Tossutorstai: Nike Vaporfly NEXT%

vapornext
Nike.com

Tämä uutuus tunnettiin piireissä pitkään nimellä Vaporfly 5%, enkä vielä eilisaamuna tiennyt, mikä sen nimi oikeasti tulee olemaan. Sanottiin, että se on Vaporfly 5% tai Vaporfly NEXT, mutta lopulta se onkin siis Vaporfly NEXT%. Kun näin ensimmäiset kuvat kengästä joskus syksyllä, en pitänyt siitä yhtään. Syynä oli se valtavan kokoinen Swoosh kengän etuosassa, josta näkyy vain ääriviivat. Sen suhteen nykyinen malli Vaporfly 4% Flyknit on hienompi. Toisaalta eilen kun sain vähän speksejä, aloin pitämään tästä kengästä yhä enemmän ja enemmän. Siitä tuskin voidaan kiistellä, että väritykseltäänhän tuo vihreä on kerrassaan mahtava.

vapornext4
Nike.com

Kysymys kuuluukin, mikä kengässä on muuttunut verrattuna 4%:iin.  Ensinnäkin päällinen, joka on nimeltään Vaporweave, on Flyknitia kevyempi, hengittävä ja sanovat ennen kaikkea sen imevän vähemmän hikeä ja vettä. Monihan, esimerkiksi Shalane Flanagan, kritisoi aikaisempia malleja siitä, että jos oli oikein sateinen maraton, niin se imi vettä. Nauhoitus ei mene myöskään täysin suoraan, vaan se kulkee hieman vinoon sivulle kuulemma sen vuoksi, että erityisesti Mo Farah on tuntenut painetta jalkapöydän päällä. Kengän takaosasta yläosa on sukkamainen, mutta sinne on laitettu akillesjänteen kohdalle pehmustekohta kengän sisäpuolelle. Jälleen yksi asia, mikä on varmasti Mo Farahille tärkeä seikka.

vapornext2
Nike.com

Välipohjassa on ZoomX-foamia 15 prossaa lisää, minkä pitäisi lisätä entisestään energy returnia, mutta samalla se on uudelleen suunniteltu painopisteen ja foamin sijainnin suhteen, sillä droppi on pienentynyt 11 millimetristä 8 millimetriin, jonka sanotaan auttavan tekemään kengästä stabiilimman. Se on ollutkin aiemmin aika kapea ja kiikkerä, joten ehkä tämä auttaa.

vapornext5
Nike.com

Ulkopohjassa on kaksi muutosta. Ensinnäkin se pitää kuulemma paremmin kurveissa. Vanhan Vaporflyn ongelma oli kurvit ja se jonkinlainen kiikkeryys, minkä vuoksi moni ei katsonut sen sopivan kympille tai lyhyemmille matkoille, vaan lähinnä puolikkaalle ja maratonille. Nyt tuohon on kiinnitetty huomiota ja samalla pohjan materiaali ja kuviointi sopivat paremmin märälle tienpinnalle. Kuten aiemmin totesin, niin joitain huippumaratoneja on juostu sadesäässä. Kipchoge esim. antoi tästä asiasta palautetta.

vapornext3
Nike.com

Hiilikuitulevy säilyy edelleen samana ja muutenkin tuntuu, että kyseessä ei ole varsinaisesti kokonaan uusi kenkämalli, vaan uudessa versiossa hyvästä on tehty hieman parempi. Niken mukaan Mo Farah sanoo: urheilijana haet aina sitä seuraavaa prosenttia ja niinpä tämän kengän nimi on NEXT%.

Kenkä tulee tänään rajoitetusti saataville Lontoossa johtuen tietysti Lontoon maratonista. Maanantaina sitä saa Amerikassa jonkun appsin kautta tilattua. Muuten se julkaistaan myöhemmin. Alun perin minulla oli tieto kesä-heinäkuu, mutta ei siitä ole tullut mitään virallista informaatiota. Joka tapauksessa kenkä on nyt ulkona entisellä hinnalla ja jossain vaiheessa 4% korvautuu tällä uutuudella. Nythän niitä edellisiä on edelleen Nikella ja jälleenmyyjillä myytävänä.