1000 km testi: Life Fitness Integrity -juoksumatto

ckonsoli2

19. kesäkuuta kuulin, että salille oli tullut uudet juoksumatot, koska tehdessäni punttitreeniä yksi tuttu työntekijä tuli niistä minulle kertomaan. En juossut silloin niillä kuin vähän kahtena iltana. Syynä oli se, että salilla ei kesällä ilmastointi pelannut (eikä matoissa ollut tuuletinta), joten juoksin mieluummin ulkona ja tein vain punttitreenin ja rullailut salilla. Elokuun lopussa aloin sitten säännöllisemmin juosta matolla tehden tosin marraskuussa jälleen kuukauden ulkolenkkijakson. Sitten tuli vielä alkuvuoden keuhkoputkentulehdus, jolloin en juossut. Niinpä ei nyt kauhean paljon mattotreeniä ole kertynyt 8 kuukauteen verrattuna edellisiin vuosiin, kun otetaan kuitenkin huomioon, että juoksin viime vuonna yhteensä yli 4500 km. Nyt minulla on kuitenkin viime sunnuntain pitkiksen jälkeen kasassa niillä Life Fitnessin matoilla (joita on salilla yhdeksän kappaletta) yli 990 km juoksua eli tonni ylittyy tänä iltana. Niinpä päätin tehdä jonkinlaisen arvion kokemuksistani. Kyllä tuhat kilsaa on sellainen matka, että siinä on ehtinyt jo hahmottaa laitteen hyvät ja huonot puolet.

Olen aikaisemmin arvioinut juoksumattoja, mutta minusta ne ovat vanhentuneita arvioita, sillä matot ovat nyt kehittyneet siihen suuntaan, mitä olen jo pitkään toivonut. Nyt olennaisin osa ei ole se ”rauta”, vaan ne ”aivot” eli se on konsoli on tärkeämpi kuin se varsinainen matto. Se on vähän sama ero kuin mikä tavallisella lankapuhelimella on nykyaikaisiin älypuhelimiin. Ero on kuin yö ja päivä. Niinpä valitettavasti nämä matot, millä testin olen tehnyt, ovat aivoiltaan lankapuhelimia eli vähän tomppeleita, mikä heikentää arviota. Asiat tulevat varmasti hyvin nopeasti muuttumaan. Parin vuoden sisällä vähän tyhmempiä juoksumattoja ei hankita enää niin paljon, koska kuluttajat tulevat olemaan valveentuneempia. Mennään nyt kuitenkin tähän arvioon siitä lähtökohdasta, että matossa on se konsoli, joka näissä yksilöissä on ja millä olen juossut, sillä eihän se auta mitään, että valmistajalla on edistyneempiä konsoleita, jos maahantuoja ei niitä tajua tarjota tai saliheebot eivät niitä osaa tiedustella, koska kumpikin elävät vielä lankapuhelinaikaa.

PSX_20190211_135713Olosuhteet:
Kesällä salilla oli liian kuuma, koska ilmastointi ei tosiaan toiminut ja näissä matoissa ei ole edes tuuletinta. Yksi syy, miksi tuulettimet tuntuvat kadonneen viime vuosina liittyy juuri siihen, että konsoleista on tullut älykkäämpiä. Ei ole tilaa välttämättä laittaa enää tuuletinta. Silloin sinne pitäisi laittaa eteen joka maton eteen jaloilla seisova tuuletin, jota jokainen juoksija voisi itse säätää. Kun näin ei ole tehty, ollaan täysin salin ilmastointilaitteen varassa. Varsinkin kun edeltävissä matoissa oli kuusiportainen tuuletin, joka oikeasti oli siinä mielessä hyvä, että se tarjosi jopa kovavauhtisiin harjoituksiin loistavat olosuhteet. Aikaa meni ja ilmastoinnin piti toimia, mutta siellä oli edelleen ajoittain todella kuuma, jolloin kevyilläkin lenkeillä saattoi hiota niin, että kengät lainehtivat hiestä. Olin aivan varma, että ilmastointi ei ole päällä, mutta respassa vakuutettiin, että kyllä se aamuvuoro on varmaan muistanut laittaa sen päälle. Lopulta selvisi, että kyllä se oli päällä, mutta se oli automaatilla. Tämä henkilö, jonka salilla tunnen, kertoi minulle, että se automaattiasetus on sellainen, että ”meillä on hyvä täällä olla” eli emme kuole mihinkään kaasuihin ja tosiaan se poistaa sitä liikaa hiilidioksidia, mutta kun salilla on aika paljon porukkaa, niin lämpötila on vähintään 22C ja monesti lisäksi todella hikinen ilma. Ratkaisu on se, että ilmastoinnin laittaa manuaalisesti puhaltamaan kovempaa. Joskus se onnistuu hyvin ja joskus huonommin riippuen siitä, kuinka kuuma ja huono ilma siellä on alun perin ja kuinka nopeasti se alkaa puhaltaa, mutta teoriassa jos ilmastointi olisi kunnolla päällä ja jos mattojen eteen olisi laitettu tuulettimet, tilat ovat varmasti Helsingin parhaat juoksemiselle. Sen takia sinne aikanaan siirryinkin. Ilmatilaa on nimittäin tarpeeksi ja se ei ole lähtökohtaisesti sauna.

