Sinäkin tarvitset talvijuoksukengät

DSC_9386-1376x774-1.jpgLuulin pitkään, ettei mitään talvijuoksukenkiä tarvittaisi, mutta olin väärässä. Kun tieto lisääntyy tai tilanteet muuttuvat, on syytä arvioida kantaansa uudelleen. Itse olen tehnyt niin talvijuoksukenkien kanssa. Kun aloitin juoksemista, tilanteeni oli toisenlainen. Silloin pidin hiihdosta enemmän kuin juoksusta ja pääpaino oli kunnonkohotuksessa. Jos oli lunta, kävin hiihtämässä, enkä juoksemassa. Jos kelit eivät mahdollistaneet juoksua, menin Espooseen 400m sisäradalle tai juoksumatolle. Talvijuoksu ei tullut mieleenikään. Myöhemmin juoksin jonkin verran ulkona talvellakin, mutten liukkaalla. Kokeilin kaupassa nastalenkkareita ja ne tuntuivat kovilta. Lisäksi luin, että ne ovat rajut akillesjänteille. Akillekseni olivat muutenkin toistuvasti temppuilleet, joten en lähtenyt siihen leikkiin.

DSC_9539-774x1376.jpgMaastojuoksukengät minulle sentään tuli. Meinasin hankkia yhdet Salomonit ennen Pirkan Hölkkää 2012, mutta ne jäivät hankkimatta. Sitten menin sinne kisaan vanhoilla tavallisilla lenkkareillani huonon sään vuoksi ja kun siellä oli ollut oikein mutaista, päätin kisan jälkeen hankkia maastojuoksukengät. En tarkkaan muista miten se meni, mutta jossain vaiheessa juoksukaveri Lauttasaaresta suositteli kuvassa näkyviä Mizunon tossuja, jotka sitten tilasin. Tosin en ole juossut niillä kertaakaan maastossa tai ylipäätänsä paljaalla maalla kesäaikaan, vaan aina talvella. Sekin oli vähän sattumaa, kuinka tuohon päädyin. Olin liukastellut monesti kimppalenkeillä sileäpohjaisilla kengillä ja jos oli lunta, niin yritin ottaa valikoimastani sellaisia tossuja, missä olisi vähän nappulaa. Kerran oli sitten juoksuporukkamme pikkujoulut Maunulan majalla ja päätin ottaa sinne nämä maastojuoksukengät. Silloin oli varmaan 20 pakkasta ja Keskuspuiston reitit olivat tamppautuneet kivikoviksi, joten ei se oikein ollut paras mahdollinen ympäristö niille kengille. Tuntuivat vähän liian rajuilta jaloilleni. Päätin, että juoksen niillä jatkossa pehmeämmällä alustalla. No niin teinkin. Kun oli hankea, niin laitoin Mizunot jalkaani. Sitten tuli monta lumetonta talvea ja käytännössä unohdin ko. tossuparin kokonaan. Jos oli pari viikkoa lumista niin ne ulkolenkit, mitä tein, liukastelin painavilla tavallisilla lenkkareilla, jossa oli nappulaa pohjassa. Keräin kilsoja yksiin painaviin pronaatiojalkineisiin lumisilla keleillä, koska en pitänyt niillä juoksemisesta kesällä. Tarkoitus oli juosta ne siis talvikeleillä loppuun. Viime tammikuussa tulikin oikein kunnon talvi ja oikein kunnolla pakkasta ja lunta. Liukastelin jonkun kerran ja päätin, että ei hemmetti, otan maastokengät esiin.

DSC_9585-774x1376.jpgTammikuussa siis kaivoin Mizunon maastokengät esiin ja juoksinkin niillä maaliskuun loppuun mennessä yli sata kilsaa, josta suurin osa lumella ja jopa lumihangessa meren jäällä. Sellaista paljasta tien pintaa tuli todella vähän niillä juostua. En oikein tykkää edes juosta noin suurilla nappuloilla varustetuilla kengillä paljaalla asfaltilla. Se tuntuu oudolta ja lisäksi pelkään sen olevan vähän liian rajua jaloilleni. Lumella sen sijaan pito on erinomainen ja suorastaan pidän siitä, miten tossun pohjan hain hampaat iskeytyvät lumeen hakien sieltä pitoa seuraavaan askeleeseen. Nyt kun talvi taas palasi, niin viime lauantaina otin ne tossut taas esille ja nyt olen juossut niillä viitenä päivänä peräkkäin yhteensä 80 km, mikä on nostanut tossuparin kokonaiskilsamääräksi 300. Nyt on aika kertoa, mitä mieltä olen talvijuoksukengistä.

