Hoka One One Mach 2 kestotestiin

dsc_0529-1376x774.jpgTämä upeannäköinen kenkäpari on nimeltään Hoka One One Mach 2. Se on toinen Hoka-parini. Ensimmäinen oli Clayton 2 (kuva alla), jolla juoksin tuhat kilometriä. Pidin niistä kengistä todella paljon varsinkin vauhdikkailla pitkiksillä ja puolipitkillä lenkeillä, sillä alhainen paino yhdistettynä runsaaseen päkiävaimennukseen tekivät mahdolliseksi sen, että samanaikaisesti pystyi hyvin ylläpitämään reipasta vauhtia asfaltilla ilman, että jalat olisivat olleet kovilla. Sen sijaan miksikään varsinaiseksi vauhtitossuksi vetoihin tms. niistä ei ollut. Olivat aika pehmeät kuitenkin. Kengät kestivät hyvin ja ne ovat vieläkin hallussani, vaikkeivat enää juoksukäytössä. Kenkä on niin helppo laittaa jalkaan että käytän niitä, kun menen uimarannalle. Ne Hokat saa jalkaan, vaikka olisi märät jalat. Tuon jälkeen olen katsellut vähän, mikä voisi olla seuraava Hoka-malli, millä olisi kiva juosta.

dsc_0555-1376x774.jpgHokan mallisto on laajentunut valtavasti viime vuosina ja kengät ovat kehittyneet todella paljon edukseen ulkonäöllisesti. Ne ovat entistä tyylikkäämpiä, mikä varmasti lisää menekkiä – ainakin silloin, jos myyjät tuntevat tuotteet. Kääntöpuolena on sitten se, että kun tulee paljon uusia malleja, kuluttaja ei välttämättä tiedä, mikä sopii juuri hänelle itselleen tai mikä on jonkun tietyn kengän käyttötarkoitus. Itsekin olen vähän empinyt sen suhteen, mikä kenkä voisi olla itselle sopiva. Jos olisin polkujuoksija tai juoksisin enemmän jossain teiden ulkopuolella, haluaisin ehdottomasti juosta Hoka Torrenteilla. Ne ovat huikean oloiset kengät, kun ovat niin kevyet trail-jalkineet ja todella hyvännäköiset. Road-puolella tilanne on vähän toinen. Cliftonit tuntuivat jonkun kilsan kokemuksella olevan jees, mutta toisaalta onko niissä jotain sellaista, mitä en saisi jostain peruslenkkarista kuten Niken Pegasuksesta. Hokalta olen kaivannut ehkä enemmänkin sitä alhaisen painon ja suuren vaimennuksen yhteisvaikutusta. Carbon Rocket on todella kaunis ja mielenkiintoinen uusi kisakenkä, mutta siinä se alhainen 1 mm droppi on asia, joka mietityttää. Ei ehkä sovellu juuri minulle. Niinpä ajatus on ollut, että Mach 2 ja ehkä tulevat Rincon ja Clifton 6 (riippuen millaisia ovat) saattaisivat olla ne kengät, mitkä minua voisivat kiinnostaa.

Aikanaan kun näin kuvat alkuperäisestä Machista, innostuin siitä, mutta kun näin kengän livenä, en pitänytkään niistä ollenkaan. Syynä oli se karkea päällinen. En tykännyt niin karhean oloisista kengistä. Viime elokuussa sain hetken hypistellä tätä kakkosmallia ja tiesin heti, että voisin pitää siitä. Se oli tyylikäs ja uudistukset verrattuna sekä Clayton 2:een että Machiin olivat minusta oikeaan suuntaan. Tämä uusi Mach 2 tuli Amerikassakin myyntiin vasta helmikuussa, joten se on erittäin uusi tuote, joten siinä mielessä on ymmärrettävää, etten ole siihen vielä Suomessa kaupoissa törmännyt. Kärkkäisen nettikaupassa sen näin, mutta missään kivijalkamyymälässä tossua ei ole näkynyt. Sosiaalisessa mediassa joillain Hoka-juoksijoilla niitä on nyt viime aikoina näkynyt ja kuvien perusteella ne ovat olleet todella hyvännäköiset. Niinpä kun minulle avautui mahdollisuus maahantuojan toimesta ottaa tämä kenkä testiin, olin todella innoissani asiasta.