Maton rakenne ja ominaisuudet:
Nämä matot tuntuvat olevan solidisti rakennettuja. Juoksuala on jykevän oloinen ja tästä juuri tuttavani intoilikin. Ei kuulemma kuulu mitään räminöitä niin kuin muista matoista, mitä heillä on ollut tuolla ja muissa toimipisteissä. Se on tietysti yksi hyvä asia. Toinen on se, että se matto ei speijaa. Heikommat matot tuntuvat helposti kuminauhamaisilta, kun niillä juoksee ja siinä mielessä tämä on hyvien mattojen kategoriassa yhdessä Precorin ja muutamien muiden tuotteiden kanssa.

Life Fitnessin nettisivujen mukaan yli 500 tuhatta mattoa on valmistettu vuodesta 1991 alkaen ja heidän matoillaan on luotettavuus- ja mukavuusmaine. Heidän FlexDeck Shock Absorption System tarjoaa kuulemma tehokkaan harjoittelun ja vähentää iskutuksen aiheuttamaa kuormitusta. Speksien mukaan siellä on kahdeksan iskunvaimenninta ja tämä matto vähentää 30% kuormitusta polville ja jänteille verrattuna kovempiin alustoihin verrattuna. Tämän voin allekirjoittaa. Minusta noilla matoilla juokseminen tuntuu hyvältä, enkä ole kokenut mitään ongelmia tai vammoja, mikä osittain johtuu myös kenkävalinnoista, mutta oikeasti se on hyvin rakennettu. Siitä Unisport saa kiitosta. Ovat ostaneet ”raudan” taitavasti. En nyt sano, että se on maailman paras, mutta samalla viivalla varmasti Precorin kanssa ja itse asiassa pidän siitä, että siinä ei ole sitä niin korkeaa screeniä edessä, mitä Precorissa on. Woodwayn lamelliratkaisu voi olla parempi ja kestävämpi, mutta toisaalta se on kalliimpi.

Maton juoksuala on 60×22 tuumaa eli se on 152cm pitkä ja 55cm leveä maton osalta. Minusta se on todella hyvä koko. On muutamia mattoja, jotka ovat hieman isompia, mutta yleensä yli 50cm on hyvä leveys ja tämä pituuskin on hyvä. Painoa koko laitteella on 193 kg, joten mikään ihan heppoinen vehje se ei ole, vaan kaikesta huokuu jykevyys. Nopeutta matto ottaa 23 km/h asti, mikä on useimmille riittävästi. Kulmaa siihen voi laittaa 15%, mikä on myöskin useimmille riittävästi. Alamäkijuoksuominaisuutta sen sijaan ei ole, mikä esim. Precorissa on. Tosin ei sitä välttämättä tarvitsekaan ellei valmistaudu Bostonin tai Comradesin kaltaiseen tapahtumaan, joihin pitää valmistautua juoksemalla runsaasti alamäkeen. Alamäkiominaisuudenhan pystyisi tekemään kyllä itsekin sillä tavalla, että laittaisi takaosan alle laudan poikittain ja mittaisi vatupassin avulla sen kulman. Säätäisi siis kulmaa matosta ja siinä vaiheessa kun se on vatupassissa vaaterissa, on saatu maton kulma näkyviin. Tämän maton moottori on AC-moottori, joka on luonnollisesti kestävämpi kuin DC-tyyppiset moottorit. Sen takia paremmissa matoissa tällainen ratkaisu onkin käytössä, vaikka se onkin kalliimpi. Tässä laitteessa jatkuva teho on 4 hevosvoimaa, mutta huipputeho on peräti 8 hv, joten kyllä se tehokas ja vahva laite.DSC_0302-1376x774

