjantaina mennä vain vesijuoksemaan. Tein kevyttä vesijuoksua vyön kanssa vajaat 40 min, jonka jälkeen vähän kovempaa vetoa ilman vyötä reilut 5 minsaa, jolloin yhteisajaksi tuli 45 minsaa. Sen jälkeen nukuin todella pitkät yöunet. Varmaan yhdeksän tuntia tuli nukuttua ja aamulla olo oli levännyt. Sen jälkeen aamupala, jonka jälkeen join urheilujuomaa ja vettä. Meni varmaan ainakin 2,5 tuntia kunnes lähdin juoksemaan, mutta silti se lenkin alku oli vaikea. Tuntui, ettei juoksusta tule mitään. Juoksin hissukseen rennosti ja juostuani joku 8km, päätin jatkaa vain eteenpäin itselleni tuntemattomille seuduille. Juoksinkin joku 10 kilsaa sellaista pätkää, missä piti vähän väliä pysähtyä katsomaan navista, missä olen. Oli vähän pilvistä ajoittain ja luulin, että jos tuulee, niin juoksen mieluummin jossain muualla kuin rantoja pitkin, mitä yleensä teen. Niinpä menin mm. ekaa kertaa elämässäni Espoon keskuspuistoon. Hain tavallaan mahdollisia uusia reittejä talvea varten. Sitten aurinko tuli esiin, kun olin jossain pellolla Olarinluomassa ja minulla tuli ikävä merta. Harmitti, etten ole merenrannassa, jossa silmä ja mieli lepäisi. Juoksin sieltä Niittykummun Lidliin, johon saavuin, kun lenkkiä oli takana n. 20,4km. Ostin limun, join sen ja lähdin jatkamaan matkaa kohti rantaa. Juoksinkin Westendista himaan rantaviivaa seuraillen. Se oli uskomatonta, kuinka kaikki pilvet olivat kadonneet ja kun meri ensimmäistä kertaa taas näkyi, tuli tunne, että päivä aukeni ihan uudella tavalla. Se oli vähän kuin joku kangastus aavikolla, kun se tuli niin yllättäen. Normaalisti meri on itsestäänselvyys, mutta tänään olin juossut niin pitkään muualla.

dsc_8638-1376x774.jpgLopulta juoksin 32,5km 5.05 min/km keskarilla. Mukana oli jokunen kilsa alle 4.30 min/km, mutta toisaalta todella paljon pysähtelyjä, reitin pohtimista ja valtaosa lenkistä sellaista perushöntsää. En juossut tällä kertaa niin paljon asfaltilla, vaan reittiin sisältyi myös todella paljon hiekkapintaista tietä puistoissa ja pelloilla. Se oli ihan kiva sekin, ehkä vähän hellempää jaloille. Tosin juoksin Skechersin GOrun Ride 7:lla, joissa vaimennusta on todella mukavasti, mutta niillä pystyy juoksemaan tarvittaessa nopeamminkin. Olen viimeaikoina juossut ajoittain 4 minsan kilsoja ja tänään tein 3.55 min/km vauhdilla yhden Strava-segmentin, jossa sain nostettua itseni 5. sijalta kolmanneksi all-time-tilastoissa. Katselin Instagramista, että joku oli juossut tänään jotain 16 kilsan lenkin Keniassa 3.20 min/km vauhtia noilla tossuilla, joten kyllä niillä lujempaakin pääsee, jos on tekijämies.

dsc_8663-1376x774.jpgNyt on kyllä aika hyvä fiilis. Olen oikeasti iloinen siitä, etten lähtenyt Aktiaan. En harrasta juoksua, eikä se ole ammattini. Olen jossain siinä välissä harmaalla alueella, mutta teen lajia omilla ehdoillani. En lähde johonkin paskoihin juttuihin vain sen takia, että muut menevät. Nyt on 83,8km muuten tältä viikolta kasassa, vaikka olen käynyt lenkillä vasta neljä kertaa. Huomenna vielä jotain höpöhölkkää, joten tästä tulee ihan kiva viikko, vaikkei satku varmaan menekään rikki. Tänään voisi ottaa jokusen oluen tyytyväisenä.

Katsoin äsken muuten ne Aktia Cupin tulokset. Siellä on ollut hyvä keli, kun ajat ovat mainiot. Onnittelut enkan ja muita hyviä tuloksia tehneille. Stubb, sulla kyllä meni vähän huonosti. No ei talviaikaan hyvin tartte mennäkään. Varsinkaan, jos ei ole tehnyt nopeusharjoituksia. Kyllähän tuollainen kisa käy treenistäkin.

Lopetan raporttini tästä päivästä tähän ja pitäkää muutkin kiva ilta. Ehkä teillä on pitkis ohjelmassa huomenna, mulla ei ole.

Mainokset