Kisamaanantai: Aki Nummela juoksi alle 2.18 Valenciassa!

maratonValencia – Ciudad del Running. Tuo kaupunki on profiloitunut  ja markkinoi itseään vahvasti juoksukaupunkina. Valencian syksyinen maraton järjestetään erinomaiseen vuoden aikaan upeissa puitteissa. Se onkin ollut itselläni tapahtumana seurannassa sellaiset viisi vuotta. Sen lisäksi kaupungissa järjestettiin keväällä puolimaratonin mm-kilpailut ja nyt joku aika sitten puolimaraton, jolla syntyi matkan maailmanennätys. He järjestävät siis erinomaisia tapahtumia nopeilla reiteillä ilmastonkin ollessa juoksijoille suotuisa.

Kaiken tämän lisäksi Valencian alueella on erinomaiset harjoittelumahdollisuudet. Kaupungissa on puisto nimeltään Jardí del Turia, johon on rakennettu 5731 metrin pituinen reitti ainoastaan juoksua varten. Se on tehty kerroksittain sillä tavalla, että se pinta olisi mahdollisimman jalkaystävällinen. Ei siis ihme, että Aki Nummelakin tykkää juosta Valenciassa. Keväällä hän oli siellä puolimaratonilla ja eilen kolmatta vuotta peräkkäin maratonilla. Mies juoksikin oman ennätyksensä 2.17.57. Tuolla ajalla mies olisi selviytynyt viime kesän EM-kisoihin.

Olin ajatellut vähän, että ehkä motivaatio hiipuu, kun EM-kisat jäivät haaveeksi ja heille tuli perheenlisäystä, mutta mitä vielä. Nummela on nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan. Pari viikkoa sitten taisi tulla kympillä maantie-enkka ja nyt maratonilla PB. Lisäksi lopussa hän kärsi krampeista, joten ei tuo ihan maksimiveto ollut. Voisikin sanoa, että ehkä tuosta on vielä pari minuuttia nipistettävissä pois. Vaikea sanoa, millaisia tulosrajoja MM- tai Olympiamaratonille asetetaan, mutta jossain määrin realistista voisi olla, että hänet nähtäisiin jommassa kummassa kisassa starttiviivalla.

Mikä sitten sai Nummelan juoksemaan nyt ennätyksen? Tietysti hyvä ja järkevä harjoittelu, mutta toisaalta osasyy saattaa olla se, että hän on jättänyt maratonkilpailut vähäisemmäksi. Viime talvena ja keväänä hän juoksi varmaan puolen vuoden sisällä viisi maratonia, eikä se voi olla näkymättä. Nyt hän juoksu Vantaalla ainoastaan kolme kierrosta eli reilut kolmekymppiä ja muuten lyhyitä kisoja. Ennen Valenciaa hän on ollut Espanjassa vähintään kaksi viikkoa ja juossut siellä pari kympin kisaa. Tuo valmistautuminen meni nyt aikalailla nappiin ja tulos oli nähdyn kaltainen. Yli minuutin ennätysparannus on tuolla tasolla kova juttu. Toivottavasti tämän kaltaiset uutiset ovat niitä pieniä murusia, jotka vievät lajia Suomessa oikeaan suuntaan. Arttu Vattulainenhan on jo maratonjuoksusta innostunutkin ja oli mukana myös siellä Valenciassa. Matka oli vielä tässä vaiheessa liian rankka ja hän joutui keskeyttämään, mutta hyvä merkki, että Nummela saa manttelinperijöitä. Ehkäpä joku päivä löytyy joku juoksija, joka juoksisi alle 2.10. SUL voisi kyllä rohkaista näitä miehiä laittamalla sellaiset tulosrajat arvokisamaratoneille, jotka on mahdollista saavuttaa. Esim. EM-kisoihin se raja oli puhtaasti kansallisesti päätettävissä.

Valencian juoksutapahtumista lisätietoja nettisivuilta: http://www.valenciaciudaddelrunning.com

Mainokset