Aloin tykätä Vapusta vasta tänä vuonna

dsc_2101-1264x948.jpgPidin eilen huhtikuun ensimmäisen ja ainoan vapaapäivän treenistä. Treenin sijaan juhlin vappua ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. En ole vapusta oikein ikinä pitänyt, mutta nyt se oli jees. Olin eilen kaupungilla liikenteessä ja otin muutaman hörpyn, tänään puolestaan lenkillä. Molempina päivinä tuli lisäksi syötyä hyvin. Aloin jopa pitää Vapusta ja minusta se on ihan kiva, suomalainen karnevaali, jos sitä juhlii omalla tavallaan. Parasta on minusta erityisesti se, etteivät ihmiset ole enää kaupungilla räkäkännissä tai eivät ainakaan olleet siellä, missä minä olin, joten jopa tungoksessa oli ihan mukavaa.

DSC_2054-1264x948
Alkuillan juhlakansaa

Vapusta on todella paljon huonoja kokemuksia. Itseasiassa lähimmät hyvät muistot ovat jostain 80-luvun puolivälistä, jolloin menimme taksilla vappupäivänä Kauppatorille, ostettiin pallot ja käytiin vappulounaalla. Kotona oli ilmapalloja, serpentiiniä ja simaa. Opiskeluajoista lähtien vaput sen sijaan menivät aina mönkään. Kauppakorkeakoulussa oli sellainen premanta-niminen juhla ylioppilaskunnan talon kerhotiloissa, jonka lisäksi hyvällä säällä se juhlinta oli siinä edessä kadulla. Se alkoi klo 13 ja sieltä mentiin Mantan lakitukseen tai ainakin osa meni. Monesti sitä tuli aloitettua todella aikaisin jonkun kämpällä, esimerkiksi jo klo 8-9. Kaikki oli ihan jees siihen asti kunnes Premanta loppui. Porukkaa hajosi, kun ihmiset olivat sopineet erilaisia asioita ja minua jotenkin aina ärsytti se, ettei sen jälkeen oikein ollut enää mitään mielenkiintoista. Jo ensimmäisenä vuonna kaikki meni mönkään. Osa kavereista katosi McDonald’sissa, sitten porukkaa ei saatu kasaan, mikä otti päähän. Yksi sai houkuteltua illan juhlapaikkaan liian aikaisin. Siellä oli vähän jengiä ja pitkäveteistä. Päätin lähteä lopulta himaan, kun kyllästyin. Satoi kaatamalla, enkä saanut taksia. Seuraavana päivänä katsoin formulaa ja Senna kuoli. Sitten piti lähteä BA:ssa pidettyihin vappupäivän bileisiin ja harmitti valmiiksi. Oli kaiken lisäksi krapulakin. Menin sinne, eikä siellä ollut kavereita. Olivat jääneet ilmeisesti nukkumaan. Se oli todella syvältä se vappu ja sama jatkui myöhempinä vuosinakin. Tuona ensimmäisenä vuonna hajotin myöskin Sprite-pullon, mikä oli vielä siihen aikaan lasia laskemalla repun mukulakivikadulle. Kun otin lasinsirpaleita laukusta, ne viilsivät käteni auki. Verta pulppusi ylioppilaslakilleni, mikä oli siellä laukussa, eikä edes muovipussissa. Huuhdoin sitä kättä ja lakkia Mantalla suihkulähteessä ja punainen muuttui vaaleanpunaiseksi. Oli pakko ostaa seuraavaksi vuodeksi uusi lakkikin, sillä en minä nyt pinkki lakki päässä viitsinyt liikkua.

