Tossutorstai: Vallankumouksellinen Nike Vomero 14

DSC_9175-1376x774.jpgMuistatteko Nike Vomeron, joka oli ruma, kömpelö ja hidas? Tossun, jota ei ostanut kuin korkeintaan eläkeläiset ja ylipainoiset? Sitä ei ole enää olemassa! Uusi Nike Air Zoom Vomero 14 on vallankumouksellinen juoksukenkä!

Tätä kirjoitusta ei voi aloittaa kertomalla, mikä on muuttunut, vaan se täytyy aloittaa sanomalla, että mikään ei ole kuin ennen. Itseasiassa uusi malli on niin erilainen, että sen kuuluisi olla eri niminen. Kyseessä ei ole parannus, vaan uusi tuote. Se on nyt virtaviivaisen mallinen ulkonäöltään aivan samalla tavalla kuin Niken tämän vuoden muutkin mallit kuten Pegasus 35, Pegasus Turbo ja Zoom Fly Flyknit ovat. Se on myöskin entistä kevyempi. Netissä paino on vähän eri paikoissa eri tavalla ja esimerkiksi Niken sivuilla Vomero 14:lle ei ole laitettu lainkaan painoa, joten en täysin tiedä, mikä se on, mutta kun vertasin kädessäni uutta Vomeroa ja Pegasus 35:sta, niin voi olla, että Vomero on hieman painavampi, mutta selvästi kevyempi kuin Vomero 13. Se näyttää sivuprofiililtaan massiivisemmalta kuin onkaan. Ei se pohja niin paksu ole. 10mm droppi, mutta stack height on todennäköisesti Niken sivuilla väärin, joten luotan muualta löydettyihin 27mm/17mm tietoon. Jostain syystä monet tiedot ovat Niken sivuilla väärin kuten Pegasus 35:n paino.

DSC_9170-1376x774.jpgPääsin vasta tänään ensimmäistä kertaa testaamaan uusia Vomeroita jalkaan, kun huomasin niiden saapuneen Forumin Stadiumiin sellaisessa viininpunaisessa värityksessä. Vertasin niitä pyytämällä käsittelyyn samalla hyllystä myös Pegasus 35:n. Kengissä on aika lailla eroja. Vomero on selvästi tilavampi kenkä kuin Pegasus. Voidaan sanoa, että se on vähän isompi. Se näyttää ulospäin pidemmältä ja se ei ole niin sukkamaisen tiukka, vaan siinä on enemmän volyymiä. Se ei ole myöskään samalla tavalla kapea, joten henkilöt, joille nykyinen Pegasus on liian kapea, voivat mahdollisesti löytää Vomerosta itselleen sopivan tossumallin. Suurin ero kenkien välillä on kuitenkin vaimennuksessa. Pegasuksessa on koko pohjan matkalla Air Zoom -kerros, mikä tuo sen vaimennuksen. Vomerossa puolestaan on päällekäin sekä Air Zoom, että React -kerrokset. Tämä takaa sen, että kengässä on huikeasti enemmän vaimennusta. Testatessani tossua kaupassa huomasin, että erityisesti päkiävaimennusta on tosi paljon. Sanoisinkin, että tämä Vomero haastaa nyt tosissaan sen kaltaiset kengät, mitä esimerkiksi Skechersin vaimennetut tossut ovat, samoin kuin Hoka Cliftonin.

air-zoom-vomero-14-4Yksi omituisuus näissä Vomeroissa on ja se on sellainen omituinen pehmuste, mikä tulee kannassa nilkan molemmille puolille. En ole vastaa pehmustettua takaosaa nähnyt ikinä missään juoksukengissä, mutta ei se ensituntumaltaan ollut millään tavalla haittaava. Muutenkaan en huomannut mitään asioita, mitkä olisivat tuntuneet ärsyttäviltä tai huonoilta puolilta, vaan kenkä oli suoraan laatikosta sellainen, että ne jalassa olisi tehnyt mieli lähteä saman tien juoksemaan ainakin kevyempiä lenkkejä ja hitaita pitkiksiä. Vaikea sanoa tuntuuko tossu tarpeeksi vauhdikkaalta kovempivauhtisiin pitkiksiin samalla tavalla kuin Skechersin Ride 7:t, mutta yleistossuksi ulkojuoksuun tuo vaikuttaisi olevan aika passeli.

