Minne heitätte vanhat lenkkarinne?

dsc_8686-1376x774.jpgHeitin eilen pois vanhat lenkkarit. Se harmitti, mutta jälkeenpäin olo on helpottunut. Ne ovat olleet eteisen lattialla vaikka kuinka monta viikkoa, mutta niiden vieminen roskikseen on ahdistanut. Tilanne on paljon helpompi silloin, kun on esimerkiksi muuttamassa. Silloin voi käydä kengät läpi nopeasti ja viedä äkkiä osan UFF:n laatikkoon ja osan roskikseen. Samoin reissussa loppuun juostut kengät saattavat jäädä hotellin roskakoriin noin vain kuin kuten tein Roomassa pari vuotta sitten. Normaalitilanteessa tulee kuitenkin se asian eettinen puoli mukaan kuvioihin eli kierrätys.

dsc_8682-1376x774.jpgJos kengät ovat vähän käytetyt, kun niistä luopuu tai jos niissä ainakin on vaimennusta vielä hyvin jäljellä, eivätkä ne ole rikki mistään, niin pesen ne. Sen jälkeen vien ne UFF:n laatikkoon tai Stadiumissa olevaan keräyslaatikkoon. Tällöin saan hyvän fiiliksen siitä, että kenties vaikkapa joku kehitysmaiden ihminen vielä niitä käyttää. Sen sijaan jos kengät ovat oikeasti loppuun juostut ja rikki, niin ei niistä ole jalkineiksi kellekään toisellekaan ja silloin se kierrätysjärjestelmä ei Suomessa vielä oikein toimi. Onneksi kaatopaikalle ei viedä enää tavaraa, se on ainoa positiivinen asia. Parempi sekin, että ne palavat Vantaan jätteenpolttolaitoksessa energiaksi kuin että ne menisivät kaatopaikalle lojumaan.

dsc_8700-1376x774.jpgMateriaali pitäisi kuitenkin pystyä kierrättämään. Joka kerta kun kävelen esim. leikkitelineiden tuntumassa olevalla pehmeällä massalla, tulee ajatus, että tämäkin olisi voitu rakentaa vanhoista lenkkareista. Amerikassahan tossut kerätään ja niistä murskataan ainesta vaikkapa juurikin pelikenttien joustavaksi pohjaksi ja meluvallien kaltaisiin rakennelmiin. Täällä niin ei tehdä ja se harmittaa. Ei ole siis oikein muuta vaihtoehtoa kuin heittää ne kengät roskikseen. Tänään päätin, etten kyllä viitsi tuota lattialla lojunutta loppuun juostua paria piharoskikseen kiikuttaa, vaan otan ne juoksulenkille mukaani muovikassissa, otan kuvia niistä pelikentällä, heitän ne siellä roskikseen ja kirjoitan tämän tekstin. Joku ohikulkija saattaa ihmetellä, miksi tuollaisen puistossa sijaitsevan peli- ja leikkialueen katuroskiksessa on karkkipapereiden lisäksi lenkkarit. Tämä on se syy. Niistä pitäisi tehdä raaka-ainetta, eikä niitä pitäisi polttaa. Niin kauan kuin niin ei tapahdu, vien vanhoja lenkkareitani noihin puiston roskiksiin. Ehkäpä se saa ihmiset ajattelemaan tai ehkäpä ei. 

Mainokset