2018 parhaat juoksukenkämerkit

Vaikka olen tutustunut tänä vuonna varmaan ainakin sataan juoksukenkämalliin, en tahdo valita parhaita kenkiä, koska en ole päässyt kaikkia koittamaan juoksukäytössä. Niinpä päätinkin valita parhaat tossumerkit. Valinnassa painoi erityisesti innovatiivisuus eli mitä uutta tämä vuosi toi ko. merkin kohdalla markkinoille. Tässä on siis nyt vuoden päätteeksi esitelty ne viisi merkkiä, jotka ovat mielestäni parhaiten onnistuneet tämän vuoden aikana.

zoom-pegasus-turbo-mens-running-shoe-Z163c32

 1. Nike
  Nike on pessyt kasvonsa muutamassa vuodessa totaalisesti. Breaking2-projektista lähtien sieltä on tullut koko ajan paljon ja monipuolisesti uutuuksia. Tänä vuonna tahti vain kiihtyi ja näimme uudet React-välipohjan mallit Epic React ja Odyssey React. Sitten tuli täysin uusiksi laitettu Pegasus 35, jonka jälkeen siitä ZoomX ja React -välipohjayhdistelmällä varustettu kevyt versio Pegasus Turbo. Tuon jälkeen koitti uudistettujen mallien aika Zoom Flyn ja Vaporfly 4%:n kohdalla. Tämän jälkeen tuli uusi Shield-mallisto ja lopulta vuoden kruunasi täysin uusiksi laitettu Vomero 14, joka on kevyempi kuin ennen, mutta huikealla vaimennuksella Air Zoom ja React -yhdistelmällä. Melkein voisi sanoa, että lähes kaikki, mitä Nike nyt tekee juoksukenkien suhteen, ovat kiinnostavia malleja. Merkki on todella suurella etumatkalla muihin.
  skechersrazor3
 2. Skechers
  2018 toi Skechersin juoksutossutaistelun eturintamaan. Talvella he julkistivat GOrun Ride 7:n, joka osoittautui erinomaiseksi yleistossuksi. Moni pitää sitä jopa vuoden parhaana juoksukenkänä. Sitten tuli aivan huikea kisakenkä GOrun Razor 3 Hyper uudella kevyellä Hyper Burst -välipohjalla. Se on 182 grammainen kisakenkä, joka on erittäin hyvin vaimennettu. Ihmiset ihastuivat saman tien tuohon kenkään. Nyt kun ensi vuodeksi tuo välipohja saadaan uuteen GOrun Ride 8:aan, niin tilanne vain paranee. Skechersin ongelma on se, että heillä on liikaa malleja ja osa eivät ole hyviä. Se sekoittaa kuluttajan, mutta jos tietää, mitä ostaa, saa hankittua erinomaisia kenkiä. Merkki on niin suuri yllätys, että haluan nostaa sen jopa kakkoseksi listalla.
  reebok
 3. Reebok
  Ajattelin yhdessä vaiheessa, että adidas on lopettanut kokonaan Reebokin juoksupuolen ja panosti fitnessiin. Sitten taisi käydä niin, että salikäytössäkin juoksukengät tulivat niin suosituksi, että Reebokin piti alkaa siihen puoleen taas panostaa. Täksi vuodeksi kokosivat jo tiimin ammattilaisjuoksijoista ja lanseerasivat loistavia kisakenkiä. Reebok Floatride Run Fast ja Reebok Floatride Run Fast Pro olivat niitä harvoja kenkiä, jotka oikeasti jopa haastoivat Niken VaporFly 4%:n. Tuo Pro-malli tosin oli hinnaltaankin Niken luokkaa maksaen 280 euroa, mutta painoa siinä on vain 100 grammaa, mikä on käsittämättömän vähän. 2019 vuodelle on esitelty jo sitten erittäin mielenkiintoien peruslenkkarikin eli Forever Floatride Energy, jossa on TPU-välipohjaa, mutta pelletit ovat selvästi pienempiä ja kevyempiä kuin adidaksen Boostissa. Jotenkin Reebok tekee nyt tietyllä tavalla parempaa duunia juoksukenkärintamalla kuin emoyhtiönsä adidas.
  hokatorrent
 4. Hoka One One
  Maasto-/polkujuoksukenkäpuolella Hoka toi kaksi todella erinomaista kenkää markkinoille tämän vuoden aikana. Sekä Torrent että Evo Mafate ovat todella hienoja uutuuksia ja kun ottaa huomioon, että heidän suosikkimallinsa Challenger ja Speedgoat saivat loppuvuodesta päivityksensä, on heidän tilanteensa todella herkullinen. Maantiepuolella Clifton 5 oli hieman paremmaksi uudistettu, mutta sen lisäksi vetivät loppuvuodesta retrofaneille naftaliinista vanhan Clifton 1:n keräten sitä kautta huomiota. Ensi vuodeksi on esitelty paljon mielenkiintoisia maantiekenkämalleja kuten Rehi, Rincon, Carbon Rocket ja Machista sekä Cavusta tulee selvästi eteenpäin kehitetyt kakkosversiot. Hokalla on pöhinä päällä, joten se ansaitsee paikkansa listalle
  NBbeacon
 5. New Balance
  Beacon on monen mielestä vuoden paras tossu-uutuus. Se on yksi syy, miksi NB voisi ansaita paikkansa listalla. Sitä kenkää ei oikein voi edes kategorisoida, sillä se on niin erilainen. Tuon lisäksi varsinkin Suomessa NB on mennyt todella paljon eteenpäin sekä siinä miten tuotteita on tarjolla että varsinkin sen suhteen, miten kengät myyvät. Zante myy paljon ja tänä vuonna 880 ja 890 ovat myyneet loistavasti. Ihmisillä näkee todella paljon New Balancea jaloissa, joten hyvää duunia ovat tehneet. Jos tuotteet olisivat huonoja, niitä ei ostettaisi. Ensi vuodelle on tulossa paljon uutta, joista voisi mainita uuden Fuel Cell Rebelin, joka on todella kiinnostavan oloinen kenkämalli kenties kisakäyttöön.