Integrity C-Konsoli

Tämä on sitten se ”aivot”, missä on menty metsään täyttä vauhtia. Se on suoraan sanottuna surkea. Kerron hyvät ja huonot puolet, mutta ensiksi toteaisin asiaan perehtymättömille sen, että juoksumattoihin voi tosiaan tilata konsolin vaatimustasonsa mukaan. Niitä on näissäkin neljää eri tasoa ja tämä nyt esillä oleva on kaikista simppelein ja huonoin. Jonkinlainen aita matalin -vaihtoehto. Sitten ne plussat ja miinukset:

Hyvää:
+ Isot näppäimet ja numerot, joten sokeat ja vastaavat voivat käyttää. Sopii erinomaisesti vanhainkoteihin.
+ Matka ja aika näkyvät oikealla korkeudella. Esim. Precorin TRM 885:ssa on ongelmana se, että informaatio on liian korkealla, joten joutuu ”kurkottamaan” nähdäkseen ne ja se ole ainakaan minun pituiselle juoksijalle kovinkaan hyvä juttu pitää tavallaan niskaa väärässä asennossa. Toki kun se konsoli on niin matala (mikä on sinänsä hyvä asia ainakin minun pituiselleni juoksijalle, kun ei ole mitään ”seinää edessä”) niin info voisi olla jopa korkeammalla siinä konsolissa, mutta kyllä alaspäin on helpompi katsoa kuin ylöspäin
Huonoa:
Näytössä on liian vähän informaatiota näkyvillä. Siinä olisi tilaa laittaa enemmän dataa esille, mutta niin ei ole tehty. Esim. nousukulmaa ei näe ollenkaan, vaan se on kalorinäytön takana. Kun painaa kulmaa suuremmaksi tai pienemmäksi, niin se tulee hetkeksi näkyville kaloritiedon tilalle, mutta sitten se taas katoaa, jolloin saattaa unohtaa, millä kulmalla juoksikaan, kun sitä ei näe. Kalorilukemaa puolestaan ei saa painettua pois näkyvistä, vaikka se on ihan turha. Sama koskee nopeutta ja matkaa. Matka on näkyvissä, nopeus ei, mutta silloin kun vaihtaa nopeutta ylös tai alas, niin nopeus tulee näkyviin hetkeksi, jolloin matkaa puolestaan ei näe. Joku saattaa juostessaan unohtaa nopeutensa tämän vuoksi ja erityisesti vedoissa ärsyttää se, että kun molempia ei näe samaan aikaan, ei voi ottaa ns. lentäviä lähtöjä vetoon ja jos nopeutta lisää lyhyissä vedoissa kesken vetoa, niin eihän sitä oikein tiedä, koska pitää lopettaa. Ne vetojen pituudet on silloin pakko katsoa kellosta sekunneissa ja minuuteissa
Matto pysähtyy 60 minuutin kohdalla, eikä siihen voi vaikuttaa. Aluksi se pysähtyi kuin seinään ja kun valittiin maahantuojalle, että se on vaarallinen, kun olin asiasta maininnut, niin nyt se on sellainen, että 59 minuutin jälkeen viimeiset 60 sekuntia on sellainen countdown ja se hiljentää automaattisesti vähän. Sen huomaa. Niinpä se ei pysähdy enää seinään, mutta joka tapauksessa: käytännössä jokaisessa treenissä matto pitää käynnistää ainakin kerran uudestaan, koska eihän oikein mikään treeni kestä alle tuntia ja se uudelleenkäynnistäminen on hidasta kuin mikä ja aiheuttaa senkin harmin, että on pakko painaa muistiin ne ajat ja matkat, mitä on tullut juostua kullakin ”stintillä”. Sanoivat, että kilpailuttamiseen ei tullut nyt laitettua vaatimusta tästä asiasta. Siksi meni sen asian suhteen päinhonkia. Tosin maahantuoja ei varmaan viitsinyt mainita, että on ”tällainen pikkujuttu”
Matka näkyy 10 km jälkeen vain yhden desimaalin tarkkuudella. Tämä on vanhemmissa matoissa ollut vakio siihen aikaan, kun tieto oli näkyvillä sellaisilla vanhanaikaisilla pisteistä koostuvilla numeroilla. Ei ollut yksinkertaisesti tilaa yhdelle lisämerkille. Nyttemmin tilaa on vaikka kuinka, joten se on puhtaasti hölmöilyä, ettei kympin jälkeen ole sitä toista desimaalia. Se helpottaa niin paljon vedoissa ja tempoissa etc., kun tietää täsmälleen, koska se alkaa ja osaa varautua
Nopeudensäätönappula on hankalassa paikassa. Se on kaukana juoksijasta ja aika korkealla. Tämä johtaa siihen, että sinne pitää kurottaa. Se ei hiljaisessa vauhdissa haittaa, mutta kovempivauhtisia vetoja on käytännössä mahdotonta juosta, kun nopeutta on niin vaikea laittaa lisää. Nappulasta painamalla nopeus lisääntyy 0,1 km/h per painallus, paitsi jos painaa napin pohjaan, jolloin sitä tulee enemmän kerralla, mutta sattumanvaraisesti. Nopeutta on siis oikeasti todella vaikea säätää. (Deluxe-mallissa olisi nappulat siinä alhaalla kahvojen kohdalla)
Ei min/km-lukemaa saatavilla näytölle. Toisin kuin esim. Precorissa, tähän ei oikeasti saa näkyviin min/km-lukemaa eli se on käytännössä muistettava, mitä mikäkin km/h-vauhti on minuuteissa per kilometri, sillä eihän niitä treenin yhteydessä jouda laskea. Teen usein niin, että katson ne tietyt vauhdit etukäteen ennen lenkkiä kännykällä Unitjugglerista. Se on yksinkertaista, jos niin vain muistaa tehdä
– Ei jäljelle olevaa aikaa näytölle. Joissain mittareissa kuten Precorissa se tuntuu olevan oletusasetuksena, että näkyy jäljellä oleva aika, mutta painamalla saa sitten näkyviin kuluneen ajan. Joissain toisissa matoissa se on toistepäin. Tässä se on aina kulunut aika, eikä jäljelle olevaa aikaa saa näkyville. Kun painaa kellonäppäintä, niin se tulee esille, mutta silloin aika vilkkuu ja ajatuksena onkin se, jos juoksija haluaa vaihtaa sitä harjoituksensa pituutta. Minulle tämä ominaisuuden puute on täysin yhdentekevää, mutta salilla monet kuntoilijat ovat asian kanssa tuskailleet
Ohjelmia ei juurikaan ole. Paremmissa matoissa voi juosta joko uudelleen joskus aiemmin juostun harjoituksen tai tehdä manuaalisesti uuden tai valita jonkun valmiin harjoituksen. Tässä ei ole oikein mitään valinnanvaraa. Jopa soutulaitteet ovat älykkäämpiä kuin tämä vähä-älyinen konsoli
Ei ole screeniä eli ei näy televisiokanavia, ei pääse katsomaan ohjelmia Netflixistä, eikä saa näytölle mitään virtuaalireittiä tms.
Konsolia ei pysty parittamaan kellon kanssa. Life Fitnessin lippulaivakonsolit toimivat nimittäin yhdessä Apple Watchin kanssa.