DSC_2169-948x1264
Happy Socks

Kaiken kaikkiaan olen juhlinut ja dokannut ehkä 4-5 vappuna. Yhtenä vuonna sukset menivät ristiin mimmin kanssa, jota rakastin, muutama päivä ennen vappua. Se tuo huonot muistot vapusta vieläkin jatkuvasti. Vappupäivä on myöskin jotenkin ahdistanut aina. Yhdessä vaiheessa oli aamulla joku brunssi kaverin asunnolla Kaivopuistossa ja sieltä oli mahdollisuus lähteä Ullanlinnan mäelle. Itseäni ahdisti se herääminen ja ajatus siitä, että pitäisi olla heti aamusta tekopirteä. Joskus kyllä kävin siellä. Jos en ollut viettänyt vappua, saatoin mennä jopa autolla kaverin luo ja silloin kävi kerran niin, että joku hakkasi autoni konepeltiä Tehtaankadulla. Jossain vaiheessa päätin, ettei vaput oikein nappaa. Tilalle tuli pakeneminen ulkomaille eli vappumatkat. 2005 oltiin broidin kanssa Zürichissä, 2006 parin kaverin kanssa Kölnissä ja Düsseldorfissa, 2007 puolestaan menin yksin Barcelonaan. Siellä sain sydänlihastulehduksen ja tuli parin vuoden sairastelu. Sen jälkeen 2009 vietin vapun juhlimalla muutamien ulkomaalaisten kanssa ja se oli itseasiassa ihan jees, koska he tuntuivat sitä juhlaa arvostavan, mutta sain silloin kanssa palkinnoksi oikeastaan vain krapulan. Ei ollut jälkeenpäin sellaista fiilistä, että se olisi ollut jees.

dsc_2050-1040x780.jpgVuosi sitten tuli ensimmäistä kertaa tuon jälkeen sellainen fiilis, että voisin vappua juhlia. Päivällä kun olin lounaalla, tuli sellainen fiilis, että voisin jäädä kaupungille, mutta kun ei ollut ylioppilaslakkia mukana, niin se oli mahdotonta. Sää oli hieno, joten päätin, että menen kotiin, käyn lenkillä, saunassa ja lähtisin sitten vappua viettämään. Kun oli saunottu, en jaksanutkaan lähteä mihinkään ja vappu jäi viettämättä. Tänä vuonna päätin tehdä toisin. Pidin treenistä vapaapäivän, kävin ostamassa nyt maanantai-iltana pinkit Happy Socks -sukat vapputunnelmaa luomaan, silitin Marilyn Monroe -paitani, jotta olisin heti aamusta sopivassa tunnelmassa. Otin myöskin kaapista esille ylioppilaslakkini, jolle ei ollut siis ollut moneen vuoteen mitään käyttöä. Lähdin aikaisin liikenteeseen ja päätin juhlia illalla. En sopisi mitään kenenkään kanssa, vaan katson, mitä tulisi tapahtumaan.

DSC_2183-948x1264
Oranssi kevät?

Klo 16 jälkeen lähdin istuskelemaan kirkon portaille. Siellä oli ehkä satakunta ihmistä. Join siinä yhden pienen oluen ja yhden ison siiderin. Sen jälkeen jatkoin matkaani Mantan lakitukseen. Siellä on nykyään näköjään screeni. Vaikka oli tungosta ja vaikka olin vähän kaukana, niin porukka ei ollut niin älyttömän kovassa kännissä, vaan se tunnelma oli ihan mukava. Siinä oli kiva seurata mitä tapahtuu ja vaihtaa muutama sana muiden ihmisten kanssa.

dsc_2129-948x1264.jpgLakituksen jälkeen kävelin vähän sitä aluetta ympäri, juttelin muutamien ihmisten kanssa ja kauppatorin kupeessa tapasin yhden vanhan tutun perheineen. Sen jälkeen oli tarkoitus lähteä takaisin Senaatintorille. Sofiankadulla huomasin yleisen wc:n, joka oli hyvä bongaus. Alkuillasta olin käynyt bajamajassa, mutta niihin alkoi jo tuohon aikaan olla jonoa. Tämä Sofiankadun wc oli tiloiltaan upouusi, sinne maksoi sisään 50c, eikä siellä ollut juuri ketään. Erinomainen paikka käydä silloin, jos tarvitsee. Ei tarvitse miettiä tuotakaan asiaa sen enempää.

