Luxuslauantai: Garmin MARQ Collection

Olen huomannut tarpeen uudelle blogikategorialle, nimittäin sellaisille premiumtuotteille, joita voi luonnehtia jopa luxustuotteiksi. Niitä tuskin kovin usein tulee esiteltyä, mutta silloin, kun niin tapahtuu, se on lauantaisin.

aside-captain-mobileEnsimmäinen tähän kategoriaan menevä tuote on uusi Garminin tuoteperhe nimeltään MARQ Collection. Garmin luonnehtii niitä nettisivuillaan seuraavasti:

MARQ Collection on kokoelma ylellisiä kelloja urheilijoille, seikkailijoille, kapteeneille, lentäjille ja moottoriurheilijoille.

Ylellisiä kelloja. Nyt tulee oikeasti sellainen tunne, että Garmin on siirtynyt perinteisistä ns. sykemittareista tai modernimmista GPS-kelloista luokkaa ylemmä rannekelloihin, jotka ovat perinteisesti totuttu näkemään luxustuotteina. Osa niistä voivat olla sellaisia, jotka kestävät isältä pojalle ja jotka säilyttävät arvonsa, mutta toisaalta on myöskin luxusmerkkien tuotteita, jotka on tarkoitettukin ns. kovaan käyttöön. Hyvänä esimerkkinä tästä on hieman edullisemmat sveitsiläiset kellot, kuten vaikkapa oma TAG Heuerin Formula 1 -kello tai sitten jos katsotaan siitä ylöspäin, niin joku Omega Seamaster on hyvä esimerkki kellosta, jota käytetään surutta. Jos se kuluu tai jotain, niin ostetaan uusi kello. Nämä Garminin MARQ-mallit asettuvat johonkin näiden vaihtoehtojen välimaastoon hintansa puolesta, mutta kun kyse on elektroniikasta kuitenkin, niin älykellon käyttöikä ei kovinkaan montaa vuotta ole eli vaikka hankkisikin ylellisemmän mallin, täytyy huomioida se, että se kello ei ole ikuinen. Aivan samalla tavalla kuin ostaisi vaikkapa television tai tietokoneen, niin tämänkin kellon osalta uusimistarve tulee jossakin vaiheessa.

Ammattitaitoni ei oikein riitä kommentoimaan lentäjälle ja seikkailijalle suunnattuja versioita, joten keskityn Driver, Captain ja Athlete versioihin. Esittelen ne nyt kaikki tässä pintapuolisesti ja kommentoin sitä, millaisen potentiaalin näen kellolla olevan.

MARQ Driver 2650€
Painoi 128g titaani/silikonirannekkeella, 95g silikonirannekkeella. Kello titaania, kehys titaani/keraaminen

garminmarq-D
garmin.com

Tämä on se malli, joka on kaikista kallein, mutta samalla se niistä, jolle on helpointa keksiä maksukykyinen asiakaskunta. Kello on kokonaan titaania ranneketta myöten ja siinä on rannekkeen sisäpuoli sellaista siistinnäköistä punaista kumimaista materiaalia. Minusta se on ulkonäöllisesti huikea kello, joka sopii hienosti yhteen minkä tahansa urheiluauton kanssa, jossa on hiilikuitua. Tästä kellosta huokuu teknologia. Se on oikeasti kello, jota voisi ajatella autoista tai prätkistä pitävän henkilön käyttävän päivällä toimistossakin, sillä hän haluaa viestittää olevansa teknisesti edistynyt, huippumodernien materiaalien mies tai nainen. Tämä ei ole kuitenkaan se varsinainen syy, miksi se kello hankitaan.

garminmarq-d2
Garmin.com

Tuossa MARQ-Driver kellossa on nimittäin 260 moottorirataa ja kun sellaisella radalla käy ajamassa, kello automaattisesti rekisteröi ne kierrosajat ja jos sen yhdistää Bluetoothilla auton järjestelmiin, saa kovaäänisistä tiedon kierrosajoista. Tuo ominaisuus tekee siitä äärettömän mielenkiintoisen heille, jotka tykkäävät käydä radalla. Itse tunnen aika monia henkilöitä, jotka olisivat sitä kohderyhmää ja kun tullut oltua esim. Lamborghini-ratapäivillä sponsorin ominaisuudessa, niin jonkin verran tiedän tuosta kulttuurista. Myöskin sen vuoksi, kun on tuttuja, joilla on urheiluautoja, tiedän myöskin henkilön, jolla on jopa moottorirata. Tämän kellon menestyminen täällä riippuu tosin siitä, saadaanko paikalliset radat kuten Alastaro ja Ruotsin Mantorp mukaan niihin ratoihin vai onko niin, että ne jopa olisivat jo 260 radan joukossa. Se ei nimittäin myy paljon, jos pitää lähteä Nürburgringin Nordschleifelle ajamaan. Suurin osa ei käy siellä ikinä ja innokkaimmatkin vain ehkä kerran vuodessa.