hokaatr5Minusta tuollaiset hyvällä, pitävällä kuviolla olevat maasto-/polkujuoksukengät ovat verrattomat talvelle. Kuvassa näkyvä Hoka Challenger ATR 5 on sitten jonkinlainen hybridi, jossa pohja sopii niin tielle kuin maastollekin. Ei ehkä järein kuviointi lumelle, mutta sekin aika hyvä ja viime vuotista parempi. Jonkinlainen nappulapohjainen kenkä on siis tarpeen ja itse pidän kyllä siitä, että siellä on kunnon hakaset, mitkä antavat pitoa. Siinä mielessä nuo Mizunot ovat erinomaiset. En välttämättä kaipaa mitään vedenpitävyyttä, oikeastaan kengät eivät ole kastuneet kuin kerran oikein kunnolla, kun Seurasaaren edustalla bludasin vähän meren jäällä, mikä pakkaskelillä oli tietysti vähän epämukavaa, mutta ei jaloista liian kylmä tullut. Yleensä talvella kengät eivät kastu. Minulle tärkeintä onkin se, että se pohjakuvio on sellainen, mikä tarjoaa kunnolla pidon. Toinen tärkeä asia on se, että se istuvuus on hyvä, jotta voi juosta niin lyhyitä kuin pitkiäkin lenkkejä ilman että sinne tarvitsisi laittaa mitään superohutta sukkaa, joka olisi kylmä talvikelillä. Tilaa täytyy olla sen verran, että vähän paksumpikin sukka käy, eikä tule hiertymiä. Kaikissa minulla olleissa Mizunoissa istuvuus on ollut erinomainen ja se pitää paikkansa myös maastokenkien osalta. Lisäksi se kenkä ei saisi olla liian kömpelö tai painava. Ei tarvitse olla mikään superkevyt tossu, mikä on jo luonnollista kun katsoo kengän pohjakuviota, mutta toisaalta ei myöskään mikään älytön möhkö. Minusta tämä on hyvä kompromissi ja joku Hokan Torrent olisi vieläkin kevyempi. Sanoisinkin niin, että tärkeintä on löytää se tossu, mikä sopii omalle jalalle hyvin. Hokalla on monta mallia, sama koskee esim. Salomonia. Sitten on valmistajia kuten VJ, jotka ovat keskittyneet pelkästään tähän puoleen ja sielläkin on aika pitävää pohjakuviota tarjolla.

salmingpohjaMoni ajattelee, ettei tarvitse talvijuoksukenkää, kun talvi kestää Etelä-Suomessa vähän aikaa, mutta esitän siihen eriävän mielipiteen. Entä silloin, kun tulee talvi, joka kestääkin pidempään? Entä pitääkö lipsutella edes niitä vähäisiä kertoja? Kerran kun ostaa tossut, niin kestävät kuitenkin esimerkiksi sen tuhat kilsaa, joten onko sillä niin väliä, jos niitä käyttää yhtenä vuonna vain 200-300 kilsan verran. Niitä voi käyttää vaikkapa 3-4 vuotta. Itseasiassa nyt kun asiaa oikein syvemmin pohditaan, niin tämän päiväisen lenkin perusteella olisin valmis hankkimaan jopa nastalenkkarit. Olen aina ajatellut, etten niitä tarvitse. Jos on oikein liukasta, olen liukunut ja ottanut kiinni jostain pensaasta. Tänään kun menin Karhusaaressa ja se oli taas vaihteeksi vähän hengenvaarallista joku aika, niin mietin, että haloo, tämä tuntuu aika dorkalta touhulta. Nastalenkkarit voisivat olla aika jees. Tässä oli nimittäin neljä päivää mukavan luminen pinta juosta, mutta nyt kun ollut pari päivää suojaa, niin se lumi on paikoitellen hävinnyt kokonaan ja alta on tullut jää näkyviin ja se juokseminen sillä pinnalla ilman nastoja on aika haastavaa. Näin olen tällä kelillä nastalenkkarit olisivat selvästi paremmat kuin maastojuoksukengät, jotka puolestaan ovat erinomaiset lumella.

Minusta jokainen meistä tarvitsee jonkinlaiset talvijuoksukengät. Mahdollisesti jopa nastalliset ja nastattomat. Toki silloin ei tarvitse, jos ei ulkona ikinä talvella juokse, mutta onhan se hankalaa joka kerta mennä jonnekin salille tai sisäradalle verrattuna siihen, että lähtisi ovesta ulos juoksemaan. Erityisesti kevyiden viikonloppulenkkien osalta tilanne on näin.