Tossutorstai: Brooks Bedlam – vaihtoehto Kayanolle

Pari vuotta sitten harmitti, kun Brooksin maahantuonti loppui juuri silloin, kun mallisto parani. Toisaalta se oli tavallaan ymmärrettävää, sillä vaikka tossujen hintalaatusuhde oli siihen mennessä Suomessa ollut hyvä, niin ne olivat jääneet tuotteina vähän jälkeen, eikä kenkien ulkonäkökään ollut aina paras mahdollinen. Lisäksi kun maahantuojana oli Kesko, niin he eivät juurikaan saaneet niitä myyntiin muualle kuin Inter Sporteihin, eivätkä oikein panostaneet markkinointiin. Tuntui, että niitä otettiin hyllyyn vain kun oli pakko. Kun kuulin aikanaan eräässä Inter Sportissa, että maahantuonti on loppunut, asia harmitti. Uutuuksia tuli ja tajusin, etteivät ne tulisi lainkaan Suomeen. Viime syksynä kuulin toisessa saman ketjun liikkeessä, että maahantuonti alkaa uudestaan vuoden alussa. Otin asiasta selvää ja selvisi, että Ruotsissa Asicsin maahantuonnissa pitkään ollut henkilö oli perustanut Brooks Scandinavian maahantuojaksi ja sille kuului Suomikin. Kyseisestä firmasta ei löytynyt mitään yhteistietoja, joten otin yhteyttä Brooksin tehtaaseen. Sieltä minun kehotettiin ottamaan yhteyttä Saksaan. Ajattelin, että menee liian vaikeaksi. Annoin asian olla.

Brooks Run Signature

Tänä keväänä niitä Brooksin kenkiä on sitten ilmestynyt myymälöihin. Ainakin Inter Sporteissa ja Stadiumeissa niitä on. Maahantuoja on myöskin järjestänyt päiviä, jolloin liikkeissä on heidän asiantuntijoitaan. Kävin sellaisessa tapahtumassa reilu kuukausi sitten, mutta silloin heidän kameralaitteensa eivät toimineet, jolla olisivat kuvanneet juoksijan askellusta. Kaupan valaistus aiheutti liikaa häiriöitä. Kokeilin kuitenkin jalkaani Launch 6:sta, joka vaikutti menneen mallina aika paljon eteenpäin siitä Launch 3:sta, joka minulla oli aikanaan halpishaasteessa. Myöskin koot olivat muuttuneet isommiksi eli minulle olisi käynyt puoli numeroa pienempi kenkä kuin mikä kokoni on aiemmin Brooksissa ollut, kun minulla on niitä kolme paria ollut. Pari viikkoa sitten näin uudestaan mainoksen sellaisesta teemapäivästä ja päätin mennä käymään. Tällä kertaa laitteet toimivat ja askellustani videoitiin sekä ilman kenkiä että ohjelman suosittelemat kengät jaloissa. Juoksin 5 min/km vauhtia eli peruslenkkivauhtia ja videoista pystyi näkemään, että minulla oli selkeätä ylipronaatiota. Sehän on ollut minulla perinteisesti ongelmana, mutta jalkojen vahvistaminen ja lisääntyneet kilometrit ovat parantaneet tilannetta ja olen pystynyt siirtymään neutraaleihin kenkiin. Tämä asiantuntija kuitenkin ehdotti, että kokeilisin tuettua kenkää. Hänen mielestään peruslenkkejä ja hitaita palauttavia voisin juosta tuetulla kengällä, vaikka vauhdikkaammin menisinkin neutraalilla tossulla. Hän otti esille Brooks Bedlamit.