Tämän mallin potentiaali on aika suuri minusta sen vuoksi, että suhteessa autoilun kokonaiskustannuksiin, johon sisältyy esim. renkaat, keraamiset jarrut jne., tämä kello on niin halpa, ettei sen hankkiminen ole rahasta kiinni. Lisäksi kello on kerrassaan upea.

MARQ Captain 1950€
Paino 88g nailon rannekkeella, 95g silikonirannekkeella. Kello titaania, kotelo titaani/keraaminen

garminmarq-c
Garmin.com

Tämä on kello, josta ei ole ihan riittävästi informaatiota, jotta osaisin arvioida potentiaalia. Se on mahdollisesti sellainen, joka myy, mutta en tiedä, kuinka paljon, kun en tiedä, ovatko ne ominaisuudet vain purjehtijoille vai myöskin moottorijahtien omistajille ja toimiiko se yhdessä muiden valmistajien vene-elektroniikan kanssa. Kello on tyylikäs ja erityisesti se kangasranneke näyttää hyvältä ja on varmasti toimiva kesällä kuumissakin veneilyolosuhteissa. Monet nimittäin ilmoitetuista ominaisuuksista liittyvät nimen omaan purjehdukseen, mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa se, että jos jätetään jotkut Gotland Runtiin osallistuvat venekunnat laskuista, niin harva purjehtija täällä muuten nauttii tällaisista asioista, vaan pikemminkin ovat aika pihiä luonnossa liikkuvaa porukkaa, jolle sillä veneen suorituskyvyllä tai purjehdusnopeudella ei ole niin suurta merkitystä. Moni yöpyy mieluummin luonnonsatamassa kuin jossain fiinimmällä venekerholla. Näin ollen kellon suosio vaatisi melkein sitä, että siinä olisi myös jotain moottoriveneiden kuljettajille.

garminmarq-c2.jpg
Garmin.com

Tuo autopilottijuttu on yksi, mutta siinäkin on se, että monissa isommissa veneissä on Simradin tai Raymarinen vene-elektroniikka. Siihen ei aina ostaja pääse edes vaikuttamaan, ei ainakaan, jos ostaa käytetyn veneen. Näin ollen kellon pitäisi toimia yhdessä myös muiden merkkisten laitteiden kanssa. Isoissa veneissä palkatut kapteenit eivät tuolla välttämättä mitään tee, sillä he istuvat aina siinä kuskin penkillä, sen sijaan omistaja saattaisi tehdä, jos siitä näkee esim. sen, missä kulloinkin mennään ja jos se kello tuottaa muuta lisäarvoa. Spekseistähän näkee sen, että näissä MARQ-kelloissa on jokaisessa ne juoksumahdollisuudet kuitenkin ja lisäksi monelle tässä kohderyhmässä kiinnostavat tietokannat golfkentistä ja laskettelurinteistä. Ne oikeasti voivat tuoda lisäarvoa. Tunnen ja tiedän satoja ihmisiä, joille tämä voisi olla sopiva kello. Jos puolestaan ajatellaan pienemmän veneen kuskia, niin jo pelkästään jo Spotify ja se että jos tosiaan kellon näytölle saa tärkeimmät tiedot puhelimesta kuten viestit ja puhelutiedot, niin se riittää, koska pienemmässä, nopeammassa veneessä on hankala käsitellä kännykkää. Se on parempi, että puhelin on jossain hansikaslokerossa tai veneen sisätiloissa.

Tämä saattaa olla jossain Välimerellä erityisesti, mutta miksei täälläkin aika potentiaalinen kello, kun se viittaa sellaiseen tietynlaiseen elämäntapaan, mutta minusta se vaatii sitä, että softa tarjoaa jotain myös moottoriveneilijälle. Tällä hetkellä en vielä tiedä. Kun ottaa huomioon veneilyn kulut kuten venepaikan, nostot, polttoaineen ja muut vastaavat, niin eihän tuo kello kovin kallis ole. Johonkin ei nyt niin hirveän isoon botskiin pelkkä pohjanmaalaus maksaa tuon verran. Samoin pitäisi olla jonkinlainen yhteensopivuus myös muiden valmistajien vene-eletroniikan kanssa.

