250 km: Hoka Clifton 6 vs. Hoka Mach 2

Hoka Clifton 6 tuli myyntiin 1.6, joten nyt kun minulla on ollut se jo kolmisen viikkoa testissä ja kilometrejä on kertynyt 262,3 km, on syytä kertoa tarkemmin tuosta kengästä, sillä kuten arvata saattaa, tuo uutuus kiinnostaa nyt juoksijoita. Jo aiemmin keväällä vuosi sitten kirjoittamaani tarinaa Clifton 5:sta luettiin paljon, joten malli kiinnostaa monia juoksijoita. Minulla on kuitenkin kaksi paria Hokia testissä, joten teen tämän jutun sillä tavalla, että vertaan Cliftoneita Mach 2:een, joka tuli myyntiin jo aiemmin keväällä. Siinä parissa minulla on 238,5 km kilometriä juostuna eli yhteensä näillä kahdella parilla on yli 500 km. Se on riittävästi, joten minun ei tarvitse kumpaakaan paria enää varsinaisesti testata, kun tiedän mihin ne sopivat. Jatkossa juoksen niillä, nautin ja seuraan kestävyyttä. Sen jälkeen tulee molemmista erikseen aikanaan raportit, mistä voi lukea, kuinka kenkä toimi ja kesti koko matkansa ajan.

Mihin tarkoitukseen sopivat?

Clifton 6: pitkiskenkä
Tavallaan tuo Clifton 6 on erinomainen yleiskenkä, mutta parhaimmillaan se on vähän pidemmillä lenkeillä kuten puolipitkillä ja pitkillä lenkeillä. Jalat eivät väsy asfaltillakaan noilla juostessa. Sanoisinkin, että jostain 15 kilsasta ylöspäin ihan niin pitkille lenkeille kuin vain uskaltaa juosta, on se Cliftonien mukavuusalue. Voi niillä toki lyhyempiäkin lenkkejä juosta, mutta silloin ottaisin kyllä jonkun toisen kengän mieluummin ja täytyy sanoa, että jalkojen pitää olla energiset, kun Cliftoneilla juoksee. Jos on vaikka joku pitkiksen jälkeinen maanantain palauttava lenkki, niin silloin ehdottomasti jotkut muut tossut. Metarocker-pohja vaatii vähän aggressiivisempaa juoksua ja energisiä jalkoja. Tosiaan pitkät lenkit erityisesti asfaltilla ovat olleet tällä parilla yhtä juhlaa. Alamäissä uskaltaa antaa mennä vauhdikkaasti ja pitkät lenkit sujuvat kokonaisuutena ilman mitään erityistä jalkojen väsymistä. Huikea kenkä pitkille lenkeille. Juoksin jopa yhden 36,3 km lenkin ja tulin lenkiltä hyvävoimaisena.

Mach 2: tempojuoksu/vetokenkä (sekä salille)
Mach 2 on erilainen kuin mitä luulin sen olevan. Ajattelin, että se on kuin Clayton 2, jolla juoksin reippaammat puolipitkät ja pitkät lenkit, mutta tässä Mach 2:ssa vaimennus on sen verran napakka, etteivät ne kengät ole siihen käyttöön tarpeeksi mukavat. Sen sijaan ne ovat erinomaiset tempojuoksuun ja vetoihin. Joku voi käyttää niitä vaikkapa kisakenkinä. Itse olen juossut niillä vain matolla ja siellä vaimennus riittää pitkiksiinkin. Olen tehnyt jopa yli 30 km lenkkejä Macheilla, mutta sanoisin silti, että parhaimmillaan ne ovat jossain tempojuoksussa tai vedoissa eli sanotaanko sellaisissa treeneissä, joissa kilsoja tulee yhteensä alle 20. Salikäyttöön Machit ovat kyllä todella hyvät, sillä ne ovat kevyet kävellä siellä kuntokeskuksessa, niissä on vaalea, sopivan tasainen pohja ja ne sopivat juoksumatolle oikeastaan mille lenkeille tahansa – kunhan ei ihan joka päivä niillä todella paljon kilometrejä kerää, silloin se saattaa käydä jaloille vähän turhan rajuksi.

dsc_0608-774x1376-1.jpg

Mukavuus?

