Urheilulegenda: Dirk Nowitzki

 

Tällä viikolla päättyi yksi täysin poikkeuksellinen urheilu-ura, kun Dirk Nowitzki lopetti koripallouransa. Hänen uransa oli niin merkittävä, että moni on valmis nostamaan miehen kautta aikain Saksan kärkikolmikkoon, kun vertaillaan parhaita urheilijoita yli lajirajojen. Kaksi muuta siinä kokoonpanossa ovat tennispelaaja Steffi Graf ja formulatähti Michael Schumacher. Nowitzki pelasi NBA:ssa 21 kautta, 1522 peliä, teki 31560 pistettä (20,7 pistettä per peli, 6. kautta aikojen listalla). 14 All-Star-peliä, kerran NBA:n arvokkain pelaaja, kerran play-offien arvokkain pelaaja, yksi NBA-mestaruus ja ennen kaikkea koko ura yhdessä organisaatiossa eli Dallas Mavericksissa.

Kesällä 1998 olin tulossa skootterilla takaisin Suomeen. Oli pakko ajaa pienempiä Landstrasseja, sillä pyörä ei kulkenut kuin 130 km/h ja korkean painopisteensä vuoksi se oli tuuliherkkä rekkojen aiheuttamalle ilmavirralle jne., joten ei sillä ollut kiva ajella Autobahnoja. Pysähdyin Würzburgiin tankkaamaan ensimmäistä kertaa, sillä eihän se tankki niin suuri ollut, joten aina välillä sai tankata. Bensiksen pitäjä näki pyörän pihalla ja siinä olevat Regensburgin kilvet ja sanoi, ettei pohjoiseen kannata lähteä, siellä asuu ikäviä ihmisiä. Lähdin kuitenkin ja niin lähti tuolloin samana vuonna 1998 Dirk Nowitzki sieltä Würzburgista, kun oli saanut armeijan ja lukion käytyä. Varmasti hän oli tottunut amerikkalaisiin, sillä Würzburgissa oli suuri USA:n armeijan tukikohta aina vuoteen 2008 saakka. Muutos Dallasiin oli kuitenkin suuri, eikä hänellä ollut aluksi oikein tarpeeksi voimaa pelata NBA:ssa. Alkukaudet olivat vähän vaikeita ja mies mietti jo paluuta Saksaan. Sitten alkoi kuitenkin tapahtua ja hänestä tuli suuri pelaaja, lopulta vuodesta 2004 organisaation ykköstähti ja kasvot.

Se on jotenkin uskomatonta, että eurooppalaisella pelaajalla voi olla edes noin suuri merkitys tuollaisessa niin amerikkalaisessa lajissa. Aikanaan ajattelin, että Detlef Schrempf on menestynyt hyvin, kun hänet valittiin yhtenä vuonna NBA:n parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi. Hänkään ei siis ollut aloituksen mies. Sitten tuli Tony Kukoc, joka oli suuri tähti Euroopassa. Hän menestyi NBA:ssa, mutta ei hänkään Bullsissa aloituksen mies ollut. Tämä kertoo siitä kuinka vaikeata Amerikassa on pärjätä. Okei, peli on muuttunut ja siellä on nykyään yhä enemmän eurooppalaispelaajia – jopa Lauri Markkanen täältä Suomesta, mutta silti tuo Nowitzkin ura on ollut mykistävä. Harva edes täällä Euroopassa ymmärtää, kuinka kovan uran hän oikeasti on tehnyt. Hän on ollut paitsi kuudenneksi eniten pisteitä tehnyt pelaaja kautta aikojen, niin sen lisäksi ehkäpä se ensimmäinen pitkä mies ylipäätänsä, joka osasi heittää. Hän paukutti parhaimmillaan kolmosia yli 40 prossan keskiarvolla kauden ajan. Näiden seikkojen vuoksi itse vertaa Markkasta juuri nimen omaan Nowitzkiin. Siinä on sellainen esikuva Laurille, että oksat pois.

