Sukkasunnuntai: Asics Cooling ST -juoksusukat

dsc_0616-1376x774.jpgEn tiedä juoksusukista tarpeeksi. En tiedä mitään niiden materiaaleista, enkä sitä, mikä on hyvä juoksusukka johonkin tiettyyn käyttöön. Joka kerta, jos löydän jonkun mieluisan sukan, se malli on lopetettu silloin, kun seuraavan kerran niitä haluaisin ostaa. Kaupoissakaan kukaan ei oikein osaa sanoa niistä mitään ja monesti sukat on ripoteltu sinne sun tänne ja halpismalleja lukuun ottamatta hinnatkin ovat Suomessa selvästi kalliimmat kuin muualla. Jos ei tiedä tarpeeksi, niin ei oikeasti välttämättä osaa ostaa hyvää sukkaa, vaan kallis sukka voi olla sellainen, mikä ei tuo mitään lisäarvoa halpikseen verrattuna ja mahdollisesti saattaa olla huonompi kestävyydeltään. Kisoihin toki olen yrittänyt löytää laadukkaat ohuet sukat, mutta esim. pitkissukista en tiedä riittävästi. Nyt kun nuo Hoka One One Mach 2:t tulivat testiin ja juoksin niillä viikko sitten 25 km lenkin, tuli sellainen tunne, että pidemmällä lenkillä päkiän alla voisi olla mahdollisuutta hiertymään. Päätin, että hankin sellaiset sukat, mitkä auttavat jalat pysymään pitkänkin lenkin jälkeen hyvänä.

dsc_0632-1376x774.jpgEn halunnut hankkia sukkia mistään netistä, sillä minusta oli tärkeätä käydä hipelöimässä niiden sukkien pohjia, jotta näkisin onko ne potentiaalisesti sellaiset, mitkä sopisivat. Ensimmäinen vaihtoehto oli Asicsin Cooling ST -sukat, mitkä näin Stadiumin sivuilla. Niitä piti olla joka kokoa Forumin myymälässä, mutta oikeasti siellä olikin 35-38, 43-46, 47-49, mutta ei sitä 39-42 kokoa, minkä halusin. Vaikka itselläni kenkä on 43 kokoa, niin haluan sukan olevan tiukka. Jos on liian löysä sukka, se aiheuttaa niitä hiertymiä ja vaikeuksia. No ei se mitään, käynti ei ollut turha, sillä vein Stadiumin keräyslaatikkoon kenkiä kierrätyksen. Sitten päätin katsoa kännykällä netistä, olisiko niitä sukkia muissa myymälöissä. Joka myymälässä piti olla joka kokoa, joten lähdin Kampin toimipisteeseen. Sieltä ei niin yksinkertaisesti niitä sukkia löytynytkään. Jouduin kysymään kolmelta myyjältä ennen kuin sukat löytyivät. Kokoa 39-42 oli joku viisi paria, mutta ostin vain yhden, koska en tiennyt ovatko ne hyvät. Päällisin puolin se pohja tuntui olevan ihan jees, mutta Mach 2 on vähän spesiaalitapaus kenkänä, joten en voinut tietää. Tarkoitus oli juosta puolipitkä, jotta näkisin alustavasti sukkien toimivuuden, mutta en muista syistä perjantaina pystynytkään juoksemaan kuin 12 kilsaa. Sukat tuntuivat hyviltä noin lyhyellä matkalla, mutta harvassa sukassa ongelmia ensimmäisen tunnin aikana tuleekaan. Ensivaikutelma oli kuitenkin positiivinen, joten päätin käydä lauantaina ostamassa toisen parin samanlaisia sukkia sunnuntain pitkistä varten. Juoksinkin sillä parilla 30 kilsan pitkiksen, eikä mitään ongelmia tullut. Ne sukat tuntuivat todella hyviltä koko lenkin ajan ja sen jälkeen jalat olivat todella hyvänoloiset, sillä ei ollut mitään kohtia, missä olisi tuntemuksia tai iho punertaisi – puhumattakaan hiertymistä eli ne osoittautuivat hyviksi sukiksi juuri noihin Mach 2:iin pitkillekin lenkeille.