Clifton 6: erittäin mukavat
Cliftonit ovat todella mukavat. Olen juossut tarkoituksellisesti pääasiassa eri merkkisillä halpisjuoksusukilla, jotta se ei olisi ainakaan sukasta kiinni, eikä mitään ongelmia ole esiintynyt. Ei edes silloin, kun juoksin 36,3 km sateessa ja kengät kastuivat läpimäriksi. Ihan alussa ne tuntuivat vähän omituisilta holvikaaren kohdalta, kun niillä käveli, mutta juostessa ei tuntunut mitään ja myöhemmin ilmeisesti mukautuivat jalkaan, koska tuotakaan tunnetta ei ole enää esiintynyt. En silti pitäisi niitä muuten kuin juostessa, sillä kun minulla oli HCR:ää katsoessani ne jalassa tyyliin melkein koko päivän, kun juoksin itsekin kisaa seuratessani 15 kilsaa, alkoi tuntua vähän, että jalkapohjani väsyvät. Sitä tunnetta ei puolestaan juostessa tule, ei vaikka juoksisi sen 36,3 km.

Mach 2: vähän karut
Näissä on sellainen pintakova bulevardisportin tunnelma. Ne tuntuvat vähän kovilta jalassa jo silloin, kun kävelee ja sama koskee tietysti juoksemista. Kun Machit jalassa juoksee, se kontakti alustaan tuntuu kovalta. Niinpä ei niillä tosiaan kevyille lenkeille kannata lähteä, mutta toisaalta vauhdikkaammassa juoksussa se tuntuma on juuri sopiva. Sukkien kanssa pitää olla hieman tarkkana, jos juoksee vähän pidemmän matkan. Itse huomasin jalkapohjassa vähän tuntemuksia ns. tavallisilla juoksusukilla vajaan 20 km kohdalla, joten silloin päätin hankkia juuri tuohon kenkämalliin sopivia sukkia. Hankin 2 paria Asicsin vähän parempia sukkia ja 2 paria Stanceja ja ne molemmat sopivat erinomaisesti näiden kenkien kanssa.

Nopeus

Clifton 6: pk-kengät
Kokeilin matolla, että Cliftoneilla voi juosta kyllä reipastakin vauhtia, mutta helpointa niillä on juosta pk-lenkkejä. Sanoisin, ettei ihan hitaita vauhteja eli pk1-lenkkejä, vaan sellaisia pk2 tai vk1 -pitkiksiä, joilla vauhti on maksimissaan 10% hitaampaa kuin maratonvauhti. Omalla kohdallani noiden Cliftoneiden vauhtiskaala lienee jossain 4.20-5.00 min/km välissä. Toki joku kilometri voi olla tuota nopeampi ja joku voi olla hitaampi, mutta suurin piirtein tuolla välillä ne ovat parhaimmillaan. Aina pitää ulkona juostessa kuitenkin muistaa, että vauhti vähän vaihtelee pinnanmuotojen, alustan, suunnistamisen ja muiden tekijöiden johdosta, mutta keskimääräisesti tällä tavalla.

Mach 2: vk-kengät
Olen juossut tosiaan Macheilla myös pitkiksiä ja kokeillut tehdä niillä myös hitaita, kevyempiä lenkkejä selvittääkseni, pärjäisikö niin, että ne olisivat juoksijan ainoat mattokengät. Tavallaan kaikkia vauhteja voi juosta, mutta ne tuntuvat paremmilta reippaammissa vauhdeissa. Samoin ne ovat vähän liian kovat, jos niillä juoksee joka päivä, vaikka mattojuoksu niillä onkin todella vaivatonta. Tempo ja vedot sujuvat niillä hyvin. Sanoisinkin, että ne ovat vk-lenkkien kengät ja omalla kohdallani sopiva vauhti lienee jossain 3.30-4.15 min/km haminoilla tuolle mallille. Tulen lähitulevaisuudessa juoksemaan oikeastaan kaikki matolla tehtävät vedot ja tempot tuolla parilla. Sellaisia lenkkejä niillä voisi juosta ihan hyvin ulkonakin, mutta monesta syystä johtuen tämä pari nyt valikoitui itselläni nimen omaan mattojuoksukäyttöön.

dsc_0639-1376x774.jpg

Potentiaali

Clifton 6: myy todella hyvin
Uudessa Cliftonissa on oikeastaan kaikki se, mitä Hokalta on totuttu odottamaan. Vaimennusta, tietynlaista pehmeyttä ja metarocker. Jos tykkää vähän alhaisemman dropin vaimennetusta kengästä, Cliftonista saa luotettavat työkalut. Ne kestävät paljon kilometrejä, eivätkä jalat väsy pitkiksillä. Niinpä uskon kengällä olevan paljon potentiaalia myydä todella hyvin – erityisesti, koska kenkä on entistä paremman näköinen ja onnistuneita värityksiä on tullut lisää.

