Tossutorstai: Hoka One One Speedgoat 3 – paras polkujuoksukenkä?

dsc_5309-1376x774.jpgKuvissa näkyvä Hokan Speedgoat 3 ei ole mikä tahansa juoksukenkä, vaan se on ensituntumalta sanottuna poikkeuksellinen juoksukenkä. Ehkäpä jopa käänteentekevä tai kuten Runningwarehousen Connor sanoisi: That shoe is money! Pähkinänkuoressa voisi todeta, että nämä kengät ovat upeimmat polkujuoksukengät, mitä olen ikinä nähnyt, ne ovat myöskin erittäin mukavat jalassa ja pohja tuntuu olevan todella pitävä. Mitä muuta sitä voisi haluta? Innostuin polkujuoksusta näiden kenkien takia, vaikken ole koskaan juossut poluilla. Tai olen muutamia satoja metrejä ajoittain katkaisten kerran mm. käteni. Historiani ei siis ole missään poluilla, vaan kaduilla ja teillä, mutta nämä kengät saavat haluamaan menemään teiltä pois.

speedgoat3women
Naisten malli / Hokaoneone.eu

Kun näin aikanaan Speedgoat 3:sta kuvat, tajusin salamannopeasti, että tämä oranssi kenkä on se paras ja ainoa vaihtoehto. Sitten kun minulle kerrottiin, että kenkä on tarjolla kaupoissa, ei se ollutkaan tuossa värityksessä, vaan sellainen musta limenvärisellä pohjalla, jollaiset Ben Parkesilla on. Olen Benin kanssa ko. värityksestä keskustellut – hän pitää siitä, minä en. Samaa mieltä olimme siitä, että Torrentissa on hyviä värejä ja samoin suosittelin hänelle jotain uusia Clifton 5 -värejä, koska hän pitää siitäkin kenkämallista (samoin kuin Pegasus Turbosta). Minä en siis siitä mustasta Speedgoat 3:sta pitänyt ollenkaan, mutta pidin sen tyyppisestä polkujuoksusta, mitä Ben tekee. Hän käy etelän auringossa juoksemassa vuoristossa. Aurinko paistaa, on hienot maisemat ja niin poispäin kuten oheisesta videosta näkee. Välillä voi pysähtyä ja ottaa repusta sipsipussi, pähkinöitä, hedelmiä tai juomaa kuten Ben tekee. Siinä ei tarvitse kikkailla sen enempää. Suomessa voi tehdä ihan samaa. Täälläkin on hyviä kelejä (oli ainakin viime kesänä) ja aivan poikkeuksellinen määrä kansallispuistoja. Jo pelkästään pk-seudun lähistöllä on Nuuksio ja Sipoonkorpi. Joka puolella Suomea voi siis juosta samalla tavalla hyvällä säällä teiden ulkopuolella. Tuosta Benin videosta tarkkasilmäiset voivat nähdä, että hänellä ei ole niitä Speedgoat 3:ia jaloissaan, vaan keltaiset kakkoset. Luulen, että säästelee vielä uutta pariaan kisoihin ja juoksee viime vuotisilla ainakin osan treenilenkeistään. Hänhän sanoi kakkosmallista jo amazing, joten piti niistäkin. Minun mielestäni ne keltaiset kakkoset ovat paremman näköisetkin kuin mustat kolmoset, mutta oranssit kolmoset ovat kaikista parhaat.

tietyöPeriaatteessa siis olin alkanut suhtautua polkujuoksuun positiivisesti, kun sen ei tarvitse olla rymyämistä metsässä kuraisilla keleillä puunjuuriin kompastuen, vaan se voi olla hyvän kelin juoksua, johon sisältyy vaikkapa makkaranpaistamista ja muuta toimintaa. Lopullisen muutoksen ajatuksissani sai kuitenkin vasta näiden kenkien näkeminen livenä. Kun näin nämä tossut livenä, ne näyttivät 10 tai 100 kertaa paremmilta kuin kuvissa ja rehellisesti sanottuna paremmilta kuin yhdetkään toiset polkujuoksukengät. Hoka Torrentit ovat hienot, uudet Nike Terra 5:t ovat hienot, mutta nämä ovat superhienot. Väritys on viimeisen päälle upea kokonaisuus. Minulle tuli saman tien mieleen ne sellaiset Under Construction kyltit. Pulltabissa ja nauhoissa on niistä kylteistä tuttu keltamusta väritys ja päällisessä sekä pohjassa on oranssia kuten tietyömaan kartioissa ja henkilökunnan huomioliiveissä. Siitä saisi hyvän aasinsillan noviisipolkujuoksijoihin. Jos ja kun joku on aloittelija kuten vaikkapa minä, kun en ole ennen juossut poluilla, eikä minulla ole mitään alan varusteita, niin minun polkujuoksuni on under construction. Jos siis minä markkinoisin noita kenkiä, niin olisin tehnyt GO Expoon Under Construction -osaston, jossa olisi ollut niitä kylttejä, kartioita ja henkilöitä huomioliivissä. Se olisi ollut paikka, jossa ei ikinä polkujuoksua harrastaneille olisi myyty jokaiselle polkujuoksukengät ja toki vähän kokeneemmatkin olisivat saaneet tulla upgreidaamaan omat kenkänsä entistä parempiin.

