INEOS 1:59 – Eliud Kipchogen toinen yritys rikkoa 2h haamuraja

 

Kun Niken Breaking2-projekti aikanaan julkistettiin, en tiennyt kuinka hyvä maratonjuoksija Kipchoge on. Hän oli toki voittanut maratoneja, mutta pidin silti selvänä, että se on Bekele, joka rikkoo maailmanennätyksen. Ihmettelin jopa sitä, ettei Bekele ollut niiden kolmen juoksijan joukossa, ketkä ennätystä tavoittelivat. Kaikki tietävät kuinka tuossa projektissa kävi. Muut eivät päässeet lähellekään, mutta Kipchoge juoksi Monzassa optimaalisissa olosuhteissa 2.00.25. On monia syitä, miksi tulosta ei hyväksytty maailmanennätykseksi, joista yhtenä voisi mainita vaikkapa sen, että jänikset hyppäsivät pois ja taas kehiin, kun normaalissa kisassa olet ulkona, jos keskeytät. Tuo on kuitenkin historiaa ja nyt Kipchoge yrittää syksyllä uudestaan. Ei kuitenkaan Niken projektissa, vaan omalla hankkeella nimeltään INEOS 1:59 Challenge.

Veikkasin aikanaan, että kahden tunnin haamuraja rikotaan maratonilla vuoden 2020 loppuun mennessä. Siihen aikaan oli keskustelua Juoksufoorumilla siitä, ettei se raja menisi koskaan rikki. Ajattelin, että jos kerran Kennedy onnisti innostamaan NASA:n ja muut saamaan ihmisen kuuhun vuosikymmenen loppuun mennessä, niin miksei kukaan yritä innostamaan rikkomaan haamurajaa maratonilla. Ehkä raha ei puhunut tarpeeksi siinä vaiheessa tai ehkä asiaa oli mietitty, mutta ei ollut välineitä. Niken Vaporfly 4% toi sitten ne välineet, jonka pohjalta oltiin valmiita satsaamaan muihinkin osa-alueisiin. Olen nimittäin lukenut paljon aiheesta ja tiedän, mitkä ovat ne optimaaliset olosuhteet ennätykselle. Monzassa yritettiinkin noita asioita pohtia eli lämpötilaa, ilmanpainetta, minimoida tuulisuus jne. Pointti on se, että kun asiaan tosissaan ryhdyttiin ja ennen kaikkea löytyi urheilija, jolla on oikeasti kapasiteettia siihen, alkoi tapahtua. Joka tapauksessa, tietämättä, mitä tulisi tapahtumaan, veikkasin kymmenkunta vuotta sitten, että seuraavalla vuosikymmenellä raja menee rikki. Kyse oli lähinnä tulevaisuudenuskosta, eikä siitä, että olisin tiennyt tarkasti, miten se onnistuisi. Koska ensimmäinen vuosi oli yksi, eikä nolla, päätin että seuraava vuosikymmen tarkoittaa sitä, että se olisi vuoden 2020 loppuun mennessä. Nyt ei ole siis enää kuin noin puolitoista vuotta aikaa, eikä enkkaa ole syntynyt.

Uskoin, että se Breaking2 jäisi ainutlaatuiseksi yritykseksi. Nikella olisi vain hävittävää, jos haluaisivat järjestää toisen yrityksen ja se epäonnistuisi. He ovat dominoineet maratonjuoksua uusilla kengillään pari vuotta, joten heillä ei ole mitään motiivia lähteä hankkeeseen, joka voi epäonnistua. Niinpä ajattelin, että ennustukseni siitä, että raja rikottaisiin, jäisi toteutumatta. Jopa sen jälkeen, kun Kipchoge juoksi Berliinissä uuden maailmanennätyksen 2.01.39, uskoin, ettei kaksi tuntia menisi rikki lähiaikoina, vaikka tuo ennätys jos joku osoitti, että lähellä aletaan olla. Niinpä minulle oli aikamoinen yllätys, kun pari päivää sitten julkistettiin, että tällainen uusi yritys tapahtuisi loppuvuodesta Lontoossa. Joku oli vieläpä vähän tökeröllä tavalla kysynyt pari päivää aiemmin, koska Kipchoge tulisi yrittämään Monzassa uudella Niken NEXT%:lla alle kahden tunnin ja pidin sitä kysymystä typeränä. Nyt kun projekti on julkistettu, ymmärrän asiat uudesta näkökulmasta. Kaikki tuntuu loogiselta ja on fiilis: näinhän sen tulee mennä.

