Kestotesti: Skechers GOrun Ride 7, 500km – yllättävän hyvä

dsc_0480-1376x774.jpgAurinkoinen ulkolenkki näin lauantaipäivänä ja lenkin jälkeen Strava näyttää tälle tossuparille 499,4 km. On siis aika kertoa kokemuksista n. 500 kilsan jälkeen. Skechers Performancen juoksukenkiä on kehuttu viimeiset pari vuotta ja erityisesti viime vuonna esitelty GOrun Ride 7 nousi varsinkin Amerikassa todella suosituksi. Yksi syy oli kengän hinta, kun se maksaa siellä alle satasen, mutta vertailtaessa mihin tahansa hinnasta riippumatta, moni nosti sen yhdeksi vuoden parhaista kengistä. Oli jopa asiantuntijoita, jotka valitsivat kengän parhaaksi uutuudeksi. Sain itse parin testiin lokakuussa ja totesin sen hyväksi. En pitänyt siitä ollenkaan juoksumatolla, joten siirsin kengät 30 km käytön jälkeen ulkokäyttöön ja huomasin niiden sopivan erinomaisesti asfaltille. Niissä on hyvä pito ja erinomainen vaimennus, joten niistä tuli heti pitkiskengät. Juoksin niillä reilussa parissa kuukaudessa kymmenkunta pitkistä ja vuoden loppuun mennessä kilsoja oli kertynyt 447. Sitten tuli talvi väliin ja nyt kun asfalttia on saatu esille, olen tehnyt muutaman peruslenkin, jotta saisin 500km kasaan ja tämän raportin kirjoitettua.

Kestävyys vakuuttaa

dsc_0488-1376x774.jpgPuoli tonnia ja kengät ovat ulospäin kuin uudet. Se ei nyt välttämättä sinänsä yllätä, sillä olosuhteet eivät välttämättä ole olleet niin vaativat. Juoksin pitkikset pääasiassa hyvissä syysilmoissa, osin plussakeleillä ja osin pakkasilmoilla, mutta mitään hellettä tai rankkasateita ei ollut. Viime aikoina peruslenkeillä on sitten ollut kovaa sadettakin ja erityisesti vesilätäköitä, joten ovat ne täysin kastuneetkin, mutta se ei ole vaikuttanut mitään. Päällinen ei ole kulunut yhtään, eivätkä kengät ole mistään rikki.

dscpdc_0003_burst20190302124620432_cover-1376x774.jpgPohjassa on kulumaa nähtävissä. Nuo mustat kumiosat ovat sellaiset, joiden ajattelinkin kuluvan ja valkoinen EVA-foami tulee sitä kautta myöskin kulumaan. Nyt sen jo huomaa, pito saattaa olla vähän huonompi, kun tosiaan tietyissä kohdissa tuntuu olevan se valkoinen kohta, mikä ottaa ensin kiinni alustaan. Eivät nämä pohjat kuitenkaan mitenkään hälyttävästi kulu, kun ottaa kuitenkin huomioon, että 500 kilsasta suurin osa on juostu asfaltilla, eikä kulumaa ole tätä enempää. Kaikkinensa kenkien kestävyys on positiivinen yllätys, mutta jos jotain pitäisi parantaa, niin lisäisin päkiän kumiuriin hieman paksuutta.

Muoto on säilynyt hyvänä

dsc_0489-774x1376.jpgMietin alussa sitä, että kun tuo päällinen on niin joustavaa materiaalia, että menevätkö kengät linttaan, kun minulla on vähän ylipronaatiota. Huoli oli turha, sillä kyllä nämä ovat säilyttäneet toistaiseksi hyvin muotonsa. Eli nämä kengät sopivat myös, vaikkei se askellus nyt ihan täydellisen neutraali olisikaan. Tältäkin osalta olen kenkiin tyytyväinen. Ne ovat hyvin vakaat tossut, jotka pysyvät ryhdikkäinä.

Huikea vaimennus
Vaimennus oli alussa täysin omaa luokkaansa tähän painoon verrattuna. Juokseminen tuntui jopa huikealta 4-5 min/km vauhdeilla. Jalat palautuivat nopeasti ja vaimennuksestaan huolimatta kengät olivat responsiiviset. Nämä ovat ehdottomasti ulkokengät eli asfaltille ja myöskin hiekkateille erinomaiset. Jokainen kenkä kuitenkin menettää vaimennustaan 500 kilsassa ja näille kävi kyllä vähän samalla tavalla kuin Hoka Clayton 2:lle eli 400 km kilsan jälkeen aloin huomata vaimennuksen heikentyneen. Ne eivät ole mitenkään huonot edelleenkään, mutta se jonkinlainen vau-fiilis on kadonnut ja vähän tosiaan juostessa tuntuu, että vaimennus ei ole enää sitä, mitä se oli. Se on yksi syy, miksi siirsin ne tavalliseen lenkkikäyttöön. Alussa on kiva käyttää jotain uutta paria vaikkapa juurikin pitkiksille, jolloin kengille kohdistuu suuria vaatimuksia. Myöhemmin sama pari voi toimia sellaisena yleiskenkänä kaikenlaisille lenkeille – myös silloin, kun ne kastuvat tai likaantuvat. On siis luonnollista, että vaimennus tuntuu 500 km jälkeen jonkin verran heikentyneen eli se ei tarkoita sitä, että ne olisivat jotenkin poikkeuksellisen lyhytkestoiset tossut. Joka tapauksessa sellainen tunnelma tässä on, että se, mikä ensimmäiseksi pettää, on vaimennus.