dsc_0537-1376x774.jpgUlospäin tämä kenkä on todella hieno. Itseasiassa jo se elokuussa näkemäni limen ja vaaleansinisen yhdistelmä oli näyttävä, mutta tämä on vielä parempi. Näytin kenkiä eilen ei-juoksijoille ja kuntoilijoille, kaikki pitivät kengistä. Yksi ystäväni sanoi jopa, että ne ovat niin makeat, että olen snobi. Eli voidaan sanoa Hokan onnistuneen designissaan. Molemmissa mainitsemissani värityksissä on sellainen häivytys eli väri muuttuu pikkuhiljaa toiseksi. Minä pidän siitä ratkaisusta, mutta tiedän, ettei se ole kaikkien mieleen. Etuosastaan tämän parin väri on nasturtium, mikä on Andeilta peräisin olevan kasvin, koristekrassin kukan väri. Takaosassa väri on patriot blue eli poliisien uniformuistakin tuttu sininen, joka on tietysti saanut nimensä Yhdysvaltojen tasavaltalaisilta maan itsenäistymisen aikoihin. Alunperinhän sininen tuli uniformuihin jo Preussin armeijassa 1700-luvun alussa. En osaa sanoa, missä tämä vastaava sinisen ja punaisen yhdistelmä esiintyy, mutta jollain tavalla se on tuttu. Minusta se on todella tyylikäs ja sopii erityisesti kesään, miksei myöskin sisäkäyttöön salille. Ns. hyvien ilmojen näyttävä tossu.

mach22
Hokaoneone.eu

Apropoo salikäyttö, näissä kengissä on vaaleat pohjat, mikä on tietysti hyvä siihen tarkoitukseen. Etuosa on valkoinen ja takaosa siniharmaa. Väreillä on tässä tapauksessa väliä. Etuosan valkoinen on responsiivisempaa materiaalia kuin takaosan pehmeämpi materiaali. Nyt ei ole enää erikseen mitään kerrosta (kts. ylhäältä Clayton 2:n kaksi eri kerrosta), mikä olisi välipohjan ainetta ja toista kerrosta, mikä olisi pohjamateriaalia, vaan koko alaosa on nyt kumin ja sen välipohjan yhdistelmää. Tuossa mielessä Mach 2 on todella erilainen kuin Clayton 2 ja viime vuotinen Mach. Mitään liimattua saumaa noiden kahden eri osan välillä ei ole, vaan se täytyy olla niin, että ne on muotissa tehty alun perin yhdeksi kokonaisuudeksi. Pohjakuviointi on muuttunut myöskin aikalailla, enkä osaa vielä sanoa, miten tämä tulee ulkona toimimaan. Clayton 2 oli erinomainen asfaltilla, mutta hiekalla kovemmassa vauhdissa se pyöri vähän tyhjää. Sinänsä asialla ei ole mitään väliä, ellei ihan kilpaa aio juosta. Itsehän juoksen kaikki vauhdikkaammat lenkkini muutenkin asfaltilla, joten asialla ei ole merkitystä. Tämän kengän osalta testaan ulkona vasta, kun kevät on kunnolla tullut eli varmaan joskus vapun jälkeen.

dsc_0552-1376x774.jpgJotkut juoksijat valittivat, että Claytoneiden nauhat olivat liian joustavat. Itse pidin niistä. Ne olivat litteät ja vaikka ehkä joustavat, niin eivät ne silti ainakaan omalla kohdallani millään tavalla liikkuneet tekemällä kengästä jotenkin löysemmän jalassa. Ne kengännauhat eivät auenneet kertaakaan. Näissäkin on litteät nauhat, mutta ne eivät ole enää samaa joustavaa materiaalia. Sellainen ero on heti havaittavissa, että nämä nauhat ovat selvästi lyhyemmät. Jos ja kun käyttää ylimääräisiä reikiä lukkonauhoitukseen, ne nauhat voivat tuntua liian lyhyiltä. Tosin nauhat vähän pitenevät, kun kenkä mukautuu jalkaan. Fiksu juoksija fiksaa nauhoitusta jo kesken ekaa lenkkiä, mutta kun juoksin matolla, niin en viitsinyt mattoa välillä pysäyttää. Tosin kiristin niitä ennen juoksua pidettyäni kenkiä sitä ennen jonkun aikaa salilla jaloissani. En tiedä onko näissä sisäänajoa vaativaa periodia, mutta Clayton 2:ssa ainakin oli. Se vaati sellaiset 100 kilsaa, että ne tuntuivat oikein hyviltä. Kun kenkä muotoutuu jalkaan, niin nauhatkin menevät ehkä vähän kireämmälle ja ne eivät tunnu niin lyhyiltä. Sellainen detalji näissä on lisäksi, että tossun iltti on pehmustettu. En tiedä oikein käytännön vaikutusta, mutta olettaisin sen liittyvän siihen, että jos jalka alkaa turpoa, niin ohut iltti saattaa aiheuttaa ongelmia, kun nauhat hinkkaavat ihoa. Tässä ei ehkä niin tapahdu. Tuo asia on kyllä itselläni ollut äärimmäisen harvoin muutenkaan ongelmana. Olen ihan vain muutaman kerran missään kengissä onnistunut sitomaan nauhat ylhäältä liian kireälle, mutta yksi tuttu puhui esim. Vomeroiden kohdalla juuri tästä samasta asiasta.