595fb5eaf501841b008b4b81-1136-851Dirk on myöskin erittäin epäitsekäs pelaaja. Hän ei ole vaihtanut organisaatiota menestyksen perässä tai sen takia, että olisi tienannut muualla enemmän. Kun hän meni Dallasiin, se oli huono joukkue, joka ei päässyt pleijareihin. Lopulta siitä tuli menestyvä organisaatio, jonka kruununa oli NBA-mestaruuden voittaminen. Kaikkiaan pääsivät 15 kertaa pudotuspeleihin. Nyt viime aikoina se on taas taantunut ja vaatii uudelleen rakentamista, mutta ei hän vanhoilla päivilläkään lähtenyt enää muualle menestyksen perässä, sillä hänellä oli jo mestaruus. Hän on myöskin ollut valmis halvempiin sopimuksiin, jotta hänen oma diilinsä mahtuisi palkkakaton alle, jotta joukkueesta saataisiin muuten vahva. Samaahan teki mm. Scottie Pippen Bullsissa ja myöskin Stephen Curry muutama vuosi sitten Warriorsissa. Business Insiderin mukaan Nowitzki olisi voinut tienata urallaan pelaamisella 446 miljoonaa dollaria, mutta hänen tekemät sopimuksensa olivat yhteensä ’vain’ 252 miljoonan arvoisia eli hän luopui mahdollisesti jopa 194 miljoonan tuloista. Okei, kaikki on suhteellista, eikä Marc Cuban omistajana olisi ehkä ainakaan joka vuosi maksimaalista sopimusta edes antanut, mutta tämä yksityiskohta alleviivaa sitä, ettei kyseessä ole ahne pelaaja, vaan pelaaja, joka ajattelee kokonaisuutta. Ei siis ihme, että Cuban lupasi ei pelkästään sitä, että numero jäädytetään, vaan myös, että Dirkille laitetaan hallin eteen isoin bad ass patsas ikinä ja että miehellä on elinikäinen työpaikka organisaatiossa, ihan sama mitä mies haluaa tehdä.

Hienointa miehen urassa on se, että hän oli pidetty jopa puolella. Kaikki vastustajat, vastustajajoukkueiden valmentajat ja fanit arvostivat häntä. Tämä kausi olikin melkoinen jäähyväiskiertue, kun miestä juhlittiin joka hallissa, mihin hän saapui pelaamaan. Miehestä sanotaankin, että hän on mukavin mies missään koskaan ja viimeisen kotimatsin yhteydessä Scottie Pippen totesi Dirkistä, että tämä pelasi peliä oikealla tavalla. NBA-pelaajat ovat tulleet tunnetuksi vähän ei niin kunniallisesta elämäntavasta. Osa keskittyy pröystäilyyn, osa sekoilee huumeiden ja aseiden, kanssa, hyvin monet ovat tuhlanneet omaisuutensa 5 vuoden sisällä lopettamisesta. Dirk Nowitzki on täysin päinvastainen persoonana kuten vaikkapa joku Dennis Rodman. Toisaalta ei hän ole kuitenkaan enää se nuori poika Würzburgista, joka Dallasiin lähti, vaan hänestä on tullut noiden vuosien aikana aito texasilainen. Hän on siinä mielessä samankaltainen kuin mitä Teemu Selänne oli Anaheimissa, toki vain paljon isommassa mittakaavassa ja koko uransa samassa organisaatiossa. Nowitzkista tuli texasilainen ja hän jää tosiaan sinne Dallasiin asumaan.

Erittäin hieno upea ura, jota olisi ollut kiva seurata vieläkin tarkemmin, mutta itse en valitettavasti aikaeron takia nykyisellään tuota NBA-koripalloa katso kuin muutaman kerran vuodessa. Loppu-uransa ajan mies kärsi loukkaantumisista, nilkka ei oikein enää tahtonut kestää pelaamista. Hyvin hän pillereiden ja pistosten avulla sai kuitenkin itsensä vielä loppukaudesta vireeseen ja 30 pistettä vikassa kotipelissä sekä 20 pojoa uran viimeisessä ottelussa mukaan lukien viimeinen heitto pussiin, oli hieno lopetus – olkoonkin miehen liikkumisen olleen loppuaikoina jo aika vaikeata. Yksi suuri ura on nyt siis tullut päätökseensä, hän menee minulla top 5 suosikkien joukkoon ikinä yhdessä Michael Jordanin, Larry Birdin, Scottie Pippenin ja Magic Johnsonin kanssa. Danke Dirk, es war eine Ehre!