Tossutorstai: New Balance Zante Pursuit

 

zantepursuit
Newbalance.fi

Zante on ollut vuosia New Balancen myydyimpiä malleja. Se on yhdistänyt Fresh Foam -vaimennuksen alhaiseen painoon nousten erityisesti naisten suosikkikengäksi. Sitä ei ole myyty pelkästään juoksukäyttöön, vaan myöskin salille. Monilla ryhmäliikuntatunneilla vaatimustaso kenkien suhteen on noussut, kun on tullut sellaisia tunteja, joilla on selkeästi juoksuelementtejä mukana. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Les Millsin Body Attack. Niinpä ryhmäliikuntaohjaajat suosittelevat hankkimaan juoksukengät ja samaten keskusteluistani urheilukauppojen myyjien kanssa olen saanut sellaisen käsityksen, että monet heistäkin pyrkivät myymään nykyään salikäyttöön juoksukengän. Zante on sopinut tuohon hyvin, sillä se on ollut hyvännäköinen ja kevyt. Samaan hengenvetoon on todettava, että se on ollut samanaikaisesti hyvä myös juoksukenkänä soveltuen jopa kisakäyttöön.

Täksi vuodeksi Zante uudistui tai itseasiassa jakaantui kolmeksi eri kengäksi. He eivät tuoneet markkinoille vitosversiota tututusta Zantesta, vaan kolme uutta kenkää, nimittäin Zante Pursuit (joka on ehkä eniten perinteisen Zanten tilalle tullut), sukkamaisen Zante Solasin ja treenikengän saleille nimeltään Zante Trainer. Useimmissa kaupoissa ainakin Suomessa tulee olemaan myynnissä vain tuota Zante Pursuitia, joten keskitytään siihen. Joissain paikoissa kylteistä tosin puuttuu teksti Pursuit ja jopa myyjät eivät tiedä sitä nimeä, vaan siellä lukee vain Zante. Käytän tässä esittelyssä poikkeuksellisesti pääasiassa naisten mallien kuvia, koska a) malli on suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa, b) naisia käy ryhmäliikuntatunneilla enemmän ja c) väritys on parempi kuin yksikään miehille tarjolla olevista väreistä.

Ulkonäkö

zantepursuit2
Newbalance.fi

Tässä värityksestä tulee ehdottomasti mieleen Pantonen vuoden väri 2018 ultra violet. Tämän täytyy olla joku mukaelma siitä. Se onkin hyvännäköinen ja muodikas. Päällinen on knit tyyppinen, joka on myöskin tällä hetkellä aika trendikästä. Ainakin Skechers GOrun Ride 7, Nike Pegasus 35, Asics DS-Trainer 24 ovat treenikenkiä, joissa on jonkinlainen knit-päällinen. Se näyttää erittäin hyvältä tässä kengässä ja vahvistaa sitä käsitystä, että tämän kengän ottaisi mieluummin sali-/ryhmäliikuntakäyttöön kuin ulkojuoksuun. Ulkonäkö on onnistunut, mutta samalla se New Balancen Hypoknit-nimellä kutsuma päällinen on niin ohuen ja venyvän tuntuinen, etten sadekelillä tahtoisi niitä käyttää. Muutenkin päällinen on omaan makuuni liian ohut tai sanotaanko ei anna yhtään tukea. Skechersin ja Pegasuksen knit-päälliset ovat paljon jämäkämpiä. Itselläni kun on hieman ylipronaatiota, tuo kangas tuntuu omalla kohdallani liian vetelältä. Monilla muilla juoksijoilla tai salitreenaajilla tämä yksityiskohta ei ole ongelma. Varsinkin kun ohut materiaali hengittää hyvin, joten se sopii salille kuumiinkin olosuhteisiin tai vaikkapa etelän helteisiin lenkkikengäksi.

Värit

zantepursuit3
Newbalance.fi

Kuten sanottua, niin violetti on aivan mainio väritys. Siinä on jotain käsittämättömän suurta värikylläisyyttä, mikä vetää huomion kenkiin. Naiset käyttävät yleensä pitkiä mustia trikoita, joten tämä sopii niiden kanssa hyvin yhteen. Paitana käy silloin joku vaalea pastelliväri tai jopa valkoinen, jos ei satu violettia kaapissa olemaan. Tässä esiintyvä vaaleansininen on toinen väritys, mistä pidän. Se sopii myöskin yhteen niiden mustien housujen kanssa ja silloin paita voi olla voimakkaamman värinen. Myöskin harmaa, josta violettia ikään kuin loistaa hengitysaukoista läpi, on ihan jees. Ei ruskeakaan paha ole ja sitten on tarjolla vielä musta. Naisten värit ovat hyvät.