mach2
Yksi naisten värityksistä

Kengän yläosa on kantaosastaan edelleenkin samalla tavalla pehmeä kuin Clayton 2 oli, mutta se ei ole yhtä joustava kuin ennen. Jos juoksijan akillesjänne ei tykkää siitä, että kenkä on kova takaa, tämä sopii samalla tavalla hyvin kuin Claytonkin. Kengän vakaus tulee Hokalla siitä, että kantapää istuu vähän siellä välipohjan sisällä, eikä nilkka pääse sillä tavalla kääntymään väärään asentoon.  Se on vähän poikkeava ratkaisu, mutta toimi ainakin omalla kohdallani Clayton 2:ssa. Kengät olivat todella vakaat. Pidän siitäkin, että päällinen on kauttaaltaan aika pehmeää ja ohutta materiaalia. Se tuntuu mukavalta ja on varmasti hyvä kuumilla kesäkeleillä ja juoksumatolla silloin, kun salilla on kuuma. Ainakin ne Clayton 2:t olivat. Niihin verrattuna kehitystä on tapahtunut siinä, että tässä ei ole enää sellaisia vahvikkeita, vaan se on kauttaaltaan ohutta matskua. Aika näyttää millainen kenkä on elinkaarensa aikana kestävyydeltään.

dsc_0551-1376x774.jpgSeuraava kysymys lieneekin se, mihin käyttöön kenkärotaatiossa tämä tossu asettuu ja mikä rooli sillä on Hokan line-upissa. Ajatukseni oli se, että käyttötarkoitus olisi sama omalla kohdallani kuin Clayton 2:ssa eli niille lenkeille, joilla minulla on kaikista eniten vaikeuksia vauhdin ylläpitämisessä eli reippaammat pitkikset, joilla on maravauhtista ja vähän reippaammat puolipitkät, ehkä sen lisäksi jopa ne tempojuoksut, mitä en tee radalla. Oli kuitenkin pakko lähteä heti testaamaan, sillä eka lenkki kertoisi jo jotain. Vuoden ajasta ja kelistä johtuen suuntasin juoksumatolle. Claytoneiden kohdalla mattoilin alkuun 47 km ja totesin ne hieman liian pehmeiksi siihen tarkoitukseen eli ne olivat oikeasti asfalttikengät. Näillä juoksin eilen 13 km tuntiin ja täytyy sanoa, että fiilis oli aika erilainen. Juoksin alle pari kilsaa hiljaa tossuja tunnustellen ja sitten lähdin laittamaan vähän enemmän vauhtia edeten 5 min/km vauhdista aina 4 min/km vauhtiin. Lopussa juoksin vielä joku 300 metriä 3.30 min/km vauhtia. Tunnelmat olivat sellaiset, että tämä on selvästi nopeampi kenkä kuin mitä parin vuoden takainen edeltäjä oli. En tiedä johtuuko se siitä, että se ProFly, mitä käyttävät välipohjassa on nyt erilaista kuin aikaisemmin materiaali vai johtuuko se aidosti siitä, että etuosan tiiviimpi ja responsiivisempi materiaali vain yksinkertaisesti tekee tossuista nopeammat. Joka tapauksessa juoksu tuntui todella helpolta ja sanonkin, että voisin kuvitella juoksevani näillä kengillä ehkä jollain 3.50-4.50 min/km skaalalla olevat lenkit. Hitaita peruslenkkejä ja palauttavia en näillä todennäköisesti juokse, koska silloin voin ottaa painavammat kengät, joissa on paljon vaimennusta ja ehkä pehmeämpi tunnelma. Vetoja ja kisoja ajatellen näistä kengistä puuttuu ehkä sellainen tunne, että se päällinen kietoutuisi jalan ympärille. Juoksumatolla voi toki juosta kovaakin, kun siinä mennään suoraan, mutta en oikein osaa kuvitella juoksevani näillä reitillä, jolla on paljon mutkia tai radalla. Sen sijaan vedot jollain suoralla kuten Baanalla, voisi toimia hyvinkin näillä. Nopea treenikenkä voisi olla ehkä luonnehdinta Hokan malliston suhteen tälle kengälle. Se on Cliftonia nopeampi ja kevyempi, muttei kuitenkaan mikään puhdas kisakenkä.

