Iivo on todellinen voittajatyyppi!

iivoi
© GEPA-pictures/ WSC Seefeld 2019

Nämä Seefeldissä käynnissä olevat Pohjoismaisten hiihtolajien mm-kilpailut ovat olleet jännittävimmät miesmuistiin. Taso on nimittäin oikeasti laajentunut ja siellä on nyt aika monta potentiaalista mitalistia niin naisissa kuin miehissä. Sen takia kisa on ollut äärettömän kovaa, eikä Johaugin lisäksi ylivoimaisia urheilijoita ole näkynyt. Valitettavasti Suomeen on tullut toistaiseksi vain yksi mitali, mikä on selkeästi alakanttiin. Moni ajatteli, että tässä vaiheessa mitaleita olisi jo tyyliin neljä.

Eilen nähtiin hurja taistelu erittäin lämpimissä olosuhteissa miesten 15 km perinteisen tyylin kilpailussa. Kisassa oli sellaiset kahdeksan hiihtäjää, jotka taistelivat miteleista. Lopulta maailmanmestaruuden vei Norjan Sundby ja Iivon oli tyytyminen pronssiin. Se oli siinä mielessä ikävä katsoa tuota kisaa, kun Iivo ei kuitenkaan missään vaiheessa taistellut voitosta kuten oli odotettu. Toisaalta loppu sitten kirkasti fiilikset, kun mies sai taisteltua itselleen mitalin. Iivon tiedettiin olevan huippukunnossa, joten siinä mielessä pronssi ei tuntunut niin hienolta saavutukselta kuin se jossain toisessa tilanteessa olisi voinut tuntua (vrt. Heikkisen pronssi Lahdessa 2017 viidelläkympillä).

Kilpailun jälkeisessä haastattelussa Iivo oli kovin pettynyt ja kertoi valinneensa väärät sukset. Se oli tietysti harmillinen juttu. Emme tiedä, olisiko mies voittanut mestaruuden toisilla suksilla, mutta kyllähän tuo virhe vähän harmittaa. Olen todella vaikuttunut siitä, että vaikka mitali tuli, niin Iivo oli silti aidosti pettynyt, eikä yrittänyt esittää mitään sellaista hoppsan, hejsan, trallallaa meininkiä, että vaikka kisa meni omasta mielestä perseelleen, niin täytyy juhlia mielin määrin mitalia. Siinä mielessä kyseessä ei pelkästään ole todellinen huippu-urheilija, vaan myöskin ehdoton voittajatyyppi. Iivo on voittaja ja oli pettynyt, koska koki, että hänellä olisi ollut rahkeita voittaa tälläkin kertaa, mutta kaikki ei nyt vain osunut kohdilleen kaluston suhteen. Samaan hengenvetoon täytyy todeta kyllä se, että tuntui hyvältä, että voittaja oli nimenomaan Sundby, eikä esim. Bolshunov tai vaikkapa Tönseth, jotka olivat kisan alussa esillä. Tönseth pärjäsi ylämäissä pitopohjasuksilla, mutta jäi lopun alamäissä valtavasti ja Bolshunov puolestaan väsähti rajusti. Sundby on tosiaan yrittänyt voittoa niin kauan ja aina on käynyt jotain, minkä takia hän ei ole voittanut. Yhteislähtökisat pilaa se, ettei hänellä ole loppukiriä ja väliaikalähdöissäkin (joita on vain yksi tapahtuma per arvokisat) on aina tapahtunut jotain, minkä vuoksi voittoa ei ole tullut. Luulen, ettei hän enää uskonut voittoon. Ajattelin itse skiathlonin jälkeen, että se oli Sundbyn viimeinen sauma, mutta niin vain mies nyt voitti kuitenkin. Se oli aika hienoa hänelle, kaikki varmaan soivat miehelle voiton.

Naisten puolella nousi esiin nuori Frida Karlsson. Kaikki ovat odottaneet koko kauden sitä, että tuo 19-vuotias lupaus tulisi mukaan mc-kisoihin ja moni on ajatellut, että hän voisi hiihtää jopa top kymppiin, mutta tuo, että Frida oli valmis ottamaan jo mitalin, on kyllä aivan uskomatonta. Onkin todettava, että naisten hiihdossa taso on laajentunut valtavasti. Siellä oli sairastelusta kärsinyt Ebba Andersson nyt aivan pihalla, samoin kuin Charlotte Kalla. Aiemmin hyvin pärjänneet Neprjajejva sekä Sedova olivat ulkona kärkitaistelusta, samoin kuin koko kauden osalta heikossa vireessä ollut Weng. Siitä huolimatta kisa oli jännittävin miesmuistiin. Kullasta käytiin jonkinlainen taistelu ja pronssikisa oli myöskin tiukka. Siitä eteenpäin sijasta viisi alaspäin erot olivat hyvin pieniä. Niinpä voikin sanoa, että naisten hiihdon taso on laajentunut hurjasti.

Eilen koettiin myöskin uusi dopingpommi, jota saatiin seurata kuin Bond-leffaa konsanaan. Aiemmin dopingista kiinni jäänyt itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürr oli ollut pääosassa ARD:n dokumentissa, joka tuli ulos loppuvuodesta. Sen jälkeen hän oli antanut täydentäviä tietoja poliisille, jonka seurauksena Saksan ja Itävallan poliisilla oli ollut mahdollisuus identifioida dopingorganisaatio. He olivat mm. kuunnelleet Erfurtissa toimivan lääkärin Marc Schmidtin puheluita ja lopulta tiettyjä urheilijoita oli seurattu poliisin toimesta ennen kisoja ja kisojen aikana. Poliisi oli tietoinen, että nämä urheilijat olivat tavanneet kisojen aikana tiettyjä tahoja, jotka liittyivät dopingiin. Lopulta poliisi päätti iskeä eilen sekä Seefeldissä ja Erfurtissa. He tekivät 16 kotietsintää ja pidättivät 9 henkilöä, joiden mukana viisi urheilijaa. Kaksi hiihtäjää Itävallasta, kaksi Virosta ja yksi Kazakstanista otettiin kiinni. He ovat poliisin mukaan epäiltynä omalla verellä tehdystä veridopingista. Yksi jäi kiinni jopa itse teosta. Neljä noista hiihtäjistä olivat aikeissa startata eiliselle miesten 15 km kisaan. Se oli hauska, kun selostajat sanoivat ”yllättävä sairastuminen”, kun urheilijoita ei ilmestynytkään lähtöpaikalle ja samanaikaisesti jokainen kotikatsomoissa tiesi jo, että tämä dopingtapaus ja poliisioperaatio ovat syinä poissaoloon.

Tänään on sitten vuorossa naisten viesti. Toivotaan mitalia. Norja taitaa olla kovin, mutta Ruotsilla on ollut vähän huolia. Kalla ei ole niin hyvässä kunnossa, kun hän on ollut. Andersson sairastellut ja Nilssonilla on ollut takareisivamma. Jotenkin tuntuu, ettei Ruotsi voi taistella tämän takia nyt voitosta. Suomella on mielestäni pronssisauma. Tuosta mitalista tulevat kilpailemaan ainakin Venäjä ja Yhdysvallat. Itseäni harmittaa vähän se, ettei Niskanen ole joukkueessa. Okei, hän oli sairastelun jälkeen vielä hieman vaisu tiistain pertsan kympillä, mutta siitä huolimatta hän on aina ollut vahva viestissä. Turha sitä on silti jossitella. Täytyy toivoa, että nyt valitulla joukkueella suksi luistaa. Voitelussa tai suksien valinnassa ei ole varaa yhtään epäonnistua.