Hoka One One Tivra – naisten fitnesskengät

S18-FEB-tivra-hero_02-01Nämä naisten Hoka Tivra -fitnesskengät saattavat olla Hokan tärkein malli tai vaihtoehtoisesti täysin kuriositeetiksi jäävä nichetuote. Paljon riippuu siitä, kuinka hyvä tuo kenkä oikeasti on ja miten myyjät ja maahantuoja osaavat sitä asiakkaille tarjota. Ulkonäkö on ainakin kohdallaan. Meinasin ensin ulkonäön puolesta esitellä nämä fashion Friday -otsikolla, kunnes tajusin performance-aspektin ja päätinkin tehdä esittelyn, jossa niitä katsotaan ominaisuudet edellä.

tivra3Tivra on erittäin hyvännäköinen kenkä. Se on saatavilla kolmessa värityksessä, joista tämä lanseerausväri on paras. Sen nimi on dusty pink / indigo mood. Minä en tuossa mitään pinkkiä näe, vaan sanon niitä kuparinvärisiksi. Minusta se on hyvä väri ja yhdessä tummien yksityiskohtien kanssa takaa sen, että ne sopivat hyvin yhteen mustien trikoiden kanssa, joita suurin osa naisista salilla käyttää. Toki jos joku haluaa vähemmän värikkäät kengät, niin musta ja harmaa ovat muut väritykset. Kengässä on valkoiset pohjat, joten niitä voi käyttää sisällä missä tahansa parketilla ilman ongelmia. Toki juoksukenkienkään kumi ei ole enää sellaista kuin ennen, että se jättäisi jäljet lattiaan, joten tummapohjaisia kenkien käyttöä on harvoin enää kielletty. Itseasiassa monien fitnesskenkienkin pohjat ovat nykyään tummat (kuten vaikkapa NB Zante Trainerissa), mutta ei se ainakaan haittaa, että pohjat ovat valkoiset. Lisäksi ne valkoiset pohjat näyttävätkin hyvältä. Jos mielikuva asiakkailla on se, että sisällä pitää olla vaaleat pohjat, niin kenkiä on helpompi sinne salille tai ryhmäliikuntaan myydä. Myyjähän voi sitä mielikuvaa halutessaan vahvistaakin kertomalla, että nämä eivät jälkiä jätä.

tivra4Varsinainen myyntivaltti on kuitenkin ne ominaisuudet. Ensinnäkin kengässä on keskellä sivulla tuollainen kehikko, jonka tarkoitus on parantaa sivuttaispitoa, mikä muuten onkin juoksukenkien suurin heikkous ryhmäliikuntakäytössä. Mitä enemmän vaimennusta kengässä on, niin sitä huonompi se on sivuttaissuuntaisessa liikkeessä, kun juoksukengät on kuitenkin tarkoitettu eteenpäin menevää liikettä silmällä pitäen. Niinpä esim. Body Attackissa jotkut adidaksen Tempot ja Bostonit ovat toimineet paremmin kuin vaikkapa Nike Pegasus 34. Jos sivuttaispito ei ole hyvä, tuntuu, että tossu kanttaa ja siinä saa vähän jopa pelätä nilkkojensa puolesta. Hoka väittää myös kengän pohjan olevan etuosastaan sellainen, että se parantaa tasapainoa ja tukee jalkaa 360 asteen liikkeessä. Ne ovat ilmeisesti jotain tanssiliikkeitä, joissa kenkä helposti muuten pyörähtää alta. En sellaisia tansseja harrasta, joten en ole ihan varma, miten tossu sellaisessa käyttäytyy, mutta tasapainossa on kyllä eroa eri kenkien välillä. Kaikki yhdellä jalalla tehtävät keskivartaloliikkeet tuntuvat vähän erilaisilta eri kengillä ja varsinkin jos on yhtään huonompi tasapaino, niin kengän apu tasapainon suhteen on merkittävä. Se on joka tapauksessa hyvä, jos kengän pohja pitää hyvin ja auttaa tasapainon suhteen.

tivra2.jpgNämä maksavat Hokan nettisivuilla 100 euroa, mikä tuntuu tietysti Hokan mittapuulla edulliselta, mutta herää kysymys, onko hinta silti liian kova, jotta niistä voisi tulla suositut. Se riippuu minusta täysin noista ominaisuuksista ja miten asiakkaat ottavat tuotteen vastaan. Suurin osa treenikengistä maksaa alle satasen eli ne ovat juoksukenkiä halvempia ja moni ei tajua panostaa niihin juurikaan, vaan ostavat mitkä tahansa tyyliin Niken kengät, mitä kaupassa sattuu olemaan. He eivät edes voi kuvitella, että ne ominaisuudet voisivat vaikuttaa siihen, miten he pystyvät tekemään siellä tunnilla niitä liikkeitä. Niinpä jos myyjät pystyisivät viemään sen keskustelun pelkästä kengän ulkonäöstä niihin ominaisuuksiin ja jos nämä kengät oikeasti ovat paremmat kuin niiden treenaajien edelliset kengät, niin silloin siitä voi muodostua sellainen viidakkorumpu, joka saa yhä useammat naiset sellaiset ostamaan. Tällöin tossusta voi muodostua Hokalle todella tärkeä malli ja jopa pään avaaja asiakaskunnalle, joka ei ole merkkiä ennen tuntenut tai harkinnut Hokia hankkivansa. Tästä voi seurata se, että sitten kun harkitaan juoksukengät kesäksi ulos, saatetaan hankkia jälleen Hokat, mm. uusi Cavu 2 on hyvännäköinen kenkä ja hinta on myöskin kohtuullinen. Siinä vaiheessa kun neidillä tai rouvalla on kahdet Hokat ja poikaystävä tai aviomies tarvitsee juoksukengät, niin saatetaan suositella Hokia, jolloin taas saattaa kauppa käydä ja yhdet Hoka tulla myydyiksi.

Mielenkiintoinen uutuus, jännä nähdä, miten menestyy.

Lisätietoja: hokaoneone.eu