Asics MetaRide – onko tämä ratkaisu kohta kaikissa Asicsin kengissä?

ascismetaride4
asics.fi

Viime torstaina esitelty Asics MetaRide on hämmentävä juoksukenkä. Se on niin erikoinen kenkä, etten aluksi oikein tiennyt, miten siihen suhtautuisin. Kun näin siitä kuvat pari kolme viikkoa ennen julkaisua, en innostunut yhtään ja itseasiassa unohdin koko asian. Viime torstaina kun kenkä julkistettiin, se sai aika lailla huomiota, joten aiheeseen oli perehdyttävä. En ollut edelleenkään mitenkään vakuuttunut siitä, että se olisi vakavasti otettava juoksukenkä, sillä monesti merkeiltä on tullut jonkinlaisia painavia, kalliita erikoismalleja, jotka eivät ole osoittautuneet mitenkään erikoisiksi juoksukenkinä, vaikka merkki olisi kuinka niitä mainostanut. Yksi tuttavani sanoi kengästä juostuaan sillä, että se on kuin Asics Nimbusin ja Mizuno Wave Prophecyn yhdistelmä, joka haluaa olla Nike Vaporfly Halloweenina. Siinä tapahtuu kuulemma niin paljon asioita juostessa, että se on outo. Pakko kyllä todeta, että vähän oudolta se vaikuttaakin. Mietin onko MetaRide jonkinlainen kuriositeetti, joka jää painavien yritysjohtajajuoksijoiden kuriositeetiksi vai onko Asics oikeasti tehnyt jonkun merkittävän innovaation, joka tulee myöhemmin muihin malleihin ja josta muut merkit saattaisivat ottaa vaikutteita.

asicsmetaride
asics.fi

Mitä enemmän kenkään perehdyin ja kuuntelin heidän näkemyksiä, jotka olivat kengillä juosseet, niin sitä enemmän halusin itse nähdä, mistä on kysymys. Päätin mennä tutustumaan niihin tossuihin. Perjantaina oli siis tarkoitus käydä tsekkaamassa kenkä jossain urheilukaupassa. Luulin, että se on helppoa, sillä Suomihan on ollut jonkinlainen Asics-maa, jossa merkillä on ollut täysin poikkeuksellisen korkea markkinaosuus. Jossain vaiheessa Juoksija-lehdessä oli mainoksia, että Helsinki City Marathonilla joku 60 prosenttia juoksijoista juoksi Asicseilla. Ei se ollutkaan niin helppoa. En löytänyt yhtään ainoata urheilukauppaa, jossa MetaRide olisi ollut myynnissä. Kuulin englantilaiselta kauppiaalta, että sielläkin kenkä on vain rajoitetusti saatavilla, eikä sitä ollut heille tarjottu. Netin kautta löysin, että esim. Sportsshoes.com sitä Briteissä myisi. Amerikkalainen kenkämyyjä kertoi, että heilläkin MetaRide tuli vain 50 kauppiaalle, vaikka maa on niin suuri ja markkinat isot eli se on todellakin rajoitetusti saatavilla. Ruotsissa kenkää olisi tietyissä Löplabbetin myymälöissä, joista lähin Tukholman Kungsgatanilla. Olen sinne kerran täältä keväällä 2010 lentänyt tossuja ostamaan, kun Helsingissä oli niin huonot valikoimat. No nyt en ole enää varsinaisesti kuluttaja tämän blogin vuoksi, enkä pidä tuota kenkää nyt niin merkittävältä itseni tai lukijoideni kannalta, että minun olisi kannattanut Ruotsiin matkata perehtyäkseni tuohon tuotteeseen, joten päätin ottaa aikalisän. (Edit.) Myöhemmin kenkä sitten tuli Forumin Stadiumiin ja pääsin siihen tutustumaan.

asicsmetaride2
asics.fi

Nyt kun on ollut muutama päivä aikaa perehtyä lisää tuohon kenkään, niin olen valmis kertomaan siitä, mitä luulen Asicsin yrittävän saada aikaan. Kenkähän on siis keskimääräistä painavampi harjoituskenkä, jonka ei ole tarkoitus olla nopea, vaan jonka on Asicsin mukaan tarkoitus auttaa juoksemaan pitkiä matkoja. Asicsin slogani on Win the long run. Kengässä on nolladroppi eli pohja on edestä ja takaa yhtä paksu. Stackheight on molemmissa 31mm eli vaimennusta on todellakin paljon ja se paino on 306g, mikä ei ole millään tavalla paha, jos vertaa kenkien painoihin muutama vuosi takaperin, mutta tänä päivänä se on toki keskimääräistä painavampi. Nolladropin kenkähän kuulostaa siltä, että se on kuntoilijalle myrkkyä, joten miten niin se auttaisi juoksemaan pitkiä matkoja? Se varsinainen juttu tässä kengässä on kengän banaanimallinen pohja. Siinä on vähän samantyyppinen idea kuin Hokan Meta-Rockerissa eli estää kanta-astumista ja saada askel suuntautumaan eteenpäin. Asics on pyrkinyt ottamaan vaikutteita polkupyöräilystä ja tekemään juoksijan liikkeestä sulavampaa. Lopputuloksena on pohja, joka on kaareva, mutta edestä jäykkä.

