Marraskuu – määrätavoite yhä haarukassa

dsc_8750-774x1376.jpgMarraskuu oli vähän vaikea tavoitteellisen harjoittelun suhteen, joten tavoitteeksi muodostui määrä. Päässäni oli ajatus, että haluan juosta 4500 kilsaa tänä vuonna, joten se sai minut lenkille, jotta pysyisin joten kuten tavoitteessani. Hyvänä esimerkkinä toimivat tämän viikon myrskyisät päivät torstai ja perjantai, jolloin kukaan täysijärkinen ei olisi juossut ulkona. Käydäänpä nuo treenit vähän tarkemmin läpi.

Torstaina tulin himaan ja olin jo tavallaan päättänyt, etten menekään juoksemaan. Sitten vedin hetken henkeä ja päätin, että lähden vähän höntsäämään ennen saunaa. Laitoin kamat päälle ja kiertelin siellä sun täällä saaden plakkariin 7,8 kilsaa kevyttä juoksua. Eilen oli tarkoitus juosta pitkästä aikaa reippaampaa, mutta kun olin fillarilla tulossa himaan älyttömässä vastatuulessa, päätin, etten lähde lenkille. Sitten tultuani pyöräkellarista ajatukseni muuttui. Päätin, että laitan vaatteet päälle ja lähden kokeilemaan, josko höntsää voisi juosta. Menin ulos ja päätin, että perhana vieköön lähdenkin sinne, missä on löytämäni Strava-segmentti, jolla ihmiset olivat tehneet Helsinki Marathonin kympillä kovia aikoja. Olin päättänyt juosta sen segmentin kolme kertaa tehden tempon sitä kautta. Ensimmäinen kilsa meni vastatuuleen aivan päin hemmettiä. Minulla oli päälläni hiihtotakki, joka ei ole niin tiukka ja lisäksi New Balancen heijastava juoksuliivi, joka oli kuin purje, vaikka se onkin verkkoa. Toinen kilsa oli alussa vastatuulea ja sen lisäksi se meni jäisen parkkipaikan läpi. Siellä oli pimeätä ja ihmisiä kävelemässä, joten jouduin hidastamaan, että pääsen jostain perheestä ohitse. No loppukilsa oli sentään myötätuuleen. Sen jälkeen sain myötätuulikilsan ja juoksin ohitse siitä, mihin se segmentti päättyi, sillä en halunnut kääntyä takaisin vastatuuleen. Lopulta jatkoin vielä neljännenkin kilsan ja se kääntyi sivutuuliosuudelle ja lopussa tuli mäkikin. Näillä kahdella viimeisellä kilsalla sain vihdoinkin sellaista tunnetta, että vauhtinikin kiihtyy. Juoksin ne 3.53 ja 3.51.

Illalla oli mahtava fiilis. Ei sen takia, että se kympin lenkki olisi nyt mikään ihmeellinen sinänsä ollut, eikä sen takia, että olisin pystynyt nyt valtavasti vauhtia ylläpitämään, mutta sen takia, että olin pystynyt osoittamaan itselleni, että pystyn lähtemään treenaamaan, kun keli on vaikea. Tuttu juoksija Jani kertoi minulle kesällä Eltsussa, että silloin, kun kelit ovat vaikeat, tietää etteivät muut ole tekemässä niitä treenejä. Näin se oli eilenkin. En nähnyt yhtä ainoata juoksijaa missään. Autoja huristeli siellä sun täällä, mutta kukaan ei viettänyt iltaansa juoksemalla. Kun tulin kotiin, katsoin Susijengin pelin, jonka jälkeen söin. Tuon jälkeen latasin harjoitukseni Stravaan. Intoa oli sen verran, että tein sinne jopa uuden segmentin. Hernesaaren rannasta eli Sedun favelasta kahvila Ursulaan kulkee nyt Favelasta Ursulaan Strava-segmentti ja suoritukseni 3.51 min/km keskarilla riittää sijoitukseen 6/219 (ykkönen on feikki, koska mukamas juossut 44 sekunninkin nelosen siinä). En nyt tiedä onko tuo nyt omalta osaltani niin huonosti.