dsc_5310-1376x774.jpgHämmästyin myös siitä, kuinka hyvin XXL:ssä kenkiä esitellyt työntekijä oli perillä eri kenkämalleista. Hän muisti saman tien, että kenkien pohja on Vibramin Megagripiä ja osasi perustella miksi se on pitävä esim. kalliolla. Keskustelin hänen kanssaan sitten muutenkin kaikenlaista ja totesin, että Hokaa on tullut enemmän ja hän sanoi, että muutama malli on tullut ja lisäsi siihen, että ne menevät asiakkaille entistä paremmin kaupaksi, joten ovat sitten ottaneet useampia malleja. Siellä oli näiden ja Clifton 5:t lisäksi mm. Mach 2 ja Arahi 3 – niistäkin parhaissa väreissä. Se on hyvä, jos ne menevät aiempaa paremmin kaupaksi ja ehkä yhdet Hokat omistaneet ovat alkaneet ostaa muitakin malleja ja kun mallisto on kehittynyt sekä kenkien ulkonäkö parantunut, niin se saa uusia juoksijoita Hokan pariin. Tämä polkujuoksu on hyvä tapa lisätä Hokan markkinaosuutta, sillä sillä puolella merkki on todella vahva.

DSC_5308-1376x774Käsitykseni polkujuoksukengistä on se, että ne ovat vähän kovat ja epämukavat. Hoka Torrent oli jo piristävä poikkeus, kun kokeilin niitä jalkaan. Se oli paitsi kevyt, niin silti myös vaimennettu, mutta ovathan nämä paljon mukavammat. Jotenkin tuntuu, että se päkiävaimennus on sen verran mukava (ainakin kaupan lattialla kokeiltuna) että tulee vähän sellainen tunne, että kävelisi pilvien päällä. Ei liian pehmeä, mutta kuitenkin sopivan joustava. Niinpä noita kenkiä voi suositella vaikkapa koko päivän kestäville retkille, polkujuoksumaratonille tai miksei ultramatkoillekin. Ne ovat oikeasti todella mukavat jalassa. Myyjä sanoi, että ainoa asia, mikä on vähän huono, on se, etteivät ne ole goretexiä. Minusta se on ihan höpöjuttua. Kalvolliset kengät eivät hengitä kunnolla ja minä en ainakaan halua mennä minnekään kuraan möyrimään ja jos joskus kengät kastuvat, niin sitten ne kastuvat ja sillä sipuli. Aivan samalla tavallahan käy myös kaduilla käytettävissä juoksukengissä. Minä en ainakaan oikeasti halua lähteä kansallispuistoon juoksemaan, jos ilmat ovat huonot. Ajatusmaailmani on nimittäin se, että sinne luontoon mennään nauttimaan, eikä kärsimään.

Nämä ovat siis huikeannäköiset juoksukengät, parhaimman näköiset polkujuoksukengät, mitä olen ikinä nähnyt ja ne tuntuvat olevan kaikin puolin laadukkaatkin. Tämä koskee toki vain tätä väritystä. En oikeasti ymmärrä, miksi joku ottaisi minkään toisen värityksen (koskee miesten kenkiä, naisten värityksiin en ole livenä tutustunut, ylempänä kuvassa näkyvä sininen on ihan jees), sillä tämä on superhieno ja ne muut ovat tähän verrattuna b- tai c-luokan vaihtoehtoja. Onpas huikean hieno kenkä, ei muuta voi sanoa.

3 Replies to “Tossutorstai: Hoka One One Speedgoat 3 – paras polkujuoksukenkä?”

Kommentointi on suljettu.