Tossutorstai: Nike Pegasus 36 – pieni tai suuri parannus edelliseen

Ladies and gentleman, tämän vuoden ekana Pegasus -kilpailun voitti Inter Sport Iso Omena. Pegasus 35:nhan oli viime vuonna ensin Stadiumissa ja sitä saatiin odottaa aika kauan Inter Sporteihin – varsinkin miesten kengän suhteen. 36 puolestaan ehti Inter Sportiin ensimmäiseksi juurikin miesten kengän suhteen, naisten mallia ei ole vielä heillä myynnissä. Näin siis eilen keskiviikkona Ison Omenan Inter Sportissa nuo 36:t, mikä oli yllätys, sillä kenkä julkaistaan todennäköisesti vasta viikonloppuna. Tossu on toki myöskin jo Stadiumin nettikaupassa, mutta heillä se ei ole vielä myymälöissä. Mikä tuossa Inter Sportin tapauksessa tekee tästä erityisen mielenkiintoista, on hinta. Heillä on nyt Club-jäsenille 25% alennus ja se tarkoittaa sitä, että vaikka kenkälaatikoissa oli hintalappu 129€, niin hyllyssä luki 119€ ja tuosta saa vielä sen 25 pinnaa pois, jolloin hinta on alle 90 euroa, mikä on aika vähän uutuusmallista. Ja vaikka joku toinen saman ketjun liike myisi sitä sillä 129 eurolla, niin silti jäädään alle satasen. Kun eilen mainostin 36:n olevan myynnissä, tuttavani kiinnostuivat heti asiasta, yksi lähti saman tien kauppaan ja osti peräti kaksi paria.

Miten eroaa aiemmasta?

Siinä missä 35 oli mullistus ja muutti kenkää radikaalisesti siitä, mitä 34 ja sitä edeltävä malli 33 olivat olleet, niin nyt mennään huomattavasti miedommin muutoksin. Olen kuullut henkilöltä, joka on nähnyt prototyypit, että seuraava malli 37 tulee olemaan selvästi enemmän erilainen, mutta tässä on siis tehty hyvin pieni uudistus. Minusta se on oikein, sillä tossu toimii. Olen juossut Pegasus 35:lla 786 kilometriä ja käyttänyt niitä lisäksi runsaasti ryhmäliikunnassa ja salilla, enkä ole oikeastaan kuin kahteen asiaan vähän tyytymätön. Toinen on päällinen ja toinen lyhyehköt nauhat. Se päällinen on aika tiukka ja knit-materiaali kerää hien ja kenkä alkaa haista. Niinpä niitä täytyy pestä aika ajoin. Tässä se on muutettu täysin. Päällinen on ohuempi ja paremman oloinen muutenkin sillä seurauksella, että kenkä tuntuu selvästi tilavammalta. Minulla oli aika paksut sukat jalassa, kun noita liikkeessä kokeilin ja ne tuntuivat entistä tilavammilta. Mietin jopa ovatko ne hieman liian pitkät eli onko koko iso. Tuli vähän sama fiilis kuin Vomeroita kokeillessa, mutta siellä ei ollut edeltävää mallia, joten en voinut verrata sitä pituutta. Tämä on kuitenkin sellainen asia, mikä kannattaa huomioida. Jos edeltävä malli tuntui itselle hieman liian tiukalta, niin tämä saattaa toimia. Samaten kannattaa huomioida se koko, niin kannattaa ottaa vanhat kengät ja juoksusukat mukaan ja kokeilla oikeasti se koko.

Tein itsekin niin. Menin illalla Mikonkadun myymälään omat Pegasus 35:t mukanani ja ilokseni uutuus oli sielläkin saatavilla. Vertasin näitä kenkiä ja itseasiassa oli tavallaan Pegasuksien kokoontumisajot, kun jaloissa minulla oli 34:t, kassissa 35:t ja kaupan hyllyssä puolestaan 36. Tulin siihen lopputulokseen, että kyllä koko on sama vaikka se vaikuttaa tilavammalta kuin 35:ssa. Erityisesti jalkapöydän päältä se ei ole enää yhtä tiukka kuin ennen. Tuttu koko 43 olisi siis minulle yhä se oikea valinta.

