Tossutorstai: Asics DS-Trainer 24 – mielenkiintoisesti uudistettu

dsc_5249-1376x774.jpgEn oikein tiedä, kuinka tämä postaus pitäisi aloittaa. Moni tietää, etten ole mikään Asics-fani. Minulla on ollut yhdet ainoat Asicsin kengät vuonna 1998. Menin silloin Inter Sportiin ostamaan adidaksia, mutta minulle pakkomyytiin Asicsin Gel-Kayanot. Myyjä katsoi sen koonkin ja kun niillä juoksin, huomasin, että ovat liian isot, en voi niitä käyttää ja mallikaan ei silloin tuntunut oikein sopivan. En pystynyt niitä käyttämään ja siirryin takaisin vanhoihin lenkkareihini. Tunsin oloni petetyksi. Sen jälkeen en ole Asicseja käyttänyt. Yhdessä vaiheessa harmitti, kun juuri muuta ei ollut tarjolla, joten jouduin käyttämään sellaisiakin keinoja kuten lentää Tukholmaan ostaakseni kengät, jotta saisin laajemman valikoiman. Minusta tilanne Suomessa oli epäterve, sillä tarjonta oli suppeaa ja Asicsit, joita oli myynnissä eniten, olivat kalliimpia kuin muissa maissa. Tuo Suomi-lisä ei ollut minusta perusteltua, joten en halunnut sellaista brändiä tukea. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut. Kilpailu urheilukauppojen kesken on kovaa, lähes kaikki merkit ja mallit ovat täällä tarjolla ja Asicsin hinnatkin ovat tänä keväänä laskeneet. Nyt on siis aika ottaa merkki tarkasteluun. Esimakua saittekin jo silloin, kun tutustuin MetaRideen.

dsc_5246-1376x774.jpgDS-Trainer taitaa olla yksi yleisimmistä Asicsin malleista, sillä se on ollut niin suosittu maratonkenkä. Saksan Runnersworld puhuu klassikosta ja sanovat sen tulleen valituksi lukijoiden parissa 10 kertaa peräkkäin parhaaksi light weight traineriksi. Tuon 10 vuoden aikana moni asia on muuttunut ja yksi niistä on se, että tuon kategorian kengät ovat keventyneet. Ne olivat ennen jotain 270-280 grammaa, mikä olisi nykyään keskimääräistä painavampi peruslenkkari. Nykyinen DS-Trainer 24 (mikä sekin on kevyempi kuin mitä ne olivat vielä pari vuotta sitten) on nykyisellään jopa tuon kategoriansa painavimmasta päästä, kun painaa 240 grammaa, mutta toki riittävän kevyt ja suosittu erityisesti pidemmille matkoille kuten maratonille. Tämä suosio tai klassikon asema ei ollut kuitenkaan se syy, minkä takia perehdyin DS-Trainereihin 5-6 tuntia, vaan se, että minusta malli on muuttunut edukseen.

dsc_5255-774x1376.jpgMikä tässä kengässä on sitten erilaista kuin viime vuoden mallissa? Se varsinainen suuri uudistus on päällisessä. Tässä on ensimmäinen Asics knit-päällisellä, joka on tietysti hyvinkin mukava, kun se on miellyttävää, joustavaa materiaalia, eikä siinä ole mitään haittaavia saumoja. Niitä on vain hyvin erilaisia ratkaisuja. Jotkut ovat hyvin hengittäviä ja hyviä sekä kylmällä että kuumalla kelillä. Jotkut puolestaan ovat tarpeettoman kuumia. Joissain on napakka sukkamainen fiilis ja hyvin tukea, jotkut ovat venyviä ja veteliä. Oma suhtautumiseni tuollaiseen päälliseen on kaksijakoinen: joistain pidän todella paljon, joistain en lainkaan. Näistä lähtökohtaisesti pidän. Se materiaali on minusta riittävän tukevaa (vaikken olekaan niillä juossut) ja siellä sisällä menee sellaiset vahvikkeet eli se ei ole millään tavalla vetelä. Minusta Asics on tehnyt siinä hyvää työtä tai ainakin lopputulos on sellainen, mikä tuntuu itseäni miellyttävän. Yksi Inter Sportin myyjä tosin sanoi, että muutos on ollut liian suuri joillekin vannoutuneille DS-Trainer -faneille, eivätkä he pidä uudistuksista.