_20190211_134912.JPG

LF Connect -pilvipalvelin ja sovellus
Matoissa on QR-koodi, jossa lukee log in, mutta ei mitään ohjeita mitä pitäisi tehdä. Ajattelin alussa, että kun luen kännykällä koodin, pääsen jonnekin, missä voin rekisteröityä, mutta ei se mennytkään niin. Myöhemmin kun perehdyin tarkemmin Life Fitnessin mattoihin ja niiden konsoleihin, törmäsin LF Connect -pilvipalveluun ja appiin. Kehittyneemmät konsolit joko tunnistavat kännykän automaattisesti, kun sitä vilauttaa siinä lähellä tai vaihtoehtoisesti mobiililaitteen voi yhdistää painamalla kosketusnäytöltä asiaa koskevaa näppäintä. Tässä se ei mene niin, vaan pitää lukea tuo QR-koodi. Asensin siis appin puhelimeeni ja sen jälkeen yritin loggautua matolla sisään sillä tavalla, että treenidata matosta menisi suoraan sinne LF Connect -profiiliini. Se ei kuitenkaan onnistunut koskaan, vaikka yritin monta kertaa (aina luki loading, mutta se ei mennyt siitä minnekään) ja ainoa mahdollinen selitys on se, että eivät ole salilla yhdistäneet niitä mattoja ollenkaan verkkoon ja sitä kautta sinne pilvipalvelimeen eli kun matto ei ole verkossa, en pääse loggautumaan sinne LF Connectiin ja data ei siirry matosta mihinkään. Muutenkin kyllä se QR-koodin kautta tapahtuva loggautuminen on todella huono systeemi, sillä siinä saa seistä aika pitkään, kunnes se koodi oikeasti osuu niin puhelimen näytölle, että se app ilmoittaa alkavansa lataa. Itselläni on kännykän kamera puhelimen kulmassa ja siinä saa todella mallailla, että se osuu juuri kohdalleen ja lisäksi salin valaistus aiheuttaa jotain hankaluuksia, sillä se ei ikinä löydä sitä koodia heti. Joka tapauksessa en pysty sanomaan mitään tuosta LF Connect -harjoituspäiväkirjasta, kun sitä ei tuolla ole mahdollista käyttää. Se ei muuten suoraan ole synkattavissa Stravaan, vaan siinä pitäisi käyttää vielä yhtä väliporrasta eli tehdä kolmen appin ketju ja sitten on vielä sekin, että kun matto pitää nollata 60 minsan välein, niin oikeasti pitäisi käyttää vielä sellaistakin sovellusta, mikä yhdistää harjoitusdatatiedostoja yhdeksi harjoitukseksi.

