Tossutorstai: New Balance Fuel Cell Impulse

dsc_0747-1376x774.jpgTämän viikon tossutorstaissa onkin esillä jo viime kesänä myyntiin tullut malli eli Fuel Cell Impulse. En silloin ensi tuntumalta pitänyt siitä kengästä, mutta nyt XXL Redin avajaisissa kokeilin kenkiä uudestaan, kun niitä oli tarjolla ihan älyttömän hienossa värityksessä ja ennen kaikkea oikeassa koossa ja mielipiteeni muuttui. Silloin alun perin kun jalkaani sitä Impulsea viime kesänä kokeilin, niin ei ollut kuin joku 44 koko ja ajattelin, että päällinen on ihan vetelä. No nyt kun laitoin 42,5 (tässä pitää olla pienempi koko kuin esim. Beaconissa, mikä on puolestaan jotenkin lyhyt ja vaatii omalla kohdallani 43:n), niin se istuikin kuin sukka jalan ympärillä ja toi mieleen ajatuksen: Miten tämä Fuel Cell Impulse pärjäisi Nike Zoom Eliteen verrattuna (ko. mallihan on nyt ilmeisesti loppumassa ja omassa parissanikin on jo 554 km)?

dsc_0744-1376x774.jpgToissa syksynä juoksin Otahallissa pienet pätkät niillä alkuperäisillä Fuel Cell -kengillä, joita Janne Ukonmaanaho minulle esitteli. Ne olivat mielenkiintoiset teknisesti, mutta minusta vähän ylihintaiset ja hieman turhan painavat. Tämä Impulse on nyt selkeästi kevyempi tossu samalla teknologialla. Tarkka paino on vähän vaikea sanoa, kun se vaihtelee lähteestä riippuen, mutta NB:n sivuilla lukee 232,5 grammaa (kokoa ei ole mainittu) ja voi olla, että tuo on aika lähellä totuutta. Silloin se olisi samoilla haminoilla esim. Hoka Mach 2:n kanssa. Tavallaan siis aika mielenkiintoista ajatella myös, miten tämä ja Mach 2 eroavat toisistaan ja ennen kaikkea minkä tyyppisille lenkeille Fuel Cell Impulse sopii. Jotkut ovat käyttäneet niitä tossuja kisakenkinä, näin mm. Midnight Runin startissa parilla juoksijalla sellaiset. Toisaalta olen nähnyt joskus tuollaiset ihan peruslenkilläkin. Yksi juoksija juoksi melko hissukseen Baanalla toissa sunnuntaina Impulset jaloissaan. Lienee paikallaan tarkastella sitä kengän rakennetta ennen kuin päätetään, mihin kenkä sopii ja mihin ei.

dsc_0743-1376x774.jpgPääosa vaimennuksesta on RevLitea, mikä on kevyt EVA-materiaali, mutta samalla aika napakka, ts. se tuntuu jopa kovalta. Kisakengissä kuten 1400 ja 1500 on RevLite välipohja, samoin kuin oli Vazee Pacessa ja on nykyään 890:ssa. Se vaimentaa ihan hyvin, mutta kun se tuntuu vähän kovalta, niin voi olla sellainen tunne, ettei vaimennusta ole. Toisaalta kenkä oikeasti tuntuu samalla myöskin nopealta. Siinä on ero esim. 1080, Beacon ja Zante -malleista tuttuun Fresh Foam -välipohjaan. RevLite tuntuu minusta kovemmalta, mutta nopeammalta. Tässä Impulsessa erona muihin RevLite -pohjiin on se, että päkiän alla on sitä Fuel Cell -teknologiaa eli typpi-injektoitu (onkohan tällaista suomenkielistä sanaa olemassakaan) rakenne. Se kerros on hyvin ohut, Runnersworldin mukaan vain 6mm. Sen on tarkoitus saada se askel ampaisemaan ikään kuin paremmin eteenpäin. Päkiävoittoisille, nopeammille juoksijoille varmasti erinomainen ratkaisu, sen sijaan jollekin kanta-astuja hölkkääjille täysin turha.

dsc_0742-1376x774.jpgKenkä tuntui siis todella hyvältä jalassa. En juossut kaupassa kuin 10-15 metriä niillä ja täytyy sanoa, ettei niissä ollut sellaista hyvää päkiävaimennuksen tunnetta kuin esim. Niken Zoom Elitessä on, mutta noilla pitäisikin juosta kovempaa, jotta näkisi miten ne pelaavat. Ne voivat olla ihan hyvät kisakengät vitoselta puolimaratonille, samoin ratatreeniin varmasti passelit (Vazee Pacet itselläni toimivat erinomaisesti radalla) ja kaikki muukin vauhdikas juokseminen niillä sujuu todennäköisesti loistavasti. Päällinen on sukkamainen ja ohut, joten se on todellakin kesäkenkä. En niillä nyt juoksisi ulkona, vaan sitten kun on oikeasti kelit kohdillaan. Toinen käyttötarkoitus on juoksumatto. Jotkut sanovat, ettei juoksumatolle tarvitse olla eri tyyppisiä kenkiä kuin ulos ja se on osin totta, mutta kun ottaa huomioon sen, että juoksumatto vaimentaa 30% iskutuksesta niiden iskareiden takia ja sen, että salilla on aina lämmin, niin kyllähän se vähän erilaisille tossuille on omimmillaan kuin vaikkapa tänä aamuna asfalttilenkki olisi ollut -2C lämpötilassa.

