Nike Zoom Elite 9, 500km – parhaat juoksukenkäni toistaiseksi

DSC_5201-1376x774Reilut 530 km juostu ja hei nyt täytyy tunnustaa: nämä ovat oikeasti parhaat juoksukengät, mitä minulla on ollut ikinä. Olen viime päivinä monta kertaa miettinyt, miten asian pukisi sanoiksi ja tullut siihen johtopäätökseen, että nämä ovat kengät, joista innostun oikeasti. Liian paljon on kenkiä, jotka ajavat vain asiansa ja ovat ihan ok, mutta nämä ovat oikeasti fiiliksiä nostattavat juoksukengät ja kaiken lisäksi ne ovat kestäneet hyvin.

dsc_5202-1376x774.jpg8 mm droppia ja n. 230 grammaa hyvällä päkiävaimennuksella tarkoittaa sitä, että ainakin juoksumatolla nämä kengät kävisivät mihin käyttöön tahansa. Jossain nämä oli luonnehdittu light weight trainereiksi, mutta minä käytin niitä vähän racing flat tyyppisesti eli oikeastaan vain koviin vauhteihin. Kun huomasin, että nämä ovat paremmat kuin adidaksen Boston Boostit, New Balancen Vazee Pacet tai Hokan Clayton 2:t, halusin säästellä ja juosta vain ne vaativimmat vetotreenit Zoom Eliteilla, jotta ne eivät kuluisi. Tarkoitus oli myös saada muihin kenkiin kilsoja ja kulutettua niitä pois alta. Yli vuosi meni todella vähäisillä kilsoilla. Viime syksystä alkaen laitoin niille enemmän lenkkejä. Osin sen vuoksi, kun en aina jaksanut coretunnin jälkeen tehdä intervalleja, vaan siirsin harjoituksen seuraavaksi päiväksi. Mukana oli kuitenkin nämä nopeat kengät, joten hitaampi lenkki oli tehtävä niillä ja ne sopivat siihenkin. Niinpä saattoi tulla parikin päivä putkeen tällä samalla parilla juostua.

dsc_5203-1376x774.jpgLopulta kun 400 km jälkeen huomasin, että se taika on vähän mennyt eli vaimennus ei ole enää ihan niin loistava kuin uutena, rohkaistuin käyttämään niitä enemmän. Nyt juoksin esim. viikonvaihteessa lauantaina 10,5 km kevyen lenkin, jotta 500 km ylittyisi, mutta heti perään sunnuntaina 30 km pitkiksen, joka oli ensimmäinen pitkä lenkkini tällä parilla koskaan. Siihenkin liittyy huvittava tarina. Lauantaina salille mennessäni minulla oli sellainen muistikuva, että vaimennus on huonontunut, joten juoksisin vain yhden lenkin enää, saisin 500 km kasaan, jonka jälkeen laittaisin ne odottamaan hyllyyn kesäkautta, jolloin kävisin Eltsussa kokeilemassa, miten niillä ratatreenit sujuisivat. Kaikki meni kuitenkin ihan toisin. Lauantaina tajusin, että kengäthän ovat yhä niin hyvät, etten takuulla laita niitä jäähylle, vaan päinvastoin lisään niillä juoksua. Olen monesti puhunut siitä, että jos vaimennus vähän huononee, niin käyttötarkoitus muuttuu. Viime keskiviikkona core-tunnilla oli kundi, jolla oli täsmälleen samanlaiset Zoom Elitet kuin minulla. Hänelle kerroin pukkarissa tästä. Hän oli ostanut jo Zoom Fly Flyknitit, mutta hän kyseli kauanko yhdellä parilla voi juosta. Kehotin pitämään kirjaa kilometreistä. Jos vaimennus ei tunnu enää yhtä hyvältä, niillä voi juosta kevyempiä lenkkejä. Ainakin näillä Zoom Eliteilla ja nimen omaan juoksumatolla elinkaari on kyllä pitkä. Pitkis osoitti tossujen olevan edelleen niin hyvät kengät siihen mattojuoksuun, että aion kyllä iskeä kilsoja tauluun suhteellisen paljon lisää. En olisi edes uskonut, että pitkä lenkki voi sujua noilla niin hyvin. Ne eivät tuntuneet liian kevyiltä tai liian vähän vaimennetuilta, eikä tullut hiertymiä. Lenkki sujui mainiosti.