Miten sitten saan tuolta matolta datan Stravaan. No ei siinä muuta vaihtoehtoa ole kuin syöttää data manuaalisesti. Kun matto pitää nollata viimeistään 60 minuutin päästä, niin pidemmissä treeneissä saatan tehdä niin, että otan kännykällä näytöstä kuvan ennen kuin käynnistän maton uudestaan. Silloin ei tarvitse muistaa minuutteja ja sekunteja, jos ei halua. Säilytän silloin siis treenin aikana kännykkää juoksumaton alla lattialla. Huvittavaa on vain se, että rako seuraavaan mattoon on niin kapea, että kun sinne väliin kurottaa kätensä, saattaa olla, että se käsi raapaisee viereisen maton alalaitaan, jolloin saattaa käydä kuten viime sunnuntaina, jolloin lähti vähän veri valumaan.

Testin aikana muuten LF Connect -nettipalvelu loppui ja siitä tuli Halo Fitness.

peukkuTällaisenaan tämä matto olisi ollut erinomainen vuonna 1999, ihan jees 2009, mutta korkeintaan välttävä 2019. Treenit sillä pystyy tekemään, mutta ei pysty hyödyntämään nykyajan tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia ja harjoittelu ei ole sillä tavalla mielekästä kuin mitä se voisi olla. Rakenteeltaan matot ovat siis hyviä, mutta konsolit pitäisi vaihtaa paremmiksi välittömästi. Discover SE 3 HD on hyvä. Kaikki asiakkaat valittavat toiminnoista, harvaa kiinnostaa maton rakenne  Vähän sama juttu kuin, jos työpaikalta saa jonkun peruspuhelimen, eikä älypuhelinta, niin ei se paljon lohduta  vaikka puhelin kestäisi vasaran iskuja – pikemminkin päinvastoin. Hölmöä säästää tyyliin 10-15% täysin väärässä paikassa.

KOKONAISARVOSANA: ** 1/2

jos laittaisivat sinne tuulettimet ***

jos konsolit vaihdettaisiin Discover SE 3 HD -konsoliin, niin tod. näköisesti **** tai **** 1/2 (riippuu vähän siitä kuinka nopeutta saa lisää, Deluxe-matolla se ongelma poistuisi)

jos tuuletin ja asiallinen konsoli, ehkä jopa ***** (Deluxe-malli, tuuletin ja Discovery SE 3 HD -konsoli -> taatusti *****)

lifefitness
Simppelimpäänkin konsoliin saisi päälle television, mutta se ei ole se keskeinen puute treenin suhteen. Ei ole järkeä ostaa huonompaa kuin se paras SE3 HD konsoli.

Kokonaisuutena voisi sanoa, että näin käy, kun asialla on lajista ymmärtämättömät henkilöt. Ensin pitäisi selvittää ne juoksijoiden vaatimukset ja tarkastella, missä juoksumattoala menee tällä hetkellä eli tutustua juoksumattojen ominaisuuksiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin vuonna 2019, eikä viime vuosituhannella (San Diegossa on vuosittain kuntosalimessut). Sen jälkeen pitäisi pyytää tarjoukset niistä matoista, mitkä täyttävät nämä vaatimukset. Eikä niin, että sanotaan: ihan sama mitä tulee kunhan se hinta on halpa, sillä se on niin lyhytnäköistä toimintaa, ettei siinä kastu kuin omat nilkat. Maahantuojien suhteen voisi sanoa sen, että huonoimpia malleja ei pitäisi edes Suomeen tuoda. Paremmat matot voi rahoittaa niin, että salia käytetään jonkinlaisena referenssinä markkinoinnissa ja juoksumattojen vieressä oleviin pylväisiin tulisi Life Fitnessin ja Applen mainokset. Siinä myytäisiin nimittäin aika monta Apple Watchia, kun asiakkaat kuulisivat, että matot toimisivat niiden kellojen kanssa yhteistyössä.