dsc_0556-1376x774.jpgClayton 2 oli laatikosta todella jäykkä ja vaati aika pitkän sisäänajon. Minusta tämä oli ensimmäisellä lenkillä siinäkin suhteessa paremman oloinen. Ei se taipuisa kenkä ole ja vaatii ehkä vähän, että tossu mukautuu jalkaan, mutta se tuntui nyt jo todella hyvältä ekalla lenkillä. Tältä pohjalta voin sanoa jo sen, että kenkä on todennäköisesti loistava juoksumatto kenkä. Joku voisi juosta varmaan vaikka kaikki lenkit matolla näillä eli jos katsoo vain yhtä paria sisäkäyttöön, niin tässä on yksi ehdokas. Varsinkin, kun päällinen on hyvin hengittävää materiaalia. Kuten sanottua, niin itse käytän kyllä matollakin kevyillä lenkeillä painavampaa, pehmeämpää tossua. Tossu toimii siis matolla, niinpä huoleni liittyykin enemmän asfalttiin. Tiedämme, että tuollaisella juoksumatolla juostessa siinä on jonkinlainen iskunvaimennus olemassa verrattuna siihen, että juoksisi asfaltilla. Se on 30% hellempää jaloille. Niinpä kun kenkä on napakka, niin onko se sopiva vai liian napakka pitkille reipasvauhtisille lenkeille assulla. Se on se kysymys. Toinen kysymys on sukat. Clayton 2:ssa piti olla tietyntyyppiset sukat pidemmillä lenkeillä, ettei alkaisi tuntua, että tulee joku hiertymä johonkin. Ei saanut olla liian ohuet, eikä liian paksut. näiden kenkien suhteen en vielä tiedä, mikä tilanne on, sillä juoksin tosiaan vain tunnin.

Mach painaa miesten standardikoossa 227 grammaa ja naisten koossa 187 grammaa. Droppi on 5 mm, joten näiltä osin ollaan hyvin samantyyppisissä lukemissa kuin Claytoneissa tai viime vuoden Machissa oli. Koon suhteen minulle kävi sama Hoka-koko, joka olisi Cliftonissa ja viime vuoden Machissa. Clayton 2:t piti aikanaan vaihtaa puolta numeroa suurempaan, kun ne olivat niin lyhyttä mallia. Tossun luonne on kyllä muuttunut selvästi nopeamman ja napakamman kengän suuntaan. Itse pidän siitä paljon, nämä ovat paitsi todella hyvännäköiset, mutta myöskin todella hyvät juoksukengät. Tosiaan ainakin juoksumatolle erinomaiset, ulkona testaus aikanaan näyttää, voiko näillä juosta reippaita pitkiksiäkin kuten Claytoneilla. Alkufiilikset ovat nyt todella hyvät, ensimmäinen lenkki nosti nämä kengät ihan arsenaalin kärkipaikoille. Siitä on hyvä jatkaa. Teen nyt muutaman lenkin lisää juoksumatolla ja kerron lisää kuulumisia, kun on pidempiä lenkkejä takana. Lähtökohtaisesti tämä on siis kevyt, hyvin vaimennettu treenikenkä, mutta joku voi toki ajatella tätä myös kisakäyttöön – ainakin silloin jos ei ole kovin mutkainen rata ja jos vauhdit eivät ole niin kovia.

 

(se, että sain parin ilmaiseksi testiin, ei vaikuta arvioihin suuntaan tai toiseen)

 

2 thoughts on “Hoka One One Mach 2 kestotestiin

Kommentointi on suljettu.