DSC_0753-1376x774Kengän design on todella tyylikäs. Vyötärölinja on vähän korkeampi ja kengän kaulus on sukkamainen ihan kuin jossain futiskengissä on. Siinäkin mielessä tätä voi verrata Zoom Elite 9:iin, molemmat ovat vähän futiskenkämaiset. Mustat yksityiskohdat sopivat hyvin vihreään pääväriin ja valkoiseen pohjaan. Se valkoinen pohja on salille muutenkin hyvä. Se pohja on myöskin pitävän oloinen, jos verrataan vaikkapa siihen Vazee Pacen pohjaan, joka oli vähän turhan tasainen ja kova. Tämä on pehmeämpää ja päkiästä löytyy mukavasti kuviointia. Samaten naisten tiffany-värityksessä kokonaisuus on erittäin tyylikäs ja onnistunut. Herää sitten kysymys kannattaako tällaiset hankkia. Sanoisin, että jos ne saa alesta, niin siinä voi olla kyllä hyvä kenkä nopeampiin treeneihin ja miksei kisoihinkin, mutta se ei sovi joka askellukselle. Kanta-astuja ei näistä hyödy mitään, mutta sellainen tehokkaamman askelluksen omaava juoksija, joka osaa hyödyntää sitä eteenpäin suuntautuvaa voimaa, saa tästä varmasti käyttökelpoisen kengän. Ei se markkinoiden paras tossu ole, mutta vihreänä tai turkoosina (naisille) ainakin yksi markkinoiden hienoimmista. Kannattaa huomioida se, että nyt kesällä tulee uusi, entistä kevyempi Full Cell Rebel myyntiin, joten sanoisin, että ei tästä Impulsesta täyttä 179 euron hintaa kannata enää maksaa, sillä niitä on alennuksessa nyt muuallakin. Se XXL:n 79 euroa oli todella hyvä hinta.

DSC_0751-1376x774Entä oma tuomio. Innostuin niistä kyllä todella paljon ja ottaisin sen vihreän rotaatioon. Kun asiasta keskusteltiin, niin yksi XXL:n tyyppi väitti, että New Balance on tehnyt heille XXL:lle sen värin. Mietin, että kun niitä oli mainoksen mukaan vain aika pieni erä ja pelkästään Redissä, niin ei se voi olla totta. Niinpä surffasin vähän netissä ollessani siellä myymälässä ja selvisi, että onhan niitä esim. New Balancen nettikaupassa saatavilla juuri tuossa värityksessä, ei toki alehintaan. Sen he ovat voineet sopia, ettei sitä muualla Suomessa ole myynnissä. Se ei kauheasti nyt välttämättä edes vaadi, kun esim. Inter Sportilla on usein taipumuksena valita ihan käsittämättömän huonosti myyntiin tulevien tossujen värit. Ei se viime syksyinen oranssin punainen miesten malli tietystikään ihan huono ollut, mutta tämä on 10 kertaa parempi ja naisten harmaa oli ankea, joten XXL:n tiffany-väritys on 100 kertaa parempi. Ottaisin siis nämä kengät rotaatioon matolle ja ratatreeneihin, mutta ainoastaan tässä vihreässä värityksessä. Muut eivät tulisi omalla kohdallani kysymykseen.

Näin muuten viime yönä kaksi unta New Balancen Suomen konttorista. Se sijaitsi unissani Otaniemen metroaseman tuntumassa – tosin se metroasema oli ihan erilainen kuin mitä se oikeasti on. Ensimmäisessä unessa juttelin Impulsesta, Beaconista ja Beacon 2:sta. Sitten heräsin hetkeksi ja uni jatkui. Jatko-osassa New Balancen tossuvastaava oli todella vaikuttunut siitä kun kerroin tuntevani Stefani Baldinin. Sen jälkeen uni meni kuitenkin vähän kummalliseksi, kun hän lähtikin yht’äkkiä viihdyttämään jotain HIFK:n tyyppejä. Tilalle tullut kakkosmies ei saanut mitään aikaiseksi ja lopulta kadotin hänet jossain metroaseman ulkopuolella. Vietin siellä monia tunteja, eikä mitään jäänyt ns. käteen. En päässyt edes kokeilemaan yhtäkään kenkämallia.