Adidas ei siis päässyt listoille. Täytyy sanoa puolustukseksi sen verran, että Boston Boost on minusta erinomainen yleiskenkä, kaikilta osa-alueiltaan hyvä, monelle sopiva maratonkenkänäkin ja joku aika sitten esitelty uusi Adios 4 vaikuttaa todella erinomaiselta kengältä, mutta toisaalta juoksukenkämallisto on aika kapea verrattuna lifestyletossuihin tai verrattuna Nikeen. Lisäksi ongelmana on Boostin painavuus. Esim. Solar Boost oli ihan pätevä uutuus tänä vuonna, mutta sen pitäisi olla olennaisesti kevyempi. Niinpä uskon, että adidas painaa nyt ulos aika lailla Boostia varsinkin lifestyle-puolella ja tulee jonkun uuden innovaation kanssa markkinoille seuraavan 12-18kk sisällä. Heidän pitää saada ”vallankumouksellinen” kevyt välipohja markkinoille.

Brooks ja Saucony yrittävät, mutta eivät ihan päässeet listoille. Jännä nähdä miten ensi vuonna tilanne heidän osaltaan kehittyy. Molemmilla on kuitenkin hyviäkin malleja ja esim. uusi Kinvara 10 on saanut todella lämpimän vastaanoton. Salomon on kanssa sellainen kenkämerkki, jonka tuloa maantiepuolelle on kiva seurata ensi vuonna. Mizuno ja Asics tuntuvat olevan nyt merkit, jotka ovat oikeasti pudonneet kehityksestä. Vuosikymmenen alussa Mizuno oli mielimerkkini ja olen juossut kahdeksan paria ko. merkin kenkiä. Nyt muut ovat menneet ohitse, enkä oikein koe niiden mallistossa olevan mitään kovinkaan mielenkiintoista. Sama koskee Asicsia, jonka pudotus jonkinlaisesta kansan suosikkimerkistä marginaalituotteeksi on ollut vielä rajumpi.