favela.JPGTässä kuussa oli siis motivaatiovaikeuksia- Salilla oli saunan ja muutaman muun puutteen kanssa ongelmia, joten päätin, etten nyt halua siellä käydä. Päätin ottaa tauon ja hakea juoksemisen iloa ja intoa ulkoa. Se johti siihen, että lepopäiviä tuli aika paljon. Kaksi kokonaista lepopäivää, joista ensimmäinen johtui siitä, että sitä ennen oli ollut vain niin pitkä treeniputki. Tuon lisäksi heti seuraavana maanantaina oli niin karsea vesisade, että sekin jäi lepopäiväksi. Tuon lisäksi kolmena perjantai-iltana kävin vain uimahallissa uimassa ja vesijuoksemassa. Ne olivat tavallaan myöskin lepopäiviä, joten 30 päivänä lenkkejä tuli vain 25 kpl. Niinpä en saanut marraskuulle yhtään yli sadan kilsan viikkoa. Tosin se on aika sama juttu kuin viime vuonna, jolloin joulukuun alusta alkoi se kova rypistys, jolloin tein neljässä kuukaudessa kaikki viikot 90-120km. Nyt marraskuun aikana kertyi 394 kilsaa, mikä on reilut 15 3/4 kilsaa per lenkki. Kun siirryin siis matolta ulos, lenkkieni keskipituus palautui sille tasolle, millä se oli ollut kesälläkin, mutta toisaalta sorruin lepopäiviin. Joka tapauksessa 4093 km on tältä vuodelta kasassa, joten saavuttaakseni tavoitteeni minun on juostava yli 407 kilsaa joulukuussa, mikä 31 kilsan kalenterikuukautena ei kuulosta vaikealta. Jos en tule kipeäksi, se tulee menemään.

Laadullisesti tämä viikko ei niin ihmeellinen ollut. Neljä kolmenkympin pitkistä sekä kolme jonkinlaista tempojuoksua. Matolla kerran 4 km at 3.52 min/km ja kerran 3×10 minuuttia samalla vauhdilla. Eilen ulkona 4km reipasta, jossa pari kilsaa meni kanssa noille haminoille. Mitään vetoharjoituksia tms. en vuodenajan takia viitsinyt tehdä. Yhden kerran kävin coretunnilla ja salia taisin tehdä kerran tai kaksi. Jopa keskivartalo, venyttely ja rullailu oli huonoa marraskuussa. Täytyy ottaa itseään niskasta kiinni sen suhteen. Nousumetrejä sen sijaan on tullut enemmän kuin aiemmin. En ole siihen asiaan aiemmin kiinnittänyt huomiota ja kun merentuntumassa juoksee, niin mäkiä on vähän. Ulkona juostessa tulee silti enemmän nousua kuin juoksumatolla, jos ei tee matolla mäkitreeniä. Sen lisäksi olen kahtena keskiviikkona tehnyt Lauttasaaressa treenin, jossa juoksen tietoisesti mäkiä. Ei vetoina, vaan muuten vain ylös ja alas. Tuolla oli se seuraus, että kaikkinensa marraskuussa kertyi 4282 metrin verran nousua. Ei mitään alppimeininkiä, mutta jotain kuitenkin.

Sanotaan, että marraskuu on vuoden masentavin kuukausi. Toivottavasti se on niin. Nyt on joulukuun ensimmäinen ja tuuli tuivertaa ulkona yhä aika rajusti, mutta toisaalta minulla on sellainen fiilis, että se eilisillan lenkki toimi motivaation buustaajana. Fiilis on hyvä ja erityisen tyytyväinen olen kalustoon. Liukkautta ollut jo tällä viikolla, mutta asfaltilla sekä Skechersin GOrun Ridet että adidaksen Boston Boostit ovat toimineet erinomaisesti. Tästä on hyvä siis jatkaa kohti talvea. Kuten kuvasta näkyy, niin jouluvaloja näkyy jo. Tänään on vieläpä aurinkoinen ilma, joten onhan tuonne taas lähdettävä lenkille.

Mainokset