Tossutorstai: Adidas Ultra Boost 19 on oikea juoksukenkä!

ultraboost_19_sho.jpgSuurin osa tietää adidaksen jonkinlaisen lippulaivamallin Ultra Boostin, joka suunniteltiin juoksukengäksi, mutta josta tuli erittäin suosittu lifestyle sneaker, jonka erikoismallit ovat myyneet loppuun ja niillä on ollut erittäin korkea jälleenmyyntiarvo harvinaisuutensa vuoksi. Hype alkoi ehkä hieman viimeisen vuoden aikana laantua ja niitä kenkiä alkoi mennä jopa alennusmyynteihin. Toisaalta adidas myötävaikutti tähän tuomalla jatkuvasti uusia ja uusia värityksiä. Useimmilla alkoi olla jo niitä hyllyssä ja hakivat jotain vaihtoehtoja, uutta tyyliä. Nike onnistui aika hyvin tuomaan vaihtoehtoja esittelemällä useita React-välipohjan sisältäviä malleja sekä esimerkiksi Air Max 270:n. Niinpä adidaksen piti keksiä jotain uutta.

dsc_0524-1376x774.jpgKun uusi Ultra Boost 19 esiteltiin rajoitetusti joulukuun puolivälissä, moni ajatteli sen olevan sen verran ruma, ettei se enää tulisi myymään samaan malliin kuin aikaisemmat mallit 1.0, 2.0, 3.0 tai 4.0. Itsekin ihmettelin vähän sitä, mitä ihmettä adidas on mennyt tekemään, mutta en ihmettele enää. Helmikuun lopussa tapahtui sitten globaalilanseeraus ja kenkä tuli hyvin näyttävästi esille mm. Stockmannille ja Inter Sportiin. Vajaa viikko sitten kokeilin kenkää jalkaani ja täytyy sanoa, että muutos on huikea. Minusta se edeltävä Ultra Boost on ollut itselleni liian pehmeä jopa lifestylekäyttöön. Olen monesti miettinyt, että haluaisin sellaiset kengät ulkonäön perusteella, mutta sitten se on kilpistynyt siihen, että kun olen kokeillut kenkiä, niin olen todennut niiden olevan liian pehmeät. Ehkä siihen käytössä tottuu, mutta jotenkin tuntuu, että se on liian pehmeä 60+ kiloiselle jannulle. Tämä uusi on ihan erilainen. En oikein edes ymmärrä kuinka on mahdollista, että adidas on lisännyt kenkään 20% Boostia eli välipohja-ainetta, mikä tekee sen vaimennuksen ja kenkä ei olekaan enää niin pehmeä kuin ennen, vaan jopa responsiivinen. En juossut niillä kengillä, vaan testasin vain kaupassa, mutta ne tuntuivat siltä, että voisin niillä juosta. Se ero entiseen on niin suuri, ettei kyse ole oikeasti samasta kenkämallista edes. Ainoastaan markkinoinnin takia nimi on varmaan säilytetty, sillä Ultra Boostilla on aivan huikea brändi. Jopa pohjan nappulat ovat nyt paremmat kuin ennen. Siitä Continentalin pohjasta tulee uudessa mallissa enemmän mieleen joku Adios 4:n pohja kuin entisen Ultra Boostin pohja niiden nappuloiden vuoksi. Luulen uuden pohjan pitävän paremmin. Se, mikä Ultra Boostissa on säilynyt ennallaan, on kengän mukavuus. Päällinen on edelleen hyvin miellyttävää materiaalia, jota adidas kutsuu nyt Primeknit 360:ksi ja se tekee kengistä oikeasti todella miellyttävät jalassa.

ultraboost_19_sh.jpgTämä kenkä sopii varmaan erinomaisesti hieman painavammille henkilöille tai heille, jotka vasta tulevat mukaan juoksun pariin. Alussa tulee helposti kaikenlaisia ongelmia kuten penikoiden kanssa ongelmia ja runsas vaimennus on sitä kautta hyväksi. Sen lisäksi tämä sopii minusta kenelle hyvänsä, joka haluaa yhdistää juoksun ja hengailun samalla tossuparilla. Jos lähtee vaikkapa kaupunkilomalle jonnekin ja tietää, ettei tee siellä mitään vauhtitreenejä, mutta haluaa aamuisin käydä jollain kevyellä lenkillä, niin ei tarvitse ottaa mitään juoksukenkiä erikseen mukaan, kun Ultra Boost 19 toimii sekä kävelyyn että juoksuun. Siinä mielessä tämä on erittäin monikäyttöinen kenkämalli.

adidas-Ultra-Boost-19Samaan hengenvetoon on todettava, etten pidä nyt kaupoissa olevista värityksistä. Tämä lanseerausväri on periaatteessa suht ok, mutta en pidä siitä valkoisesta kehikosta ja joku siinä tökkii muutenkin. Mustavalkoiset mallit ovat kumpikin rumia. Paras toistaiseksi nähty väritys on ylläoleva naisten Bat Orchid. Musta kehikko ja pinkki tekevät siitä jotenkin paremman kokonaisuuden. Niinpä on vähän sellainen fiilis, että odotellaan ja katsotaan. Ehkäpä sieltä tulee vielä joku sellainen väritys, joka on sellainen, joka iskee. Toki siihen lanseerausväriinkin varmaan tottuu ja mitä kauemmin sitä katsoo, niin se voi alkaa näyttää olevan ihan jees, mutta jotenkin se valkoinen kehikko häiritsee itseäni ainakin nyt.

dsc_0523-1376x774.jpgAdidas mainostaa, että Ultra Boost 19 on heidän responsiivisin kenkä ja hehkuttaa energy returnia. En tiedä menisinkö ihan niin pitkälle, mutta totuus on se, että se vaikuttaa hyvältä kengältä ja moni, varsinkin kuntoilija voi käyttää tuota nyt myös juoksutossuna. Siinä on totutusti 10mm droppi (29mm takana, 19mm edessä) ja painoa 310g (UK 8.5). Tuo paino ei itseasiassa ole niin paha, kun vertaa johonkin muihin hyvin vaimennettuihin juoksukenkiin. Ainoa asia, mikä varmasti vähän vaikuttaa menekkiin, on korkea hinta. Ne maksavat edelleen sen 200 euroa (paitsi Stadiumissa 179€). Toisaalta kyseessä on laadukas, hyvin vaimennettu premiumtuote ja toisaalta Ultra Boost 19 on 50 euroa halvempi kuin Asicsin MetaRide. Adidashan laski samalla ainakin omilla nettisivuillaan perinteisten Ultra Boostien hintaa 40 eurolla 160 euroon. Se voi viitata mallin elinkaarivaiheeseen, jolloin kysyntää lisätään loppuvaiheessa alhaisemmalla hinnalla tai se voi myös johtua siitä, että adidaksen liikevaihto laski viime vuonna Euroopassa, vaikka se globaalisti kehittyi suotuisasti. Sanottiin, että yhtiö keskittyi ehkä liikaa Amerikkaan ja Kiinaan, jolloin kotimarkkinoilla kilpailija Nike pääsi iskemään. Pääjohtaja mainitsi, että joidenkin tuotteiden hinnoittelukin oli epäonnistunut. Laskemalla hintaa saatetaan pystyä kilpailemaan paremmin vaikkapa Niken Epic Reactin kanssa.

Kokonaisuudessaan erinomainen uudistus adidakselta, Ultra Boost 19 on oikeasti juoksukenkä.

One thought on “Tossutorstai: Adidas Ultra Boost 19 on oikea juoksukenkä!

Kommentointi on suljettu.