Nike Fit: ei enää vääränkokoisia kenkiä?

Nike.com

Mikä on Nike Fit?

Oikeankokoisten juoksukenkien ostaminen on vaikeata. Se on yksi syy, minkä vuoksi moni haluaa pysytellä tutussa ja turvallisessa tossumallissa, sillä jos kokeilee uutta merkkiä tai jopa uutta mallia, niin oikean koon valitseminen voi olla vaikeaa. Jos tilaa netistä se on vielä vaikeampaa, mutta jopa kivijalkamyymälässä kokeileminen voi olla hankalaa. Jos ei ole oikeita juoksusukkia ja edellisiä juoksukenkiä mukana, niin saattaa olla niin, että kotona huomaa, ettei tämä ehkä ollutkaan se oikea koko. Joskus se sama mallikin saattaa muuttua. Esim. Asics DS-Trainer 24 on isompaa kokoa kuin aikaisemmin ja Brooksin nykymallit ovat suurempaa kokoa kuin vähän aiemmin, joten kun kokeilin Launch 6:ta jalkaan, niin se oli isompi kuin Launch 3, mikä minulla oli aiemmin itselläni. Niinpä jos ei ole tarkkana, niin juoksee joko liian isoilla tai liian pienillä kengillä ja se ei ole hyvä tilanne. Kaikista tärkeintä on juoksussa nimittäin se, että kengät ovat oikeaa kokoa. Vasta sen jälkeen tulevat muut ominaisuudet.

Nike on nyt pureutunut tähän ongelmaan. Heidän mukaansa jopa kolme viidestä käyttää vääränkokoisia kenkiä. Heidän mukaansa kyse on siitä, että koko ajatus kenkien koosta on vanhentunut. Kyse ei ole pelkästään pituudesta ja leveydestä, kun määritellään sitä, että kenkä istuu mukavasti. He ovat kehittäneet Nike Fit -nimisen järjestelmän, joka mittaa molemmat jalat kokonaisuudessaan ja tätä pystyy tekoälyä, suosittelualgoritmeja ja data sciencea hyväksikäyttämällä kertomaan, mikä on oikea koko kullekin Niken mallille.

Nike.com

Kuinka Nike Fit toimii?

Kun asiakas katsoo Niken kenkiä nettisivuilta ja miettii, minkä koon hän valitsisi, siinä tulee olemaan kohta, jossa kysytään, haluaako hän kokeilla uutta Nike Fitia. Mikäli asiakas haluaa sitä kokeilla, niin järjestelmä mittaa kännykän kameran avulla juoksijan molemmat jalat. Ne skannataan salaman nopeasti ja määritellään arvo 13:lle pisteelle. Tuon jälkeen sen tuloksen voi tallentaa NikePlus-jäsenprofiiliin, joten se on tallessa tulevaisuuden ostoksia varten. Toki sitä voi käyttää myös guest-ominaisuudessa, jos haluaa vaikkapa skannata kasvavan lapsen jalat ja saada tälle hankituksi juuri sillä hetkellä sopivan kokoiset urheilukengät.

Joihinkin Niken kenkiä myyviin kauppoihinkin tulee tämä järjestelmä. Sinne tulee sellainen Niken matto, jonka päälle mennään seisomaan ja myyjä voi skannata ne jalat ja suositella sitä kautta oikeaa kokoa.

Nike.com

Miten Nike Fitia käytetään?

Kun skannaus on suoritettu, henkilölle ei tule esille suurta määrää kokoja esille siellä verkkokaupassa, vaan juuri siitä kenkämallista, mistä hän on kiinnostunut, tulee ”best fit for you” suositus. Samoin kaupassa osaavat sanoa juuri siitä mallista, mikä on paras mahdollinen kokosuositus. Eri mallit ovat eri käyttöön tarkoitettuja. Juoksukengillä voi olla tarvetta olla enemmän tilaa ja lifestylekengissä puolestaan eri mallit ovat vähän erilaisia. Jotkut ovat matalia edestä ja joissain on puolestaan enemmän tilaa. Jos järjestelmä toimii niin kuin se pitäisi toimia, sen pitäisi tunnistaa nämä erot ja pystyä suosittelemaan jokaisesta mallista oikeaa kokoa.

Mitä hyötyä tästä on?

Aika tulee näyttämään miten tämä tulee toimimaan ja pitää silti ottaa huomioon se, että ihmisillä on vähän erilaisia preferenssejä. Jotkut haluavat käyttää tietyntyyppisessä kengässä ohutta sukkaa, kun taas jotkut toiset preferoivat paksumpia sukkia. Muitakin eroja on, joten suositus on tietysti suuntaa-antava, mutta erittäin hyödyllinen. Niken kannalta hyöty on ensinnäkin siinä, että palautusten määrä todennäköisesti vähenee, mikä mahdollistaa joko voittojen kasvattamisen tai hintojen laskemisen. Tällä hetkellähän nimittäin 27% tilatuista kengistä palautetaan. Toki tuohon on muitakin syitä kuin väärä koko. Toinen hyöty on se, että he saavat valtavasti dataa asiakkaiden jaloista globaalisti. Tämä tietokanta tulee auttamaan heitä suunnittelemaan paremmin istuvia jalkineita.

Järjestelmä lanseerataan Amerikassa heinäkuussa ja Euroopassa elokuussa. Odotan suurella mielenkiinnolla sitä, että pääsisin sitä kokeilemaan, sillä tässä on kyllä hyvä idea.