dsc_5153-1376x774.jpgMikä tekee sitten näistä sukista hyvät? En edes tajunnut alun perin tuota sukan nimeä Cooling, että sehän tietysti on sukka, jonka tarkoitus on viilentää jalkoja. Se voi pitää paikkansa. Siinä on selvästi kohtia, jossa kangas on ohutta ja jopa verkkomaista. Lisäksi sukassa on käytetty jotain NanoGlide-lankaa, jonka pitäisi estää hiertymiä. Sukka tuntui siinä mielessä hyvältä. Ei ollut tunnetta, että hiertymiä voisi tulla. Erityisesti pohjasta katsottuna se paksumpi verkkomainen kohta on juuri siinä, missä potentiaalisesti niitä hiertymiä syntyisi. Monissa vielä kalliimmissa sukissa on käytetty todella montaa eri materiaalia mm. sen vuoksi, että kitka olisi pienempi. Näissä ei ole menty niin pitkälle, vaan sukat ovat 98% poliamidia ja 2% elastania. Sukkia ei ollut myynnissä kuin yhtä väriä ja ne näyttivät aluksi vähän kummallisilta vaalean sinisiltä, mutta jalassa ne olivat hyvännäköiset – erityisesti kengät päällä, sillä se väritys sopii erinomaisesti yhteen kenkieni kanssa. Välipohjan takaosan väri on tosi lähellä sukkien väriä.

Hinta Suomessa noilla sukilla on 19,99 euroa, mikä on aika paljon. Saksalaisissa kaupoissa sama sukkapari maksaa 14 euroa ja Britanniassa 12 puntaa. Kaikkialla ne tuntuvat olevan nyt alennuksessa, joten en tiedä, onko kyseessä viimevuotinen malli ja sitten kun ne on myyty, niin niitä ei saa enää ja malli muuttuu taas. Ihan niin kuin alussa totesin, niin kukaan ei pysy sen perässä, miten ne mallit kehittyvät.  Joka tapauksessa Stadiumissakin sukka oli alennuksessa, kun se maksoi 20 euron sijaan 8 euroa. Netissä niitä on monen värisiä eri kaupoissa ja esim. 21run.comissa se maksaa vain 5,58€. Minusta kaikki nämä hinnat ovat halpoja. En ikinä maksaisi tuosta sukasta 20 euroa, sillä hinta on selvästi korkeampi kuin muissa maissa, eikä niissä ole esim. erilaista jalkaholvin kohtaa vasemmalle ja oikealle sukalle, vaan molemmat sukat ovat samanlaisia, mutta toisaalta ne tuntuvat hyviltä, eikä tule hiertymiä ja kaiken lisäksi sukissa on nerokas takaosa. Siitä nipukasta kun vetää, sukat lähtevät todella helposti jalasta kosteinakin. En muista, että minulla olisi mitään muita sukkia, mitkä lähtisivät niin vaivattomasti pois jalasta lenkin jälkeen.

dsc_0608-774x1376.jpgTämä on siis tällä hetkellä go-to-sukkani pidemmille lenkeille Hoka Mach 2:lla juostessani. Jätän toki takaportin sille, että joku muu sukkamalli voi tulla siihen rinnalle, mutta tuo alehinta noin hyvistä sukista on kyllä erinomainen. Sanoisin, että kaikki alle 10 euron diilit tästä sukkamallista ovat hyviä. Jos joku kysyy sitä, menenkö vielä ostamaan kolmannen parin, niin täytyy vastata: en mene. Siihen on kolme syytä. Ensinnäkin minulla on aivan älyttömän paljon sukkia. Jos olisin aloitteleva juoksija, voisin ostaa 4-5 paria, mutta nyt en tarvitse. En juokse pidempiä lenkkiä noilla Macheilla kuin ehkä maksimissaan pari kertaa viikossa ja siihen liittyy se kolmas asia eli kun nuo ovat siniset, niin ne voi pestä värillisen pyykin kanssa ja pesen niitä kuitenkin kerran viikossa, joten tuskin mitään pullonkaulaa tulee. Kestävyydestähän emme voi sanoa tässä vaiheessa vielä yhtään mitään, mutta oletan, että ne kestävät nyt ainakin sen aikaa, kun käytän tuota Hoka-tossuparia. Voin nimittäin päättää, etten käytä noita Asicsin sukkia muiden tossuparien kanssa.

Tämä on hyvä sukka ja jos arvostelu pitää antaa niin: mukavuus 8½, ulkonäkö 8 ja hintalaatusuhde alennetulla hinnalla 9 eli sanotaanko yleisarvosanaksi 8½. Tämä nyt tosin jonkinlaisen sukka-amatöörin näkökulmasta. Jos jatkossa opin sukista lisää, kenties vaatimustasonikin kasvaa.

4 thoughts on “Sukkasunnuntai: Asics Cooling ST -juoksusukat

Kommentointi on suljettu.