Tossutorstai: Hoka Carbon X – vuoden kiinnostavin uutuus toistaiseksi

HOKA ONE ONE Carbon X shoe
Hoka One One

Eilen tuli julki lehdistötiedote, jonka mukaan Hoka One One -urheilijat yrittävät lauantaina 4. toukokuuta Kaliforniassa 100 km maantiejuoksun maailmanennätystä uudella Carbon X -kengällä. Se uutinen yllätti minut ällikällä. Ei sinänsä tuo tieto tuosta ennätysyrityksestä, vaan tuo kenkä. Hoka oli onnistunut pitämään tossun hyvin salassa. Tiesin kyllä, että jotain on tekeillä, sillä Stravankin perusteella jotkut tekivät lenkkejä Hoka-prototyypeillä, mutta kukaan ei puhunut mitään. Viimeisen parin viikon aikana nähtiin sitten videoita, joissa juoksijat puhuivat lajista ja otsikkona oli Project Carbon X. Ne olivat hyvin salaperäisiä videoita, eikä niissä näkynyt näitä kenkiä, vaan pikemminkin Carbon Rocket. Yleinen veikkaus oli, että Hoka yrittää toistaa vähän Niken Breaking 2 -projektia ja niinhän nyt tapahtuukin, kun satasen maailmanennätystä yritetään aika laadukkaalla kattauksella, joista mainittakoon vaikkapa Jim Walmsley.

Mennään itse kenkään, joka on minusta mielenkiintoisin uusi juoksukenkä, mitä vuonna 2019 on toistaiseksi nähty. Viime viikolla esittelemäni Nike Vaporfly NEXT% on toki erittäin hyvä ja mielenkiintoinen uutuus, mutta se on sittenkin jonkinlainen edellisen mallin jatkojalostettu versio. Tässä tapauksessa nähdään jotain täysin uutta. Pähkinäkuoressa voidaan sanoa, että kyse on 240 gramman hyvinvaimennetusta 5 mm dropin (32/27mm) kengästä hiilikuitulevyllä. Kengässä on uudenlainen EVA-välipohja, jonka pitäisi olla Hokan responsiivisin välipohja. Se ei ole niin pehmeä kuin jossain Bondissa tai Cliftonissa, mutta toisaalta koska se kumiin sekoitettu aines on vain siinä uloimmassa kerroksessa pohjan tuntumassa, eikä koko välipohjassa kuten Mach 2:ssa, niin Carbon X:n välipohja on varmasti pehmeämpi kuin Mach 2:ssa. Stabiliteettia ja responsiivisuutta tulee sitten siitä hiilikuitulevystä, minkä vuoksi kenkä on myöskin nopea ja voidaan ajatella kisakengäksi erityisesti ultramatkoille, mistä hyvänä esimerkkinä tämä lauantain ennätysyritys satasella.

walmsley.jpg
Hoka One One

Tämä Carbon X voi olla sellainen kenkä, mitä itse olen todella etsinyt. Ajatuksena siis verrattain nopea kenkä, jolla voi juosta pitkiä matkoja ilman, että jalat olisivat seuraavana päivänä romuina. Esimerkiksi puolipitkät ja pitkät lenkit, jotka sisältävät maratonvauhtista tai tempo-osuuksia. Laitoin jo aamulla Facebookin mesessä Coloradoon yhdelle juoksijalle vinkin tästä kengästä, sillä hän on saanut vähän vammoja juostessaan pitkiä kovavauhtisia lenkkejä kevyillä kengillä kuten Adioksilla ja Carbon Rocketeilla. Tämä on siis potentiaalisesti loistava kenkä ei pelkästään ultrajuoksijoille kisakengiksi, vaan maratoonareille harjoituskengäksi, jotka haluavat juosta paljon kilometrejä pysyen vammoitta. Ajattelin alun perin, että Mach 2 voisi olla kenkä siihen tarkoitukseen, mutta siinä vaimennus on vähän kova, joten juoksen sillä vain juoksumatolla. Esim. tänä iltana matkani suuntautuu mattoilemaan ja tulen tekemään lenkkini niillä kengillä, mutta asfaltille haluan pikkaisen lisää pehmeyttä pitkille matkoille ja tässä voisi olla nyt se potentiaalisin kenkämalli. Sitä haluaa sellaisen tossun, jolla on helppo ylläpitää vauhtia, mutta joka pitää jalat tuoreina.

Erittäin mielenkiintoinen uutuus, josta materiaalia on vielä aika vähän. Mitä tulee ulkonäköön, niin se on kyllä täydellinen. Sinivalkoiset kengät sopivat suomalaisjuoksijoille erinomaisesti ja se neonkeltainen pulltab tuo pikantin lisänsä kokonaisuuteen. Täysi kymppi! Pohjiltaan kengät ovat vitivalkoiset, mitkä tietysti likaantuvat, mutta se on mitä se on. Ihmetellä täytyy, jos tästä kengästä ei tule todella suosittua. Itse ainakin olen näin lähtökohtaisesti tästä uutuudesta todella innoissani.

Hokan jenkkinettisivuilla myynti alkaa 15. toukokuuta ja muualla Hokan sivuilla ja jälleenmyyjillä 1. kesäkuuta. Hinta tulee olemaan todennäköisesti parikymppiä kalliimpi kuin Carbon Rocketissa.

 

(edit. lisäilen tähän juttuun myöhemmin kuvia, kunhan Hoka niitä julkaisee)

One Reply to “Tossutorstai: Hoka Carbon X – vuoden kiinnostavin uutuus toistaiseksi”

Kommentointi on suljettu.