dsc_5260-774x1376.jpgToinen muutos on se, että kenkä on entistä isompi. Tätä on syytä painottaa, sillä jos joku vertaa entiseen DS-Traineriin ja ottaa saman koon, niin se kenkä voi olla iso. Tuo asia tuli itselleni yllätyksenä ja asian todentaminen oli vaikeata, koska en löytänyt kauppaa, missä olisi ollut molempia kokoja. Se oli hauskaa ravaamista, kun Kampissa oli 42,5 ja Mikonkadulla 43,5 (43 merkinnällä varustettua kokoa Asics ei valmistakaan). Oli pakko kokeilla niitä yhteensä kolme kertaa jalkaan ja tämä tarkoitti sitä, että piti kulkea se välimatka muutaman kerran, kun en voinut verrata niitä rinnakkain. Totuus on kuitenkin se, että vaikka sen 43,5 kokoisen kengän pohjallinen esimerkiksi on samanpituinen kuin Pegasuksen 43:ssa, niin tästä päällisestä johtuen kengän sisämitta on aika pitkä. Minusta se 42,5 näytti nyt kaikilta mitoiltaan about samankokoiselta kuin 43,5 oli DS-Trainer 23:ssa (kaupoissa on vielä niitä viime vuotisia, joten voi verrata) ja totuus on se, että se 43,5, minkä luulin ehdottomasti olevan minulle oikea koko, olisi kyllä aivan liian iso. Varpaat tulisivat väärään kohtaan ja sitä tunnetta lisäisi se, että kaiken lisäksi tämä uusi kenkä on aiempaa leveämpi. Moni on haukkunut Asicsin kenkiä kapeiksi, mutta minusta etuosa on nyt leveämpi. Kannattaa siis oikeasti kokeilla kenkiä jalkaan ennen kuin niitä lähtee mistään tilailemaan, sillä koon kanssa voi tulla ylläri.

dsc_5259-774x1376.jpgOnko DS-Trainer nyt sitten pronaatiokenkä vai neutraali? Luulin jo, että ovat luopuneet kokonaan pronaatioleimasta, sillä se oli merkattu heidän sivuilleen neutraaliksi, mutta kun kenkää tarkastelin, niin kyllä siinä edelleen pieni tuki on. Samoin noihin kauppoihin tulleet Asicsin materiaalit merkkaavat DS-Trainerin stability-kategoriaan. Molempiin Inter Sporteihin oli tullut tosiaan kuvan kaltainen seinäteline, jossa luki, että pitää valita haluaako juosta pidemmälle vai nopeammin. Sen jälkeen neutraali vai stability ja lopulta mukavuustaso. Noiden kolmen vaiheen perusteella pitäisi löytyä täydellinen kenkä. Nopeissa kengissä tosin vaihtoehtoja ei ollut muuta kuin DS-Trainer, joten kyllä niiden on tarkoitus ilmeisesti sopia kaikille, eikä se tuki minusta merkittävältä tuntunut. Juokseminenhan sen sitten lopulta vasta selvittäisi.