Miehille tilanne on vähän hankalampi. On kyllä todettava, että Zante Pursuitin musta on hyvällä tavalla musta, joten on ihan perusteltua hankkia se. Sen sijaan bensan sinivihreä on vähän kummallinen väritys. Se tossu näyttää ihan hyvältä, mutta on vaikea yhdistää mihinkään vaatteisiin. Ulkona se menee ihan hyvin mustien housujen ja mustan juoksutakin kanssa, eikä likaannukaan niin, mutta sisäkäytössä se on vähän hankala. Vaalean harmaa on muuten hyvä, mutta kun sieltä loistaa niistä hengitysaukoista se bensan väri, mikä vähän häiritsee. Niinpä sanoisin melkein, että kirkkaan punainen olisi paras niistä miesten väreistä. Se on kylläinen punainen ja näyttää hyvältä. Toinen miellyttävä väritys on sellainen oliivin vihertävärusehtava. Se on ihan hyvä myös.

Vaimennus, välipohja ja ulkopohja

zantepursuit4
Newbalance.fi

Zante on ollut tältä osalta joka vuosi vähän erilainen. Itse en ole ikinä niillä juossut, joten en ihan tarkasti osaa vertailla Zanten eri versioita. Kerron siis puhtaasti millainen tämä versio minusta on. Siinä on uudenlainen pohja eli jonkinlaista crystal rubberia, josta tulee eittämättä mieleen tyyliin joku Saucony Freedom ISO. Niissä se pohja on kestävä. Näiden kestävyydestä liene vaikea sanoa tässä vaiheessa mitään, mutta se vaikuttaa kyllä todella pitävältä pohjalta. Ainoa asia, mikä siinä kannattaa huomioida on se, että se pinta saattaa vaatia vähän kulumista kunnes se pito tulee esiin eli parketilla voi olla alussa vähän liukas. Se pohja on myöskin jäykkä, mikä on siinä mielessä hassua, että päällinen ja välipohja ovat puolestaan hyvinkin joustavia. Tämä on ikään kuin kiertolöysä kenkä jäykällä pohjalla. Se on aika erikoinen yhdistelmä. Vaimennusta kengässä on painoonsa nähden hyvin, mutta tämä Fresh Foam -versio ei minusta ole kuitenkaan pehmeä – ainakaan jos vertaa Fresh Foam Ground Contactiin, joka on Beaconissa.

Speksit ja yhteenveto

zantepursuit5
newbalance.fi

Naisille 173 grammaa, miehille 208 grammaa tarkoittaa sitä, että Zante on keventynyt viime vuodesta. Se on siis todella kevyt juoksukenkä. Droppia on totutut 6mm, joten sen suhteen mikään ei ole muuttunut. Moni on tästä kengästä pitänyt todella paljon ja osa ei sitten niinkään. Itse en tuota juoksukäyttöön ottaisi. Syynä on lähinnä se vetelä päällinen, joka ei minusta sovi minulle. On myöskin todettava se, että melkein joka tyyppiselle lenkille löytyy joku kenkämalli, josta innostun enemmän. Jos haluan juosta juoksumatolla kevyellä ja pehmeällä kengällä, valitsisin Saucony Kinvaran tai New Balance Beaconin. Mikäli puolestaan haluaisin jämäkämmän kengän mattolenkeille, ottaisin Hoka Mach 2:n tai adidas Adios 4:n. En myöskään kisakäyttöön näitä ottaisi, vaan jos New Balancen mallistosta pitäisi kisakenkä valita, niin se olisi omalla kohdallani 1500v5.

Vaikka tämä kenkä ei ole juuri sitä, mitä omat mieltymykseni juoksukenkien suhteen ovat, niin ennustan sille silti hyvää menekkiä. Kenkä on poikkeuksellisen hieno ja parempi monilla ryhmäliikuntatunneilla kuin jotkut perustrainerit tai halpislenkkarit. Näin ollen erityisesti naiset tulevat ostamaan näitä paljon salikäyttöön. En painon ja luonteen vuoksi suosittele, että näillä juostaisiin joka päivä, vaan aktiivinen juoksija voisi yhdistää Zanten johonkin enemmän vaimennettuun kenkiin kevyempien lenkkien päiville, mutta satunaiselle lenkkeilijälle tämä on ihan hyvä, Jos ajatellaan, että joku kuntoilija hölkkää sali- tai ryhmäliikuntakäyntinsä yhteydessä vaikkapa 15 tai 30 minuuttia, niin Zante Pursuit sopii siihen erinomaisen hyvin. Arvioni onkin siis se, että tätä kenkää tullaan myymään paljon salikäyttöön, mutta vähemmän ulkolenkeille.

Zante Pursuit jakaa mielipiteet. Osa tykkää siitä todella paljon, osa ei innostu juurikaan. Visuaalisesti kuulun ensimmäiseen ryhmään, mutta omalla kohdallani juoksukäytössä se ei toimisi. Kävin varmuuden vuoksi kokeilemassa sitä jalkaan kahdesti pitäen siinä välissä parin kolmen viikon tauon, jonka aikana kokeilin kymmeniä kenkiä, jotta olisin aivan varma asiasta. Hyvä, hieno kenkä, mutta ei mulle.