air-zoom-vomero-14-2Pohja on muuttunut kanssa merkittävästi. Se kuviointi muistuttaa nyt Pegasusta ja Pegasus Turboa, eikä entisiä Vomeroita. Se 13 oli sellainen, että pohja tuntui olevan kuin jostain purkkatyynyistä tehty. Tässä on tosiaan nyt hyvin samankaltainen kuviointi kuin Pegasuksessa. Sen lisäksi keskellä on joku ura, jonka merkitystä en aivan tiedä. Luulen, että se paitsi säästää painossa niin lisäksi lisää kengän joustavuutta. Pidän tuota pohjaa hyvänä uudistuksena ja minusta se pitää paljon paremmin kuin edeltäjänsä pohja. Tosin kuten sanoin, niin ei siihen vanhaan pappamalliin varmaan pitäisikään verrata, vaan Pegasus 35:een tai jopa 34:een. Ehkä he, joilla on vielä 34:t, eivätkä jostain syystä ole halunneet ostaa 35:sta voisi olla nyt paikka kokeilla Vomeroa. Samoin Pegasuksen omistajat voisivat ajatella Vomeroa niille lenkeille, jolloin kaipaavat enemmän vaimennusta tai talvelle, jolloin tahtovat laittaa vähän paksumman sukan kenkään.

DSC_9171-1376x774.jpgTiedän juoksijoita ja kenkätestaajia, jotka pitävät tällä hetkellä uutta Vomero 14:aa mielikenkänään, joten kyllä sen täytyy olla hyvä, vaikken itse olekaan tossua testannut juoksukäytössä. Tosin tilanne on samanlainen kuin aina ennenkin eli se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle, eikä mikään ole täydellinen, mutta siitä huolimatta: Nike on tehnyt nyt aika onnistuneen uuden tuotteen. En olisi ikimaailmassa uskonut, että voisin joskus olla kiinnostunut Vomeroista, mutta tuo uusi kenkämalli on kyllä timanttia kuten yksi Thomas asian muotoili. Ulkonäöllisesti toivoisi tietysti muita värejä. Nyt on julkaistu musta ja tämä viininpunainen. Pidän niistä enemmän tästä viininpunaisesta, mutta en oikein tiedä, miten se sopii juoksuvaatteiden kanssa yhteen. Juoksuhousujen olisi hyvä olla varmaan jonkun muun väriset kuin mustat. Kengässä on myöskin erikoisia piirteitä siinä mielessä, että tuo Swoosh on nyt kaksivärinen. Takana on tuollainen neonvihreä kaistale, mikä on kengän takaosan heijastekohdassakin, mutta muuten se on sellaista luultavasti pimeässä hyvin heijastavaa hopean väristä kuviointia.

Todella, todella mielenkiintoinen tuote, joka on tällä hetkellä saatavilla Niken verkkokaupassa sekä Stadiumilla sekä netistä että Helsingin Forumin myymälästä. Myyjä kertoi minulle, että jos kengät tilaa mihin tahansa liikkeeseen ja maksaa ne tilatessaan, niin rahat saa sitten takaisin liikkeessä, jos kengät kokeiltuaan ei pidäkään niistä. Samoin hän sanoi, että tilaus voidaan tehdä siellä liikkeessäkin kassalla. Eli aika kätevästi se tapahtuu. Stadiumin hinta 149€ ei myöskään minusta ole kovinkaan paha, jos vertaa vaikkapa siihen, miten Pegasus Turbo on Suomeen hinnoiteltu. Okei, on kenkä selvästi kalliimpi kuin tavallinen Pegasus, mutta kun katsoi kilpailijamerkkien tuotteita hyllyssä, niin kyllä se 149-159€ oli aika yleinen hintataso. Tässä saa aika hyvän ja kestävän kengän sadalla viidelläkympillä.

2 thoughts on “Tossutorstai: Vallankumouksellinen Nike Vomero 14

Kommentointi on suljettu.