ds-trainer24
Naisten malli, Asics.com

Entä se ulkonäkö. Viime vuonna DS-Trainer meni ulkonäöllisesti eteenpäin ja pidin neonkeltaisesta 23:sta. Vaikka se ei ollutkaan ulkoisesti kovinkaan moderni, niin se oli silti virtaviivainen, pirteä ja nopean näköinen. Tässä on menty vähän taaksepäin. Siis naisten malli on todella upea, siitä ei tarvitse keskustella. Sininen ja koralli sopivat erittäin hyvin yhteen ja kenkä näyttää todella upealta. Miesten mallissa sen sijaan joku tökkii. Kengän pohjaväri on jotenkin sinimusta ja siinä on joitain neonkeltaisia yksityiskohtia. Ne värit ovat sinänsä ihan ok, mutta eivät sovi oikein hyvin yhteen, eikä ainakaan tuollaiseen vauhtikenkään. Jotenkin kenkä saa minulle sellaisen fiiliksen, että se näyttää vanhalta villapaidalta. Käsitys ei ole viimeisen parin kuukauden aikana muuttunut, kun olen sitä kenkää enemmän nähnyt kuvissa ja sittemmin myös kaupassa livenä. Niinpä olen vähän odotellut muita värejä, sillä Asicsin sivuilla on esim. Nimbus 21:lle jo 7 eri väriä. Niitä ei ole tullut. Tosin ei se villapaita ole ainoa väritys, vaan kyllä niitä on toinenkin ja se on kauttaaltaan musta, mutta sitä ei ole ainakaan Inter Sporteissa, vaan sanoivat tuon sinisen olevan heidän kevään värinsä. Ymmärrän toki, että ominaisuudet ovat tärkeämmät kuin väritys, mutta silti on pakko sanoa, etten noita kenkiä salilla käyttäisi muuta kuin testimielessä. Ne eivät ole tarpeeksi tyylikkäät. Ulkolenkeille ne sen sijaan menisivät ihan jees ja täytyykin sanoa, että teknologiasta kiinnostuneille espoolaisille diplomi-insinööreille tämä on varmasti juuri sopiva. Espoon Rantaraitillahan Asicsia näkyy eniten muutenkin, samoin Keskuspuistossa se on yleinen kenkämerkki, eikä siellä kuntosalin juoksumatolla. Siinä täysin mustassa versiossa on jotain kiinnostavaa. Kun se on kauttaaltaan musta, niin tulee sellainen kostajan mielikuva. Niillä kun juoksee jotain vk-treeniä pimeässä sateisina ja tuulisina iltoina, niin avot!

ds-trainer242
Asics.com

Mennään sitten niihin varsinaisiin positiivisiin tunnelmiin, miksi ylipäätänsä päätin tämän mallin esitellä. Vaikka kenkä on kooltaan muuttunut, niin kun pääsee sen asian yli ja saa päätettyä, mikä koko sopii itselle, niin tuon jälkeen havaitsee sen, että ne ovat aika mukavat jalassa. Kuten sanottua, niin päällinen tuntuu mukavalta ja lisäksi kenkä on edellismallia pehmeämpi vaimennukseltaan. En ihmettele yhtään, miksi niin moni voisi ajatella tuota kenkää maratonkengäksi. Pohjassa on kumia kauttaaltaan, joten pito on ihan hyvä, mutta kuvio ei ole liian aggressiivinen katumaratoneille. Paino on juuri sopiva ja kun kenkä tuntuu riittävän pehmeältä, se tuo sellaisen tunteen, että jalkani selviävät 42 kilometriä näissä tossuissa. Itse en osaa sanoa, käyttäisinkö DS-Trainereita kisoissa, mutta juoksisin niillä pidempiä, vauhdikkaampia lenkkejä. Sanotaanko 15-35 kilsan lenkit, joilla on maratonvauhtista ja ehkä maksimissaan 20% tuota hiljaisempaa vauhtia. Joillekin hitaammille pitkille lenkeille ottaisin ehdottomasti mieluummin Skechers GOrun Ride 7:t, mutta nopeampi pidempi lenkki on se, mihin DS-Trainer 24 luultavasti sopii.

ds-trainer245
Asics.com

Tämä on erittäin mielenkiintoinen uutuus ja minusta Asics on uudistanut mallia oikeaan suuntaan. Minä ainakin pidän tuosta DS-Trainer 24:sta sen perusteella, että olen tossuun tutustunut juoksematta niillä. Naisten kenkä on lisäksi ulkonäöllisestikin mainio, miesten malli jakanee mielipiteet. Kysymys kuuluukin, pidätkö vanhasta villapaita -lookista vai etkö pidä ja jos et pidä, niin hankitko ne silti vai odotatko, että saisit hankittua jostain ne mustat kostajat? Asicsin nettisivuiltahan toki niitä mustiakin saisi tilattua jo nyt.