Väritys on hyvä kuran kannalta

DSC_0490-774x1376Rehellisesti sanottuna tämä väritys ei ollut ihan suosikkini. Hyvillä kesäkeleillä en olisi pitänyt näistä kengistä, mutta syksyllä ja talvella nämä ovat olleet ihan hyvät. Pimeinä iltoina ei ensinnäkään tule niin katsottua jalkojen suuntaan ja sitten jos on mahdollisesti kuraisia kelejä, niin näissä se lika ei samalla tavalla näy. Kun nämä eivät olleet niin superhienot alun perin niin ne ovat suhteessa heikentyneet ulkonäkönsä puolesta todella vähän, vaan ovat ihan jees vieläkin. Pohjat ja välipohjat ovat hieman likaantuneet, mutta päällinen on suht samanlainen kuin aluksi. En ole kenkiä varsinaisesti pessyt, mutta toisaalta olen juossut sateessa, jossa ne ovat saattaneet puhdistuakin. Lätäköiden suhteen se riippuu aina siitä, kuinka likaista vettä niissä lammikoissa on. En osaa sanoa kuinka puhtaisiin tai likaisiin lammikoihin olen astunut, mutta fakta on kuitenkin se, että nämä ovat toimineet todella hyvin näissä olosuhteissa syys-/talvikenkinä, eivätkä ne näytä mitenkään räjähtäneiltä 500 km jälkeen. Tässä suhteessa olen kenkiin todella tyytyväinen. Kukaan ei osaa tavallaan sanoa kenkiäni katsoessaan kuinka vanhat ne ovat. Kesää ajatellen toki ottaisin värikkäämmät kengät, mutta kuten sanottua, tähän tarpeeseen ne olivat hyvät.

skride72Tänään kun juoksin hienossa auringonpaisteessa, fiilikseni kenkien värityksen suhteen oli toinen. Olisin halunnut, että ne olisivat olleet värikkäämmät kuten vaikkapa tässä näkyvä Houstonin maratonin kirkkaan sininen. Se onkin vähän niin, että mitä huonompi ilma tai vuodenaika, niin sitä parempi tämä tummempi väritys on. Kesällä tai aurinkoisena päivänä ei.

Kengät ovat mukavat
Näissä kengissä on vaimennuksen lisäksi todella hyvät pohjalliset. Siihen kun lisätään joustava knit-päällinen, niin ne ovat osoittautuneet todella mukaviksi kengiksi. Ei ole ollut puhettakaan, että olisi tullut mitään hiertymiä, vaan päinvastoin ne ovat suorastaan hellineet jalkojani. Olen juossut pääasiassa normaalipaksuisilla juoksusukilla, mutta kokeilin kovemmalla pakkaskelillä lyhyellä lenkillä myös paksua juoksusukkaa ja plussakelillä ohutta juoksusukkaa. Kaikilla sukilla ne kyllä toimivat. Luulin alun perin, ettei ohutta sukkaa voisi käyttää ja kengät voisivat olla huonot kuumalla, mutta se ei ole totta kunhan nauhat ovat riittävän kireällä. Alussa ekoilla lenkeillä haastavaa olikin löytää oikea kireys nauhoille, nämä pitää solmia huomattavasti kireämmälle kuin vaikkapa Niken Pegasukset. Sanoisin, että nämä Skechersit ovat poikkeuksellisen mukavat juoksukengät jalassa. Tämä voi olla yksi syy, miksi ne ovat niin suosittuja sellaisten henkilöiden keskuudessa, jotka eivät juokse paljon.

Yhteenveto 500 kilometristä
Nyt voi jo sanoa, että nämä ovat erittäin hyvät, hintansa arvoiset kengät, jotka takuulla tulevat kestämään sen 800 tai 1000 km (ainakin minun tyyppisellä juoksijalla), mitä niitä tahtoo käyttää. Kenkä on muuttunut käyttöikänsä aikana oikeastaan vain siinä, että vaimennus on jonkin verran heikentynyt. Muuten ne ovat sellaiset kuin ne olivat silloin, kun ne testiin Skechersiltä sain. Kokonaisuudessaan hyvin positiivinen yllätys. 800 km kohdalla tulee vielä näistä loppupisteytys, mutta nyt jo voidaan sanoa SKECHERS, WELL DONE! Yksi pari Rideja voisi olla aina rotaatiossa.

skride7.jpgMitä Skechers ja maahantuoja voisivat tehdä parantaakseen tuotetta?
Uusi Hyperburst-välipohja, mikä on jo tullut Razor 3:een ja joka tulee aikanaan uuteen Ride 8:aan, on tällä hetkellä ehkäpä markkinoiden paras välipohja. Kenkä tulee siis olemaan entistäkin mielenkiintoisempi. Se, mikä kiinnostaa on ulkonäkö. Jos kenkä tulisi vähän paremman näköiseksi, niin sitä olisi helpompi myydä. Lisäksi olisi hyvä saada tossu tarjolle myöskin joihinkin muihin urheilukauppoihin, joissa juoksijat voisivat verrata kenkiä muiden merkkisiin kenkiin. Se lisäisi merkittävästi heidän lukumäärää, jotka tämän tossun hankkisivat. Värityksiin voisi myöskin vähän panostaa sillä tavalla, että myynnissä voisi olla sekä kirkkaita että tummia kenkiä ja ne tummat voisivat olla kokonaan mustat kuten tässä yläpuolella olevassa kuvassa näkyvä Ride 7 on. Minun parini mustan ja valkoisen yhdistelmä vaivaa minua hieman.

Kaiken kaikkiaan hyvät kengät!

Mainokset