Viikkoyhteenveto: Revähdys vai repeämä?

dsc_0498-589x1047.jpgMennyt viikonloppu oli vähän Mattien tähdittämä. Lauantaina oli Nykäsen hautajaiset, josta on varmaan sanottu jo kaikki, mutta kerta kiellon päälle. Ilta-Sanomien sivuilla luki, että Matti ei ehkä tiennyt, kuinka paljon hänestä pidettiin. Ongelma hänen elämässään oli mielestäni se, että laulajana toimiessaan hän tapasi lähinnä jurrista porukkaa ja silloin se mielikuva, mikä hänelle jää, on vähän yksipuolinen. Ei ehkä tule sellaista tunnetta, että kaikki piirit häntä arvostivat. Nyt on mitään myöhäistä enää muuttaa, mutta jotenkin hienoa, että Jens Weissflogista lähtien olivat valmiina tulemaan hautajaisiin.

Eilen puolestaan päättyi arvokisatasolla hieno ura, kun Heikkisen Masa ilmoitti lopettavansa. Täytyy sanoa, että olen pitänyt hänestä kahdesta syystä. Ensinnäkin sen vuoksi, että Heikkinen ei ole tyhmä, vaan analyyttinen urheilija ja toiseksi hän on pystynyt aina ottamaan itsestään kaiken irti mennen jopa aivan suorituskykynsä äärirajoille suorastaan hämärän rajamaille tai jopa ylikin. En osaa sanoa, tapahtuiko viimeisen parin vuoden aikana valmennuksellisia virheitä vai alkoiko ikä näkyä, mutta vähän alkoi käydä niin, ettei niitä ihan kärkipäähän oikeuttavia pöljiä päiviä enää tullutkaan. Siitä huolimatta mies nousi ja hiihti Seefeldissä hyvät hiihdot. Minusta aika oletettavaa, että lopettamispäätös tuli nyt, kun ensi vuonna ei ole enää arvokisoja. Mitäpä sitä maailmancupia huvikseen kiertää. Nyt on hyvä aika hänellä antaa tilaa nuorille, joita toivottavasti tulee. Vähän on käynyt niin, että ensin Jauhojärvi ja nyt Heikkinen jättivät turhan ison loven tuohon joukkueeseen. He olivat Iivon lisäksi maailmanluokan mieshiihtäjiä, muut eivät ainakaan vielä sitä ole.

Tuliko vielä shakki ja mattikin omalla kohdallani? Olen tällä hetkellä jotenkin kipeä. Mitään oireita ei ollut, mutta eilen salilla, kun ryhdyin ajamaan spinningpyörää, huomasin, että toisessa keuhkossa tuntuu vähän kipua. Se meni ohitse ja olo oli ihan hyvä. Jatkoin treeniä ja olo oli hyvä. Kävin saunassa ja suihkussa, jonka jälkeen menin kotiin. Söin ja katsoin televisiota. Jossain vaiheessa ääni alkoi mennä. Myöhemmin illalla oloni oli todella väsynyt. Nyt tänään on jonkinlaista lihassärkyä ja keuhkossa tuntuu yhä. Sen lisäksi irtoaa limaakin, joten kai sitä tuli joku tauti nyt taas hankittua. Tuo ei ole ainoa murhe urheilun kannalta.

dsc_0492-1376x774.jpgLuulen, että jossain lihaksessa on revähdys tai repeänä, mutta en tiedä, missä se on. Sain 3,5 vkoa sitten 10x100m vetojen jälkeen keskimmäiseen pakaralihakseen kipupisteen, joka on mielestäni poissa, mutta ongelma on pahentunut. Niinpä vika on jossain muualla, mutten tiedä missä. Olen löytänyt analyysissäni kaksi tapahtumaa, mitkä saattoivat pahentaa sitä kipupistettä. Ensinnäkin pari viikkoa sitten juostu vauhdikas pitkis saattoi vaikuttaa jotain. Juoksin 29 km, joka sisälsi 11 km 4.10 ja 5 km 4.17 vauhdeilla. Silloin meni 20 kilsaa ennen kuin kipu turtui ja juoksu ei oikeasti ollut helppoa. Sen takia juoksin siitä reippaasta loppuvitosen hiljempaa ja sen takia lopetin treeniohjelmankin tekemisen, kun tuntui, että kunto ei ole riittävällä tasolla ja toisaalta tuli mielenkiintoisempaa puuhaa eli teorian kirjoittaminen loksahti eteenpäin. Seuraavana päivänä olin aika romuna, joten voi olla, että tuo pitkis hajotti jotain, jos siellä oli jo kipuja. Sillä viikolla keskiviikkona tehty keskivartalotunti saattoi tehdä myöskin hallaa. Siinä oli lantionnostoja, jossa siirrettiin jalka suoraksi eteen. Vuorotellen aina yksi jalka kerrallaan ja huomasin, että jos paino on oikean jalan varassa, en pystynyt sitä oikein tekemään. Joku petti.