Mach 2: jää pienen porukan valinnaksi
Hoka Mach 2 on hyvä, todella hyvännäköinen kenkä, mutta tuntuu, että se löytää tiensä lähinnä Hoka-juoksijoiden rotaatioon. Kun se on vähän kovantuntuinen, niin se menettää vähän sitä Hokan kilpailuetua. Niinpä juoksija voi valita reippaille lenkeille, minkä tahansa merkkisen kengän. Lisäksi nyt kun on tullut Carbon X ja kohta tulee Rincon, niin Mach 2 on aika kovassa kilpailutilanteessa merkin sisälläkin. Sen vuoksi en usko, että tämä malli tulee myymään niin hyvin, vaikka se onkin hyvin vauhtijuoksuun sopiva tuote. Kenkä kärsii myös vähän olemattomasta pohjakuviosta, joka ei kyllä hiekkateillä pidä.

Suosittelenko?

Clifton 6: ehdottomasti
Olen viime pitkisten jälkeen hehkuttanut Cliftoneita ja se johtuu kahdesta seikasta. Ensinnäkin juokseminen haluamaansa vauhtia on vaivatonta ja toiseksi jalat eivät pitkiksillä väsy. Myöskin palautuminen tuntuu olevan nopeata. Ne eivät kuitenkaan sovi ihan hitaaseen hölkkää, eikä varmaan kanta-astujille. Niinpä sanoisin, että jos tykkää juosta pidempiä lenkkejä ja on sellainen rullaava askel, niin tässä on erinomainen kenkä. En oikeastaan muuttaisi Cliftoneissa yhtään mitään, ne ovat käyttötarkoitukseensa juuri sopivat tuollaisina. Hyvännäköiset pitkän matkan työkalut.

Mach 2: varauksin
Tämä kenkä saisi olla päkiän alta hieman pehmeämpi, kun sitä pohjaa on kuitenkin niin paksusti. Silloin sitä käyttöä voisi laajentaa. Nyt jos niillä juoksee pitkikset, jalat tietävät ihan eri tavalla, että on tullut juostua kuin Cliftoneita käytettäessä. Niinpä ne ovat vauhtijuoksukengät, mutta kilpailu on siinä kategoriassa aika kovaa. Jos dropilla esimerkiksi ei ole väliä, niin adidas Adios, Boston, Nike Zoom Fly Flyknit, New Balance 890v7 jne. ovat aika kovia kilpailijoita. Jos sen sijaan hakee matalampaa droppia ja muutenkin Hokan lestiä ja olemusta, niin silloin tässä on sopiva kenkä. Vähän painavammalle juoksijalle se voi olla vaikkapa puolikkaan tai kympin kisakenkä, mutta kaikkeen liittyy selvästi enemmän ehkä-sanoja kuin Cliftonin kohdalla.

Kummat ottaisin?

Ehdottomasti Cliftonit. En ole niitä alkuperäisiä Cliftoneita koskaan kokeillut, mutta jos joku mielikuva pitäisi Hokasta olla, niin se on tämä Clifton 6. Voi juosta niin pitkän lenkin kuin haluaa ja jalat kiittävät vaimennuksesta. Cliftonit ovat myöskin monikäyttöisemmät kuin Machit, vaikken Cliftoneitakaan ihan kevyille lenkeille laittaisi, mutta periaatteessa niillä voi juosta todella monenlaisia lenkkejä.

Ulkonäöltään molemmat ovat sekä malliltaan että väritykseltään todella onnistuneita, mutta siinäkin tämä Clifton 6 vetää pidemmän korren, mutta vain hiuksen hienosti. Nuo siniset sopivat melkein minkä tahansa vaatteiden kanssa yhteen ja niiden kanssa pelittää niin valkoiset, neonkeltaiset, siniset kuin sellaiset fuchsiankin väriset sukat, jota löytyy siitä nauhojen keskeltä. Toki molempia malleja on tarjolla muissakin värityksissä, mutta minusta minulla on molemmat kenkämallit tällä hetkellä parhaimmassa välityksessä. Molemmat ovat hienoja, mutta Cliftonit ovat värityksenkin suhteen monikäyttöisemmät. jotenkin vaikea kuvitella, että edes värien puolesta tästä Cliftonista voisi laittaa mitenkään paremmaksi. Nuo Cliftonit tulevat lentämään kaupan hyllyiltä ostoskasseihin.

One Reply to “250 km: Hoka Clifton 6 vs. Hoka Mach 2”

Kommentointi on suljettu.