GuideRails ohjaa askelta

GuideRails on tuo muovinen, tässä tapauksessa sininen osa tossun sivulla ja takana

Brooksin tuetuissa kengissä ei ole enää mitään vahvaa pronaatiotukea, vaan ohjaava GuideRails. Tuo tarkoittaa sitä, että niillä kengillä voi juosta mainiosti, vaikkei pronaatiotukea tarvitsisikaan. Samoin ne samat kengät sopivat myös supinoiville juoksijoille. Siellä kiertää kantapään ympäri ohjaava ”raide”, jotka jatkuu sivuilla molemmin puolin, eikä vaimennuksessa ole mitään kovaa materiaalia pronaatiota estämässä. Niinpä en tavallaan häviäisi mitään, vaikka juoksisin tuon tyyppisellä kengällä. Jos se tarjoaa jotain tarvittavaa tukea hitaampiin vauhteihin, niin hyvä, mutta mitään haittaakaan asiassa ei olisi, koska tällainen kenkä ei kulu sillä tavalla epätasaisesti kuin mitä voimakkaalla kovemmalla osalla varustettu perinteinen tuettu kenkä saattaa kulua. Juoksin siis matolla niillä Bedlameilla ja nyt videoista näkyi, että asento oli ollut oikea. Niinpä kiinnostuin luonnollisesti niistä kengistä ja kysymys kuuluukin nyt: millainen on Brooks Bedlam?

Miltä Bedlamit tuntuvat?

Brooksrunning.com

Täytyy myöntää, että Bedlam on 317 gramman painoisena aika painava kenkä. En ole ajatellut käyttäväni enää niin painavia tossuja. Joskus 2012 paikkeilla minulla oli parikin tossuparia tuossa painoluokassa eli Brooks Adrenaline GTS 12 ja Nike Lunarglide 3. Sen jälkeen tossujen painot ovat tulleet alas ja tuollainen paino tuntuu todella paljolta. Toisaalta tämä kenkä ei tuntunut matolla niin painavalta ainakaan kevyessä juoksussa. Ulkonahan sen sitten näkisi, miten tilanne on, mutta en tuntenut, että se olisi mitenkään kömpelö tai painavan oloinen. Mukavan pehmeä se sen sijaan kyllä oli. Voisin ihan hyvin kuvitella juoksevani kevyitä lenkkejä noilla kengillä eli peruslenkkejä, palauttavia ja kevyitä pitkiksiä. Jotkut käyttävät niitä myöskin työkenkinä. Edellisellä kerralla paikalla ollut Brooksin asiantuntija käytti itse Levitate 2 -mallia, joka on tavallaan sama kenkä ilman GuideRailsia. Hän sanoi, että ne ovat erittäin mukavat työkäytössä ja uskon siihen, sillä DNA AMP -vaimennus on sellainen, että siellä on samankaltainen TPU-välipohja kuin mitä adidaksen Boost on. Siitä painokin tulee, sillä tuo ei ole kevyttä materiaalia ja kun sitä on runsaasti, niin kengät ovat paitsi mukavat niin vähän painavat. Toisaalta Brooks mainostaa, että se on parhaimmalla energy returnilla varustettu vaimennus maailmassa. Sitä voi olla vaikea mitenkään mitata tai todistaa, mutta jos se on tosiaan painoonsa nähden responsiivinen, niin silloinhan ne ovat erinomaiset kengät, eikä niiden tarvitse ollakaan niin kevyet.

Kenkä näyttää hyvältä

Myöskin väritykset Bedlamissa on samat kuin Levitate 2:ssa. Sen kanssa kannattaa olla vähän tarkkana. Näin Stadiumissa täsmälleen samannäköiset punaiset tossut, jotka olivat Levitate 2:t, vaikka näyttivät samalta kuin nämä Inter Sportin Bedlamit. Samoin mm. sinistä on molempiin saatavilla. Ulkonäkö kengillä on minusta hyvä ja se välipohjan sivussa ja myös pohjissa näkyvä hopea kaistale tuo hyvän lisänsä. Se on muuten kuulemma sellainen kerros, jolla on funktionaalinen merkityskin. Se pitää sen TPU-aineen siellä paikallaan, jottei se käytön myötä lähde pyrkimään sieltä levittymään sivuille. Sanotaan, että se on vähän kuin välipohjan iho. Hyvin ohut, mutta pitää sen foamin siellä tukevasti paikallaan. Näin ollen vaimennuksen pitäisi pysyä kunnossa pidempään. Kengän kaulus on sukkamainen, joten sitä miettii, kuinka tiukalle sen saa, mutta ainakaan mattojuoksussa se huoli ei tullut esille. Se näyttää kuvassa, että se on löysällä, mutta minusta jalkani istui siellä tukevasti tai ainakin sellainen mielikuva lyhyen käytön perusteella minulle jäi. Tämä on kuitenkin asia, mikä selviää kyllä vasta, kun tuollaisilla kengillä juoksee enemmän kuin muutaman minuutin.