Ulkonäkö

Tottumaton silmä ei välttämättä edes näe mitään eroa entiseen malliin, mutta helpoiten ne erottaa Swooshista, mikä menee nyt sinne alas välipohjan puolelle kuten Turbossa meni jo aiemmin. Se entinen oli jo todella hyvännäköinen. Tuo on nyt sitten täysin makuasia, kokeeko asiakas, että tämä 36 on paremman näköinen kuin 35 vai toistepäin. Minä pidän tästä värityksestä aika paljon. Harmaa on tavallaan neutraali, joten se sopii salikäyttöön ihan kivasti ja sen lisäksi kesäkuumalla ulkonakin tuollainen vaalea tossu on ihan jees, mutta toisaalta siinä on sellainen leikkisä multicolor-pohja, mikä on ihan mukava detalji. Eikä se ole tylsällä tavalla harmaa, vaan päällisessä on kolmea eri harmaan sävyä ja se loistaa tietyllä tavalla. En tiedä onko se väritys jopa sellainen, joka näkyisi pimeässä autoilijoille paremmin. Toisaalta jos joutuu kuraisissa olosuhteissa paljon juoksemaan, niin silloin ehkä kannattaa katsoa jotain muuta väriä. Harmi, ettei se vihreä ns. tämän vuoden Niken lanseerausväri, jota on näkynyt jo Vaporfly Next%:ssä, näy täällä tulleen liikkeisiin. Tämä on ehkä sitä parempi, mutta sekin on kiva. Stadiumin nettisivuilla väritykset ovat valkoinen ja musta, jotka ovat minusta kumpikin huonompia kuin tämä Inter Sportin harmaa hassulla pohjalla.

Iso vai pieni muutos?

Muuten erot ovat niin pienet, että jos on tyytyväinen vanhaan malliin ja haluaa peruslenkkarin, niin silloin saa nyt alesta aika hyvään hintaan sitä vanhaakin tossua. 75-80 euroa olen nähnyt myytävän. Toisaalta jos pääsee hyödyntämään tämän tällä hetkellä voimassa olevan Inter Sportin edun, niin eihän 36 paljon enempää maksa. Laitoin tuohon otsikkoon vaihtoehdoksi pienen ja suuren parannuksen. Minun tapauksessani tossu on parantunut vähän ja se oli jo valmiiksi hyvä. Sen takia en välttämättä edes ota tätä uutuutta testiin, aika näyttää. Sen sijaan joillekin juoksijoille, joille se entinen oli liian ahdas, muutos päällisessä voi olla merkittävä, kun kenkä kenties nyt käykin, kun viime vuonna tilanne ei ollut niin. Tosin ei se pohja vieläkään leveä varsinkaan keskeltä ole eli jos on oikein leveä jalka, niin normilestillä tämä ei edellekään onnistu. Tosin viime vuonna joihinkin kauppoihin tuli myös se wide-versio. Riippuu siis juoksijasta kuinka merkittävä ero entiseen on.

Yhteenvetona sanoisin, että tämä on kaikilta puolin hyvin pitkälti sellainen, millaisena Pegasus viime vuosina on opittu tuntemaan. 35 muuttui vähän kevyemmäksi ja nopeammaksi kengäksi, uskon tämän olevan myöskin sellainen. Muokkasivat nyt vain sitä, minkä koettiin olleen mallin heikkous eli tuo päällinen. Tuttu ja turvallinen, hyvin vähän erilainen suosikkimallin uusin painos. Julkaisen lähiaikoina siitä 35:sta 500 mailin loppuraportin, mutta kyllä tähän jo voi sanoa: kyseessä on hyvä, kestävä peruslenkkari, jolla voi juosta lähes kaikkia vauhteja.