MARQ Athlete 1600€
Paino 94g. Kello titaania, ranneke silikonikumia

Garminmarq-a
Garmin.com

Entä sitten me urheilijat? Kello maksaa tonnin enemmän kuin Polar Vantage V ja melkein yhtä paljon enemmän kuin Garmin Fenix 5. Herää kysymys, miksi tuo lisähinta kannattaisi maksaa? Lähinnä sitä on ajateltu sellaisille multisport-ihmisille, jotka tekevät monia asioita kuten juoksevat, fillaroivat jne., mutta niinhän nämä halvemmatkin mittarit ovat. Uusia juttuja tässä kellossa, mistä varmasti saatte lisämakua pian, kun DC Rainmaker sitä useamman viikon käyttää, mutta totuus taitaa olla silti se, että nekin ominaisuudet tulevat jossain vaiheessa halvempiinkin kelloihin. Niinpä kysymys on puhtaasti imagosta. Olen sitä mieltä, että jos henkilö on vaikkapa lääkäri, lakimies, pankkiiri tai yritysjohtaja, niin hän ei välttämättä työelämässä normaalia urheilukelloa halua ranteessaan pitää, mutta tätä ehkä voisi pitää, jos hän haluaa viestittää olevansa urheilija. Ehkä jopa niin, että jos jossain suuryrityksessä kuten Nokialla jotain henkilöä pidetään urheilijana, niin hän voi kuvitella, että sen tulee jopa näkyä siinä jokapäiväisessä elämässä kuten vaikkapa kellonvalinnassa. Eli tietyssä asemassa olevat sporttiset tyypit voivat haluta hankkia tämän kellon puhtaasti imagosyistä.

garminmarq-A2
Garmin.com

Minä en tiedä tällaisten kellojen teknisestä puolesta paljoakaan – varsinkaan, kun en ole yhtäkään näistä kelloista nähnyt. DC Rainmaker tietää siitä, joten kannattaa katsoa tuo video ja monet muut, mitä hän tulee lähiaikoina kelloista YouTube-kanavallaan ja blogissaan julkistamaan. Toisaalta minä tiedän luxustuotteista, sillä olen ollut niiden kanssa tekemisissä pikkulapsesta asti ja toisaalta tunnen asiakaskunnan. Lisäksi osaan markkinoida ja saada liikevaihtoa aikaan. Sitä DC Rainmaker puolestaan ei osaa. Ei laadukas tuote tarkoita muodollista tai virallista.

Kun esittelee 1500-2500 euroa maksavia kelloja, ei tarvitse laittaa päällensä huonolaatuista pukua, ryppyistä paitaa ja solmiota, eikä varsinkaan kertoa, että se paita on ryppyinen kuten ylläolevassa videossa. Ei, vaan noissa kelloissa on kyse siitä – kuten Garminin outdoor osaston Vice President Brad Trenkle sanoi – että annetaan mahdollisuus asiakkaalle tuoda esille sitä persoonallisuuttaan. Jos henkilölle on tärkeätä autoilu, hän voi tuoda sitä esille. Jos henkilölle on tärkeätä purjehdus, se näkyy todennäköisesti jo nyt esimerkiksi vaatetuksessa ja kello voisi olla hyvä lisä siihen. Samoin urheilija pukeutuu varmasti sporttisesti. Hänellä voi olla slimfit puku, mutta aivan yhtä hyvin joku laadukas urheilullinen paita tai mitä vain. Tuo on lifestyle-tuote ja minusta erityisesti niille, jotka ovat vähän rennompia tyyppejä, eikä henkilöille, joilla on aina puku päällä. Toki voivat he käyttää tarvittaessa pukuakin, mutta oikeasti ei tuollai, miten DC Rainmaker tekee sen, vaan itsevarman tyylikkäästi. Jos joku haluaa nähdä, miten MARQ-kellojen asiakas pukeutuu, voi käydä katsomassa kuvia vaikkapa Polo Ralph Laurenin nettisivuilta.

Olen todella innostunut näistä MARQ-tuotteista. Minusta Garmin on nyt ainakin yrittänyt tehdä jotain, mikä nostaisi ne tuotteet ihan eri kategoriaan, missä yksikään GPS-kello tai sykemittari ei ole koskaan aiemmin ollut. Jokainen näistä kelloista soveltuu kuntoilutarpeeseen, mutta sen lisäksi mahdollistaa myös sen, että itselle tärkeästä harrastuksesta saa vähän enemmän irti.

2 thoughts on “Luxuslauantai: Garmin MARQ Collection

Kommentointi on suljettu.