On kolme asiaa, mitkä mahdollistavat tämän projektin:

1. Määrätietoinen, lahjakas ja kunnianhimoinen urheilija
Olen lukenut jonkin verran Kipchogesta ja minusta hänet erottaa monista muista urheilijoista se, että hän aidosti uskoo siihen, että hän pystyy tekemään ainutlaatuisia, uusia ennätyksiä. Hän on kurinalainen ja sekä henkisesti että fyysisesti valmis tekemään kaikkensa tavoitteen eteen ja kaiken lisäksi tosiaan uskoo siihen, että hän pystyy onnistumaan. Kun hän kerran on sellaisessa kunnossa, että ollaan lähellä, niin tottakai hän haluaa yrittää. Jos se onnistuisi, hän jäisi ikuisiksi ajoiksi ennätysten kirjoihin. Hän on jo nyt kaikkien aikojen maratonjuoksija ja jos 2h menisi rikki, hänestä tulisi kuolematon legenda.

2.  Oikeanlainen sponsori
INEOSin perustaja Jim Ratcliffe on kemian insinööri, joka on aloittanut nollasta köyhistä oloista ja luonut valtavan omaisuuden rohkeilla ostoilla. Hänen omaisuudekseen arvioitiin viime vuonna 21 miljardia puntaa. Nyt näyttää siltä, että mies haluaa julkisuutta ja nimeä. Hän osti pari vuotta sitten Sveitsin liigan futisseuran Lausannen. Sen jälkeen hän on mm. lähtenyt mukaan purjehduksen America’s Cupiin investoiden 2021 kisaan 110 miljoonaa puntaa. Sen jälkeen hän hankki Team Sky -pyöräilytallin ja nyt viime päivinä on huhuttu, että hän olisi kiinnostunut hankkimaan myöskin Chelsea Valioliigaseuran omistuksiinsa. Mies on aggressiivinen ja uskoo, että asioita voidaan saada aikaiseksi. Nettisivujen mukaan INEOS uskoo siihen, että yksilöt voivat loistaa, kun heitä haastetaan ja hienot tiimit saavuttaa poikkeuksellisia tuloksia. Nyt hänellä on tämän projektin myötä mahdollisuus lyödä sellainen statement pöytään, että todellakin kannattaa olla sponsorina.

3. Kalusto on kunnossa
Kipchoge on ollut hyvin vahvasti mukana Niken kenkien kehitystyössä ja uuden Nike Vaporfly NEXT%:n sanotaan olevan vielä hieman parempi kuin mitä Vaporfly 4% eli jos tuostakin saadaan hieman lisäapua, niin projekti kannattaa järjestää.

kipchoge
credit: Tom Lovelock

Mitä tiedämme tästä projektista?
Tapahtuman nettisivuilla kerrotaan yrityksen olevan syksyllä mahdollisesti syyskuun lopussa tai lokakuun alussa ja Lontoota harkitaan. Hieman tarkempaa informaatiota löytyy mm. The Guardianin julkaisemasta jutusta. Siinä pidetään preferoituna ajankohtana lokakuun 13. päivää, joka olisi viikko sen jälkeen, kun MM-kisat loppuvat Dohassa. Se on ymmärrettävää, ettei sitä välttämättä haluta järkätä samaan aikaan kuin kisat ovat käynnissä. Paikkana olisi tosiaan Lontoo, mahdollisesti Battersea-puisto. Toki sääolosuhteet ovat avainasemassa, joten katsovat varmasti tarkan päivän sääennustusten mukaan, mutta tuo on pläni tässä vaiheessa. Olisihan se hulppeata, jos se tapahtuisi 13. päivänä, sillä tuo päivä on minulle merkittävä jo pelkästään senkin takia, että olen syntynyt 13. päivänä, tosin en lokakuussa.

Miksi projekti julkistettiin maanantaina?
Mukana oli paljon symboliikkaa. Kuten videossa nähtiin, niin tapahtumaa halutaan verrata siihen, kun Roger Bannister rikkoi maililla 4 minuutin haamurajan ja tuosta tuli maanantaina kuluneeksi tasan 65 vuotta. Lontoon maratonin kilpailujohtajan Hugh Brasherin isä oli silloin jäniksenä Bannisterille ja kun mies on nyt itse mukana tämän ennätysyrityksen järjestelyissä, niin onnistuttuaan siinä olisi vieläkin enemmän symboliikkaa ja yhtymäkohtia tuon haamurajan rikkomiseen vuonna 1954.

Tämä on projekti, jota pitää seurata innolla ja uskon ja toivon, että nyt se 2h menee rikki. Veikkaukseni on 1.59.37.