Brooksrunning.com

Pohjat ovat vähän erilaiset kuin mitä Brookseissa on ollut tapana. Merkillä on yleensä aika pitävä pohjakuvio, joka toimii hyvin hiekallakin. Tässä kuviota on aika paljon vähemmän, joten ensisijaisesti se on asfalttitossu, mutta toisaalta on siinä kuitenkin kumia, joten kyllä se jollakin tavalla hiekallakin kaiken järjen mukaan toimii. Kokonaisuutena kun kenkää katsoo, yksityiskohdat tuntuvat hyvin mietityiltä ja siitä välittyy sellainen premium-vaikutelma, mitä ei ollut viimeisessä parissani Brookseja eli Launch 3:ssa. Tämä näyttää jo ulospäinkin kaliilta kengältä. Minusta nämä punaiset olivat jännällä tavalla hyvännäköiset. Toki myös ne siniset ovat erinomaiset, klassinen valinta, mutta yhden kauppiaan mukaan minulla on liikaa sinisiä kenkiä, joten ehkäpä tässä tapauksessa nämä punaiset olisivat oma valintani tai sitten tässä alla näkyvä valkomustaoranssi. Oikeasti melkein mikä tahansa väritys näyttää tässä tossumallissa hyvältä ja sama koskee tietysti Levitate 2:sta.

Mihin verrataan?

Brooksrunning.com

Kun tämä kenkä on vähän painava (317g, 8 mm droppi), erinomaisesti vaimennettu ja maksaa aika paljon (180 euroa), niin sitä miettii, mihin markkinarakoon se tulee. Minusta tämä kilpailee erityisesti Asicsin Gel-Kayanon kanssa. Molemmat kengät ovat samassa hinta- ja painoluokassa sekä suunniteltu ohjaamaan askelta. Tässä tämä on tehty vain aika paljon nykyaikaisemmalla tavalla ja ulkonäkökin on erilainen. Voisi myös sanoa, että sekä tämä että Levitate ulkonäöltään voivat kiinnostaa henkilöitä, jotka ovat katsoneet adidaksen Solar Boostia tai Ultra Boostia ja mitä tulee vaimennukseen niin kenties Niken Vomeron asiakkaatkin voisivat olla Brooksin vaimennetuista malleista eli Levitatesta ja Bedlamista kiinnostuneita. Aina pitää markkinoinnissa miettiä sitäkin, että luodaan kysyntää. Niinhän he tekivät, kun juoksuanikin videoivat. En tiennyt tarvitsevani tällaista kenkää, mutta tuon jälkeen ymmärsin, että hitaammille vauhdeillehan tuo tossu voisi olla hyvinkin mukava. Eli oikeastaan sitä ei tarvitse välttämättä verrata edes mihinkään, vaan siinä olisi monelle yksi tossupari lisää.

Minusta tämä on mielenkiintoinen kenkä, joka sopii erityisesti kevyemmille lenkeille tällaiselle kevyelle kestävyysjuoksijalle. Sitten jos puhutaan painavammista juoksijoista ja aloittelijoista, voisi ajatella, että kenkä voisi sopia hyvin yleiskäyttöön. Juoksihan Nick Symmonds sillä ensimmäisen sukupolven Levitatella mailinkin johonkin viiteen minuuttiin, kun treenasi maratonille, joten ei sitä ihan hiljaakaan tällaisilla kengillä tarvitse hölkötellä. Itse kun aloitin juoksun, niin käytin kaikkiin lenkkeihin 3,5h maratontasoon asti vaimennetuimpia ja tuetuimpia kenkiä, mitkä painoivat vielä 50g näitä enemmän, joten ei painavillakaan kengillä tarvitse hyvin hiljaa hölkötellä.