Tossutorstai: Hoka Evo Carbon Rocket

crocketSiitä asti kun Nike Vaporfly 4% tuli myyntiin, on odotettu, koska muut valmistajat tuovat kuluttajien saataville hiilikuitulevyllä varustettuja kenkiä. Toki esimakua tuollaisista kengistä on nähty jo aiemmin, kun esimerkiksi Desi Linden voitti mustan puhuvilla Brooksin prototyypeillä Bostonin maratonin viime vuonna ja monilla eliittijuoksijoilla on nähty seepravärityksessä olevia Skechersin elite-kenkiä testissä. Myynnissä Niken kanssa kilpailevia tuotteita ei kuitenkaan ole tätä ennen ollut. Hoka One One Evo Carbon Rocket on siis ensimmäinen kilpailija Nikelle tuossa hiilikuitulevyllä varustettujen kisakenkien kategoriassa. Hokallekaan tämä ei ole ihan uusi juttu, vaan heidän eliittijuoksijoillaan on Carbon Rocketia ollut käytössä jo aikaisemmin, mutta nyt kun malli on tuotu kuluttajien ulottuville, on hyvä esitellä se.

crocket2Merkillepantavaa tässä kengässä on se, että droppi on vain 1mm eli stack height on takana 26mm ja edessä 25mm. Painoa kengällä on Hokan mukaan 218g koossa 42 2/3 eli voidaan kyllä puhua kevyestä kisakengästä. Jokainen voi ymmärtää, että kun droppi on noin matala, ei siellä voi olla mitään jousen mallista hiilikuitulevyä kuten Nikella, vaan tässä se on onkin haarukan mallinen tuo levy. Hokan esittelyn mukaan kengässä on sandwich-rakenne, jonka tarkoitus on mahdollistaa minimaalinen energiahäviö ja tuoda eteenpäin suuntautuvaa voimaa. Päällimmäinen osa on pehmeämpää foamia tuomassa vaimennusta, sen alla se hiilikuitulevy tuomassa jäykkyyttä ja alimmaisena ulkopohja, joka on kumin ja foamin yhdistelmää. Muutamaan kohtaan ovat lisänneet kumia pitoa parantaakseen. Kun pohjaa katsoo, niin siellä on muutama aukko, josta oikeasti näkee sen hiilikuitulevyn. Se on tietysti ihan kiva juttu, mutta toisaalta kivet voivat jäädä niihin koloihin jumiin. No tämä on ensisijaisesti asfalttikenkä muutenkin, mutta täytyy tuo nyt mainita.

crocket3Ulkonäöllisesti kenkä on minusta erittäin onnistunut. Keltainen on kerta kaikkiaan vauhdikas väri nopeisiin kisakenkiin (alkuperäinen Adios 1 oli muuten keltainen) ja tässä on kaikki yksityiskohdat erittäin onnistuneet. Hokan tapaan litteät nauhat sopivassa värityksessä, hieman sinisiä yksityiskohtia ja suhteellisen tyylikäs iso musta Hoka-teksti, jotta brändi tulee selvästi esille. Tämä kenkä näyttää sekä nopealta että hyvältä samanaikaisesti. Se on huomattava, että tossusta ei ole erikseen mallia miehille ja naisille, vaan se on unisex samalla tavalla kuin vaikkapa Niken Vaporfly 4%.

crocket4En ole tätä kenkää nähnyt missään livenä, joten nyt mennään vähän mututuntumalla, mutta tässä voi olla oikeasti yllättävä kenkä. 1 mm droppi saa karvat pystyyn ja ajattelemaan, ettei tuolla ainakaan pitkää matkaa kisata. Jäykkä pohja ja muutenkin kevyt ja nopea kenkä -> 5-10 km kisakenkä. Voin melkein pomminvarmasti luvatakin, että tuo olisi erinomainen kympin kisoihin, mutta entä jos siitä onkin johonkin muuhunkin. Miettikääpä sitä, että tuossa tossussa on 25 mm pohja etuosassa. Sitä kun vertaa vaikkapa Zoom Eliten 17 mm ja Boston Boostin 16 mm paksuuteen ja noissa molemmissa kengissä on loistava päkiävaimennus, niin… Kyllähän aina hyvin vaimennettuja kenkiä on osannut tehdä, joten entäpä jos se soveltuukin pidemmille matkoille. Ei se kantapää kauheasti kisavauhdissa välttämättä maassa käykään, joten pienempi droppi kelpaa, mutta sitten kun matka etenee ja jalat väsyvät, niin mitä sitten tapahtuu. Ehkä tuo ei olekaan ihan maratonkenkä, mutta puolikkaalle voisi toimia hyvinkin. Menee ehkä vähän liian paljon spekulaation puolelle nyt, kun en ole kenkää koskaan nähnytkään, mutta joka tapauksessa Hokan ensimmäinen kenkä hiilikuitulevyllä on nyt myynnissä 160 euron hintaan ja se on nopea. Jokuhan sillä ehti jo juosta alle 2.10 maratoninkin.

Lisätietoja: www.hokaoneone.eu