Tossutorstai: Hoka Arahi 3 – parempi kuin Clifton?

dsc_1041-1376x774.jpgHoka One Onen ylipronaatiomalli Arahi on jäänyt hieman varjoon. En oikein pitänyt ensimmäisten versioiden ulkonäöstä ja kun en ole enää vähään aikaan käyttänyt pronaatiojalkineita, niin en ole varsinaisesti niitä tsiigannut. Hokassahan kantapää istuu ikään kuin siellä välipohjan sisällä, joten se on vakaa muutenkin. Niinpä herää kysymys tarvitaanko pronaatiotukea ylipäätänsä. Sitten kun näin tämän uuden Arahi 3:n, niin huomasin ulkonäön parantuneen ja kun kuulin eräältä juoksijalta, ettei se pronaatiotuki haittaa edes neutraalisti askeltavaa juoksijaa, niin itselläni kun on mieto ylipronaatio, niin pohdin, onko tämä Arahi nyt jopa parempi Clifton.

DSC_3280-1376x774

Juoksin viime kesäkuussa ehkäpä kilometrin Clifton 5:lla. Tuo tapahtui aamulla ennen Helsinki Half Marathonia. Kenkä tuntui hyvältä, sillä pystyi juoksemaan eri vauhteja ja väritys oli kerrassaan mainio. Positiivinen maku siitä jäi. Esittelyni siitä mallista löytyy täältä. Jostain kumman syystä tuota hienon väristä Cliftonia ei tullut oikeastaan mihinkään muualle kuin XXL:n nettikauppaan ja kun minulle tuli sitten Skechersit, niin Clifton siirtyi taka-alalle ajatuksissani. Ajattelin: kenties se kutonen sitten aikanaan. En oikein tarkkaan edes muistanut, miltä niillä juokseminen tuntuu. Kävin syksyllä kerran Isossa Omenassa kokeilemassa niin, että minulla oli toisessa jalassa Skechers ja toisessa Clifton ja silloin se Skechers tuntui pehmeämmältä vaimennukseltaan. Eilen puolestaan menin kauppaan niin, että minulla oli jalassani kevyet Niken Zoom Elitet ja nyt Hokat puolestaan tuntuivat vaimennetummilta.

dsc_1042-1376x774.jpgEn laittanut jalkaani ensin Cliftoneita, vaan ne Arahit, sillä kuten yllä kerroin, niin olin alkanut pohtia, voisiko se olla Cliftoneita parempi kenkä. Minusta Arahilla on kolme etua puolellaan. Ensinnäkin tossun malli on jotenkin parempi. Clifton näyttää edestä vähän liian pyöreältä. Ei sillä käytännössä merkitystä ole, mutta Arahi 3 miellyttää silmää enemmän. Sen päällinenkin on parempi. Minusta siinä engineered meshissä on enemmän tuuletusaukkoja kuin Cliftoneissa, joten se voi hengittää paremmin. Lisäksi väritys on parempi. Minusta nämä Arahit sopivat lähes minkä vaatteiden kanssa yhteen ja erityisesti ulkojuoksukäyttöön ne ovat minusta todella hyvännäköiset. Cliftoneissa puolestaan samassa liikkeessä esillä ollut väri on jotenkin liian lila. En tiedä johtuuko se siitä, että pidin niin paljon enemmän siitä viime kesän väristä, jota ei sitten ollutkaan missään, niin tämä ei nyt säväytä. Sekin voi olla tottumiskysymys, mutta jotenkin ulkoisesti tämä Arahi tuntuu hieman paremmalta. Toki ei se Cliftonkaan huono ole ja niihin varmaan tottuisi äkkiä.

dsc_1044-774x1376.jpg
Arahi 3 ja Vomero 14

XXL:ssä on sellainen pieni suora, missä voi vähän testata kenkiä niin, että tulee mäkikin. Laitoin ensin Arahit jalkaani ja ne tuntuivat tosi hyviltä ja vaimennetuilta verrattuna Nike Zoom Elite 9:iin, jotka jalassa tulin myymälään. Juoksin ne jalassa pari kertaa edestakaisin. Sitten kokeilin vertailun vuoksi Niken Vomero 14:n toiseen jalkaan. Toisessa siis Arahi 3 ja toisessa Nike. Tein sen vertailun sen takia, koska Vomeron on sanottu olevan niin hyvin vaimennettu. Ei se vaimennuksessa ainakaan tuo Arahi hävinnyt. Tuon jälkeen sitten siihen varsinaiseen pihviin eli vertailuun Arahi 3 ja Clifton 5. Noin lyhyen ajan kokeilulla eroja on vaikea löytää, mutta jos jotain pitää sanoa, niin sanoisin, että metarocker rakenne on enemmän läsnä Cliftonissa, päkiässä ehkä jopa enemmän kimmoisuutta. En ole varma tuntuiko tuki jalkaholvissa liikaa Arahissa. Se oli ehkä vain fiilis.

dsc_1046-774x1376.jpg
Arahi 3 ja Clifton 5

Lopputulos on se, että itse ottaisin noista mieluiten kuitenkin ehkä sen Cliftonin. Siihen on kaksi syytä. Toinen on se, että se on vähän rullaavampi ja toinen syy on se, että se Arahissa oleva pronaatiotuki on kovempaa materiaalia, joten kengän kuluessa se voi alkaa vaikuttaa kengän istuvuuteen jalassa. Silloin näillä seikoilla ei ole merkitystä, jos sitä tukea oikeasti tarvitsee. Minun tapauksessani Hoka tarjoaa muutenkin tarpeeksi vakautta ja kun en ole pronaatiojalkineita enää vähään aikaan käyttänyt, koen pärjääväni ilman tukea.

DSC_1037-1376x774
Arahin pohja

Niinpä minun valintani noista kahdesta olisi Clifton 5, mutta jos jollain on reilu ylipronaatio, niin sanoisin, että pelko pois, kyllä Hokan pronaatiokengän voi ostaa. Arahi 3 ei ole kömpelö tai muutenkaan huono tossu, vaan varmasti aika lähellä Cliftonia ja nyt uudessa versiossa tosiaan paljon entistä paremman näköinen ja joiltain osin Cliftonia edellä. Juoksutuntuma on parempi Cliftonissa, mutta päällinen Arahissa. Sivuprofiilissa on myöskin yksityiskohtia, jotka ovat paremman tuntuiset Arahissa, mutta omalla kohdallani ratkaisun tekisi silti se ”turha” pronaatiotuki, minkä vuoksi päätyisin Cliftoniin, mutta tiukka se kisa on. Ovat ehdottomasti tossut veljeksiä keskenään.