5 syytä, miksi Helsinki 5 on niin hyvä juoksutapahtuma

Lauantaina juostiin toista kertaa vitonen Helsinki City Running Dayn yhteydessä. Olen ollut molemmilla kerroilla katsomassa tapahtuman lähtöä ja tällä kertaa siellä oli selvästi enemmän kuhinaa. Ilmoittautuneita olikin nyt jo yli 1000 ja maaliintulijoitakin joku 850 kappaletta. Minusta tuo on todella hyvä tapahtuma ja siihen on kolme keskeistä syytä.

1. Vitonen on hyvä matka

Camilla Richardsson kiitteli kisaa sosiaalisessa mediassa ja juttelin hänen kanssaan asiasta. Totuus on se, että täällä Suomessa ei järjestetä riittävästi vitosen kisoja kun taas jossain Englannissa on joka viikonloppu joku park run. Nopealla reitillä järjestetty vitonen sopii niin ratajuoksijoille kuin jopa maratoonareille, jotka hakevat vähän alimatkan raastoa. Juttelin ennen starttia alle 15 minuuttiin juosseen Ossi Kekin kanssa ja hän sanoi, että on hyvä kilpailla niin ali kuin ylimatkoillakin. Eli vitonen on hyvä matka ja niitä saisi olla lisää.

2. Sopii myös nuorille

Oli ilahduttavaa nähdä, kuinka paljon tapahtumassa oli mukana nuoria P/T 15, 17 ja 19 -sarjoista. Tuo mahdollistaa nuorille kestävyysjuoksijoille mahdollisuuden tulla mukaan isompaan tapahtumaan, katujuoksuun, kun muuten joutuvat lähinnä kilpailemaan jossain pienissä maastojuoksutapahtumissa tai radalla, missä ei ole ketään katsomassa tai kannustamassa. Kaikista heistä ei tule mitään maajoukkuetason urheilijoita, mutta kyllä se kaikista varmasti tuntuu hienolta juosta tapahtumassa, missä on paljon porukkaa ja maaliintulo tuolla tavalla stadionilla. Tämä on koko lajin tulevaisuuden kannalta tärkeätä, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Siitä SUL:lle kiitos.

3. Reitti on hyvä

Minusta vitoselle sopii tuollainen point-to-point reitti. Kun juostaan Ruoholahdesta Töölöön, on reitti suhteellisen tasainen tai no sanotaanko niin tasainen kuin mitä täällä suurin piirtein voidaan järjestää. Siinä Kanavanrannassa on lähtöpaikalla ihan kiva meininki ja siitä tulee aika suoraa pätkää koko ajan. Pikkaisen on parissa kohdassa ylämäkeä, mutta ei se paha ole. Haluaisin itse ehdottomasti raastaa tuolla reitillä. Herää kysymys, voisiko vitonen olla useammin?

4. Ei vaadi valmistautumista

Tuollaisen vitosen voi ottaa halutessaan ikään kuin viikonlopun välipalana, kun se menee jonkinlaisena treeninä eli siihen ei tarvitse valmistautua sen kummemmin. Niinpä niitä on paljon kätevämpi käydä juoksemassa kuin pidempien matkojen kisoja. Erityisesti viime lauantaina nähdyn kaltaisella kesäkelillä vitonen on suuri sopiva matka.

5. Matala kynnys osallistua ja ehtii expon jälkeen

Vitonen sopii firmaporukoille ja vastaaville loistavasti, koska siihen osallistuminen ei vaadi varsinaisesti harjoittelua. Niinpä kun noilla tapahtumilla on sponsoreita ja muita yhteistyökumppaneita niin voivat ilmoittaa henkilöstöään mukaan ja saada sitä kautta rahoilleen parempaa vastinetta. Lisäksi lähtöaika klo 15.15 on erinomainen, sillä kun expo sulkeutuu klo 14, niin siellä hommissa olleet ehtivät startata vielä vitoselle ja saada tapahtumassa näin ollen omankin suorituksen.

Pidän tuosta vitosesta ja on hyvä, että se järjestetään. Jotenkin olisi ollut kiva olla itsekin siellä mukana juoksemassa.