dsc_5204-1376x774.jpgKestävyys on ollut fenomenaalinen. Luulin, että tuollainen kevyt kenkä ohuella päällisellä ei kestäisi, mutta eihän näistä oikeasti näy mitään kulumista. Ainoa, minkä erottaa uudesta on se, että takaosan valkoiseen on tullut mustia ja punaisia jälkiä. Laukussa saattavat olla kosteat ja hinkkaavat toiseen kenkään, niin tarttuu punaista ja mustaa saattaa tulla takaosaan siitä, jos ei viitsi istua alas ottaakseen kengät jaloista, vaan avustaa toisella kengällä ja se aiheuttaa likaantumisen. Sitäkään ei kauempaa näe. Tämä on siis pieni muutos mitä tapahtuu eli kenkä likaantuu – ulkona tietysti enemmän. Toinen on se, että siinä missä alussa kengät olivat todella tiukat, sukkamaiset jalan ympärillä, niin se muokkaantuu jalan mukaan, eikä ole enää yhtä tiukka fit. Tietyllä tavalla pidin siitä jämäkästä tunteesta aluksi, mutta toisaalta silloin se ei olisi välttämättä sopinut pitkälle lenkille, mutta vetoharjoitteluun se tarjosi lähes tajunnan räjäyttävän kokemuksen. Tiukka fit jalan ympärillä ja aivan uskomaton tuntuma alustaan olivat kyllä hyvä yhdistelmä. Alussa se päkiävaimennus oli vielä niin suurta, että tuntui oikeasti kuin olisi joku turbo boost, mistä olisi vääntänyt, kun juoksi vaikka tonnin vetoja. Nyt kun se ylimääräinen vaimennus tai responsiivisuuskin on veke ja kengästä on tullut vähän tavanomaisempi, se fiilis juoksemisesta juoksumatolla tulee siitä ground contactista eli tossussa on edelleen mahtava tuntuma alustaan. Sen vuoksi olen valmis niillä juoksemaan myös kevyempiä lenkkejä eli ei sen pakko ole olla pelkkä vauhtijuoksukenkä.

dsc_5219-774x1376-1.jpgNämä ovat kyllä yllättävän monikäyttöiset kengät ja todella siistin näköiset. Kevyempi juoksija ja varsinkin matolla juokseva voi tehdä kyllä laajalla skaalalla lenkkejä. Ulkona puolestaan ne sopivat ratatreeneihin ja kisoihinkin. Ainakin kymppi ja puolikas menisivät tuosta vain. Jollekin voi sopia maratonillekin. Tosin on sellainen juttu, että vaikka siinä on hengitysaukkoja ja päällinen ei ole kovin paksua, niin ihan sieltä varvastilasta se on vähän muovimainen eli sen olen huomannut, että silloin kun salilla on kaikista kuuminta, jalat hikoavat aika lailla. Tuo voi olla jonkinlainen asia kesämaratoneilla. En ole ihan varma ottaisinko tätä kenkää maratonille, en ainakaan kuumissa olosuhteissa.

zoomelite10
Sportsshoes.com

Tykkäsin näistä kengistä niin paljon, että tapojeni vastaisesti päätin sunnuntaina hankkia näitä toisen parin tai olisin hankkinut Zoom Elite 10:n, mikä on tämän seuraajamalli, mutta lähes identtinen. Ajattelin, että fiilistelen niitä ulkojuoksussa kesällä ratatreeneissä jne. ja käytän tämän parin matolla. Syynä tuohon oli paitsi se innostus tähän pariin niin myös se, että löysin ylläolevan värityksen, josta innostuin ihan sairaasti. Se on se sama Halloween-väritys, mikä oli Zoom Fly Flyknitin lanseerausväritys viime syyskuussa ja joka tuli sitten myös Pegasus Turboon. Mustakeltainen päällinen ja sellainen erikoinen neonpunainen pohja. Suoranaista seksiä se kenkä ulkonäöllisesti. Katsoin, että ovat alennuksessa reilut 73 euroa ja osia, omaa kokoa jäljellä kaksi kappaletta. Ajattelin, ettei asia ole mikään ongelma, mutta maanantaiaamuna kun pääsin tietokoneelle, molemmat parit olikin myyty, eikä niitä ollut enää sitä kokoa ollenkaan. Opin jo vuonna 2000 yhdestä maratonkirjasta, että jos löytää todella hyvän kengän, niin niitä kannattaa hankkia useat, sillä malli voi loppua tai muuttua huonommaksi. Olenkin itsekin sitä periaatetta aiemmin noudattanut juosten joitain malleja 2-3 paria loppuun. Myöhemmin kun aloin esitellä ja testata kenkiä, päätin, etten enää ota testiin samaa mallia kahta paria, mutta tässä päätin tehdä poikkeuksen. Ajattelin, että ihan sama montako kilsaa niillä juoksen, mutta haluan myös sen makean värisen Zoom Elite 10:n. Sitten kun niitä ei enää ollut, mutta harmaita olisi ollut, niin päätin, että unohdan sen. En minä voisi katsoa jotain harmaata tossua ja miettiä, että se seksikäs vaihtoehto pääsi karkuun. Ei, vaan vaikka tämä on paras kenkäparini ikinä tähän mennessä, niin siirryn eteenpäin ja testaan jatkossa jotain muita.

Sanoin, että 500 km riittää kisakengille ja 800 km peruslenkkareille, mutta tässä on kyllä niin hyvä kestävyys ja vaimennuskin, että vaikka kengät ovat kevyet, niin 800 km niillä nyt ainakin juoksen. Sitten on luvassa se loppupisteytys. Jos näette jossain Zoom Elite 9 tai 10 -malleja, niin suosittelen kyllä kokeilemaan. Siinä voi olla yksi helmi, jota moni jää kaipaamaan, jos malli poistuu ja tilalla myytävät vaihtoehdot kuten Zoom Fly Flyknit eivät tarjoa samaa juoksutuntumaa, vaikka saattaisivatkin olla teknisesti edistyneempiä ja hinnaltaan kalliimpia uutuuksia.