DSC_2160-1264x948Kun tulin Senaatintorille, niin näin suurikokoisen Saksan lipun, joten päätin lähteä sitä kohti. Se tie ahtaissa portaissa oli jonkinlaista parkouria, mutta aina löytyi joku rako, mistä pääsin ottamaan seuraavan askeleen. Minulla ei ollut kiire mihinkään, enkä ollut humalassa, joten tasapainoni oli hyvä. Ehkäpä functional move -tuntien tasapainoharjoituksetkin ovat olleet avuksi. Kun pääsin perille, sain selville, että sen lipun tuntumassa olivat Helsingin yliopiston saksankielen opiskelijat. Juttelin muutaman sanan ja jatkoin matkaa. Mietin, että minähän voisin ottaa vappuna Baijerin lipun mukaani. Sitten menin ylimmälle portaalle istuskelemaan ja nauttimaan vielä hieman illasta. Istuin siinä vielä varmaan tunnin kunnes alkoi tulla viileä. Kello oli varmaan hieman yli kahdeksan, kun huomasin kelin viilenevän. Lisäksi minulla alkoi olla aikamoinen nälkä. Vaihtoehtoina olisi ollut lähteä joko syömään tai kotiin. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon, sillä olin tavallaan saavuttanut jo sen mitä halusin. Kun ei lataa liian suuria ennakko-odotuksia, niin ei pety ja on parempi nauttia joka päivä vähän kuin yrittää maksimoida jotain yhtä päivää. Niinpä menin kotiin, söin ensin pastaa ja sitten vielä tacoja. Kaikkinensa tuli juotua 2,66 litraa, punaviiniä pari lasillista ja skumppaa 1/3 pulloa. En ollut varsinaisesti humalassa, kun siinä aikaakin oli kulunut sellaiset 9 tuntia, mutta kuitenkin sellainen hilpeä tunnelma oli ollut.

DSC_2214_crop_474x379.JPGTänään heräsin väsyneenä, muttei ollut mitään krapulaa tai vastaavaa. Kävin juoksemassa kympin kevyen lenkin. Kiertelin rantoja pitkin ja katselin vähän vapun viettoa. Suomalaisia pariskuntia ja perheitä pelaamassa minigolfia, istuskelemassa siellä sun täällä ulkona ja Regatta-kahvilan terassilla. Näin myös ison porukan japanilaisia Sibelius-monumentilla, jotka varmasti eivät olleet kovinkaan kiinnostuneita Vapun vietosta. Tuon jälkeen juoksin kotiin, kävin suihkussa ja söin silliä alle, jonka jälkeen nyhtöpossua. Aurinko paistoi, sää oli suosinut Vapun viettoa. Oli aika tehdä yhteenveto. Vappu on mielestäni kevään juhla ja suomalainen karnevaali. Sitä on ihan kiva viettää, kunhan sen tekee omalla tavallaan. En halua Vappuna mennä oikeastaan mennä mihinkään yökerhoihin tms., koska joka paikassa on niin paljon porukkaa. En myöskään oikein halua vappupäivän aamuna lähteä mihinkään. Sen sijaan tällainen minulle sopii, että aattona lähtee juurikin siinä klo 16 maissa liikenteeseen ja nauttii menosta keskustassa. Jollain hyvällä porukalla voisi vaikka käydä Mantan lakituksen jälkeen syömässäkin tai mitä vain. Vappupäivänä puolestaan tällainen lenkki ja safka kotona sopii minulle.

DSC_2231-948x1264
Sibelius kiinnostaa, Vappu ei.

Tämä oli hyvä vappu ja sai ajatukset arjesta pois. Lisäksi sain treenistä vähän lepoa.