Viime viikolla huomasin sellaisen asian, että vaikka kipu on siitä kipupisteestä pois ja vaikka crossarilla ja pyöräillessä ei ole kipuja, niin juostessa yhä on, mutta en tiedä oikein missä tarkalleen. Omituisinta on se, että vauhti on n. minuutin hitaampaa kilometrillä kuin tavallisesti. Tuntuu, ettei oikea lonkka/pakara toimi oikealla tavalla tai liiku oikein. Niinpä aloin miettiä, että onko siellä joku lihas hajalla, kun tehoja ei tule. Joutuu tekemään älyttömästi hommia, että voi juosta edes hiljaa jotain 5.30 min/km vauhtia. Niinpä kokeilin lauantai-iltana sitä samaa juttua, mitä tehtiin siellä keskivartalotunnilla ja huomasin, ettei sitä vieläkään voi tehdä. Niistä vedoista on nyt lähes neljä viikkoa aikaa, joten jos olisi tullut joku venähdys, sen olisi pitänyt olla nyt kunnossa. Niinpä epäilen, että minulla on revähdys tai repeämä jossain lihaksessa.

Terveurheilija.fi sivustolla lukee seuraavasti:

Lihasvammat urheilussa
Repeämät ja venähdykset:

 • I aste / venähdys
  pieni arkuus, lihasvoima normaali, ei verenpurkaumaa
 • II aste / alle 20% säikeistä revennyt
  lievä lihasvoiman alenema, kipu, lihaskalvo ehjä
 • III aste / 20-50% säikeistä revennyt
  lihasvoima selvästi alentunut, lihaskalvo revennyt
 • IV aste / yli 50% säikeistä revennyt
  ei toimintakykyä, usein leikkaus

Omien tuntemusteni mukaan minulla voisi olla II tai III asteen repeämä. Lihasvoima on alentunut, mutta vaikea sanoa kuinka paljon. Sen sijaan toimintakyky on vielä olemassa ainakin tietyllä tavalla, joten IV asteen vamma ei liene kysymyksessä. No ei se mitään, jos tulin nyt muutenkin kipeäksi, niin kai sitä pitää vain ottaa relasti.

Viikon yhteenveto:
ma: 63 min Body Bikella ave HR 129. Moniajo vähän sekoili, joten matkaa ei jäänyt mihinkään ylös
ti: 60 min crossaria, salilla punttia ja 5000m soutua.
ke: 60 min crossaria sis. 6×3,5 min vedot. Alle 30 min coretunti.
to: 6,2 km at 5.47 min/km. Hirveä myrsky ja vauhti oli surkea, kun tuntui, ettei lihas toimi. Adidas Boston Boost 5
pe: 70 min Body Bikella ave HR 132. Yritin ajaa 40 minsaa kovempaa, mutta vaikeata oli saada syke yli 150. Lajivoimaa puuttuu
la: 13,84 km at 5.35 min/km. Pirun vaikeata juokseminen. Teki mieli heittää lenkki vajaassa puolessa matkassa kesken. Lihas ei toimi, joutuu puskemaan, silti vauhti hidasta. Skechers GOrun Ride 7
su: 2h Body Bikella ave HR 130. Aika tasaista pyörittämistä. Salilla vähemmän kuuma kuin viikolla ja toisella tunnilla ei enää hionnut niin kuin ensimmäisellä, joten syke alkoi tippua. Ihan jees pidempi pk kuitenkin
Yhteensä: 20,04 km juoksua, pyörällä ehkä 155 km, jos lasketaan kaupunkipyöräily ja spinningfillarointi yhteen, crossaria 2 tuntia, core ja sali siihen päälle

Ei tämä nyt hyvältä näytä, mutta ei mahda mitään.

Mainokset