ascismetaride3
asics.fi

Asics on kehittänyt kenkäänsä Koben urheilutieteellisessä instituutissaan yli kaksi vuotta ja löytänyt ratkaisun, joka minimoi energiahukkaa nilkkanivelessä. He väittävät, että Iso-Britanniassa tehty tutkimus osoittaa kengän vähentävän nilkkanivelen energiahukkaa lähes viidenneksen. Asicsin mukaan kenkä siirtää kehon painoa eteenpäin ja antaa juoksulle vauhtia vaivattoman tuntuisesti sillä lopputuloksella, että tämä energiaa säästävä kenkä tuo uuden tuntuman juoksuun antaen juoksijoita jaksamaan pidempään kuin mitä he pitivät mahdollisena. Uusi juoksukokemus, vähemmän energiahukkaa nilkassa, parantaa juoksutehoa, tuo vakautta ja kestävyyttä, mutta ei ole nopea. Mikä tämä tällainen kenkä nyt sitten oikeasti on?

asicsmetaride6.jpg
asics.fi

Helposti tulee sellainen fiilis, että tässä on tossu sellaisille hölkkääjille, jotka eivät varsinaisesti osaa juosta, sillä kyllähän juoksija nyt muutenkin jaksaa juosta pitkään, mutta onko asia näin yksioikoinen. Kyllähän esim. Hoka Cliftoneilla juoksevat myös nopeammat menijät. Entä jos tämä pohjamalli oikeasti onkin käänteentekevä? Tuttavani Thomas sanoi minulle sunnuntai-iltana juostuaan kengillä useampia lenkkejä, että nyt hän tietää, mitä Asics on pyrkinyt saamaan aikaan. Minä en osaa edes arvioida, kun en ole kenkiä kokeillut, mutta voin spekuloida. Asics on luvannut, että syksyllä samalla teknologialla tulee halvempi kenkä myyntiin. Herää kysymys, onko muutos vähän samanlainen kuin silloin, kun Nissan luopui Primerasta ja toi Qashqain myyntiin eli siirtyi farmariautosta katumaasturiin. Olisiko niin, että jos tämä teknologia havaitaan hyväksi, Asicsin peruslenkkarit kuten Nimbus ja Cumulus ovatkin jatkossa kaarevalla pohjalla ja kuluttajat totutetaan juoksemaan kaarevilla juoksukengillä vai jääkö tämä ohimeneväksi kuriositeetiksi? Asics on ollut vähän vaikeuksissa viime aikoina, mm. Amerikassa myynti laski 15% ja johtaja sai lähteä, eikä heidän kenkiä ole pidetty sellaisina, että ne olisivat nykyaikaisia, vaan pikemminkin vanhahtavina. Niinpä jotain on ollut pakko tehdä ja he väittävät, että tämä on yksi merkittävimmistä innovaatioista, mitä ovat tehneet 70 vuoteen. Arvostan sitä, että Asics on ollut valmis ajattelemaan uusiksi sen, millaisina juoksukengät on totuttu näkemään. En tosin osaa vielä sanoa, onko tämä käänteentekevä innovaatio vai eikö. Jos se ei ole mitenkään erityinen juoksukenkänä ja luopuvat ratkaisusta, niin sen jälkeen ne perus-Nimbusit tuntuvat entistä tylsemmiltä. Täytyy siis Asicsin ja merkin asiakkaiden puolesta toivoa, että nyt on löydetty joku ratkaisu, joka kehittää tulevia Asics-lenkkareita eteenpäin. Väritykseltään tämä kenkä on hieno. Musta kenkä punaisine pohjineen ja vieläpä logon ympäri kulkevine kultaisine raitoineen on näyttävä ja huomiota herättävä. Jokainen, joka juoksee tuollaisella kengällä, kerää huomion itseensä. Siitä menestyminen ei jää kiinni. Aika näyttää miten tämän innovaation kanssa käy ja ennen kuin itse näen tuollaisen kengän livenä, en osaa siitä sanoa sen enempää. Joka tapauksessa tämä on hyvää markkinointia Asicsilta. Ne saavat kilpailijoiden tuotteet näyttämään vähän samalla tavalla vanhoilta kuin ne taittuvat Samsungin kännykät saavat tavalliset älypuhelimet tuntumaan tavallisilta ja sitä kautta ne valmistajat vähemmän innovatiivisilta.

(edit. Keskiviikkona huomasin, että Stadiumin sivuille on tullut tuo MetaRide ja yllätyksekseni huomasin, että se hyllyssä Forumin myymälässä. Lähdin sinne samantien kenkää testaamaan ja siitä sitten vähän toisessa postauksessa)

Jos joku haluaa tuollaisen kengän ostaa, niin kuten sanottua, niin Asicsin verkkokaupassa niitä on: https://www.asics.com/fi/en-fi/metaride/c/as62200000/

Mainokset

One Reply to “Asics MetaRide – onko tämä ratkaisu kohta kaikissa Asicsin kengissä?”

Kommentointi on suljettu.